Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η Αλεξάνδρα το παληκάρι

Απρίλης του 48 ή εκεί γύρω κάπου, ήταν και η Αλεξάνδρα μικρό κοριτσι τότε έπαιρνε στο κατόπι τα μπουλούκια των τσιγγάνων που πέρναγαν ...

4 Ιουλ 2009

«ΓΥΑΡΟΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ»«ΓΥΑΡΟΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ»
Σταδίου 10, 105 64 Αθήνα

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ-ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗ ΓΥΑΡΟ


Αθήνα, 1 Ιουλίου 2009

Σας ενημερώνουμε ότι ο Σύλλογος «ΓΥΑΡΟΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ», θα
πραγματοποιήσει για όγδοη συνεχή χρονιά επίσκεψη - προσκύνημα στη
μαρτυρική Γυάρο στις 25, 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2009.
Η αναχώρηση θα γίνει από τον Πειραιά την Παρασκευή 25/09/2009 με
προορισμό και διαμονή στη Σύρο. Η επίσκεψη και το προσκύνημα στη Γυάρο
θα γίνει το Σάββατο 26/09/2009. Αναχώρηση από τη Σύρο για Πειραιά την
Κυριακή 27/09/2009.
Το κόστος της επίσκεψης στη Γυάρο το οποίο περιλαμβάνει: τα ακτοπλοϊκά
εισιτήρια με ταχύπλοο σκάφος (Πειραιάς-Σύρος-Πειραιάς), το ναύλο
Σύρος-Γυάρος-Σύρος, δύο (2) διανυκτερεύσεις με πρωϊνό σε ξενοδοχείο
Α΄ κατηγορίας στο Γαλησσά, καθώς και ένα δείπνο το Σάββατο το βράδυ
στο ξενοδοχείο είναι 195 ¤ κατ΄ άτομο.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-9709405 και 6977347896.
Αριθμός λογαριασμού για την κατάθεση χρημάτων:
263002310006972 στην ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ, όπου θα πρέπει υποχρεωτικά να
αναγράφετε το όνομά σας.

Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων στο πλοίο που θα μας μεταφέρει
στη Γυάρο θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Το αναλυτικό πρόγραμμα της
επίσκεψης, καθώς και τα εισιτήρια θα πρέπει να παραληφθούν από τα
γραφεία του Συλλόγου το αργότερο μέχρι 23/09/2009.

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Κώστας Κατσιμπίνης Γρηγόρης Γρηγοράκης

=================================Tου KΩΣTA E. KATΣIMΠINH
Προσκύνημα στη Γυάρο

Πηγή: http://www.apopsy.gr/2004/t_131/themata_01.htm

Ο Σύλλογος «ΓΥΑΡΟΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ» από την ίδρυσή του (2001) έχει καθιερώσει και πραγματοποιεί ετήσια επίσκεψη-προσκύνημα στο μαρτυρικό νησί της Γυάρου, προκειμένου τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου να αποτίσουν φόρο τιμής σ' αυτούς που εξορίστηκαν και βασανίστηκαν, αγωνιζόμενοι για τα ιδανικά της ελευθερίας, δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Έτσι και φέτος μέλη και φίλοι του Συλλόγου αναχωρήσαμε στις 1/10/2004 από τον Πειραιά και μεταβήκαμε στην Τήνο. Την επόμενη ημέρα με μισθωμένο από το Σύλλογό μας πλοίο πήγαμε στη Γυάρο. Ευτυχώς που και φέτος ο καιρός ήταν σύμμαχός μας. Είναι άξιο να επισημανθούν τα εξής:

· Εφέτος για πρώτη φορά απευθυνθήκαμε στα Λύκεια της Τήνου και ήρθαν μαζί μας μαθητές από το Ενιαίο και Εκκλησιαστικό Λύκειο, οι οποίοι θα ήταν πολλοί περισσότεροι αν δεν επηρέαζε αρνητικά η απώλεια των συμμαθητών τους στο Mαλιακό κόλπο.

· Μαζί μας, στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης συμμετείχε και μέρος της Παιδικής Xορωδίας Tυπάλδου, της οποίας η παρουσία -ειδικά στο νεκροταφείο των πολιτικών κρατουμένων- ήταν άκρως συγκινητική, αλλά και λυτρωτική. Απ' αυτές τις γραμμές θέλουμε και πάλι να ευχαριστήσουμε τον κ. Δημήτρη Τυπάλδο για το έργο του, την παρουσία του και την προσφορά του.

· Μέσω λοιπόν του Συλλόγου μας, που διευκόλυνε τη μετάβασή τους στη Γυάρο, τα νέα παιδιά ήρθαν σε άμεση επαφή και πληροφορήθηκαν για μια περίοδο της σύγχρονης νεοελληνικής ιστορίας, την οποία δυστυχώς αγνοούν εντελώς, αφού ούτε η εποποιία της Εθνικής μας Αντίστασης διδάσκεται στα σχολεία.

· Μαζί μας συμμετείχαν άνθρωποι απ' όλη την Ελλάδα και απ' όλες τις ηλικίες. Είναι όμως γνωστό σε όλους - και ειδικά στην τοπική κοινωνία των Kυκλάδων - ότι δεν μπορούμε να μεταβούμε στη Γυάρο περισσότεροι από 200-210 επισκέπτες κι αυτό για το λόγο ότι δεν έχει ακόμη κατασκευαστεί η προβλήτα στον 4ο Όρμο (όπου οι φυλακές), παρά τη δέσμευση της Πολιτείας.

Κακά την παραμονή μας στη Γυάρο οι επισκέπτες «ξεναγήθηκαν« στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και των τεσσάρων όρμων της περιόδου1947-1952, όπου οι κρατούμενοι διέμεναν σε σκηνές στο άνυδρο και αφιλόξενο αυτό νησί, και βασανιζόμενοι έχτισαν με καταναγκαστική εργασία την ίδια τους τη φυλακή. Στη συνεχεία μεταβήκαμε στο νεκροταφείο των πολιτικών κρατουμένων, όπου τελέσαμε πολιτικό μνημόσυνο. Eκεί κατέθεσαν δάφνινο στεφάνι ο διοργανωτής Σύλλογος «ΓΥΑΡΟΣ- ΙΣΤΟΡΙΚΗ MNHMH», η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, ο Πανελλαδικός Σύνδεσμος Αγωνιστών Εαμικής Εθνικής Αντίστασης, η Πανελλαδική Ένωση Αγωνιστών Εαμοελασίτικης Aντίστασης, ο Σύλλογος Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων (1945-1975) Nομού Αχαΐας, η Ένωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Aθήνας και ο Όμιλος Φουσκωτών Σκαφών «Ναυτίλος».

Στη συνέχεια επιστρέψαμε στη φυλακή, στο «Νταχάου της Μεσογείου», όπως εύστοχα έχει αποκληθεί, όπου μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας είχαν εγκαταστήσει έκθεση με αρχειακό και φωτογραφικό υλικό όλων των περιόδων λειτουργίας της Γυάρου, αντικείμενα και χειροτεχνήματα των πολιτικών κρατουμένων. Η συγκίνηση όλων ήταν εμφανής, αλλά και η απορία των νέων για τα όσα είχαν διαδραματιστεί εκεί στα πέτρινα χρόνια και μετέπειτα, γεγονότα τα οποία αγνοούσαν εντελώς.

Έκδηλη επίσης ήταν η θλίψη, αλλά και η αγανάκτηση των επισκεπτών, που για μια ακόμη φορά διαπίστωσαν ότι το επίσημο κράτος, παρά τις μέχρι τώρα εξαγγελίες του: δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τα έργα για την κατασκευή της προβλήτας ούτε της επαναχάραξης του μονοπατιού προς το νεκροταφείο με ορατό πλέον τον κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των επισκεπτών, έργα που πρέπει να γίνουν σύμφωνα με την εγκεκριμένη (από το Υπουργείο Αιγαίου) μελέτη του Eθνικού Mετσόβιου Πολυτεχνείου και με την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού. Eπιβάλλεται επίσης η Πολιτεία να πατάξει το χρονίζον πρόβλημα της αυθαίρετης και παράνομης βόσκησης (έχει εκδοθεί Πρωτόκολλο Διοικητικής Αποβολής - άραγε γιατί δεν εκτελείται;) και να ασφαλιστεί το κτίριο της φυλακής, την οποία οι βοσκοί έχουν μετατρέψει σε σταύλους. Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς πώς αισθάνονται οι δεσμώτες της Γυάρου, όταν διαπιστώνουν ακόμη μέχρι και σήμερα ότι οι φυλακές, τις οποίες οι ίδιοι έχτισαν και μετέπειτα διέμεναν στους ανήλιαγους και υγρούς θαλάμους έχουν μετατραπεί σε σταύλους; Αιδώς.

O Kώστας Kατσιμπίνης είναι πρόεδρος του συλλόγου ΓYAPOΣ - IΣTOPIKH MNHMH.

========================================================

Kατά την aπριλιανή δικτατορία
Tου ΔHMHTPH ΣaPaNTaKOY
aντιπροέδρου της Eταιρείας Διάσωσης Iστορικών aρχείων

πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή

aΠO TIΣ ΠPΩTEΣ ενέργειες της απριλιανής δικτατορίας ήταν η σύλληψη χιλιάδων αριστερών και η συγκέντρωσή τους στον Iππόδρομο του Φαλήρου. Eκεί δολοφονήθηκε την πρώτη νύχτα ο πρώτος νεκρός του αντιδικτατορικού αγώνα Eλής και σημειώθηκαν αρκετές βιαιοπραγίες κατά των κρατουμένων. Yστερα από λίγες ημέρες οι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν με αρματαγωγά του στόλου στη Γυάρο, όπου αναβίωσε το κλειστό από το 1960 στρατόπεδο - φυλακή και στη Λέρο, όπου ιδρύθηκαν άλλα δύο στρατόπεδα - φυλακές, στο Παρθένι και στο Λακκί.αεροφωτογραφία των φυλακών της Γυάρου. Δημοσιεύθηκε σε ευρωπαϊκό έντυπο, συνοδεύοντας σχετικό ρεπορτάζ – καταγγελία. Συνεχής η αναδημοσίευση σε ξένα έντυπα, έγινε σύμβολο διαμαρτυρίας για τους πολιτικούς κρατούμενους της χούντας. Kάτω, σημερινή όψη του Δ΄ Oρμου της Γυάρου (φωτ.: «Γυάρος - Hμερολόγιο 2002», εκδ. υπουργείο aιγαίου). H Γυάρος ή και τα Γιούρα, έμεινε ενεργή ως στρατόπεδο εγκλεισμού πολιτικών κρατουμένων 27 συνολικά χρόνια. «aνοίγει» το ’47. Eνα χρόνο αργότερα αρχίζει το κτίσιμο των φυλακών από τους ίδιους τους κρατούμενους. Tο κύμα κινητοποιήσεων και οι αποδοκιμασίες της ελληνικής και ιδίως της διεθνούς κοινής γνώμης οδήγησαν (1952) στο κλείσιμο. Προσωρινά όμως. Kαλοκαίρι του ’55 η Γυάρος μπαίνει ξανά σε λειτουργία. Στέλνονται αρχικά 200 πολιτικοί κρατούμενοι και στη συνέχεια όλοι οι με βαριές ποινές. Tο ’61 εκκενώθηκε. aλλά έξι χρόνια αργότερα, το 1967, η χούντα των συνταγματαρχών θέτει και πάλι τη Γυάρο σε λειτουργία μέχρι τις 24 Iουλίου ’74. Στην απογραφή του ’81, ουδείς κάτοικος, παρά μόνο 23 τάφοι πολιτικών κρατουμένων. Σήμερα, έρημος τόπος, μένουν μόνο οι ερειπωμένες εγκαταστάσεις ως μελαγχολική ανάμνηση μισαλλόδοξων εποχών.

O χαρακτήρας των εκτοπίσεων στα νησιά του aιγαίου διαφέρει από περίοδο και περίοδο. Kατά την προπολεμική περίοδο (1924-1940) οι εκτοπίσεις αποσκοπούσαν να απομονώσουν τους σχετικά ευάριθμους ταξικούς εχθρούς του καθεστώτος και να παρεμποδίσουν τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δραστηριότητές τους. Kατά την περίοδο του Eμφύλιου Πολέμου και των Πέτρινων Xρόνων του αυταρχισμού και της μισαλλοδοξίας (1946-1962), αποσκοπούσαν στην καθυπόταξη του ρωμαλαίου και μαζικού εαμικού κινήματος, που γεννήθηκε από την aντίσταση κατά των κατακτητών και εν συνεχεία στην περιστολή της δύναμης της aριστεράς, της οποίας το κόμμα (η EΔa) αναδείχτηκε το 1958 αξιωματική αντιπολίτευση. Tέλος, κατά την περίοδο της χούντας οι εκτοπίσεις αποβλέπανε αφενός μεν στην εξουδετέρωση των γνωστότερων στελεχών της aριστεράς, με τον εγκλεισμό τους στα στρατόπεδα - φυλακές της Γυάρου και της Λέρου, αφετέρου δε στη γενικότερη τρομοκράτηση του πολιτικού κόσμου, με την εκτόπιση μεμονωμένων, επιφανών κυρίως, αντιπάλων της δικτατορίας σε διάφορα νησιά.

Tο στρατόπεδο - φυλακή της ΓυάρουH Γυάρος, το μικρό αυτό νησί των Kυκλάδων ήταν κατά την αρχαιότητα κατοικημένο, αλλά οι κάτοικοί του το εγκατέλειψαν για να αποφύγουν (κατά τον Πλίνιο) τις επιθέσεις τεραστίων ποντικών. Xρησιμοποιήθηκε σαν τόπος εξορίας από τους Pωμαίους και τους Bυζαντινούς. Kαι πρόσκαιρα και για λίγους μήνες ως στρατόπεδο ανεπιθυμήτων οπλιτών από το ελληνικό κράτος (1922) και Iταλών αιχμαλώτων από τους Γερμανούς (1943). Nα σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Mεταξά είχε επιλέξει τη Γυάρο ως τόπο εξορίας, αλλά η υγειονομική επιτροπή που, με εντολή της, επισκέφθηκε το νησί το έκρινε ακατάλληλο.

O,τι όμως έκρινε ακατάλληλο η δικτατορία το βρήκε κατάλληλο η κοινοβουλευτική κυβέρνηση Σοφούλη και ο aγγλος οργανωτής των φυλακών Γουίκαμ και το 1947 μεταφέρθηκαν εκεί περίπου 14.500 πολιτικοί κρατούμενοι, οι οποίοι με καταναγκαστική εργασία άρχισαν να χτίζουν το κτίριο των φυλακών, που έμεινε ημιτελές ώς το 1951, όταν η κυβέρνηση Πλαστήρα κατάργησε τη Γυάρο ως τόπο εξορίας και κράτησης. Συνολικά από το νησί πέρασαν μεταξύ 1947 και 1950 18.000 κρατούμενοι. Tο 1949 υπήρχαν 8.111 (N. aλιβιζάτος σ. 466), που ζούσαν κυρίως σε σκηνές, γιατί το κτίριο των φυλκών χωρούσε περί τους χίλιους. Tελικά η κατασκευή του ολοκληρώθηκε από την κυβέρνηση Παπάγου, η όλη δε υπόθεση αποτέλεσε μέγα οικονομικό σκάνδαλο αφού στοίχισε 10.700.000.000 δραχμές (713.000 δολάρια) χωρίς ουσιαστικά να πληρωθούν ημερομίσθια!

Tο 1955 μετά την απόδραση των 27 από τα Bούρλα μεταφέρθηκαν στη Γυάρο, για λίγους μήνες, 300 πολιτικοί κρατούμενοι από άλλες φυλακές.

H δικτατορία των συνταγματαρχών επαναχρησιμοποίησε τη Γυάρο από τον πρώτο ήδη μήνα. Στις 28.4.67 μεταφέρθηκαν εκεί οι πρώτοι 6.118 κρατούμενοι, οι οποίοι έφθασαν συνολικά τις 7.500. aπό αυτούς 1.000 έμεναν στο κτίριο των φυλακών και οι υπόλοιποι σε σκηνές. Για πρώτη φορά στη Γυάρο κρατήθηκαν και 240 γυναίκες, που μεταφέρθηκαν εκεί από τις φυλακές aλικαρνασσού.

Oι κρατούμενοι ζούσαν σε συνθήκες πειθαρχημένης διαβίωσης, που δεν διέφεραν ουσιαστικά από τη διαβίωση των φυλακισμένων, μολονότι κανείς τους δεν είχε καμιά καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου εις βάρος του. Mολονότι κατά τη διάρκεια της κράτησής τους δεν σημειώθηκαν οι βιαιοπραγίες και οι βασανισμοί της περιόδου του Eμφύλιου Πολέμου, οι κρατούμενοι υπέφεραν από τη στενότητα του χώρου, την έλλειψη νερού και το κακό σιτηρέσιο.

H διεθνής κατακραυγή αλλά και η απόπειρα της χούντας να προχωρήσει σε κάποιον επιφανειακό εκδημοκρατισμό του καθεστώτος της, την οδήγησαν το καλοκαίρι του 1973 στην κατάργηση του στρατοπέδου και την απόλυση των κρατουμένων. H ανατροπή του Παπαδόπουλου από τον Iωαννίδη είχε συνέπεια να χρησιμοποιηθεί και πάλι η Γυάρος σαν φυλακή για 44 πολιτικούς κρατούμενους, από τον Φεβρουάριο του 1974 και ώς την πτώση της χούντας.

Λέρος: Λακκί και Παρθένι

Tο νησί αυτό της Δωδεκανήσου, όπου οι Iταλοί είχαν δημιουργήσει ναυτική βάση, χρησιμοποιήθηκε από τη δικτατορία της 21ης aπριλίου, ως τόπος εγκλεισμού εκατοντάδων αντιπάλων της. Oι δικτάτορες ίδρυσαν δύο στρατόπεδα: στο Παρθένι, στη β. ακτή του νησιού και στο Λακκί, στο κέντρο του, χρησιμοποιώντας κτίρια των ιταλικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Στο Παρθένι οι υπάρχοντες παλιοί ιταλικοί στρατώνες χρησιμοποιήθηκαν για τη φρουρά και τις υπηρεσίες, ενώ για τους κρατούμενους διατέθηκαν οι πρώην αποθήκες πυρομαχικών, δηλαδή τρία κτίρια τελείως ακατάλληλα για τη διαμονή ανθρώπων, καθώς δεν είχαν κανονικά παράθυρα παρά μόνο φεγγίτες, οι οποίοι βρίσκονταν στα υψηλότερα σημεία των τοίχων και ήταν έτσι προσανατολισμένοι, ώστε να εμποδίζουν την είσοδο του ηλιακού φωτός. Eπιπλέον δεν διέθεταν ούτε στοιχειώδεις εγκαταστάσεις υγιεινής. Tα δύο κτίρια των αποθηκών πυρομαχικών χρησιμοποιήθηκαν ως θάλαμοι διαμονής και ύπνου, ενώ στο τρίτο ήταν τα μαγειρεία, το εστιατόριο, οι νιπτήρες και τα λουτρά.

Eνα από τα τραγικότερα πρόσωπα της επταετίας, ο ταγματάρχης Σπύρος Mουστακλής, δεύτερος από αριστερά στη φωτογραφία, με παρέα κυνηγών το ’70 στη Σαμοθράκη. Eίναι η πρώτη εκτόπιση. Θα ακολουθήσει δεύτερη στον aγιο Nικόλαο Kυνουρίας. H σύλληψή του, στις 22 Mαΐου ’74, και τα ανελέητα βασανιστήρια στο EaT-EΣa θα τον αφήσουν παράλυτο, σχεδόν «φυτό».

Στο Παρθένι οι κρατούμενοι ξεπερνούσαν τους 450, ενώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπιάτρου της φρουράς, στα δύο κτίρια μπορούσαν να παραμείνουν μόλις 370 άτομα. Σε κάθε κρατούμενο αντιστοιχούσε χώρος εμβαδού μόλις 5 τετρ. μέτρων, στον οποίον έπρεπε να παραμένει σχεδόν ολόκληρο το εικοσιτετράωρο. O ανεπαρκής αερισμός των θαλάμων και ο κακός φωτισμός με λαμπτήρες των 40 ή 60 βατ, δυσκόλευαν ακόμη περισσότερο την κατάσταση, για να μην αναφερθεί το κακό σιτηρέσιο.

O μέσος όρος ηλικίας των κρατουμένων ήταν τα 51 χρόνια και μεταξύ τους υπήρχαν 6 καρδιοπαθείς, 10 φυματικοί, 5 καρκινοπαθείς, 38 ελκοπαθείς, 43 νεφροπαθείς και 13 διαβητικοί. Για τους τελευταίους οι κανονισμοί προέβλεπαν ειδικό σιτηρέσιο αλλά το χορηγούμενο για τον σκοπό αυτόν επίδομα των 17 δραχμών κατά περίπτωση, ο ίδιος υπίατρος (από τις αναφορές του οποίου πάρθηκαν αυτά τα στοιχεία), έκρινε τελείως ανεπαρκές. aνάλογες ήταν οι συνθήκες κράτησης και στο Λακκί.

aλλα νησιά

Eκτός από τον μαζικό εγκλεισμό στη Γυάρο και στη Λέρο, κατά τη διάρκεια της απριλιανής δικτατορίας έγιναν και μεμονωμένες εκτοπίσεις αντιπάλων το καθεστώτος (Mανόλης Γλέζος, Πότης Παρασκευόπουλος, Xαρίλαος Φλωράκης, N. Kεπέσης, Γ. Tρικαλινός, Δ. Mπουκουβάλας, T. Kελτεμλίδης, Π. Kατερίνης, I. Xοτζέας κ.ά.) σε ορισμένα νησιά.

Συγκεκριμένα στη Σαμοθράκη εκτοπίστηκαν 18, μεταξύ των οποίων ο ταγματάρχης Σπύρος Mουστακλής, ο στρατηγός Πανουργιάς, ο Iπποκράτης Σαββούρας και άλλοι, στα Kύθηρα 17, στην aγία Mαρίνα Λέρου 15, στο Πλωμάρι Λέσβου ο Δημ. Oπρόπουλος, στη Σύρο ο στρατηγός Γ. I. Iορδανίδης.

aλλοι αντίπαλοι της Xούντας, όπως οι Iων. Πεσμαζόγλου, aν. Πεπονής, Γ. aλευράς, Γ. Kουμάντος, M. Θεοδωράκης και άλλοι πρόσωπα με μεγάλη κοινωνική απήχηση, ακόμη και διεθνή, εκτοπίσθηκαν σε χωριά της ηπειρωτικής Eλλάδας επειδή άρθρωσαν έντονο αντιπολιτευτικό λόγο προς το δικτατορικό καθεστώς.

O αριθμός των μεμονωμένων εκτοπίσεων, τόσο σε νησιά όσο και σε χωριά της ηπειρωτικής χώρας, παραμένει ανεξακρίβωτος.

Hμερομηνία : 16-11-03 Copyright: http://www.kathimerini.gr

====================================Μια μαρτυρία από πρώτο χέρι, του γιατρού Πέτρου Αποστολίδη, για το δρομολόγιο Γιάννενα - Κέρκυρα- Πρέβεζα - Κατάκωλο - Γυάρος , τον Απρίλη του 67 στο

http://ligapola.blogspot.com/2009/04/blog-post_21.html

Φωτογραφίες από προηγούμενη επίσκεψη...

Τοξικός εφιάλτης στο δήμο Μεσσαπίων*Τι γίνεται με το εξασθενές χρώμιο στα Μεσσάπια και Αρτάκη ;*

Δίκτυο κινήσεων πολιτών και Συλλόγων Περιβάλλοντος Ν. Ευβοίας
diktyoevias@gmail.com
http://diktyoevias.blogspot.com/

Ανακοινώθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης
Εύβοιας (Διεύθυνση περιβάλλοντος) στις 10-6-2009 με έγγραφό της που
κοινοποιεί σε διάφορους φορείς και στην τοπική αυτοδιοίκηση, τα αποτελέσματα
αναλύσεων νερού, του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του
Πανεπιστήμιου Αθηνών, από δέκα επτά σημεία του Δήμου Μεσσαπίων και μία θέση
του Δήμου Ν.Αρτάκης, μετά από καταγγελίες των τοπικών περιβαλλοντικών
συλλόγων και πολιτών της περιοχής.

*Τα αποτελέσματα των αναλύσεων είναι τρομακτικά :*

Σε όλα τα σημεία ανιχνεύθηκαν ολικό χρώμιο κατά πολύ μεγαλύτερο από τα
επιτρεπόμενα όρια αλλά και εξασθενές χρώμιο το οποίο είναι καρκινογόνο και
δεν θα έπρεπε να ανιχνεύεται καθόλου. Ενδεικτικά σε μια γεώτρηση στο
Μεσσάπιο ανχνεύθηκε ολικό χρώμιο *130 μγραμ./λίτρο και εξασθενές χρώμιο 128
μγραμ/λίτρο (!!!)*

Τα νούμερα αυτά είναι τρομακτικά και ανησυχούν όλους και κυρίως τους
κατοίκους της περιοχής και όλοι ανέμεναν από τις αρμόδιες αρχές (τοπική και
νομαρχική αυτοδιοίκηση) να ενημερώσουν υπεύθυνα για την κατάσταση και τα
μέτρα που θα παρθούν. Αντί για αυτό στις 22 Ιουνίου 2009 έχουμε ένα έγγραφο
που υπογράφεται από τον αντινομάρχη κ. Αδάμ το οποίο περιλαμβάνει
αποτελέσματα χημικής εξέτασης από το Γενικό Χημείο του Κράτους όπως λέει,
του πόσιμου νερού των δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου Μεσσαπίων για το
ολικό χρώμιο χωρίς να αναφέρεται καθόλου στο εξασθενές χρώμιο. Και το
κυριότερο η ενημέρωση αυτή του κ. Αδάμ δεν συνοδεύεται από τις σχετικές
αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους. Τις αναλύσεις του νερού όμως δεν
τις υπογράφουν οι αντινομάρχες αλλά οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς.

Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και χρειάζεται πρώτα απ’όλα μια υπεύθυνη
ενημέρωση και απάντηση από όλους τους αρμόδιους.1. Υπάρχει τελικά εξασθενές χρώμιο στο Μεσσάπιο και στην Ν. Αρτάκη και σε
τι ποσότητες ;
2. Εάν τελικά ανιχνεύθηκε εξασθενές χρώμιο στην περιοχή δεν πρέπει να μας
εξηγήσουν οι αρμόδιοι φορείς από ποια βιομηχανική δραστηριότητα προέρχεται ;
3. Τι έχει γίνει με τις καταγγελίες για απόθεση βιομηχανικών αποβλήτων
των Οινοφύτων στην περιοχή του Μεσσάπιου ;Τα ερωτήματα είναι πολλά και χρειάζονται υπεύθυνες απαντήσεις από τις
αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας. Την Νομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση
αλλά και την Κυβέρνηση. Σε μια περιοχή με πάνω απο είκοσι χλιάδες κατοίκους
δεν μπορούν να παίζουν κάποιοι με την υγεία τους.*Δίκτυο Κινήσεων Πολιτών και Συλλόγων Περιβάλλοντος Εύβοιας *

*Χαλκίδα 2-7-2009*

**Την Κυριακή 5 Ιουλίου στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία των Ψαχνών θα
βρεθούν εκπρόσωποι του Δικτύου με δημοσιογράφους και πολίτες των Ψαχνών για
να συζητήσουν για το θέμα του εξασθενούς χρωμίου
*

--

Από το μπλογκ της Μαργαρίτας Καραβασίλη

Αμέτρητοι τόνοι τοξικά απόβλητα είναι κατά σωρούς πεταμένα -και συνεχίζουν να πετιούνται- σε πευκόφυτους λόφους και υψώματα γύρω από τον κάμπο της Μεσσαπίας, απειλώντας άμεσα ή έμμεσα την υγεία και τη ζωή των ανυποψίαστων κατοίκων.

Πρόκειται για στερεά απόβλητα από την επεξεργασία αλουμινίου, τα οποία προέρχονται από τις ένοχες "βιομηχανίες του Ασωπού".

Σε πρώτο στάδιο, μεταφέρονται και αποθηκεύονται σε κάποιες "εγκαταστάσεις" βορειοανατολικά της Ν. Αρτάκης. Σε δεύτερο στάδιο, το άκρως επικίνδυνο και δη καρκινογόνο υλικό παραλαμβάνεται από ορισμένα -προφανώς μισθωμένα- φορτηγά και διασκορπίζεται περιφερειακά στην πεδιάδα της Μεσσαπίας, με ιδιαίτερη προτίμηση στις περιοχές της Τριάδας και του Σταυρού και σε επιλεγμένες θέσεις, δίπλα και μέσα σε ρέματα, κατά μήκος δρόμων που έχουν διανοιχτεί για την εξυπηρέτηση των οχημάτων της ΛΑΡΚΟ.

Τα συγκεκριμένα τοξικά υλικά, που είναι πεταμένα άλλοτε χύμα και άλλοτε μέσα σε τεράστια πλαστικά τσουβάλια, έχουν χρώμα γκρίζο ως επί το πλείστον και από απόσταση μοιάζουν με συνηθισμένα μπάζα. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, έχουν σκοπίμως επικαλυφτεί και από διάφορα απορρίμματα, κοπριές, ροκανίδια και ποικίλα άλλα άχρηστα υλικά, ώστε να μην κινούν υποψίες στους περαστικούς, που ούτως ή άλλως είναι, δυστυχώς, κατά μεγάλο ποσοστό συμφιλιωμένοι με την εικόνα των σκουπιδιών στο δάσος.

Η ύψιστη επικινδυνότητα των αποβλήτων αυτών επιβεβαιώθηκε ήδη και από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ύστερα από εξέταση δείγματος, στο οποίο το Γενικό Χημείο του Κράτους εντόπισε βαρέα μέταλλα και συγκεκριμένα κάδμιο, νικέλιο, αργίλιο και εξασθενές χρώμιο.

Εξασθενές χρώμιο και άλλα επικίνδυνα στοιχεία ανιχνεύτηκαν πρόσφατα και στον υδροφόρο ορίζοντα. Σύμφωνα με τις αναλύσεις δείγματος που έγιναν στις 5/5/09 για λογαριασμό του Δήμου Μεσσαπίων, ανιχνεύθηκε εξασθενές χρώμιο στο νερό πολλών πηγαδιών, με υψηλότερα ποσοστά στις θέσεις Βουλγαρίνα και Κουλουριάδα Ψαχνών (32mg/L και 30,4mg/L αντίστοιχα) και στην περιοχή της Τριάδας (13,4mg/L). Οι τελευταίες δε μετρήσεις, που διενέργησε στις 19/5/09 το Πανεπιστήμιο Αθηνών για λογαριασμό της Νομαρχίας Ευβοίας, έδειξαν, επίσης, ότι τα δείγματα νερού που λήφθηκαν από την πηγή-βρύση της Εκκλησίας του Κοντοδεσποτίου και από γεώτρηση της οικίας Καράκωστα στη Δάφνη περιέχουν εξασθενές χρώμιο σε ποσότητα 18mg/L και 15mg/L αντίστοιχα. Κι όλα αυτά όταν κάθε ποσότητα εξασθενούς χρωμίου μεγαλύτερη του μηδενός κρίνεται σαφώς επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα της Μεσσαπίας μπορεί βεβαίως να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, όπως είναι για παράδειγμα η ακατάσχετη εξορυκτική δραστηριότητα της ΛΑΡΚΟ και η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, αλλά τα τοξικά απόβλητα που κατά τα τελευταία χρόνια συσσωρεύονται στα υψώματα γύρω από την πεδιάδα είναι αναμφίβολα η κύρια αιτία της αλματώδους επιδείνωσης της κατάστασης,

Τα βαρέα μέταλλα των τοξικών αποβλήτων δηλητηριάζουν ολόκληρο το οικοσύστημα της περιοχής, τη γη, το νερό, τον αέρα, και φυσικά το δηλητήριο μεταφέρεται στα κτηνοτροφικά και γεωργικά προϊόντα. Η επαφή μάλιστα με τα απόβλητα μπορεί να αποβεί μοιραία για τον άνθρωπο, γι' αυτό πρέπει να γνωρίζουν οι κάτοικοι ότι κινδυνεύουν κι από ένα επιπόλαιο άγγιγμα ή ακόμη και από την εισπνοή αέρα που μεταφέρει τη σκόνη τους. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμα και το φύλλωμα των πλησιέστερων δέντρων ξεραίνεται από τις αναθυμιάσεις τους και μόνο.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι κανείς δεν συνειδητοποιεί τις τεράστιες διαστάσεις του προβλήματος, το οποίο απειλεί σήμερα τη Μεσσαπία με ολοκληρωτική περιβαλλοντική καταστροφή. Δεν εξηγείται αλλιώς ο εφησυχασμός και η αδράνεια των αρμοδίων. Δεν εξηγείται η ανοχή στη συνεχιζόμενη εγκληματική δράση των αυτουργών. Δεν εξηγείται ότι δεν έχει καν αρχίσει μια επιχείρηση αποκομιδής των ανά τα δάση και τις καναλιές διάσπαρτων σωρών των τοξικών. Δεν εξηγείται η τόση άγνοια και σιωπή των κατοίκων.

Τίποτε δεν εξηγείται μέσα σε τούτο τον τοξικό εφιάλτη που ζει ήδη η Μεσσαπία και την οδηγεί πλέον, με μαθηματική ακρίβεια και ανεπιστρεπτί, στο μαρασμό και το θάνατο…

1 Ιουλ 2009

Υπογράψτε - Η έρευνα σε κρίση - κλείνουν το ΕΚΚΕ

*3 μέτωπα....*


*1.*

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Σ.Ε.Α.Β./HEAL-Link) σας
πληροφορεί ότι, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις του Υπουργείου, δεν έχουν
ολοκληρωθεί οι διαδικασίες χρηματοδότησης της οριζόντιας δράσης των
ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών συμπεριλαμβανομένων των συνδρομών στα ηλεκτρονικά
περιοδικά για την τριετία 2009-2011. Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού είναι η
διακοπή της πρόσβασης των Ελληνικών Α.Ε.Ι. (Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι.) και
Ερευνητικών Ιδρυμάτων της χώρας σε περισσότερους από 9.000 τίτλους
επιστημονικών ηλεκτρονικών περιοδικών.

Οι συνέπειες της διακοπής της πρόσβασης των ελληνικών ακαδημαϊκών και
ερευνητικών ιδρυμάτων στα ηλεκτρονικά περιοδικά, ύστερα από 10 χρόνια
αδιάλειπτης παροχής της υπηρεσίας αυτής, θα είναι ολέθριες για την
υποστήριξη της έρευνας και της εκπαίδευσης στη χώρα μας, σε μια εποχή κατά
την οποία η καινοτομία και η πρόσβαση στην πληροφορία αποτελούν βασική
προϋπόθεση για την πρόοδο μιας χώρας.

Ο ΣΕΑΒ συγκεντρώνει υπογραφές για άσκηση επιπλέον πίεσης προς το Υπουργείο,
ώστε να ολοκληρωθούν το ταχύτερο οι διαδικασίες χρηματοδότησης.

Ζητάμε:

Άμεση εξασφάλιση της χρηματοδότησης και υπογραφή των συμβάσεων.

http://physlib1.physics.auth.gr/

*2.*
**
Aγαπητοί συνάδελφοι,
Η έρευνα περνάει δύσκολες ώρες μετά από την αιφνιδιαστική απόφαση του
Υπουργείου Ανάπτυξης να βάλει σε τάξη τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στην
απόφαση αυτή (Δελτίο Τύπου Υπ.Αν., 3/6/09), μαζί με τις λαϊκές αγορές, τα
γουναράδικα κ.ά. περιλαμβάνονται και όλα τα εποπτευόμενα από τη Γενική
Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας ερευνητικά ιδρύματα, κατά κύριο λόγο του
λεκανοπεδίου Αττικής. Οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις ερευνητικών ιδρυμάτων,
που επιβάλλονται με την απόφαση αυτή, δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη την
εισήγηση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) η οποία
βασίζεται στις σχετικές επίσημες αξιολογήσεις των ιδρυμάτων. Έτσι προάγονται
τα μονοθεματικά ερευνητικά κέντρα εις βάρος των διεπιστημονικών που
προτείνει το ΕΣΕΤ αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρόσχημα της συρρίκνωσης
δαπανών με τη μείωση του αριθμού των Δ.Σ. είναι ανακριβές αφού όλα τα Δ.Σ.
των Ε.Ι. είναι άμισθα.
Η απόφαση του Υπ.Αν. στηρίζεται αποκλειστικά στην κοινή επωνυμία των
Ινστιτούτων και ταυτίζει αυθαίρετα διαφορετικά επιστημονικά αντικείμενα. Η
απόφαση αυτή δεν συνοδεύεται από κανένα χρονοδιάγραμμα και δεν βασίζεται σε
καμία υλικοτεχνική μελέτη. Η μεταφορά, για παράδειγμα, των 120 βιολόγων του
Δημόκριτου και των 30 βιολόγων του ΕΙΕ στο Φλέμινγκ προϋποθέτει την
κατασκευή νέου κτιρίου, μιας που το Φλέμινγκ έχει ιδιαίτερα ολιγάριθμο
προσωπικό και δεν έχει χώρους να στεγάσει τους νεοφερμένους. Αναρωτιέται
κανείς γιατί να μην προταθεί το αντίστροφο, αποφεύγοντας έτσι το κόστος και
τους κινδύνους μεταφοράς εξαιρετικά ευαίσθητων εργαστηρίων. Το ίδιο ισχύει
και για τη συγχώνευση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης / ΕΙΕ με το
νεο-ιδρυθέν (και άρα όχι ακόμη αξιολογηθέν) και ιδιαίτερα ολιγομελές κέντρο
«Αθηνά» που στεγάζεται στο Μαρούσι. Το Υπ.Αν. αντί να υποστηρίζει την έρευνα
τη συρρικνώνει, σαν να επρόκειτο για μια προβληματική επιχείρηση.
Κεντρικός και ανομολόγητος στόχος του Υπ.Αν. είναι τελικά η εκκένωση του
κτιρίου του ΕΙΕ, με σοβαρές συνέπειες στη διεξαγωγή της έρευνας και στην
υλοποίηση των ερευνητικών προγραμμάτων τα οποία αυτή τη στιγμή
διαχειρίζονται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Όσο για τα τρία ανθρωπιστικά
Ινστιτούτα του ΕΙΕ, τα οποία πρόκειται να συγχωνευθούν με κάποια από τα
Ινστιτούτα του ΕΚΚΕ, ψιθυρίζεται ότι θα μεταφερθούν και αυτά σε άλλο χώρο.

Στις αυθαίρετες ενέργειες του Υπ.Αν. αντιστεκόμαστε οι διοικήσεις και οι
εργαζόμενοι στα θιγόμενα ερευνητικά ιδρύματα. Μπορείτε να δείτε τα Δελτία
Τύπου των ερευνητικών ιδρυμάτων και του Υπ.Αν., τη σχετική αρθρογραφία καθώς
και την εισήγηση του ΕΣΕΤ στη σελίδα:

http://www.eie.gr/petition-gr.html .

Στην ίδια σελίδα μπορείτε να συμβάλετε στη συγκέντρωση υπογραφών για την
υποστήριξη του ΕΙΕ.

Σας ευχαριστούμε.
*3.*
**


Συλλογή υπογραφών για να μην καταργηθεί το μοναδικό Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών
Ερευνών (ΕΚΚΕ) .Ετικέτες

τα δικά μου (325) περιβάλλον (91) writting (67) Greece (57) poetry (50) χρήσιμα (39) χαμόγελα (38) video (37) κοινωνία (35) φωτογραφία (32) health (30) environment (24) phtography (24) εθελοντισμός (24) υγεία (23) music (20) people (20) blogging (14) stories (14) children (13) παιδά (13) computers (12) information (11) μπλογκοπαίχνιδα (11) doctor (10) πολιτισμός (10) συνταγές (10) χιούμορ (10) medicine (9) ελλάδα (9) μουσική (9) activism (8) world (8) οι συνταγές της κρίσης (8) goverment (7) rights (7) safety (6) services (6) Πάρνηθα (6) γκρίνιες (6) εκθέσεις (6) ποίηση (6) Επιστήμη (5) amalia (4) earth (4) technology (4) Αναδάσωση (4) αηδιούλες (4) αρθρογραφία απο ιντερνετ (4) γιατρός (4) πολιτική (4) πρωτβουλίες (4) σοφά λόγια (4) emergency (3) theatre (3) Εναλλακτική οικονομία (3) εκδηλώσεις (3) εκθεσεις (3) με ενδιαφέρουν (3) φύση (3) χορός (3) ψυχαγωγία (3) economy (2) games puzles (2) είπαν (2) εκδόσεις (2) ελεύθερος χρόνος (2) κόσμος (2) νομικά θέματα (2) συναντήσεις (2) τεχνολογία (2) DVD (1) Greek movie (1) amber alert (1) dance (1) documentary (1) down syndrom (1) facebook (1) first aid (1) funny (1) internet security (1) nature (1) privacy (1) protest (1) radio (1) ΕΜ (1) ΧΡ (1) απορίες (1) απόκριες (1) αστικά τοπία (1) βιβλιο - e-book (1) διάστημα (1) διαβάζω (1) εναλλκτική ζωή (1) ενεργοί μικροοργανισμοί (1) εφημερίδες (1) ζωγραφική (1) θέατρο (1) καλομηνιάσματα (1) κινηματογράφος (1) παράξενα (1) παραδοξόνιο (1) παραμύθια (1) παραξενα chemtrails (1) παρατηρώ (1) πειραματα (1) περιοδικά (1) τεχνες (1) της γειτονιάς.... (1) φακελλάκι (1) ψάχνω (1)