Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η Αλεξάνδρα το παληκάρι

Απρίλης του 48 ή εκεί γύρω κάπου, ήταν και η Αλεξάνδρα μικρό κοριτσι τότε έπαιρνε στο κατόπι τα μπουλούκια των τσιγγάνων που πέρναγαν ...

19 Ιουλ 2007

Ενδιαφέροντα Ιστολόγια... Πληροφορίες

Aύριο Παρασκευή 20/07 ημερίδα για την Πάρνηθα

Την Παρασκευή 20 Ιουλίου 2007 και ώρα 12:00, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα περιβάλλοντος με αφορμή την πρόσφατη φωτιά στην Πάρνηθα. Λεπτομέρειες για τα θέματα και τους ομιλητές στο Μαύρο όχι Αλλο Κάρβουνο. Η διοργάνωση γίνεται με πρωτοβουλία των μεταπτυχιακών φοιτητών του τμήματος Φυσικής και λαμβάνει χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο «Αριστοτέλης» του τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ, το οποίο βρίσκεται στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.
Η ημερίδα έχει σαν στόχο την ενημέρωση του κοινού από ερευνητές και καθηγητές Εθνικών Ινστιτούτων και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Ελλάδας, σχετικά με:

το οικοσύστημα της Πάρνηθας που υπέστη πλήγμα,
τη σχέση του δάσους με τη φωτιά, τους μηχανισμούς αναγέννησής του, τις ενέργειές μας και συγκεκριμένα τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε προκειμένου το δάσος να επανέλθει όσο πιο κοντά γίνεται στην προηγούμενή του κατάσταση,
τη χρήση της δορυφορικής τηλεπισκόπισης στη πρόληψη, στον εντοπισμό και στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών,
τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην Αττική

Επικοινωνία:
Μαρία Χατζάκη
Τηλ. 210 7276850
e-mail: marhat@phys.uoa.gr
Γιώργος Παππάς
Τηλ 210 7276911
e-mail: gpappas@phys.uoa.gr
Ελένη Αθανασοπούλου
Τηλ 210 7276837
e-mail: eathana@phys.uoa.gr


ενδιαφέροντες σύνδεσμοι...

ΜΑΥΡΟ - ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ


Ένα έργο με τους ίδιους πρωταγωνιστές και το ίδιο σενάριο...


Πάρνηθα... Σελίδα αφιερωμένη στο όρος Πάρνηθα.


Στο σφυρί η Πεντέλη

ΚΑΤΑΚΑΙΓΕΤΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΔΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ!

Γενικά περί Πυρασφάλειας, Πυροπροστασίας


Εσπειραν ανοργανωσιά, τώρα θερίζουν στάχτεςΕισαγωγική ομιλία του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Τίμη Ευθυμίου στη συνέντευξη Τύπου για την Εβδομάδα Προστασίας ΔασώνΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΣΩΝ - ΕΛΠ(Ι)ΔΑ


Εισαγωγή νέας τεχνολογίας για πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών


Τα τρία επίπεδα πυροπροστασίας των δασικών εκτάσεων


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ


Kαίγεται το δάσος... καίγεται η ζωήΓεωγραφία των Φυσικών Καταστροφών με έμφαση στη χρήση των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών


ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ


Ξεχασμένο στα συρτάρια εργαλείο για την πυρόσβεσηTρία κύρια καθήκοντα


To Σύστημα Διαχείρισης Κινδύνου Δασικών Πυρκαγιών αποτελεί εργαλείο για την πρόληψη


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ


SaveParnitha.org

17 Ιουλ 2007

ΝΕΡΟ - σύνδεσμοι για την εξοικονόμησή του
Κι εγώ τι μπορώ να κάνω για να μειωθεί η σπατάλη νερού;

Περισσότερα απ’ όσα μπορείς να φανταστείς. Μπορείς να γίνεις ένας υπεύθυνος (μικρός) πολίτης, να γίνεις το παράδειγμα για τους συμμαθητές σου αλλά και "δάσκαλος" για τους μεγαλύτερους ώστε να προστατεύσουμε το νερό, αυτό το πολύτιμο αγαθό. Μπορείς να δώσεις το παράδειγμα στο σπίτι και το σχολείο, κάνοντας πράγματα που περιορίζουν τη σπατάλη και προστατεύουν το νερό.

Αν αποφασίσεις μαζί με τους φίλους σου να δημιουργήσεις μια ομάδα που θα ψάξει πληροφορίες και θα διαμορφώσει μια διακήρυξη με το τι πρέπει να κάνουν οι (μικροί και μεγάλοι) πολίτες για την προστασία του νερού, θα δεις ότι υπάρχουν δεκάδες τέτοια μικρά πράγματα που βοηθάνε τον πλανήτη αλλά και αρκετοί άνθρωποι είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια. Ψάξε ιδέες και λύσεις και κάντες πράξη. Δώσε το παράδειγμα. Οι μεγάλοι μάλλον τα έχουν κάνει θάλασσα σ’ αυτό το θέμα! Καιρός να πάρουν την υπόθεση πάνω τους οι νεότεροι και τα παιδιά να καλέσουν τους μεγαλύτερους να ακολουθήσουν.

Σε αυτήν τη νερο - ιστοσελίδα θα βρεις πληροφορίες σχετικά με τη σημασία του νερού για τη φύση και τον άνθρωπο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, και ιδέες για το πώς μπορείς να βοηθήσεις ώστε να περιοριστεί η σπατάλη. Επίσης θα βρεις πληροφορίες που μπορείς να δώσεις στους γονείς σου και στο δάσκαλο ή τη δασκάλα σου. Και βέβαια θα βρεις μια ολόκληρη ενότητα αφιερωμένη σε εσένα γεμάτη παιχνίδια του νερού ...
Καλές νεροβουτιές!

πηγή: www.watersave.gr

================
Αντιμετωπίζουμε τις διαρροές του δικτύου

Σχεδόν όλοι μας έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι, μια φορά τουλάχιστον, με ένα φουσκωμένο λογαριασμό νερού, ο οποίος αποδεικνύεται πως οφείλεται σε διαρροή του δικτύου. Eνας απλός έλεγχος σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι επαρκής για να αποτρέψει τη σπατάλη του νερού και την αφαίμαξη της τσέπης μας. Γι' αυτό:

• Ελέγχουμε τις υδραυλικές εγκαταστάσεις για τυχόν διαρροές. Διαβάζουμε το μετρητή νερού του σπιτιού πριν και μετά μια περίοδο λίγων ωρών, όταν δεν καταναλώνεται νερό. Εάν ο μετρητής δεν έχει την ίδια ένδειξη, υπάρχει διαρροή.

• Ελέγχουμε για τυχόν διαρροή στο καζανάκι. Ρίχνουμε στο καζανάκι λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Εάν υπάρχει διαρροή, το χρώμα θα εμφανιστεί μέσα σε 30 λεπτά.

Φτηνές παρεμβάσεις στον οικιακό εξοπλισμό

• Αντικαθιστούμε το καζανάκι με συσκευή διπλής ροής (διατίθεται σε όλα τα καταστήματα υδραυλικού εξοπλισμού). Μια τετραμελής οικογένεια μπορεί να εξοικονομήσει έτσι 28,8 κυβικά μέτρα μηνιαίως.

• Μονώνουμε τους υδροσωλήνες. Eτσι αποφεύγεται η σπατάλη νερού όσο περιμένουμε να θερμανθεί.

• Αντικαθιστούμε τις στρόφιγγες των πλυντηρίων και τις βρύσες που στάζουν.

• Αγοράζουμε ηλεκτρικές συσκευές με τη μικρότερη κατανάλωση νερού και ενέργειας.

Αλλάζουμε συνήθειες

Η κάθε μία από τις μικρές αυτές αλλαγές στις συνήθειές μας φαντάζει επουσιώδης. Με αυτές τις ενέργειες όμως στις αρχές της δεκαετίας του '90 μειώθηκε η κατανάλωση κατά 26,5% και αντιμετωπίστηκε η λειψυδρία.

• Κάνουμε ντους αντί να γεμίσουμε την μπανιέρα με νερό.

• Βάζουμε πλυντήριο με το μέγιστο δυνατό φορτίο πλύσης.

• Πλένουμε το αυτοκίνητο μια φορά το μήνα αντί για μια φορά την εβδομάδα.

• Καθαρίζουμε τις βεράντες με σκούπα και σφουγγαρίστρα, όχι με το λάστιχο.

• Eνα σκούπισμα στο πεζοδρόμιο αρκεί, η χρήση του λάστιχου είναι περιττή.

• Ποτίζουμε τα φυτά μας νωρίς το πρωί, όταν η θερμοκρασία και η ταχύτητα του αέρα είναι οι χαμηλότερες ή εγκαθιστούμε αυτόματο πότισμα.

* Το κείμενο έγινε με τη συνεργασία του Δικτύου Μεσόγειος SOS, που από τον Μάιο 2005 εκπονεί πιλοτικό «Ολοκληρωμένο περιβαλλοντικό πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού σε σχολεία της Νότιας Ευρώπης», με σκοπό τη συστηματική ενημέρωση των πολιτών.

πηγή: Καθημερινή

============================


Ξαναχτίζοντας τον κόσμο

ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΛΙΑΣ

Εξοικονόμηση Νερού

Ημερίδα: Βιώσιμη Διαχείριση & Εξοικονόμηση Νερού Τετάρτη 21 Μαρτίου 2007, Ινστιτούτο Goethe

GOAL ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Νερό Το πολυτιμότερο δώρο της Φύσης - Greenpeace Hellas

Η τεχνολογία σώζει το νερό που χάνεται

http://www.watersave.gr

ΚΑΝ΄ΤΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ

Πρόγραμμα Φρανκφούρτης

Ζητήστε από τους ευρωβουλευτές της Ελλάδας να υποστηρίξουν την εξοικονόμηση ενέργειας

Μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα στο κλίμα της Αθήνας (από τη σελίδα της WWF Hellas)
H πυρκαγιά στην Πάρνηθα είχε μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα η Αθήνα να χάσει το σημαντικότερο μηχανισμό μείωσης της θερμοκρασίας που διέθετε. Το πρόσθετο θερμικό φορτίο που θα δεχτεί η πόλη θα είναι παραπλήσιο με αυτό που δημιουργεί η κίνηση των αυτοκίνητων.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν - μεταξύ άλλων - το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η Ομάδα Φυσικής Κτιριακού Περιβάλλοντος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το ελληνικό γραφείο της Greenpeace και το WWF Ελλάς, που παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη τύπου τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης της θερμοκρασίας στο Λεκανοπέδιο μετά την πυρκαγιά στην Πάρνηθα.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν τον έλεγχο και τη μείωση της κίνησης των αυτοκινήτων στην πόλη, την επιλογή ψυχρών υλικών για κτήρια, δρόμους και πεζοδρόμια, την προστασία του εναπομείναντος πρασίνου και την μετατροπή των τελευταίων αδόμητων χώρων σε ψυχρές οάσεις.

Το δάσος της Πάρνηθας αποτελούσε ένα από τους κύριους μηχανισμούς μείωσης της θερμοκρασίας του αέρα που έρεε από τον Βορρά προς την Αθήνα. Όμως τώρα ο αέρας θα περνά πάνω από μια καμένη μαύρη έκταση και αντί να ψύχεται, θα θερμαίνεται και πολύ μάλιστα. Η Αθήνα έχασε το σημαντικότερο μηχανισμό μείωσης της θερμοκρασίας που διέθετε. Το πρόσθετο θερμικό φορτίο που θα δεχτεί η πόλη θα είναι παραπλήσιο με αυτό που δημιουργεί η κίνηση των αυτοκίνητων. Απλά, είναι σαν να διπλασιάσαμε τα αυτοκίνητα στο λεκανοπέδιο!

Σε μια κοινή τους προσπάθεια, ο Αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Διευθυντής του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος Γιάννης Πολύζος, ο αναπληρωτής καθηγητής του Φυσικού Τμήματος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Ομάδας Φυσικής Κτιριακού Περιβάλλοντος Μάνθος Σανταμούρης, το Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace και το WWF-Ελλάς, προτείνουν μια σειρά συγκεκριμένων μέτρων προς τα αρμόδια Υπουργεία, τις Νομαρχίες και τους Δήμους του Λεκανοπεδίου. Η άμεση εφαρμογή τους μπορεί να εγγυηθεί τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της πυρκαγιάς της Πάρνηθας στις θερμοκρασίες του Λεκανοπεδίου.

«Η έλλειψη χώρων πρασίνου, η λάθος επιλογή υλικών σε κτίρια και δρόμους, η συνεχώς αυξανόμενη χρήση του ΙΧ έχουν επιβαρύνει σημαντικά τη θερμοκρασία του Λεκανοπέδιου, όπου ζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας. Η καταστροφή σημαντικού μέρους του δάσους της Πάρνηθας, του φυσικού μας κλιματιστικού, αναμένεται να επιδεινώσει τις συνθήκες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών» δήλωσε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace. «H κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί εάν ληφθούν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα που θα μειώσουν το θερμικό ισοζύγιο της πόλης. Τα συγκεκριμένα μέτρα που προτείνουν το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος και η Ομάδα Φυσικής Κτιριακού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ, πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα από τα αρμόδια Υπουργεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση» συμπλήρωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF-Ελλάς.

Οι λύσεις που προτείνονται καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα. Συγκεκριμένα προτείνονται τα παρακάτω μέτρα ώστε να εξισορροπηθεί κατά το δυνατόν η αναμενόμενη αλλαγή του κλίματος του Λεκανοπεδίου:
1) μετατροπή των ελευθέρων και αδόμητων χώρων της Αθήνας σε ψυχρές οάσεις αφού οι ελεύθεροι χώροι στο λεκανοπέδιο συνεχώς μειώνονται και η προσθήκη νέων κτιρίων επιβαρύνει το θερμικό ισοζύγιο της πόλης,
2) προτεραιότητα στις μετακινήσεις με Μέσα Συλλογικής Μεταφοράς και έλεγχος της κίνησης των οχημάτων στην πόλη αφού η θερμότητα που εκλύεται από αυτά μπορεί να ανεβάσει την θερμοκρασία της μέχρι και 1οC,
3) περιορισμός της δόμησης αλλά και θέσπιση κριτηρίων για όλα τα νέα κτήρια ώστε να παρουσιάζουν βιοκλιματικά χαρακτηριστικά,
4) βελτιώσεις σε παλαιά κτήρια με χρήση πράσινων οροφών ή ψυχρών χρωμάτων που μπορούν να κατεβάσουν τη θερμοκρασία της πόλης έως και 3οC,
5) χρήση ψυχρών υλικών για την κατασκευή δρόμων, πεζοδρομίων και ακάλυπτων χώρων αφού η χρήση ακατάλληλων υλικών αυξάνει πολύ την επιφανειακή θερμοκρασία της πόλης με συνέπεια την αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος,
6) άμεση υιοθέτηση και εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την ενεργειακή ποιότητα των κτιρίων αφού η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων στην χώρα μας είναι περιορισμένη με αποτέλεσμα την εξαιρετικά μεγάλη κατανάλωση ενέργειας, την αύξηση του απαιτούμενου φορτίου αιχμής για τον κλιματισμό των κτιρίων αλλά κυρίως την έκλυση εξαιρετικά σημαντικών ποσών ανθρωπογενούς θερμότητας προς το εξωτερικό περιβάλλον.

Τα συγκεκριμένα μέτρα είναι ούτως ή άλλως απαραίτητα για το Λεκανοπέδιο, όμως η καταστροφή της Πάρνηθας έχει κάνει πλέον επιτακτική την ανάγκη υιοθέτησής τους. Το Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace και το WWF-Ελλάς υποστηρίζουν τις συγκεκριμένες προτάσεις και αναλαμβάνουν να ασκήσουν πίεση προς τα αρμόδια Υπουργεία αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την άμεση εφαρμογή τους.

Δείτε εδώ ολόκληρη την παρουσίαση του κ. Σανταμούρη και την ομιλία του κ. Πολύζου.

Περισσότερες πληροφορίες:
Αλεξάνδρα Μεσαρέ, Υπεύθυνη Εκστρατειών στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace, τηλ. 6979 443303
Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος Εκστρατειών Πολιτικής WWF-Ελλάς, τηλ. 6974 334442

Οίκος αντοχής: Μασκαρά Γκρέκο

Οίκος αντοχής: Μασκαρά Γκρέκο

Απάντηση του "αρμόδιου" Υπουργού Υγείας για το θέμα της Αμαλίας αν τη θυμάστε φυσικά την Αμαλία μας...

κανένας πολεοδόμος υπάρχει???

κατά πως φαινεται η νέα πολεοδομική μόδα εχει ως εξής:

προεδρικό διάταγμα ή άδεια ή αποχαρακτηρισμός εκτασης για κρατικό συμφέρον να μαστε και σύννομοι, επειτα φωτιά στάχτη και μπύρμπερη, και μετά αναλαμβάνουν οι εργολάβοι...

μήπως να βρούμε καναν σπιούνο πολεοδόμο να μας ενημερώνει εγκαιρα για το που ζητείται άδεια για χτίσιμο μπας και προλάβουμε να σώσουμε κανα τετραγωνικό πρασινάδα?


μέχρι να βρεθεί όμως εμείς συνεχίζουμε :


Έχουμε λοιπόν την ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ:


Συμμετοχή στη διαμαρτυρία των κατοίκων της Καισαριανής και συλλογή
υπογραφών,

ΩΡΑ 19.30
ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ
ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΕπίσης την ΠΕΜΠΤΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ:

Στον πρώην Κατράντζο, Σταδίου και Αιόλου στις 5 το απόγευμα
συγκέντρωση - διαμαρτυρίας και συλλογή υπογραφών. Βλέπετε
σχετικά και εδώ αναφορικά με τις προτάσεις που υπάρχουν για την
χρήση του οικοπέδου.

16 Ιουλ 2007

Τα όμορφα δάση όμορφα καίγονται - κι όμορφα χτίζονται... εμείς εκεί δίπλα κοιτάμε με δέος...
Την ημέρα που καιγόταν η Πάρνηθα η Λάρισα και το Πήλιο, άνθρωποι που αγαπούν το δάσος, που αγαπούν τη ζωή, έστησαν αυθόρμητα ένα μπλογκ http://anadasosi.blogspot.com/ για να δηλώσουν τη θλίψη την οργή τον αποτροπιασμό τους για την καταστροφή της Ελληνικής φύσης, των πνευμόνων των πόλεών μας και της ανάσας των παιδιών μας...

(παλιά ήταν η η Πεντέλη το Σειχσου η Χαλκιδική το Μαίναλο, το Σούνιο ο Υμηττός τα νησιά ανατολής και δύσης η Ευβοια, που να κοιτάξεις στην Ελλάδα και να μη δεις στάχτη? μας αφορά όλους λοιπόν γιατί όλοι στο ιδιο καζάνι βράζουμε τους ίδιους πκινδύνους για την υγεια και την διαβίωσή μας έχουμε να μας απειλούν αμεσα)

μέσα από αυτό το μπλογκ και με μια αυθόρμητη κίνηση αλλά και με τα χιλιάδες μηνύματα που κυκλοφόρησαν από κινητό σε κινητό έγινε μια υπέροχη συγκέντρωση Πολιτών την Κυριακή 8 του μηνός στη Βουλή που οι περισσότεροι από εμάς εδώ στα μπλογκς βοηθήσαμε ή συμμετείχαμε όπου ανθρωποι όλων των τάξεων των ηλικιών των ιδεολογιών ένωσαν τη φωνή τους σε μια απαιτηση, Σωστε το περιβάλλον μας... Ανδάσωση, καθαρός αέρας, πράσινο στις πόλεις... και παρασημοφόρησαν και τους 300 με το γνωστό των ελλήνων παράσημο της ανοιχτής παλάμης...

το μπλογκ για πληροφορίες και νέα δημοσιεύσεις κλπ

http://anadasosi.blogspot.com/

στη συνέχεια και με εκφρασμένη την ανάγκη πολλών χρηστών του διαδικτύου, κατόχων ηλεκτρονικών ημερολογίων ιστοσελίδων, περιβαλλοντικών οργανώσεων, και άλλων ανθρώπων που ετυχε να πεσουν πανω στη σελίδα, να μην ξεχαστεί η οργή, να μην χτιστούν τα καμμένα, να μην τσιμεντοποιηθούν οι ελεύθεροι χωροι και τα βουνά, αλλά και να αλλάξει λίγο ο αέρας που αναπνέουμε, δημιουργήθηκε ενα γκρουπ για συζήτηση και συνέχιση των δράσεων. για ανταλλαγή ιδεών. για αντίδραση, αντίσταση έλεγχο, αφύπνιση, κινητοποίηση βρε αδερφέ λίγο να ξεσκουριάσουμε, από όπου μια μικρή κίνηση γίνηκε σαν αρχή, Η συλλογή υπογραφών πολιτών από όλη την Ελλάδα με αιτήματα που αφορούν το περιβάλλον τα δάση και απτονται άμεσα της ζωής της υγείας και της καθημερινότητάς όλων των Ελλήνων από άκρη σε άκρη...

κι άλλη μια κίνηση μικρούλα τόση δα... εκεί στη Σταδίου στο καμμένο κτήριο του Κατράντζου που μαλλον θα γίνει 2400 τετραγωνικά μέτρα μαγαζάκι, όπου συνεχίστηκε η συλλογή υπογραφών, μοιράστηκαν φυλλάδια διαμαρτυρίας για περισσότερα δέντρα και όχι άλλο τσιμέντο... ανέβηκε ενα πανό και έγινε αισθητή μια παρουσία ανθρώπων που προσπαθούν να πουν να διεκδικήσουν κάτι, άλλο ενα από κείνα τα αυτονόητα όπως ηταν η υγεία στις αρχές του περασμένου μήνα...

κι ειδαμε ότι ειναι ομορφο να βρισκόμαστε, ότι υπάρχουν κι άλλοι που ανησυχούν αλλά δεν εχουν μπλογκ ή ιντερνετ, μόνο μια σύνταξη μια δουλειά, μια ανησυχία στα μάτια και μία δύναμη, τη φωνή τους και την υπογραφή τους, κι ειπαμε να συνεχιστει η προσπάθεια, να μαζευτούν πολλές υπογραφές, όχι μονο στην Αθήνα αλλά σε όλη την Ελλάδα, όπου υπάρχει πρόβλημα, όπου υπάρχει καμμένη γη, καμμένο χώμα, ή οπουδήποτε τα σκουπίδια βρωμίζουν το βήμα και το βλέμμα των παιδιών, και το τσιμέντο στερεί τα αστέρια απ τη ματιά τους και την ανάσα του δέντρου απ τα πνευμόνια τους, όπου η βρωμικη δραση καποιων καταστρέφει κομμάτια πολύτιμα για τη ζωή, λίμνες ποτάμια δάση άλση....

είναι όμορφο το χάος τούτο που ασφυκτιά και ζητά ανάσες, που ενώνει τη φωνή του με το τραγούδι των καλλιτεχνών όπως προχτες στη συναυλία στο Σύνταγμα που φώναξε με νότες ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ, και αλλων ανθρώπων που το ιδιο ποθούν, ανάσες και ζωή αξιοπρεπή... τούτο το μικρό χάος, πότε ακουλουθεί άλλους που προσπαθούν, πότε τολμάει να σταθεί μόνο του... ετσι γιατί στην Ελλάδα εχουμε ανάγκη να προστατεψουμε τη λιγοστή φύση που μας έμεινε, να αυξήσουμε το πράσινο στις πολεις μας που πνιγονται στο γυαλί το σιδερο το τσιμέντο και τα σκουπίδια....

Κι ετσι θα ξαναβγούμε εξω να μαζέψουμε υπογραφές.... την Τετάρτη στην Καισαριανή, την Πέμπτη στο κέντρο, μακάρι να μαζευτούν και οι Βολιώτες κι οι Λαρισαίοι, και οι Σαλονικιοί, και οι νησιώτες που καήκαν, υπογραφές πολλές, όλη η Ελλάδα μια φωνή μια υπογραφή για τον ίδιο σκοπό, που δεν εχει κόμμα ούτε πολιτικό χρώμα, μόνο αναγκη για αέρα εχει και ζωή αξιοπρεπή... σε χώρο πράσινο δροσερό, χωρίς ρύπους, σε ανοιχτό ουρανό... κι ας μοιάζει όνειρο, εμεις το ζητάμε... κι αν όχι αυριο, μεθαυριο, αλλά το ζητάμε από τώρα, κι ας αργήσαμε ήδη πολύ...

Μέσα και σε αυτό το γκρουπ ρεουν πληροφορίες ιδέες κινήσεις για συμμετοχή για βοήθεια σε οποιον μπορει και εχει ανάγκη οπου κι αν βρίσκεται... γίνεται προσπάθεια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης όλων, οργανώνονται μικρές κινήσεις άλλοτε αυτόνομες άλλοτε υποστηρίζοντας ομάδες ή ανθρώπους που αντιμετωπίζουν καποιο πρόβλημα στην περιοχή τους... θα συνεχίσουν να γίνονται ενοχλήσεις τους αρμοδίους και να μαζεύονται υπογραφές από ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΩΝΙΑ ΚΑΜΜΕΝΗ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΩΡΟ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΕ ΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΧΤΙΣΤΗΚΕ Η ΣΚΟΠΕΥΕΙ ΝΑ ΧΤΙΣΤΕΙ... αρκεί ολοι να κινητοποιηθούμε, να φύγουμε από το βόλεμα του καναπέ και να κιοτάξουμε πλέον με ενεργή ματιά το τοπικό μας πρόβλημα που αμέσως ειναι και προσωπικό... γιατί όταν χτίζουν πολυκατάστημα στο πάρκο απέναντι από το σπίτι σου και σου κρύβουν τα αστέρια και σου στερούν την ανάσα που δίναν τα δεκα δεντρα που ζουσαν εκεί ειναι προσωπικό το πρόβλημα όπου και να ζεις...

το γκρουπ λοιπόν ειναι εδώ, γραφτείτε στη λίστα του και ξεκινήστε και εσεις που δεν ειστε στην Αθήνα τις μικρές δικές σας εστίες αντίδρασης όχλησης και κινητοποίησης ώστε να διεκδικήσετε τα αυτονόητα ο καθένας για το σπίτι τη γειτονιά του την πόλη του μαζέψτε και εσεις υπογραφές γιατί δεν αφορά το αιτημα για προστασία των δασών πρασινους χώρους κλπ μονο την Αθήνα - όλη η Ελλάδα κάηκε από την Κρήτη μεχρι τη Σκιάθο κι από δύση μεχρι ανατολή, κι εμείς καθόμαστε και παρακολουθούμε τα πνευμόνια μας να καιγονται με φραπεδάκι στον καναπέ... σχεδιάζοντας διακοπές, ξεχνώντας πως κάψε κάψε δεν θα έχουμε που να πάμε διακοπές σε λίγα χρόνια γιατί δεν θα εχει μείνει ελεύθερος χώρος δεν θα εχει μείνει φύση να ξαποστάσουμε στον ίσκιο της, να μας δροσίσει, να μας ξεκουράσει, κι επειτα μας πιάνει φόβος όταν το παιδί μας παθαίνει κρίση άσθματος ή οταν η φωτιά πλησιάζει στο εξοχικό μας.... Ας κάνουμε κάτι πριν αρρωστήσει το παιδί και πριν φτάσει η φωτιά στην αυλή μας...

http://groups.google.com/group/anadasosi

Η φόρμα για την συλλογή υπογραφών από όλη την ελλάδα βρίσκεται εδώ

http://www.indy.gr/community/anadasosi/syllog-ypografn-gia-dasologio

Σύντομα θα υπάρξει και ταχυδρομική διεύθυνση όπου θα μπορούν από κάθε μεριά της Ελλάδας να σταλλούν οι φορμες με τις υπογραφές ώστε λίγο πριν τις εκλογές να τις αποστείλουμε σε ολους τους υπεύθυνους στους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς και σε καθε φορέα που καταγίνεται με το περιβάλλον και μπορεί ειτε να βοηθήσει στην προστασία και τη βελτίωση είτε να πιέσει τους αρμόδιους να το σκεφτούν σοβαρά πριν χτίσουν εκεί που πρέπει να φυτέψουν....

πρέπει επίσης να σταθούμε όλοι μπροστά στον καθρέφτη μας και πριν βάλουμε την υπογραφή μας απαιτώντας, να δουμε πόσο εντάξει ειμαστε εμείς στην υποχρέωσή μας ως ανθρωποι πολίτες και συνάνθρωποι σε αυτό που λέγεται προστασία του περιβάλλοντος

κάνουμε κάτι από αυτά????

Ανακύκλωση σκουπιδιών - ξέρετε εκείνοι οι μπλε οι κάδοι που ναι σπαρμένοι στις γειτονιές κι εχουν εικόνες με μπουκαλια χαρτιά και τενεκάκια κολλημένες πανω τους, εκεί ναι... δεν είναι δύσκολο...
Οικονομία σε νερό και ενέργεια -
σταματήσαμε να ρυπαίνουμε έστω και κατά μικρό ποσοστό με τον τρόπο ζωής μας τον αέρα των παιδιών μας?
φυτέψαμε μια γλάστρα ή ενα δέντρο στην αυλή μας στο μπαλκόνι στην ταράτσα?
πετάξαμε το τσιγάρο στο τασάκι αντί να το πετάξουμε εξω από το αυτοκίνητο στην εκδρομή στο βουνό ή στο δάσος?

αν ναι τοτε υπογράψτε με ελαφριά την συνείδηση - και μαζέψτε υπογραφές - πειτε στους φιλους σας αν κάναν κατι κι αυτοί για να ζουνε σε καθαρό πράσινο τόπο και παρτε τους μαζί σας στην επόμενη μικρή κίνηση διαμαρτυρίας για το περιβάλλον που θα γινει από οποιονδήποτε ... και δηλώστε κι εσεις όπου κι αν ζειτε στην Ελλάδα συμμετοχή στην προσπάθεια αυτή την αυθόρμητη των ανθρώπων που θέλουν λιγο καλύτερο αυριο ή έστω μεθαύριο...

http://www.indy.gr/community/anadasosi

αν οχι καθίστε και απολαύστε τις ειδήσεις που θα δείχνουν άλλη μια φωτιά και μετά από λιγο καιρό τα εγκαίνεια ενός νεου ενεργοβόρου και θερμοβόλου κτηρίου στη γειτονιά σας, μπορεί να σας κεράσουν και φραπέ....


σημείωση: το άρθρο 24 του Συντάγματος αφορά τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και αρχίζει καπως έτσι:

1. Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή του το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων. Η σύνταξη δασολογίου συνιστά υποχρέω- ση του Κράτους. Απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός αν προέχει για την Εθνική Oικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση, που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον.

και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ:

http://www.parliament.gr/politeuma/syntagmaDetails.asp?ArthroID=26κι αν δεν πιστεύετε οτι υπάρχει κίνδυνος δείτε τι λένε αυτοί που ξέρουν

Οι συνέπειες της φωτιάς στην Πάρνηθα - Διαπιστώσεις και Προτάσεις

θα αναρτηθούν περισσότεροι σύνδεσμοι με εκτιμήσεις και προειδοποιήσεις ειδικών, εάν έχετε αντίστοιχες αναφορές από άλλες περιοχές της Ελλάδας θα παρακαλούσα να τις αφήσετε και εδώ σε σε ένα σχόλιο, τουλάχιστον να ειμαστε ενήμεροι όλοι για το τι μας περιμένει...

Greenpeace - Energy Revolutionhttp://www.youtube.com/watch?v=iyeNZgydlAkhttp://www.youtube.com/watch?v=1wmjiI1plyI
http://www.youtube.com/watch?v=05CJ2R88AZM
http://www.youtube.com/watch?v=0_3OXA-k4_8

Live Earth videos - περιβάλλονhttp://www.youtube.com/watch?v=ZLI1FjhiCHkhttp://www.youtube.com/watch?v=oPkOFwaGKG0
http://www.youtube.com/watch?v=4br51yMSk_4

http://www.youtube.com/watch?v=N9oZGg348d8

15 Ιουλ 2007

THEOULINI: ΨΕΥΔΑΚΑΚΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΜΠΡΙΜΕ

THEOULINI: ΨΕΥΔΑΚΑΚΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΜΠΡΙΜΕ

Σιχαίνομαι.... (τα μπαλόνια της ώρας 9)
Σιχαίνομαι το φόβο, κι εσένα που τον σπέρνεις, και τον ονομάζεις ασφάλεια...
σιχαίνομαι την εξάρτηση που τρώει τα σωθικά μου, κι εσύ την αποκαλείς σωτηρία...
σιχαίνομαι την απαξίωση της φύσης μου που εσύ την ονομάζεις πολιτισμό...
σιχαίνομαι τον εγκλεισμό που εσύ τον ονομάζεις τεχνολογία...
σιχαίνομαι την παραπρληροφόρηση που εσύ την βαφτίζεις ευρύτητα γνώσης
σιχαίνομαι το βόλεμμα που εσύ το ονομάζεις άνεση
σιχαίνομαι την ψευδαίσθηση που εσύ την ονομάζεις επικοινωνία
σιχαίνομαι την αδυναμία που εσύ την ονομάζεις δράση...
σιχαίνομαι την λαμογιά που εσύ την ονομάζεις νόμο...
σιχαίνομαι την υποκρισία που εσύ την ονομάζεις ομάδα..
σιχαίνομαι την υποταγή που εσύ την ονομάζεις κοινωνία...
σιχαίνομαι όλα εκείνα που εσύ δεν σέβεσαι ως ανάξια κι εγώ αγαπώ
σιχαίνομαι την γονυκλισία που εσύ ονομάζεις δημοκρατία...
σιχαίνομαι την υποκρισία του χαμόγελου που εσύ ονομάζεις σχέση
σιχαίνομαι τον γλυκό σου λόγο που εγώ τον ακούω επικίνδυνο
σιχαίνομαι την υπόσχεσή σου που εγώ την νιώθω απειλή
σιχαίνομαι την αξίωσή σου που εμένα μου στερεί τα αυτονόητα...
σιχαίνομαι όλα όσα μου επιβάλεις κι εμένα μου είναι άχρηστα...

εν ολίγοις σε σιχαίνομαι γιατί δεν με αφήνεις να ειμαι εγώ... σε σιχαίνομαι γιατί το χαμόγελό μου το φοβάσαι, και την ελπίδα μου την τσαλαπατάς ή την χειραγωγείς με ύπουλο τρόπο... σιχαίνομαι που ζω στον ίδιο κόσμο μαζί σου... θέλω να πάω αλλού, που δεν υπάρχεις εσύ... κι ο αέρας ειναι καθαρός για όλους... να αναπνεύσω εγώ με τα δικά μου πνευμόνια έστω για μια φορά, να φωνάξω με τη δική μου φωνή, να ζήσω μία στιγμή για μένα όχι για να υπηρετήσω πιστά και άβουλα το δικό σου σχέδιο...

Χριστίνα Σαββατιανού - 15/07/2007δειτε και παρακάτω ότι συμβαίνει ή θα συμβεί… ή κάντε προτάσεις δώστε ενημέρωση εάν εχετε, οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει όλους μας να ενεργοποιηθούμε να μην ξεχαστούμε παλι μεχρι την επόμενη φωτιά

το μπλογκ

το γκρουπ για συζήτηση ανταλλαγή ιδεών και οργάνωση

συλλογή υπογραφών για δασολόγιο από όλη την Ελλάδα

Σελίδα με δραστηριότητες όπου μπορούν όλλοι να δηλώσουν συμμετοχή

Ετικέτες

τα δικά μου (325) περιβάλλον (91) writting (67) Greece (57) poetry (50) χρήσιμα (39) χαμόγελα (38) video (37) κοινωνία (35) φωτογραφία (32) health (30) environment (24) phtography (24) εθελοντισμός (24) υγεία (23) music (20) people (20) blogging (14) stories (14) children (13) παιδά (13) computers (12) information (11) μπλογκοπαίχνιδα (11) doctor (10) πολιτισμός (10) συνταγές (10) χιούμορ (10) medicine (9) ελλάδα (9) μουσική (9) activism (8) world (8) οι συνταγές της κρίσης (8) goverment (7) rights (7) safety (6) services (6) Πάρνηθα (6) γκρίνιες (6) εκθέσεις (6) ποίηση (6) Επιστήμη (5) amalia (4) earth (4) technology (4) Αναδάσωση (4) αηδιούλες (4) αρθρογραφία απο ιντερνετ (4) γιατρός (4) πολιτική (4) πρωτβουλίες (4) σοφά λόγια (4) emergency (3) theatre (3) Εναλλακτική οικονομία (3) εκδηλώσεις (3) εκθεσεις (3) με ενδιαφέρουν (3) φύση (3) χορός (3) ψυχαγωγία (3) economy (2) games puzles (2) είπαν (2) εκδόσεις (2) ελεύθερος χρόνος (2) κόσμος (2) νομικά θέματα (2) συναντήσεις (2) τεχνολογία (2) DVD (1) Greek movie (1) amber alert (1) dance (1) documentary (1) down syndrom (1) facebook (1) first aid (1) funny (1) internet security (1) nature (1) privacy (1) protest (1) radio (1) ΕΜ (1) ΧΡ (1) απορίες (1) απόκριες (1) αστικά τοπία (1) βιβλιο - e-book (1) διάστημα (1) διαβάζω (1) εναλλκτική ζωή (1) ενεργοί μικροοργανισμοί (1) εφημερίδες (1) ζωγραφική (1) θέατρο (1) καλομηνιάσματα (1) κινηματογράφος (1) παράξενα (1) παραδοξόνιο (1) παραμύθια (1) παραξενα chemtrails (1) παρατηρώ (1) πειραματα (1) περιοδικά (1) τεχνες (1) της γειτονιάς.... (1) φακελλάκι (1) ψάχνω (1)