Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η Αλεξάνδρα το παληκάρι

Απρίλης του 48 ή εκεί γύρω κάπου, ήταν και η Αλεξάνδρα μικρό κοριτσι τότε έπαιρνε στο κατόπι τα μπουλούκια των τσιγγάνων που πέρναγαν ...

7 Ιουν 2008

Μποϊκοτάζ ΤΩΡΑ στο φρέσκο γάλα

Μποϊκοτάζ ΤΩΡΑ στο φρέσκο γάλα
Μην αγοράσει κανείς γάλα

H ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΓΑΛΑ ……….ΧΡΥΣΑΦΙ

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΔΥΝΑΜΗ!!!

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ…

* ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ…
* ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΡΤΕΛ
* ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ:


Φρέσκο γάλα όχι πάνω από 1€ το λίτρο

Απαιτούμε
Ποιότητα και ασφάλεια στα καταναλωτικά αγαθά

ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ, ΑΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!!

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε, οι Καταναλωτές

* Άμεση μείωση της τιμής γάλατος

* Καλύτερη αμοιβή των παραγωγών για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να μας παρέχουν ποιοτικό γάλα

* Να σταματήσουν άμεσα οι ελληνοποιήσεις και οι αναμείξεις

* Να σταματήσει η χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών


Ο αγώνας μας για την ακρίβεια θα συνεχιστεί

Μποϊκοτάζ ΤΩΡΑ στο φρέσκο γάλα

Μην αγοράσει κανείς γάλα
από 9 έως και 14 Ιουνίου 2008

Συμμετέχουν οι Ενώσεις Καταναλωτών

ΒΙΟ.ΖΩ, Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ., Ε.Κ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, Ε.Κ. ΚΑΒΑΛΑΣ, Ε.Κ. ΛΕΣΒΟΥ, Ε.Κ. ΚΙΛΚΙΣ, Ε.Κ. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, Ε.Π.Κ. ΣΕΡΡΩΝ, ΕΛ.ΚΕ.ΚΑ., Ε.Κ. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, ΙΝΚΑ ΗΜΑΘΙΑΣ, ΙΝΚΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΙΝΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΙΝΚΑ ΞΑΝΘΗΣ, ΝΕΟ ΙΝΚΑ, ΠΑΤΡΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

=============================

και η ανακοινωση του Ινστιτούτου καταναλωτών

Μποϊκοτάζ στο φρέσκο γάλα με τιμή πάνω από 1 € το λίτρο, από 9 έως 14 Ιουνίου 2008

Τους τελευταίους μήνες το θέμα της ακρίβειας οξύνεται όλο και περισσότερο, και απασχολεί πλέον το σύνολο σχεδόν των καταναλωτών.

Ασφαλώς, η ακρίβεια, δεν είναι μόνον ελληνικό ούτε καν μόνον ευρωπαϊκό, είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Και τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει!

Ωστόσο στην Ελλάδα παρουσιάζει μία ιδιαιτερότητα. Ακόμη και στις καλύτερες ημέρες της ευρωπαϊκής οικονομίας, όταν ο πληθωρισμός στις χώρες της Ευρωζώνης «έτρεχε» με 1% & 1,5%, στην Ελλάδα «έτρεχε» με 2,5% και 3%. Και βέβαια όταν μιλάμε για επίσημο πληθωρισμό 3% & 4%, το καλάθι των καθημερινών αναγκών, για τους χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους ακριβαίνει με πολλαπλάσιους ρυθμούς. Μέσα σ αυτό, πρωτεύουσα θέση κατέχει το φρέσκο γάλα.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΟΓ, η τιμή του φρέσκου γάλακτος στην Ελλάδα, για τον παραγωγό, τον τελευταίο χρόνο ακολουθεί μία καμπύλη. Τον περασμένο Ιούλιο, η μέση τιμή ήταν κάτω από τα 37 λεπτά το λίτρο, κορυφώνεται τον Ιανουάριο του 2008 φτάνοντας τα 46 λεπτά και στην συνέχεια αρχίζει πτωτική πορεία. Ήδη τον Μάρτιο ήταν στα 44 λεπτά ενώ η ΠΑΣΕΓΕΣ κάνει λόγο για πίεση των εταιρειών να πέσει ακόμα, έως και 10 λεπτά.

Με βάση λοιπόν την τιμή παραγωγού, το τελικό προϊόν φτάνει στον καταναλωτή σε τριπλάσια τιμή. Και ενώ η τιμή παραγωγού μειώνεται, η τιμή καταναλωτή αυξάνεται.

Επίσης σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες η τιμή που καταβάλλει ο Έλληνας καταναλωτής είναι αυξημένη πάνω από 45%, όπως εξάγεται από τον πίνακα που επισυνάπτουμε στο τέλος του κειμένου.

Το φρέσκο γάλα δεν είναι ένα οποιοδήποτε προϊόν. Αποτελεί βασικό προϊόν διατροφής και σχεδόν υποχρεωτικό διατροφικό στοιχείο των πιο ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων (μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι)

Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, το ΝΕΟ ΙΝΚΑ σε συνεργασία με την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ και τις άλλες 13 Ενώσεις Καταναλωτών που συμμετέχουν σε αυτή, καλεί τους καταναλωτές σε αποχή από την αγορά φρέσκου γάλακτος με τιμή πάνω από 1ευρώ το λίτρο, από Δευτέρα 9 έως και Σάββατο 14 Ιουνίου. Το μποϊκοταζ υπογράφουν 18 Ενώσεις Καταναλωτών.

Έχουμε ακούσει, παράγοντες της αγοράς να «ανησυχούν» για την αδυναμία των καταναλωτών να καταναλώσουν, είναι μια πραγματικότητα. Είναι καιρός πλέον να ανησυχήσουν και κάποιοι για την μη κατανάλωση των προϊόντων τους, όχι από αδυναμία των καταναλωτών, αλλά από επιλογή τους, να μην τα αγοράσουν.

Ήρθε η ώρα οι καταναλωτές να παίξουν τον ρόλο που πραγματικά έχουν στην λειτουργία της αγοράς και στην διαμόρφωση των τιμών και όχι να αποτελούν αγοραίο τμήμα αυτής.

Η σημερινή μας κίνηση είναι μόνον η αρχή! Θα ακολουθήσουν και πολλές άλλες, ακόμα πιο οργανωμένα, ακόμα πιο αποφασιστικά και δυνατά.

Καλούμε όλους τους καταναλωτές να συμμετέχουν στο μποϋκοτάζ και τους φορείς που νοιάζονται πραγματικά για τον Έλληνα καταναλωτή, να το στηρίξουν.

Ο αγώνας μας για την ακρίβεια θα συνεχιστεί.

Μποϋκοτάζ ΤΩΡΑ στο φρέσκο γάλα.

Μην αγοράσει κανείς γάλα από 9 έως και 14 Ιουνίου 2008.

Συγκριτικός πίνακας τιμών φρέσκου γάλακτος κατά το τελευταίο 10ήμερο Μαϊου 2008



Οι Ενώσεις Καταναλωτών που υπογράφουν το μποϊκοτάζ:

  • ΝΕΟ ΙΝΚΑ
  • ΒΙΟ.ΖΩ
  • Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.
  • ΕΛ.ΚΕ.ΚΑ.
  • ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
  • ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ
  • ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
  • ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
  • ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
  • ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΙΛΚΙΣ
  • ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ
  • ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΧΙΟΥ
  • ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
  • ΠΑΤΡΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
  • ΙΝΚΑ ΗΜΑΘΙΑΣ
  • ΙΝΚΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
  • ΙΝΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  • ΙΝΚΑ ΞΑΝΘΗΣ

Συνάντηση για τη δημιουργία κίνησης πολιτών για τα ζητήματα της ενέργειας, στην Αθήνα, την Τρίτη 10 Ιουνίου

Συνάντηση για τη δημιουργία κίνησης πολιτών για τα ζητήματα της ενέργειας, στην Αθήνα, την Τρίτη 10 Ιουνίου


Η ομάδα πρωτοβουλίας της Αθήνας, που δραστηριοποιείται, ήδη, στο πλαίσιο της πανελλαδικής πρωτοβουλίας “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”, απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα για την δημιουργία της κίνησης “Πολίτες της Αθήνας για την ενέργεια” (ή όπως αλλιώς κριθεί σκόπιμο).

Η συνάντηση θα φιλοξενηθεί στην ταράτσα του Nosotros, Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια, την Τρίτη 10 Ιουνίου και ώρα 20:30.

Το κάλεσμα της ομάδας πρωτοβουλίας δίνει τα πρώτα ερεθίσματα:

“ Ήδη, στην κοινωνία τίθεται το ερώτημα: να παράγουμε ενέργεια για να καταναλώνουμε ή να παράγουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε; Όσοι πιστεύουμε το δεύτερο βρισκόμαστε ήδη σε δράση (“Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”) ή σκεφτόμαστε να βρεθούμε.

Το ζήτημα της ενέργειας είναι ζήτημα κοινωνικό και πολιτικό. Είναι ζήτημα που αφορά όλους μας: Πρωτίστως τα κινήματα Πόλης που ασχολούνται με τους ελεύθερους χώρους, την ποιότητα ζωής, ζητήματα ελευθερίας, μετανάστες, επικοινωνίας, χώρων ελευθερίας και ό,τι αφορά την κοινωνική και πολιτική ζωή του πολίτη.

Οι πολίτες της Αθήνας, του πιο ενεργοβόρου αστικού χώρου της Ελλάδας, καλούνται να μιλήσουν για την ενέργεια.”

Θα έχει ιδιαίτερη, πιστεύουμε, σημασία, να πάρουν μέρος σε μια κίνηση της Αθήνας όλοι όσοι κατάγονται από τις περιοχές, όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθούν οι νέες ενεργειακές μονάδες (λιθάνθρακα ή φυσικού αερίου) και κατοικούν στην Αθήνα.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε:

με την ομάδα πρωτοβουλίας (Urbi et Orbi, Κοινωνία και Φύση, Πόλη και Ελευθερία)

στο e-mail: Urbi-et-orbi@nosotroscommunity.gr

ή με τους “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”,

στο e-mail: lithanthrakas@gmail.com

Μου αρέσουν τα προσωπικά μπλογκς....



όχι τα δημοσιογραφικά, όχι εκείνα που κουβαλούν ενημέρωση και θέματα ειδικά... (παρόλο που και το δικό μου αλλιώς ξεκίνησε και έγινε σαν ενα από αυτά που αποφεύγω...)

Μου αρέσουν τα προσωπικά ιστολόγια, γιατί εκεί, μεσα σε στίχους και εικόνες, σε γράμματα και πίξελς, βλέπω ανθρώπους, ανθρώπους που μου μοιάζουν και ειναι συνάμα τόσο αλλιώτικοι από μένα...

Στα προσωπικά μπλογκς ακόμη κι η ηλιθιότητα αξιώνεται, είναι ουσιαστική είναι κάτι, υπάρχει... δεν λέει ψέμματα δεν κομπάζει, απλά είναι εκεί... στα προσωπικά μπλογκς γυμνώνει η σκέψη κι η ψυχή, και όλα εκείνα που τα κρύβουν οι ανθρώποι από τον "κόσμο" τα απλώνουν άλλοτε να λιαστούν, άλλοτε να μουλιάσουν σε μια ψιχάλα...

Μου αρέσουν τα προσωπικά μπλογκς γιατί μου φωνάζουν, δεν εισαι μόνη σου, μου δείχνουν το καθένα με το δικό του τρόπο πως ότι λέω ζωή, το έχει κι άλλος, με τα χαμόγελά του και με τα ζόρια του, με εκείνα τα καλά του και εκείνα που πονούν...

Μου αρέσουν τα προσωπικά μπλογκς.. οχι εκείνα των επίδοξων ή ήδη δημοσιολόγων ή δημοσιογράφων, που καλουπώνουν πραγματικότητες και πουλάνε τα κακά που ξορκίζω μια ζωή από παιδί... εκείνα τα φτύνω, τα φοβάμαι, μου λένε το ψέμα με μια μάσκα που δεν καταλαβαίνω χρόνια τώρα, από τότε που αφόρισα τους πολιτικούς και όλους εκείνους που υποδύονται ρόλους κοινωνικούς...

Η κοινωνία μου ειναι εκεί στα μικρά ή μεγάλα, στα όμορφα ή άσχημα, στα καλογραμμένα ή στα πρόχειρα προσωπικά μπλγοκς, εκεί μαθαίνω κάτι ακόμη και η κάθε μερα αξιώνεται με μια ύπαρξη παράξενη, συλλογική, που δεν κρατάει ανόητα μυστικά, που εκτίθεται γιατί γουστάρει κι όχι γιατί πρέπει, εκεί που ο φόβος, η λύπη, οι εφιάλτες, οι χαρά, η ευτυχία πλέκουν εικόνες παράξενες αμα τα δεις ολα μαζί... Εκείνα τα προσωπικά ειναι που μιλούν φωναχτά στα αυτιά μου... κι όχι τα άλλα που σκυλιάζουν για λιγες επισκέψεςι παραπάνω, ή για φήμη δόξα, εξουσία χειραγώσηση, λογοπλοκή και λογιοφάνια...

εκεί στα προσωπικά μπλγοκς συνομιλώ, εκεί νοιάζομαι να αγγίξω να προσεγγίσω, εκεί που ο άνθρωπος με ανθρωπο μοιάζει κι ας ξεχνά όταν κλεινει η οθόνη... αυτούς τους καταλαβαίνω, δεν τους φοβάμαι, τους πιστεύω, τους εκτιμώ, κι ας διαφωνώ, κι ας θελω να γκρινιάξω μαζί τους... γιατί υπάρχουν έτσι απλά εκεί, όπως κι εγώ, μεσα σε μικρόκοσμους ή όχι, αφανείς ή όχι, μονοι ή με κόσμο... από αυτούς ενημερώνομαι, όχι για οσα θεωρώ ειδήσεις, αλλά για κείνα που μένουν μετά τις ειδήσεις, μετά τα νέα, για κείνα που παγιώνονται, που κρύβονται πίσω από κλειστές πόρτες και σφαλιστά παραθυρόφυλλα...

Μου αρέσουν τα προσωπικά μπλογκς γιατί αντικαθιστούν ψεύτικες ανάγκες θεραπευτικές, γιατί δινουν λόγο και βάση σε ψυχές σχεδόν αόρατες στης μερας τη βιασύνη... τα διαβάζω τα ρουφώ, βρίσκω κομμάτια μου εκεί άλλα ξεχασμένα άλλα φρέσκα νιούτσικα...

Δεν ξέρω ποιοι ειναι πίσω απ τις οθόνες δεν ξερω πως μοιάζουν, αν πραγματικά πονούν αν ειναι φιλόδοξοι σπουδαιοι, ή υποταγμένοι μικροί, για αυτό μου αρέσουν όμως, γιατί εκεί υπάρχουν, ότι κι αν επιτάσσει ή επιβάλει η πραγματικότητά τους πίσω απ την οθόνη...

θλίβομαι μαζί τους γελώ, θυμώνω, μια παρέα άυλη, αλλα μια παρέα δυνητικά σπουδαία... παράξενο κι ίσως τρελλό μα ναι μια κοινωνία που στερείται επαφής, μεσα από κείνα τα προσωπικά ιστολόγια βρίσκει παρέα, καθίσταται κοινωνία, με τα καλά και τα κακά της, αλλά παραμένει εκεί ως ύπαρξη σε άλλη διάσταση σε παράλληλο κόσμο...

Μου αρέσουν τα προσωπικά μπλογκς...ετσι γιατί μου αρέσουν, ωχου......

http://sershades.blogspot.com/

http://sershades.blogspot.com/

http://perakis.pblogs.gr/

http://mavroskiknos.blogspot.com/index.html

http://tsalimi.blogspot.com/

http://matiaklista.blogspot.com/

http://www.paramithas.gr/

http://nosceteipsum33.blogspot.com/

http://oyden.blogspot.com/

http://imerologio-katastromatos.blogspot.com/

http://meneksedia.pblogs.gr/

http://malakas.wordpress.com/

http://tapanta.blogspot.com/

http://o-kairos.blogspot.com/

Ουστ, αχάριστοι κοπρίτες...

Μεταφέρω άρθρο του κυρίου Γιάννη Κύρη που βρήκα στην ιστοσελίδα http://www.zougla.gr/news.php?id=1913

Ευχαριστώ τον κύριο Κύρη για την άδεια αναδημοσίευσης του άρθρου του...



Ουστ, αχάριστοι κοπρίτες...

3 Ιουνίου 2008, 12:07

Γιάννης Κύρης


Γιατί, τα πιό όμορφα σημεία του πλανήτη είναι τα παρθένα τοπία που δεν έχει πατήσει πόδι ανθρώπου;

Γιατί, όλοι μας ανεξαιρέτως, βρίσκουμε ηρεμία και γαλήνη όταν είμαστε στη φύση μακριά από τις πόλεις;
Αν καλέσεις κάποιον σπίτι σου και στο κάνει λίμπα δεν θα τον διώξεις με τις κλωτσιές; Αν η Γη είχε φωνή δεν θα μας φώναζε: «ΟΥΣΤ αχάριστοι κοπρίτες»;

Ενας φανταστικός ιστορικός του μέλλοντος (εξωγήινος μάλλον) τί καλό θα κατέγραφε γιά το πέρασμα του ευφυούς ανθρώπινου είδους από τον πλανήτη γη;
Τί με κάνει να πιστεύω πως αν ο άνθρωπος είχε ακόμα μυαλό πιθήκου, η γη θα ήταν ένας παράδεισος;

Μακάρι νάξερα την προέλευσή μας, αλλά δεν μοιάζει να είναι προέκταση της φύσης.

Ματαιοδοξία, κακία, φθόνος, ζήλια, ψέμα, υποκρισία, προδοσία, δόλος. Υπάρχει τίποτε απ’ όλα αυτά στο ζωικό βασίλειο;

Συχνά, περιαυτολογώντας, καμαρώνουμε γιά τα κατορθώματα του ανθρώπου ανά τους αιώνες. Πολιτισμοί, αυτοκρατορίες, τέχνες, εφευρέσεις, φιλοσοφίες, εξερευνήσεις στη γη και στο διάστημα και τόσα άλλα που με μορφή βιβλίων ή ντοκυμαντέρ μας γεμίζουν καμάρι και λέμε: Γιά δες τί έχει καταφέρει ο άνθρωπος!!!

Ναι, σίγουρα έχει κάνει πάρα πάρα πολλά, ....αλλά με ποιό κόστος;

Μήπως έχει ξεφύγει η κατάσταση από τα χέρια του στην προσπάθειά του να «κατακτήσει» τα πάντα; Μήπως η φόρα που έχει πάρει οδηγεί τον ίδιο και τη ολόκληρη τη ζωντανή γη σε μη αναστρέψιμη θανατηφόρα πορεία;

Κάτι σαν καρκίνος που εξαπλώνεται παντού. Οπου πατήσει το πόδι του ο λεβέντης, πάει μας τελείωσε η φύση. Της τρώει τα σωθικά γιά εξεύρεση πόρων ενέργειας, την τσιμεντοποιεί, την μολύνει. Ο σημερινός μεταλλαγμένος μάγκας εξολοθρεύει γιά πλάκα ό,τι ζώο κινείται ,όχι απαραίτητα γιά να τραφεί όπως ο αγνός κυνηγός πρόγονός του. Η γη του ανήκει. Το λέει και η θρησκεία του, είναι το εκλεκτό είδος. Ολα είναι γιά την πάρτη του. Η φύση πρέπει να υποκλιθεί στο μεγαλείο του.

Επρεπε να παραμείνει πίθηκος. Αν ήμουν Θεός θα είχα μετανιώσει που χάρισα μυαλό στον άνθρωπο για να μου κάνει μπάχαλο το υπόλοιπο δημιούργημα μου. Αντίθετα θεωρώ πως διαθέτουμε την κατώτερη νοημοσύνη του πλανήτη, αν κρίνω εκ του αποτελέσματος. Δυστυχία, πείνα, θάνατος, βασανιστήρια, μόλυνση, αρρώστιες, καταπίεση, απόγνωση, μιζέρια είναι η καθημερινότητα της πλειοψηφίας του παγκόσμιου πληθυσμού. Το «υπέροχο ανθρώπινο μυαλό μας» έχει φυλακίσει την ειρήνη, την αγάπη και την αρετή μεσ’ τις εγκυκλοπαίδειες σαν καθαρά θεωρητικές έννοιες. Απουσιάζουν από την καθημερινότητά και τους στόχους του. Ο πόλεμος είναι πιό κερδοφόρος!!!

Το bug (γιά να χρησιμοποιήσω έναν όρο software) του ανθρώπινου μυαλού, κάτι που δεν υπάρχει στα ζώα, είναι πως ο άνθρωπος ξέρει απ’την αρχή πως μιά μέρα θα πεθάνει. Αυτό τον κάνει άπληστο και ματαιόδοξο. Mε το παραμύθι της μετά θάνατον ζωής επινόησε θρησκείες γιά να τιθασσεύσει και να μαντρώσει φοβισμένες μάζες. Οι θρησκείες γέννησαν οπαδούς άρα έχθρες, και οι έχθρες πολέμους, και όταν αρχίσει το κακό.... χέστα. Εδώ ένας φόνος γίνεται και αρχίζει μιά βεντέτα!

Η λογική, το μόνο ίσως θετικό χάρισμα του ανθρώπου, μοιάζει ανίσχυρη να αποτρέψει την αυτοκτονική του πορεία.

'Οσοι φωτισμένοι ανά τους αιώνες τόλμησαν να αρθρώσουν σοφό λόγο αγάπης και αρετής, .....όλοι στου κουφού την πόρτα όπως αποδείχτηκε. Ναι μεν έμειναν στην ιστορία, μπήκαν στα σχολικά βιβλία, και όλοι τους θαυμάζουμε αλλά τα μηνύματά τους δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Εγώ λέω πως ο πλανήτης θα τη γλυτώσει μόνο αν εκλείψει ο άνθρωπος και πέστε με απαισιόδοξο και μισάνθρωπο.

Και αν ακόμη καταφέρει κάποτε, γιά να σώσει το τομάρι του, να αποικήσει σε άλλους πλανήτες, αλλοίμονο στους πλανήτες. Θα τους ξεσκίσει κι αυτούς. Εκτός αν εκεί συναντήσει κάποιο «ανώτερο» είδος που σέβεται το χώμα που πατάει και διδαχτεί πραγματικό πολιτισμό. Εναν πολιτισμό που να στηρίζεται στον αλληλοσεβασμό ΟΛΩΝ των συμπολιτών μιάς παγκόσμιας πολιτείας.
Τα τελευταία χρόνια ακούω τη λέξη «πολιτισμός» και φρικάρω. Πολιτισμός γιά κάποιους είναι η παγκοσμιοποίηση, η καλοπέραση, η παραλιακή, οι βιτρίνες, οι LCD τηλεοράσεις, τα Spa, τα γκατζετάκια, οι σιλικόνες και το Μέγαρο.

Λένε πως αν μία γάτα βρεθεί στο δρόμο την ώρα που έρχεται κατά πάνω της ένα αυτοκίνητο, αργεί να αντιδράσει και σκοτώνεται γιατί δεν είναι καταγραμμένος στο DNA της και στα ένστικτά της ο κίνδυνος του αυτοκινήτου. Βλέπεις, στα χιλιάδες χρόνια της εξέλιξης της, το αυτοκίνητο σαν εχθρός είναι πολύ φρεσκογραμμένη εντολή. 'Ασε που το αυτοκίνητο δεν ανήκει στη φύση από όπου προέρχονται οι παραδοσιακοί κίνδυνοι γιά κάθε ζώο. Για να γεννηθεί ένα ένστικτο χρειάζεται μεγάλο βάθος χρόνου.
Πόσες φορές δεν έχουμε δει ένα σκύλο να κοιμάται στη μέση του δρόμου.

Το ίδιο ελαφρυντικό δίνω και στον άνθρωπο. Στα χιλιάδες χρόνια της εξέλιξής του δεν υπήρχε εγγραφή κινδύνου στο DNA του γιά τη μόλυνση και την καταστροφή του πλανήτη. 'Ετσι δικαιολογείται που δεν χαμπαριάζει και συνεχίζει χαζοχαρούμενος να τρέχει στο γκρεμό. Οι τραγικές επιπτώσεις της ευημερίας και κυριαρχίας (απόβλητα, πυρηνικά όπλα, ατμοσφαιρική ρύπανση) είναι πολύ πιό πρόσφατες κι από το παράδειγμα του αυτοκινήτου με τη γάτα. 'Αρα ενστικτωδώς δεν φοβάται.

Αυτή η ερμηνεία τον απαλλάσσει από την αδράνειά του; Οχι βέβαια. Ο άνθρωπος δεν έχει μόνο ένστικτο. Διαθέτει και νοημοσύνη. Το θέμα είναι: θα προλάβει να τη χρησιμοποιήσει; Κομμάτι δύσκολο. Γιά την ώρα, οι δεξαμενές των κοφτερων μυαλών των κουμανταδόρων της ανθρωπότητας αναλώνονται στην εξεύρεση τρόπων κερδοφορίας και κυριαρχίας έναντι των πολλών δυστυχισμένων που στην αγωνία τους γιά επιβίωση δεν έχουν την πολυτέλεια και το χρόνο να σκεφτούν οικολογικά. 'Ενας πεινασμένος λογικό είναι πρώτα να γεμίσει το στομάχι του και μετά να αγωνιά για το περιβάλλον, γιά να μην πω πως και να σκοτώσει γιά να φάει είναι «σεβαστό». 'Ενστικτο επιβίωσης.

Επειδή λοιπόν η θεραπεία της αρρώστιας του πλανήτη εξαρτάται από τους λίγους χορτασμένους αποφασίζοντες προνομιούχους, δεν βλέπω φως στον ορίζοντα.

Θυμάμαι τις πυρκαγιές του 2007 και θέλω να βρίσω πολύ άσχημα αλλά σέβομαι το χώρο που με φιλοξενεί. Οταν παρακολουθούσα στην τηλεόραση το ολοκαύτωμα των δασών και των ζώων είχα αγανακτήσει τόσο πολύ που θα μπορούσα πολύ εύκολα να γίνω ισοβίτης. Με μιά καραμπίνα, να κρυφτώ σε ένα δάσος και να πυροβολώ στον κώλο όποιο κάθαρμα έβλεπα να βάζει φωτιά. Να βγάζει τα σκάγια ένα-ένα με τσιμπιδάκι και να μετανοιώνει γιά τη μαλακία του. Δεν τό’κανα γιατί είμαι και γω ένας χέστης του καναπέ. Ειλικρινά απορώ που δεν τόκανε κάποιος άλλος.

Ρομαντικές εξαιρέσεις στον κανόνα πάντα υπάρχουν. Βγάζω το καπέλο στους ενεργούς πολίτες (κάποιοι ανόητοι τους θεωρούν από γραφικούς μέχρι ύποπτους) που αφιερώνουν τη ζωή τους στη διάσωση ζωϊκών ειδών που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από την ανθρώπινη επεκτατική μανία σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Οι οικολόγοι άργησαν λίγο και δεν πρόλαβαν να γλυτώσουν ένα σπάνιο ...«ζωικό είδος» τους ινδιάνους από τα νύχια του σύγχρονου «πολιτισμένου» ανθρώπου. Ασε και τις άπειρες γενοκτονίες...
Τελικά, κάνοντας ταμείο, αναρωτιέμαι:

Μήπως οι «γραφικοί» οικολόγοι πρέπει άμεσα να αναθεωρήσουν και να επεκτείνουν τους στόχους τους περιλαμβάνοντας και το προς διάσωσην «ανθρώπινο είδος»;

Στο κλείσιμο της αυλαίας, όταν στην τελική κατηφόρα θα σπάσουν όλα τα φρένα και το «εκλεκτό είδος» θα πέφτει με φόρα να πνιγεί στα ίδια του τα σκατά, ποιά καρέτα-καρέτα και ποιός μονάχους-μονάχους;
Τον μαλάκα-μαλάκα ποιός θα τον σώσει;


Γιάννης Κύρης / Δημιουργός Διαφημιστικής Μουσικής & Πολυμέσων WebSite: http://www.kyris.gr/ e-mail: kyris@kyris.gr

6 Ιουν 2008

ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ (παράξενο ταξίδι)

ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ

Τα λιμάνια της ζωής κλειστά κι ο βοριάς κουλαντρίζει το τιμόνι κατά πως
πεθυμάει εκείνος.

Ο μπούσουλας τρελλάθηκε από καιρό και μόνη ψυχή ζωντανή τριγύρω, εκείνο το
κοπάδι τα δελφίνια τα σοφά, που λένε: Έλα, πριν χάσεις το νόημα. Έλα και θα
βρεις εδώ τα πάντα.

Ο Άγιος, φάντασμα άτακτο που φυσάει φεγγάρια στη ρότα σου και μπερδεύει
τους χάρτες.

Άντε να πάει λες, ας την κάνω τη βουτιά, τι έχω να χάσω… Εκείνη τη ζωή, την
έχασα σε μια στροφή, πίσω από ένα ξερονήσι κούρνιασε και κρύφτηκε φοβισμένη,
μέσα στη ξέρα ανάμεσα από δυο βράχους.

Ας πάει καλλιά της κι αυτή. Τι είχα τι έχασα.

Μάγισσα, πόρνη που μου έκλεψες τους θησαυρούς μου, βαρέθηκα να σε ψάχνω,
να σε κυνηγάω. Πήγαινε κι εσύ στον αγύριστο.

Κάποιοι, μου είπαν ότι ο Θεός τσαλαβουτάει σε μια λιμνούλα από λιωμένο χιόνι,
μαζί με μια καρδερίνα. Πρόσεξε Θεέ να μην κρυώσεις.

Πάει το καράβι, μπατάρισε κι έμεινα μόνος ανάμεσα στα δελφίνια τα σοφά που
μου λένε: στο είπαμε εμείς, δεν άκουσες.

Αμέτε κι εσείς παραπέρα, αφήστε με να πιάσω πάτο μόνος μου, δεν χρειάζομαι
άλλα λόγια.

Τώρα που χάθηκε η βάρκα, τα΄ αστέρια πήγαν πάλι στη θέση τους, κι έμεινα εγώ
εκεί στον πάτο να κοιτάω μ΄ ανοιχτό το στόμα, κι άδειο το μυαλό σαν χαζός
φεγγαροπαρμένος.

Είμαι ακόμα ζωντανός και νιώθω καθαρός πολύ, αυτούσιος, ολόκληρος,
λεύτερος, σπουδαίος…

Μήπως τούτος ο βυθός είναι η κορυφή;

Χριστίνα Σαββατιανού (1993)

5 Ιουν 2008

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

Η τοποθέτηση της Greenpeace http://www.greenpeace.org/greece/

Στις 5 Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Και να το ξεχάσετε, θα σας το θυμίσουν οι δεκάδες καταχωρίσεις από κόμματα και εταιρίες που μας μιλούν συνέχεια για τη σημασία του περιβάλλοντος και το δικό τους -σημαντικό βεβαίως- ρόλο στην προστασία του.

Εμείς διαλέξαμε να σας δώσουμε τη δική μας εκδοχή της διαφήμισης που κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες σε πολλές ιστοσελίδες. Ελπίζουμε ότι το "κάθε μέρα, μέρα περιβάλλοντος" θα ισχύσει όλο το χρόνο.

1 Ιουν 2008

Το μπούμερανγκ της ευημερίας - ΥΓΕΙΑ

Παρασκευή, 30.05.08

Πηγή: εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Στα στοιχεία του ΟΟΣΑ, για τα αμέσως προηγούμενα έτη, αλλά και στις εκτιμήσεις του για τα επόμενα, δύο δείκτες παρουσιάζουν κραυγαλέα αύξηση στον προηγμένο κόσμο: Ο μέσος όρος ζωής και το κόστος Υγείας. Το ίδιο ακριβώς επεσήμανε στα καθ’ ημάς πριν από λίγες ημέρες η Ελληνική Γεροντολογική Εταιρία, ενώ στην άλλη άκρη του Ατλαντικού τα ΜΜΕ αναπαρήγαγαν με αγωνία την έρευνα που κατέγραφε την ίδια κατάσταση, προσθέτοντας ωστόσο μία ακόμη αλήθεια: Οτι το σύστημα υγείας των ΗΠΑ δεν είναι έτοιμο να περιθάλψει τη γενιά των boomers. Και αν δεν είναι προετοιμασμένες οι ΗΠΑ, τότε πώς να είναι η Ελλάδα;

Στις περισσότερες χώρες ο ρυθμός αύξησης των δαπανών Υγείας είναι γρηγορότερος από αυτόν της συνολικής οικονομικής μεγέθυνσης και οι ισορροπίες δεν πρόκειται να ανατραπούν. Το δημογραφικό μέλλον είναι η ραγδαία γήρανση του πληθυσμού και η ακόμα μεγαλύτερη πρόοδος στις μεθόδους πρόληψης και θεραπείας, που με τη σειρά τους επιβαρύνουν τις δαπάνες Υγείας. Παράλληλα, οι «πολιτισμένες» ασθένειες (καρδιοπάθειες, διαβήτης, παχυσαρκία) μαστίζουν με σημαντικό χρηματικό κόστος και τους μεσήλικες, κάνοντας τους αναλυτές να προειδοποιήσουν για τη ραγδαία εξάπλωσή τους τα αμέσως επόμενα χρόνια (καθώς όλο και περισσότεροι boomers θα περνούν τα 60), γεγονός που μπορεί να γονατίσει και το πιο εύρωστο οικονομικά κράτος.
Στις ΗΠΑ ο σχεδιασμός αντιμετώπισης του ντόμινο των επιπτώσεων ρίχνει το βάρος στους γηρίατρους, ειδικότητα αφιερωμένη στη φροντίδα της τρίτης ηλικίας, απολύτως «φρέσκια» στην Ελλάδα και αρκετά καινούργια στις ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για επιστήμονες που ειδικεύονται στα προβλήματα της τρίτης και τέταρτης ηλικίας και παρέχουν συνολική υποστήριξη.

Και οι 7… ασθένειες είναι ακριβές

1. Καρδιακές παθήσεις
Βοοmers: Η επικίνδυνη ηλικία ξεκινά στα 60, με τα ποσοστά νοσηρότητας να ανεβαίνουν κατακόρυφα μετά τα 65. Oι σημερινοί 45άρηδες άντρες και γυναίκες έχουν αντίστοιχα 50% και 33% πιθανότητες να αναπτύξουν στο μέλλον καρδιακές παθήσεις.
▪Ετήσιο κόστος, Ελλάδα:
2,7 δισ. ευρώ
▪Ετήσιο κόστος, Ευρώπη:
192 δισ. ευρώ
▪Ετήσιο κόστος, ΗΠΑ:
403 δισ. δολάρια
▪Ετήσιο κόστος, παγκοσμίως:
1,5 τρισ. δολάρια
Κόστος σε προσωπικό επίπεδο: Η συντριπτική πλειονότητα επισκέπτεται δημόσιο γιατρό που συνταγογραφεί τα φάρμακα. Το κόστος όμως από τέτοια χρόνια νόσο που καθιστά αδύναμο τον ασθενή μπορεί να οδηγήσει μια φτωχή οικογένεια από τις πενιχρές αποταμιεύσεις έως την υπερχρέωση.

2. Παχυσαρκία

Βοοmers: Το μεγαλύτερο ποσοστό εμφανίζεται στην ομάδα των 45-64 ετών. Ακολουθεί εκείνη των 65-74. Η νόσος απειλεί τα ήδη πιεσμένα συστήματα υγείας, ενώ το πραγματικό της κόστος είναι αδύνατον να εκτιμηθεί, αφού οδηγεί σε άλλες ασθένειες με σημαντικό επιπρόσθετο κόστος.
▪Ετήσιο κόστος, Ελλάδα:
1 δισ. ευρώ
▪Ετήσιο κόστος, Ευρώπη:
150 δισ. ευρώ
▪Ετήσιο κόστος, ΗΠΑ:
123 δισ. δολάρια
▪Ετήσιο κόστος, παγκοσμίως: Aγνωστο (υπολογίζεται στο 5,3% των παγκόσμιων δαπανών για την Υγεία)
▪Κόστος σε προσωπικό επίπεδο:
Η προσοδοφόρα βιομηχανία «αδυνατίσματος» εμπορεύεται φάρμακα, παραφαρμακευτικά προϊόντα, προγράμματα δίαιτας και μηχανήματα. Τα κέρδη είναι σχεδόν αδύνατον να υπολογιστούν. Σχετική έρευνα στις ΗΠΑ ανεβάζει το ετήσιο ποσό που οι πολίτες δίνουν από την τσέπη τους σε 36,5 δισ. δολάρια.

3. Διαβήτης
Βοοmers: Από τις ακριβότερες ασθένειες, εξαπλώνεται τόσο γρήγορα που οι ειδικοί φοβούνται πως στα επόμενα 25 χρόνια θα χαρακτηριστεί η μεγαλύτερη πανδημία που γνώρισε η ανθρωπότητα. Το 20,9% του παγκόσμιου πληθυσμού άνω των 60 νοσεί και εκτιμάται ότι χώρες θα ξοδεύουν έως και το 40% των συνολικών δαπανών Υγείας μέχρι το 2025 στο διαβήτη.
▪Ετήσιο κόστος, Ελλάδα:
1 δισ. ευρώ
▪Ετήσιο κόστος, Ευρώπη:
80,5 δισ. ευρώ
▪Ετήσιο κόστος, ΗΠΑ:
92 δισ. δολάρια
▪Ετήσιο κόστος, παγκοσμίως: 286 δισ. δολάρια
▪Κόστος σε προσωπικό επίπεδο:
Οι έρευνες παρουσιάζουν αποκλίσεις, ανάλογα με το σύστημα υγείας κάθε κράτους. Στην Αυστραλία υπολογίστηκε ότι κάθε διαβητικός πληρώνει ετησίως 1.500 δολάρια, στον Καναδά από 83-1.250 δολάρια. Μία από τις μετρημένες στα δάχτυλα έρευνες στη χώρα συμπεραίνει ότι το μέσο ετήσιο κόστος που βαραίνει τον ασθενή για ιατρικές επισκέψεις είναι 75 ευρώ. Τα έξοδά του, όμως, αυξάνονται από την ειδική δίαιτα, με μέσο όρο αύξησης εξόδων διατροφής το 30%.

4. Καρκίνος
Βοοmers: Οι συχνότερες μορφές (παχέος εντέρου, πνεύμονα, προστάτη) εμφανίζονται κυρίως μετά τα 60 έτη. Το κόστος αντιμετώπισης αυξάνεται διαρκώς λόγω των καινοτόμων δαπανηρών διαγνωστικών προσεγγίσεων και θεραπευτικών παρεμβάσεων.
▪Ετήσιο κόστος, Ελλάδα:
1,2 δισ. ευρώ
▪Ετήσιο κόστος, Ευρώπη:
150 δισ. ευρώ
▪Ετήσιο κόστος, ΗΠΑ:
209 δισ. δολάρια
▪Ετήσιο κόστος, παγκοσμίως: Αγνωστο (υπολογίζεται στο 10% των παγκόσμιων δαπανών για την Υγεία)
▪Κόστος σε προσωπικό επίπεδο:
Οι κοστοβόρες νέες μορφές θεραπείας συχνά δεν καλύπτονται έγκαιρα από το ελληνικό κράτος και οι ασθενείς αναγκάζονται να πληρώσουν οι ίδιοι φάρμακα και μεθόδους, καταβάλλοντας έως και 30.000 ευρώ.

5. Αναπνευστικές παθήσεις
Βοοmers: Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) αντιστοιχεί στο 50% του συνολικού κόστους των αναπνευστικών παθήσεων και αποτελεί το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο πρόβλημα υγείας των ανεπτυγμένων χωρών. Σήμερα πάσχουν 1.000.000 Ελληνες, με τα συμπτώματα να αρχίζουν στην ηλικία των 35-40 ετών, αλλά να επιδεινώνονται στα 60+. Το άσθμα αποτελεί την ακριβότερη αναπνευστκή νόσο σε χώρες με χαμηλά ποσοστά καπνιστών και αναμένεται σύντομα να απαιτήσει ιδιαίτερα αυξημένες δαπάνες.
▪Ετήσιο κόστος, Ελλάδα:
1,18 δισ. ευρώ
▪Ετήσιο κόστος, Ευρώπη:
102 δισ. ευρώ
▪Ετήσιο κόστος, ΗΠΑ:
45 δισ.
▪Ετήσιο κόστος, παγκοσμίως: 304 δισ. (μόνο για τη ΧΑΠ)


Των ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ, ΝΕΚΤΑΡΙΑΣ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ

Ελεύθερος Τύπος

Αλήθεια ή Ψέματα? (παιχνίδι που σκόνταψα πάνω του)

επειδή τον τελευταίο καιρό με έχει πιασει μια σιχαμένη σοβαρότητα, σκόνταψα πάνω σε ενα μπλογκοπαιχνιδο... το βρήκα νόστιμο κι είπα να συμμετέχω, δεν πιστεύω ότι θα διαβάσουν τούτο το ποστ πολλοί, αλλά ας παει στην ευχή, τι πειράζει να γράψω τεσσερις προτάσεις και μια προσκληση για όποιον φίλο, γνωστό, άγνωστο, επισκέπτη να συμμετέχει αν επιθυμεί....

το παιχνίδι το βρήκα σε ενα ποστ στο μπλογκ ενός ποιητή

οι κανόνες έχουν ως εξής : Γραφείς 4 προτάσεις που αφορούν εσένα. Και ζητάς από τους αναγνώστες ποια από αυτές είναι αληθινή. Μονό μια από αυτές είναι πραγματική.
Ποια είναι αυτή ; (χμ, όποιος το βρει άραγε κερδίζει κάτι???

οι δικές μου προτάσεις ειναι οι ακόλουθες

1. έχω υπάρξει δήμαρχος της πόλης μου πριν μερικά χρόνια...
2. έχω τρία διδακτορικά σε θετικές επιστήμες...
3. μαγειρεύω εξ ίσου καλά όσο φωτογραφίζω και το αντίθετο...
4. τις Κυριακές παίζω ποδόσφαιρο στην τοπική ομάδα της περιοχής μου...

για να δούμε θα το βρει κανεις επισκέπτης ??? αν περάσει κανας γνωστός, μη μαρτυρήσετε εεεε...

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ

Σελίδες

Ετικέτες

τα δικά μου (326) περιβάλλον (91) writting (67) Greece (57) poetry (50) χρήσιμα (39) χαμόγελα (38) video (37) κοινωνία (35) φωτογραφία (32) health (30) environment (24) phtography (24) εθελοντισμός (24) υγεία (23) music (20) people (20) blogging (14) stories (14) children (13) παιδά (13) computers (12) information (11) μπλογκοπαίχνιδα (11) doctor (10) πολιτισμός (10) συνταγές (10) χιούμορ (10) medicine (9) ελλάδα (9) μουσική (9) activism (8) world (8) οι συνταγές της κρίσης (8) goverment (7) rights (7) safety (6) services (6) Πάρνηθα (6) γκρίνιες (6) εκθέσεις (6) ποίηση (6) Επιστήμη (5) amalia (4) earth (4) technology (4) Αναδάσωση (4) αηδιούλες (4) αρθρογραφία απο ιντερνετ (4) γιατρός (4) πολιτική (4) πρωτβουλίες (4) σοφά λόγια (4) emergency (3) theatre (3) Εναλλακτική οικονομία (3) εκδηλώσεις (3) εκθεσεις (3) με ενδιαφέρουν (3) φύση (3) χορός (3) ψυχαγωγία (3) economy (2) games puzles (2) είπαν (2) εκδόσεις (2) ελεύθερος χρόνος (2) κόσμος (2) νομικά θέματα (2) συναντήσεις (2) τεχνολογία (2) DVD (1) Greek movie (1) amber alert (1) dance (1) documentary (1) down syndrom (1) facebook (1) first aid (1) funny (1) internet security (1) nature (1) privacy (1) protest (1) radio (1) ΕΜ (1) ΧΡ (1) απορίες (1) απόκριες (1) αστικά τοπία (1) βιβλιο - e-book (1) διάστημα (1) διαβάζω (1) εναλλκτική ζωή (1) ενεργοί μικροοργανισμοί (1) εφημερίδες (1) ζωγραφική (1) θέατρο (1) καλομηνιάσματα (1) κινηματογράφος (1) παράξενα (1) παραδοξόνιο (1) παραμύθια (1) παραξενα chemtrails (1) παρατηρώ (1) πειραματα (1) περιοδικά (1) τεχνες (1) της γειτονιάς.... (1) φακελλάκι (1) ψάχνω (1)