Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η Αλεξάνδρα το παληκάρι

Απρίλης του 48 ή εκεί γύρω κάπου, ήταν και η Αλεξάνδρα μικρό κοριτσι τότε έπαιρνε στο κατόπι τα μπουλούκια των τσιγγάνων που πέρναγαν ...

28 Ιαν 2017

Κατοικίδια, οι τετράποδοι θεραπευτές

Κατοικίδια, οι τετράποδοι θεραπευτές


 

Όλο και πιο συχνά και ιδίως την τελευταία δεκαετία σε ολόκληρο τον πλανήτη, ερευνητές ανακαλύπτουν και παρακολουθούν τις ιδιαίτερες θεραπευτικές ικανότητες που έχουν τα κατοικίδιά μας και όχι μόνο. Μπορούμε να πούμε πως οι άνθρωποι εκπαιδεύουμε τα ζώα να θεραπεύουν, αλλά κυρίως πως τα ζώα εκπαιδεύουν εμάς να θεραπευόμαστε!


Μελέτες αποδεικνύουν πως είναι σημαντική η συμβολή των ζώων στη διευκόλυνση της καθημερινότητας, των δραστηριοτήτων ή και στην αποκατάσταση ασθενών με χρόνιες παθήσεις, και αξιοποιούνται και στον τομέα της διάγνωσης έπειτα από ειδική εκπαίδευση ανίχνευσης διαφόρων ασθενειών, όπως ο διαβήτης ο καρκίνος κ.ά.

Η επαφή με τα κατοικίδια μειώνει αισθητά τα επίπεδα του άγχους, κάτι που έχει άμεση επίδραση στη λειτουργία της καρδιάς και στην αρτηριακή πίεση, καθώς βοηθούν να ηρεμούμε και να χαλαρώνουμε. Όταν φροντίζουμε ένα κατοικίδιο, δίνουμε και λαμβάνουμε αγάπη και στοργή, ικανοποιώντας τη βασική ανθρώπινη ανάγκη για άγγιγμα και επαφή.

Φαίνεται λοιπόν πως οι κάτοχοι κατοικιδίων απολαμβάνουν καλύτερο επίπεδο γενικής υγείας από εκείνο όσων δεν έχουν κάποιο ζώο, καθώς όλο και περισσότερες έρευνες καταλήγουν πως υπάρχουν πολύ περισσότερα ωφελήματα στην υγεία που προκαλούνται από την επαφή με ένα ζώο, μερικά εκ των οποίων είναι:

- Αύξηση των επιπέδων της βήτα-ενδορφίνης, ορμόνης που μειώνει τον πόνο και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα αυξάνοντας το αίσθημα ευεξίας και χαλάρωσης

- Αύξηση των επιπέδων ωκυτοκίνης, της ορμόνης της αγάπης που εμφανίζεται σε μεγάλες ποσότητες σε μητέρες και βρέφηΚατοικίδια, οι τετράποδοι θεραπευτές
- Αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που επιδρά στη διάθεση, στη λειτουργία του ύπνου και στον πόνο
- Αύξηση των επιπέδων της ντοπαμίνης που ενισχύει το αίσθημα της απόλαυσης
- Μείωση της αρτηριακής πίεσης
- Μείωση του άγχους και της κατάθλιψης
- Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
- Ανθεκτικότητα σε αλλεργίες
- Μειωμένη εμφάνιση εμφραγμάτων
- Μείωση των επιπέδων κορτιζόλης που έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο στρες
- Μερικοί σκύλοι φαίνεται να έχουν την ικανότητα να ανιχνεύουν χημικές αλλαγές στο ανθρώπινο σώμα, όπως αύξηση του σακχάρου
- Άλογα και σκύλοι βοηθούν παιδιά με αυτισμό να διαχειριστούν καλύτερα τα συμπτώματά τους
- Σκύλοι και γάτες διαισθάνονται τις ψυχολογικές μεταπτώσεις των ανθρώπων και προσφέρουν ανακούφιση με το χάδι και την τρυφερότητα



Κατοικίδια, οι τετράποδοι θεραπευτές

 

Μία ράτσα άτριχου μεξικανικού σκύλου ο Xolo, παράγει θερμότητα με το σώμα του και μπορεί να εκπαιδευτεί έτσι ώστε να αποτελέσει ιδανική συντροφιά για ανθρώπους που βασανίζονται από χρόνιο πόνο, κάτι που καθιστά τους σκύλους Χolo πραγματικό θεραπευτικό δώρο για πάσχοντες από ινομυαλγία και άλλες παθήσεις που εμφανίζουν χρόνιο πόνο.

Ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι, έχουν τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται πότε πρόκειται να ξεκινήσει κρίση επιληψίας και αποτελούν πολύτιμους συντρόφους για επιληπτικούς ασθενείς.

Υπάρχουν προγράμματα που χρησιμοποιούν τα ζώα ως θεραπευτές σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, όπως ψυχικές παθήσεις, μαθησιακές δυσκολίες. Χρησιμοποιούνται επίσης σε προγράμματα λογοθεραπείας, ψυχολογικών προβλημάτων, καρδιακών παθήσεων, φυσιοθεραπείες, ως συντροφιά σε παιδιά που νοσηλεύονται, σε ηλικιωμένους που ζουν σε ιδρύματα, σε προγράμματα επανένταξης φυλακισμένων, καθώς και ως συνοδοί ανθρώπων με αναπηρίες κ.λπ.

Το 2002 το Journal of The American Medical Association εξέδωσε μελέτη που δείχνει ότι παιδιά που μεγαλώνουν με κάποιο κατοικίδιο έχουν πολύ μικρότερη προδιάθεση να αναπτύξουν αλλεργίες. Παιδιά που ζουν με γάτες ή σκύλους είχαν επίσης χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης άσθματος λόγω ανθεκτικότητας που ανέπτυξαν σε αλλεργιογόνους παράγοντες.

Άλλη μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Pennsylvania σε ομάδα ασθενών με βαριά καρδιακά νοσήματα, και διήρκεσε για ένα χρόνο, έδειξε πως όσοι είχαν κάποιο κατοκίδιο παρουσίασαν αυξημένο δείκτη επιβίωσης έναντι εκείνων χωρίς κατοικίδιο. Τα αποτελέσματα της μελέτης όσον αφορά τη θνησιμότητα ήταν στο 28% για εκείνους που δεν είχαν κατοικίδιο, ενώ οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων εμφάνισαν ποσοστό θνησιμότητας κάτω του 6%.

Ζώα θεραπείας


Οποιοδήποτε ζώο μπορεί να έχει θεραπευτική επίδραση μόνο και μόνο προσφέροντας και λαμβάνοντας εμπιστοσύνη αγάπη και στοργή, Επιπλέον, υπάρχουν ζώα που εκπαιδεύονται ειδικά να λειτουργούν ως θεραπευτές. Στην Αμερική, το πρόγραμμα Animal Assisted Therapy (AAT) ή Animal Assisted Activity (AAA) αποτελεί επίσημη θεραπευτική οδηγία για χρήση ζώων θεραπείας στο θεραπευτικό σχήμα ορισμένων ασθενών. Αυτά τα ζώα είναι καταγεγραμμένα σε διάφορες οργανώσεις που προσφέρουν τη δυνατότητα θεραπείας με ζώα, παρέχοντας ειδικά εκπαιδευμένα ζώα σε όποιον ασθενή τα χρειάζεται.

Ειδικά προγράμματα που χρησιμοποιούν τις θεραπευτικές ικανότητες των ζώων θεραπευτών Πρόγραμμα ψυχολογικής στήριξης παιδιών που αντιμετωπίζουν διαζύγιο των γονιών τους

Έρευνα του ινστιτούτου ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Βόννης, έδειξε πως η κατοχή κατοικιδίου δημιούργησε αυξημένη ικανότητα αντιμετώπισης τραυματικών εμπειριών όπως εκείνων που προξενεί το διαζύγιο των γονέων σε παιδιά, καθώς η σχέση με το κατοικίδιο προσφέρει:

  • Συντροφιά που δίνει αγάπη και προσοχή χωρίς όρους
  • Έναν σύντροφο με τον οποίο το παιδί μπορεί να μιλήσει χωρίς φόβο ή θυμό
  • Απόσπαση μέσω του παιχνιδιού
  • Απομάκρυνση από το πρόβλημα και το αίσθημα μοναξιάς
  • Έναν σύντροφο για τον οποίον χρειάζεται να φροντίζει και να αγαπά συνεχώς, κάτι που αποτελεί μια σταθερά στη ζωή του παιδιού

Μελέτες σε γηροκομεία


Αρκετά γηροκομεία και κέντρα παροχής υπηρεσιών υγείας εισάγουν προγράμματα θεραπείας με κατοικίδια. Είναι εμφανές πως τα ζώα προκαλούν ένα βαθύ θετικό αποτέλεσμα τόσο στη νοητική όσο και στη φυσική κατάσταση των ηλικιωμένων στα ιδρύματα αυτά. Δημιουργούνται ισχυροί δεσμοί φιλίας και αγάπης ανάμεσα σε άνθρωπο και ζώο.

Μελέτες αποδεικνύουν πως οι ηλικιωμένοι που έρχονται σε συχνή επαφή με κάποιο ζώο χρειάζονται λιγότερες επισκέψεις σε γιατρούς και λιγότερα φάρμακα, καθώς και πως αναπτύσσουν μεγαλύτερη ευχέρεια στις κοινωνικές σχέσεις, παρουσιάζοντας βελτιωμένη όρεξη και ψυχολογία σε αντίθεση με όσους δεν έρχονται σε επαφή με ζώα. Παρότι δεν είναι ασθένεια το γήρας, η βασική αιτία που προκαλεί και προβλήματα υγείας είναι συχνά η μοναξιά. Η παρουσία λοιπόν κάποιου ζώου εκπληρώνει την ανάγκη των ηλικιωμένων για αγάπη, για συντροφιά, για φροντίδα, έτσι υπάρχει μια βαθύτερη και ωφέλιμη επίδραση από την επαφή με το ζώο.

Ψυχικές παθήσεις


Η ενισχυτική θεραπεία με ζώα έχει παρουσιάσει θεαματικά αποτελέσματα και σε ασθενείς με σχιζοφρένεια, βαριάς μορφής κατάθλιψη, Αλτσχάιμερ, αυτισμό και άλλα ψυχιατρικά νοσήματα.

Ο Dr. Aaron Katcher, http://www.pawsitiveinteraction.com/pdf/a_scientific_look.pdf ψυχίατρος και καθηγητής ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο της Pennsylvania, συμμετέχει στο πρόγραμμα Biophilia In Action, όπου μια συμβουλευτική ομάδα παρέχει θεραπευτική ενίσχυση με ζώα. Ο Dr. Katcher μέσα από την εμπειρία του συνιστά: «Οι ψυχίατροι θα πρέπει να διερευνήσουν εάν οι ασθενείς τους έχουν κατοικίδια και πώς αλληλεπιδρούν με αυτά. Για όσους δεν έχουν κατοικίδια, οι ψυχίατροι θα πρέπει να αξιολογήσουν εάν οι ασθενείς, ιδίως όσοι παρουσιάζουν κοινωνική απομόνωση θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την απόκτηση ενός κατοικιδίου».

Ο καθηγητής παρατηρεί πως ασθενείς με ψυχικά νοσήματα βρίσκουν πιο εύκολη την επικοινωνία με το γιατρό τους παρουσία ενός ζώου, για παράδειγμα, με έναν σκύλο ειδικά εκπαιδευμένο για ασθενείς με ψυχιατρικά προβλήματα. Παιδιά με διαταραχές της συγκέντρωσης και ασθενείς με αυτισμό εμφάνισαν βελτίωση των επικοινωνιακών και κοινωνικών ικανοτήτων τους και ασθενείς με Αλτσχάιμερ παρουσίασαν αύξηση της προσοχής και μείωση της επιθετικότητας και του θυμού. Έτσι λοιπόν, φαίνεται πως η ζωή μας γίνεται καλύτερη σε πολλά επίπεδα όταν εμπλουτιστεί με την παρουσία ενός ζώου, που προσφέρει γενναιόδωρα συντροφικότητα και αγάπη χωρίς όρους. Κατοικίδια, οι τετράποδοι θεραπευτές.
 
Τα ζώα θεραπευτές ποικίλλουν σε μέγεθος και είδος, μερικά έχουν γούνα, άλλα έχουν φτερά. Τα κατοικίδια είτε ειδικά εκπαιδευμένα είτε όχι, είναι θεραπευτές του νου, της ψυχής και του σώματος, και αυτό το επιτυγχάνουν απλούστατα με το να είναι ο εαυτός τους. Έχουν ανεπτυγμένη την ικανότητα να διαισθάνονται τη θλίψη μας, τον πόνο μας και καταβάλλουν προσπάθεια να μας ανακουφίσουν με τον μοναδικό ιδιαίτερο τρόπο τους. Μας υπενθυμίζουν τη δύναμη της αγάπης και της προσφοράς χωρίς όρους, γίνονται πολύτιμοι σύντροφοι και θεραπευτές και αλλάζουν τη ζωή μας με ιδιαίτερα τρυφερούς και υπέροχους τρόπους.

Πέραν των χρήσιμων πληροφοριών που περιέχονται στο άρθρο, συστήνονται ανεπιφύλακτα, άπειρα χάδια συντροφιά, παιχνίδι, κι αγκαλιές με τα ζωάκια μας. Γιατί η αγάπη, η στοργή, η τρυφερότητα όταν μοιράζονται με δίποδους ή τετράποδους, φτερωτούς ή χνουδωτούς φίλους, μπορεί να είναι η πιο όμορφη Στάση ζωής.



http://www.deltasociety.org/
http://www.petsastherapy.org/
http://www.tdi-dog.org/whatdo.html


Σύνταξη, Μετάφραση: Χριστίνα Σαββατιανού

© paraxenies 16-2-2016  
πρώτη δημοσίευση http://stasinews.gr/health/katoikidia-i-tetrapodi-therapeftes/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφησέ μου μια λέξη, για κουβέντα, για διαφωνία, για ενημέρωση, ή άφησε μου πολλές, ασχετες, για να ξανοίξει η σκέψη μαζί τους... κι ίσως ολα αυτά συναντηθούν εκεί στις άκρες και στα χαρακώματα της ζωής....

Σελίδες

Ετικέτες

τα δικά μου (326) περιβάλλον (91) writting (67) Greece (57) poetry (50) χρήσιμα (39) χαμόγελα (38) video (37) κοινωνία (35) φωτογραφία (32) health (30) environment (24) phtography (24) εθελοντισμός (24) υγεία (23) music (20) people (20) blogging (14) stories (14) children (13) παιδά (13) computers (12) information (11) μπλογκοπαίχνιδα (11) doctor (10) πολιτισμός (10) συνταγές (10) χιούμορ (10) medicine (9) ελλάδα (9) μουσική (9) activism (8) world (8) οι συνταγές της κρίσης (8) goverment (7) rights (7) safety (6) services (6) Πάρνηθα (6) γκρίνιες (6) εκθέσεις (6) ποίηση (6) Επιστήμη (5) amalia (4) earth (4) technology (4) Αναδάσωση (4) αηδιούλες (4) αρθρογραφία απο ιντερνετ (4) γιατρός (4) πολιτική (4) πρωτβουλίες (4) σοφά λόγια (4) emergency (3) theatre (3) Εναλλακτική οικονομία (3) εκδηλώσεις (3) εκθεσεις (3) με ενδιαφέρουν (3) φύση (3) χορός (3) ψυχαγωγία (3) economy (2) games puzles (2) είπαν (2) εκδόσεις (2) ελεύθερος χρόνος (2) κόσμος (2) νομικά θέματα (2) συναντήσεις (2) τεχνολογία (2) DVD (1) Greek movie (1) amber alert (1) dance (1) documentary (1) down syndrom (1) facebook (1) first aid (1) funny (1) internet security (1) nature (1) privacy (1) protest (1) radio (1) ΕΜ (1) ΧΡ (1) απορίες (1) απόκριες (1) αστικά τοπία (1) βιβλιο - e-book (1) διάστημα (1) διαβάζω (1) εναλλκτική ζωή (1) ενεργοί μικροοργανισμοί (1) εφημερίδες (1) ζωγραφική (1) θέατρο (1) καλομηνιάσματα (1) κινηματογράφος (1) παράξενα (1) παραδοξόνιο (1) παραμύθια (1) παραξενα chemtrails (1) παρατηρώ (1) πειραματα (1) περιοδικά (1) τεχνες (1) της γειτονιάς.... (1) φακελλάκι (1) ψάχνω (1)