Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η Αλεξάνδρα το παληκάρι

Απρίλης του 48 ή εκεί γύρω κάπου, ήταν και η Αλεξάνδρα μικρό κοριτσι τότε έπαιρνε στο κατόπι τα μπουλούκια των τσιγγάνων που πέρναγαν ...

11 Φεβ 2009

Στα... ψιλά η καταδίκη Τζανίκου για το «The Mall»




http://www.tvxs.gr/v4981

Μία ακόμη από τις εξελίξεις που «θάφτηκαν», ελέω συμφερόντων: Στις 19 Ιανουαρίου, ο πρώην δήμαρχος Αμαρουσίου, Παναγιώτης Τζανίκος, καταδικάστηκε τελεσίδικα από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών σε 12 μήνες φυλάκιση. Αιτία, η επίμαχη οικοδόμηση του θηριώδους εμπορικού κέντρου, «The Mall».

Το δικαστήριο απέρριψε τα επιχειρήματα του κ. Τζανίκου, ο οποίος υποβαθμίζει τις περιβαλλοντικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις του έργου και κάνει λόγο, μάλιστα, για οφέλη στην πόλη του Αμαρουσίου. Η εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι μία από τις 6 που διεξάγονται το 2009 με αντικείμενο την αμφιλεγόμενη κατασκευή του συγκροτήματος, συμφερόντων Λάτση. Μία εκ των προσφυγών αξιώνει αποζημίωση, ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, από τις κατασκευαστικές εταιρείες προς το δήμο Αμαρουσίου, επικαλούμενη «τεράστιες ζημιές» για την περιοχή.

Τοπικές οργανώσεις πολιτών, οι οποίες χαρακτηρίζουν το έργο παράνομο, δηλώνουν αισιόδοξες, ύστερα από τη σχετική δικαστική απόφαση, τόσο στο πλαίσιο της προσπάθειας να διασωθούν οι ελεύθεροι χώροι, όσο και στο επίπεδο της απρόσκοπτης απονομής δικαιοσύνης. Οι διαμαρτυρόμενοι τονίζουν με έμφαση ότι η είδηση ουσιαστικά δεν δημοσιεύθηκε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

==================

διαβάστε περισσότερα: http://eleftheroutopia.wordpress.com/apolysh2-mall/

http://foralexandros.blogspot.com/2009/02/fuck-them-all.html


Αμφισβητείται η νομιμότητα της κατασκευής του "the Mall"

Πηγή: εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Μετέωρες κινδυνεύουν να βρεθούν όλες οι πολεοδομικές ρυθμίσεις που περνάνε επίτηδες με νόμο από τη Βουλή, ενσωματώνοντας μέσα τους τις πράξεις που θα μπορούσαν να προσβληθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με μοναδικό σκοπό να αποφύγουν τις προσφυγές και τον δικαστικό έλεγχο νομιμότητας και συνταγματικότητας. Μαζί με τις νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις «τρίζουν» και τα οικοδομήματα που κτίστηκαν σε εφαρμογή τους, καθώς με απόφαση - βόμβα του Ε τμήματος του ΣτΕ ανατρέπεται η μέχρι σήμερα πάγια νομολογία, καθώς κρίνεται για πρώτη φορά ότι μπορεί να ελέγχεται κατευθείαν ένας νόμος για το αν είναι αντισυνταγματικός.

Η δικαστική απόφαση αποτελεί ένα είδος «επανάστασης» στον χώρο του δικαίου και φέρνει στην κυριολεξία «τα πάνω κάτω» όσον αφορά στη δυνατότητα να εισχωρήσει ο δικαστικός έλεγχος παντού και να εντοπίσει κάθε είδους παρανομία που μπορεί να κρύβεται κάτω από τον μανδύα ενός νόμου. Η ρηξικέλευθη απόφαση εκδόθηκε με αφορμή τη σοβαρότατη επιδείνωση του περιβάλλοντος (και οικιστικού) στην περιοχή του Αμαρουσίου, όπου ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων και παρά τις αντιρρήσεις του ΣτΕ, υπερδιπλασιάστηκε ο συντελεστής δόμησης με συνέπεια να επιβαρυνθεί η όλη ζώνη με τεράστια κτίρια, όπως το Εμπορικό Κέντρο «Τhe Μall» της εταιρείας Lamda Development η οποία ανήκει στον όμιλο Λάτση.

Οριστικά
Η νομιμότητά του αμφισβητείται στην επίμαχη δίκη και θα κριθεί οριστικά από την Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου. Πάντως, αν η Ολομέλεια του ΣτΕ εγκρίνει τις θέσεις του τμήματος θα ανοίξει ο δρόμος για τεράστιες ανατροπές.

Το Ε τμήμα του ΣτΕ αμφισβητεί ευθέως τη συνταγματικότητα των νόμων 3010/02 και 3207/03, που πρόβλεψε τα σχετικά με το χωριό φιλοξενίας των δημοσιογράφων στο Μαρούσι ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, με ανακατανομή των χρήσεων γης, μεγάλη αύξηση του συντελεστή δόμησης κ.λπ. Σε εκτέλεση του νόμου αυτού η εταιρεία «LΑΜDΑ OLYMPIA VILLAGE Α.Ε.» ανέλαβε να κτίσει κατοικίες και εγκαταστάσεις φιλοξενίας των 1.600 δημοσιογράφων κ.λπ. υποβάλλοντας και σχέδια μεταολυμπιακής χρήσης όλων των χώρων.

Είχε προηγηθεί ο ν. 2947/01 που επέτρεψε να επιβαρυνθούν περιοχές αμιγούς κατοικίας με χρήσεις πολεοδομικού κέντρου και με αύξηση του συντελεστή δόμησης.

Ο ν. 2947 κατέρρευσε στο ΣτΕ ως αντισυνταγματικός λόγω της μεγάλης οικιστικής επιβάρυνσης και της επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων. Ωστόσο, οι νεότεροι νόμοι αντί να συμμορφωθούν προς τη δικαστική κρίση, πρόβλεψαν ακριβώς τα ίδια και χειρότερα, εκτοξεύοντας στα ύψη τον συντελεστή δόμησης επιτρέποντας να δομηθούν κτίρια πολύ μεγαλύτερης επιφάνειας, ενώ ενσωμάτωσαν και όλες τις διοικητικές πράξεις (οικοδομικές άδειες) για να μην ελεγχθεί από το ΣτΕ. Εντούτοις το Ε τμήμα κάνοντας ένα τολμηρό νομολογιακό βήμα, υποστηρίζει ότι πρέπει να δικαιωθούν οι πολίτες που προσέφυγαν σε μία εξαιρετικής σημασίας δίκη που θα ολοκληρωθεί σύντομα και όπου έχει παρέμβει και η «LΑΜDΑ OLYMPIA VILLAGE Α.Ε.» η οποία κατασκεύασε το εμπορικό κέντρο.

Η μεθόδευση
Από την προηγούμενη δεκαετία η πολιτεία προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο του ΣτΕ κατέφυγε σε μία μεθόδευση. Επειδή όλες οι διοικητικές πράξεις της (π.χ. έγκριση σχεδίου, οικοδομική άδεια κ.λπ.) μπορούν να προσβληθούν από τους πολίτες στο ΣτΕ και να ελεγχθεί εκεί η νομιμότητά τους, αποφάσισε να αποφύγει την ακύρωση των πράξεων αυτών, να μην τις εκδώσει ποτέ, αλλά να τις ενσωματώσει μέσα σε ένα νόμο.

Τώρα για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά το Ε τμήμα του ΣτΕ υπό τον πρόεδρό του Κ. Μενουδάκο (και οι Σύμβουλοι Ν. Ρόζος, Αικ. Σακελλαροπούλου) προκειμένου να τερματιστεί αυτή η μεθοδευμένη ασυλία, κατέληξαν ότι το σύστημα αυτό προσβάλλει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του πολίτη να έχει έννομη - δικαστική προστασία.



1 σχόλιο:

Αφησέ μου μια λέξη, για κουβέντα, για διαφωνία, για ενημέρωση, ή άφησε μου πολλές, ασχετες, για να ξανοίξει η σκέψη μαζί τους... κι ίσως ολα αυτά συναντηθούν εκεί στις άκρες και στα χαρακώματα της ζωής....

Σελίδες

Ετικέτες

τα δικά μου (327) περιβάλλον (91) writting (67) Greece (57) poetry (50) χρήσιμα (39) χαμόγελα (38) video (37) κοινωνία (35) φωτογραφία (32) health (30) environment (24) phtography (24) εθελοντισμός (24) υγεία (23) music (20) people (20) blogging (14) stories (14) children (13) παιδά (13) computers (12) information (11) μπλογκοπαίχνιδα (11) doctor (10) πολιτισμός (10) συνταγές (10) χιούμορ (10) medicine (9) ελλάδα (9) μουσική (9) activism (8) world (8) οι συνταγές της κρίσης (8) goverment (7) rights (7) safety (6) services (6) Πάρνηθα (6) γκρίνιες (6) εκθέσεις (6) ποίηση (6) Επιστήμη (5) amalia (4) earth (4) technology (4) Αναδάσωση (4) αηδιούλες (4) αρθρογραφία απο ιντερνετ (4) γιατρός (4) πολιτική (4) πρωτβουλίες (4) σοφά λόγια (4) emergency (3) theatre (3) Εναλλακτική οικονομία (3) εκδηλώσεις (3) εκθεσεις (3) με ενδιαφέρουν (3) φύση (3) χορός (3) ψυχαγωγία (3) economy (2) games puzles (2) είπαν (2) εκδόσεις (2) ελεύθερος χρόνος (2) κόσμος (2) νομικά θέματα (2) συναντήσεις (2) τεχνολογία (2) DVD (1) Greek movie (1) amber alert (1) dance (1) documentary (1) down syndrom (1) facebook (1) first aid (1) funny (1) internet security (1) nature (1) privacy (1) protest (1) radio (1) ΕΜ (1) ΧΡ (1) απορίες (1) απόκριες (1) αστικά τοπία (1) βιβλιο - e-book (1) διάστημα (1) διαβάζω (1) εναλλκτική ζωή (1) ενεργοί μικροοργανισμοί (1) εφημερίδες (1) ζωγραφική (1) θέατρο (1) καλομηνιάσματα (1) κινηματογράφος (1) παράξενα (1) παραδοξόνιο (1) παραμύθια (1) παραξενα chemtrails (1) παρατηρώ (1) πειραματα (1) περιοδικά (1) τεχνες (1) της γειτονιάς.... (1) φακελλάκι (1) ψάχνω (1)