Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η Αλεξάνδρα το παληκάρι

Απρίλης του 48 ή εκεί γύρω κάπου, ήταν και η Αλεξάνδρα μικρό κοριτσι τότε έπαιρνε στο κατόπι τα μπουλούκια των τσιγγάνων που πέρναγαν ...

12 Απρ 2008

Από το φαρμακείο της φύσης...Μια φέτα καρότο μοιάζει πολύ με το ανθρώπινο μάτι - είναι σαν να βλέπουμε την κόρη, την ίριδα και τις ακτινοειδείς ραβδώσεις του ματιού! ΝΑΙ η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι τα καρότα προωθούν τη ροή αίματος στο μάτι και ενισχύουν τη λειτουργία του,,,.Η τομάτα είναι κόκκινη και έχει τέσσερις κοιλότητες ή κοιλίες. Και η καρδία είναι κόκκινη και έχει και αυτή τέσσερις κοιλίες. Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι η τομάτα είναι καταπληκτική τροφή για την καρδιά και το αίμα.
Τα σταφύλια σχηματίζουν τσαμπί που έχει το σχήμα της καρδιάς. Η κάθε ρόγα μοιάζει με αιμοσφαίριο και έχει αποδειχτεί ότι τα σταφύλια είναι καταπληκτική τροφή προς υποστήριξη και ενίσχυση της λειτουργίας της καρδιάς, που εκτός τούτου εμπλουτίζει και ισχυροποιεί το αίμα.Το καρύδι μοιάζει με μικροσκοπικό εγκέφαλο με δύο ημισφαίρια και παρεγκεφαλίδες. Ακόμα και οι πτυχώσεις του καρυδιού του προσδίδουν την όψη του νεόφλοιου του εγκεφάλου. Γνωρίζουμε ότι τα καρύδια υποστηρίζουν την ανάπτυξη των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο.Τα κοινά κόκκινα φασόλια μοιάζουν πολύ με τα ανθρώπινα νεφρά και όντως υποστηρίζουν στο κατακόρυφο τη λειτουγία τους..Το σέλινο, το μποκ τσόι και το ρεβέντι μοιάζουν με κόκκαλα. Αυτές οι τροφές συντελούν στην ανάπτυξη δυνατών οστών. Τα οστά μας αποτελούνται κατά 23% από νάτριο. Αν δεν παίρνουμε αρκετό νάτριο με την τροφή μας, τότε το σώμα μας το αφαιρεί από τα κόκκαλα, με αποτέλεσμα αυτά να αποδυναμώνονται. Οι παρά πάνω τροφές ενιχύουν επομένως τη σκελετική μας δομή, όπως υποδηλώνει εξάλλου το σχήμα τους .Η μελιτζάνα, τα αβοκάντο, τα αχλάδια ενισχύουν την υγεία και τη λειτουγία της μήτρας, καθώς και του τραχήλου της μήτρας - ενδιαφέρον δε παρουσιάζει το γεγονός ότι το σχήμα τους θυμίζει πολύ αυτό το γυναικείο όργανο . Σήμερα, η επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει ότι η κατανάλωση ενός αβοκάντο την εβδομάδα συντελεί στην εξισορρόπηση των ορμονών μιας γυναίκας και ότι τη βοηθάει να χάσει το βάρος που έχει πάρει μετά από γέννα και ότι την προστατεύει από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει δε το γεγονός ότι το άνθος του αβοκάντο χρειάζεται ακριβώς 9 μήνες για να αναπτυχθεί σε ώριμο φρούτο. Στα πιο πάνω λαχανικά και φρούτα υπάρχουν πάνω από 14.000!!! φωτολυτικές θρεπτικές ουσίες (η σύγχρονη επιστήμη έχει μελετήσει ΜΟΛΙΣ 141 από αυτές).Τα σύκα είναι γεμάτα σπόρια και αναπτύσσονται ανά δύο. Τα σύκα αυξάνουν την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και έτσι βοηθούν στην καταπολέμηση της στειρότητας στους άντρες.Οι γλυκοπατάτα μοιάζει πολύ με το πάγκρεας και ενισχύει τη λειτουργία του παγκρέατος προσφέροντας ανεκτίμητη βοήθεια στους διαβητικούς με το να σταθεροποιεί το γλυκαιμικό δείκτη.Οι ελιές ενισχύουν την υγεία και τη λειτουργία των ωοθηκών.Τα γκρέιπφρουτ, τα πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή έχουν εκπληκτική ομοιότητα με τους μαστικούς αδένες γυναικών και όντως βοηθούν να παραμένουν τα στήθη των γυναικών υγιή και διευκολύνουν τη ροή του λέμφους εντός του λεμφικού συστήματός του στήθους..Τα κρεμμύδια έχουν το σχήμα κυττάρου. Η επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει ότι τα κρεμμύδια βοηθούν τα κύτταρα να απαλλαγούν από τοξίνες. Επίσης, όταν τα κόβουμε, παράγουν δάκρυα, καθαρίζοντας επιθηλιακά κύτταρα του ματιού.

8 Απρ 2008

3ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΒΟΛΟΥ
3ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΒΟΛΟΥ

Το Ωδείο Φουντούλη διοργανώνει τον 3ο Διαγωνισμό Ποίησης Βόλου,
στον οποίο μπορούν να λάβουν μέρος ενδιαφερόμενοι κάθε εθνικότητας,
ενήλικες, μαθητές, ακόμη και παιδιά.

Ο Διαγωνισμός καλύπτει όλες τις κατηγορίες ποίησης και στιχουργικής
και δίνει την ευκαιρία στους δημιουργούς να προβάλλουν τη δουλειά τους και να διακριθούν.

Τα βραβευθέντα έργα θα συμπεριληφθούν σε λίστα προτεινόμενων έργων για μελοποίηση,

η οποία θα προωθηθεί σε ταλαντούχους συνθέτες που συμμετέχουν

στο Εργαστήρι Τραγουδοποιίας το οποίο δημιουργήθηκε πρόσφατα γι αυτό το σκοπό.

Τα μελοποιημένα έργα θα παρουσιαστούν σε εκδηλώσεις και συναυλίες

από το Φωνητικό Σύνολο του Ωδείου Φουντούλη.


Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα χρόνια στον ίδιο διαγωνισμό βραβεύθηκαν

αξιόλογοι ποιητές και στιχουργοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό

όπως οι Ουρανία Κανιούρα (Καρδίτσα), Αναστασία Γκίτση (Αστυπάλαια),

Στέφανος Κακαβούλης (Αθήνα), Χρήστος Ζάχος (Κέρκυρα),

Εύα Μπεριάτου (Ιταλία), Νίκος Παπακωνσταντίνου (Αθήνα),Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου – Φιλιππίδου (Θάσος), Δημήτρης Καπετανάκης (Βέροια),
Θεοδόσης Βολκώφ (Αθήνα), Κασσιανή Αμυγδαλίτση (Βόλος),

Κωνσταντίνος Θωμαΐδης (Θεσσαλονίκη), Εύα Αρβανίτη - Μιχαλοπούλου (Αίγιο),

Νίκη Παπαδήμου (Βόλος), Αργύρης Σταυρόπουλος (Σπάρτη),

Νικ. Καρίμπας - Νικ. Πολύζος (Ροδόπολη Αττικής), Ελένη Μωυσιάδου - Δοξαστάκη (Ηράκλειο Κρήτης), Δέσποινα Τσαούσογλου (Γιαννιτσά), Αντώνης Βλαζάκης (Χανιά),

Χρήστος Φλουρής (Σπάρτη), Ιωάννα Κατσιούρα (Βόλος), Άννα Καγιαμπάκη (Ηράκλειο Κρήτης),

Κωνσταντίνος Ράπτης (Βόλος), Στέλιος Χριστοδουλάκης (Ασπρόπυργος),

Αθηνά Λαγού (Αλεξανδρούπολη), Ελένη Αργυροπούλου – Αμυγδαλίτση (Βόλος)

και πολλοί άλλοι.


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή το συντομότερο δυνατόν,

μέχρι 15 Απριλίου 2008.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 24210 39930 κ. Ζωή Ναούμ, καθημερινά 6.30 - 8.30 μμ.

e-mail: info@foudoulis.gr
web page: www.foudoulis.gr/poetry

50 Χρόνια ΙστορίαςΤην Κυριακή 13 Απριλίου δίνουμε τη μάχη του Ελαιώνα
Την Κυριακή 13 Απριλίου δίνουμε τη μάχη του Ελαιώνα

Φυτεύουμε ελιές εκεί που οι άλλοι θέλουν να φυτέψουν μπετόν

Αυτή είναι η πιο κρίσιμη στιγμή για το μοναδικό αδόμητο χώρο στο κέντρο της Αθήνας. Βρισκόμαστε, αυτές τις εβδομάδες, στο πιο κρίσιμο σημείο. Γιατί και το «μπλοκ της τσιμεντοποίησης» επιχειρεί να λάβει τις κρίσιμες άδειες και να ξεκινήσει το έργο αλλά και το κίνημα των πολιτών κορυφώνει την αντίσταση του. Πρέπει να τους σταματήσουμε. Και πρέπει να τους σταματήσουμε ΤΩΡΑ.

Σας καλούμε

να συμμετέχετε δραστήρια και πρωταγωνιστικά, όπως μέχρι σήμερα, στη δενδροφύτευση αντίστασης στις 11.00 π.μ. στο σταθμό μετρό Ελαιώνας. Φυτεύουμε ελιές εκεί που οι άλλοι θέλουν να φυτέψουν μπετόν. Πρέπει όλες και όλοι, να είμαστε εκεί, μαζί με τα παιδιά μας και τις παρέες μας. Η μαζική συμμετοχή θα φέρει αποτέλεσμα και είναι πιο αναγκαία από ποτέ!!!

Διαδώστε αυτό το μύνημα...

Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα

e-mail: elaionas@yahoo.gr

http://elaionas.wordpress.com

Μαμά Γερνάω ή αλλιώς: The Lighter Side of Getting Old

σα να έχω παραβαρύνει τελευταία και χρειάζεται μια ανάσα θαρρώ...


6 Απρ 2008

Ο ΚΑΙΡΟΣ - ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 06/04/2008
εχω καιρό να μνημονεύσω τον αγαπημένο μου καιρό μια και αντιμετωπίζω και αντικρύζω καθημερινά τον κακό μας τον καιρό, αλλά το χω πει τις Κυριακές θα τον τιμώ... έστω και με καθυστερήσεις...

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Συμπέρασμα πρώτο: Αμα είσαι σοβαρός σε παίρνουν και οι άλλοι στα σοβαρά.

Συμπέρασμα δεύτερο: Αμα πρόκειται για τα φράγκα ξέρει η Ευρώπη να την πηγαίνει καροτσάκι την Αμερική.

Συμπέρασμα τρίτο: Με το δολάριο στο 1,65 του ευρώ όχι τη Γεωργία, αλλά ούτε την Τασία δεν βάζεις στο ΝΑΤΟ.

Συμπέρασμα τέταρτο: Αμα δεν βρέξει άλλες δέκα μέρες τον Απρίλη θα την πιούμε το καλοκαίρι.

Συμπέρασμα πέμπτο: Αμα έχεις την Ντόρα στο υπουργείο Εξωτερικών και χάνεις είσαι όντως ο πιο ηλίθιος πρόεδρος.

Συμπέρασμα έκτο: Στους 30 έλληνες δημοσιογράφους, που ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική, οι 35 είναι ακατάρτιστοι στα θέματα που καλύπτουν. Εξαιρούνται οι δύο που ξέρουν και οι τρεις, που κάνουν ότι δεν ξέρουν για εξυπηρέτηση άλλων πολιτικών.

Συμπέρασμα έβδομο: Αντε να μάθει ο ελληνικός λαός τι πραγματικά γίνεται με τέτοιας πχιότητας πληροφόρηση.

Συμπέρασμα όγδοο: Ο,τι έπαθε ο Κύπρος μετά το όχι στον Ανάν θα πάθει κι η Ελλάδα μετά το όχι στον Αυνάν.

Συμπέρασμα ένατο: Οποιον δεις σκυθρωπό μετά το βέτο ή ΠΑΣΟΚ είναι ή τον έχει αφήσει η γκόμενά του.

Συμπέρασμα δέκατο: Σημασία δεν έχει η υπερδύναμη, αλλά η ιπποδύναμη.

Συμπέρασμα ενδέκατο: Η Ρωσία είναι η φυσική συνέχεια της Ευρώπης. Οποιος δεν το ξέρει είναι ανάγωγος.

Συμπέρασμα δωδέκατο: Πάντα σε κάθε αντιαυλόδουλη ενέργεια υπάρχουν αυτοί, που φωνάζουν ότι θα μας φάνε οι Τούρκοι, οι Αγγλοι, οι τσιφλικάδες, οι Γερμανοί, οι Αμερικανοί. Το δράμα είναι, ότι σε τρώνε οι ίδιοι σαν το σαράκι.

Συμπέρασμα δέκατο τρίτο: Bush with rice might be hazardus for your health.

Συμπέρασμα δέκατο τέταρτο: Ρωσία και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο.

Ηθικό συμπέρασμα: Με δυο αέρια τον έκλασες τον Αμερικάνο, με το συμπάθειο.

Ερευνα επιστημόνων λέει ότι τα κινητά είναι πιο επικίνδυνα από το κάπνισμα. Αρα, να μιλάμε από το κάπνισμα.

Και ο Απ. Βαβύλης απαλλάχτηκε με βούλευμα από τις πιο βαριές κατηγορίες και βγήκε από τη φυλακή. Γι' αυτό λέμε ότι το σύστημα δικαιοσύνης είναι βαβυλωνιακό.

12.000 ευρώ το χρόνο για τηλεφωνήματα από σταθερά και 2.400 ευρώ το χρόνο από κινητά πληρώνει η Βουλή σε κάθε βουλευτή, τα κάνει δεν τα κάνει. Πού τα πληρώνεις εσύ, τα κάνεις δεν τα κάνεις. Τα αυτά σου παξιμάδι, με το συμπάθειο.

Οι Γιαπωνέζοι, σύμφωνα με έρευνα των προφυλακτικών Durex, κάνουν έρωτα με τη γυναίκα τους από 45 μέχρι 2 φορές το χρόνο. Με την άλλη τις υπόλοιπες.

Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, η επέκταση του ΝΑΤΟ είναι δευτερεύον ζήτημα και η ένταξη των Σκοπίων πρωτεύον. Είναι κι αυτή μια σοσιαλιστική άποψη.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς διέταξε πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση κατά του προέδρου της Ενωσης Εισαγγελέων Σωτ. Μπαγιά, γιατί είπε ότι αδράνησαν αδικαιολόγητα οι εισαγγελείς στο αρχικό στάδιο της έρευνας για τις υποκλοπές. Να δεις τι γίνεται με τις κλοπές.

Η πρόταση όλης της αντιπολίτευσης για δημοψήφισμα στο ασφαλιστικό δεν ψηφίστηκε από τους βουλευτές της κυβέρνησης και δεν πέρασε στη Βουλή. Το τρομερό είναι ότι θα τους ξαναψηφίσουν βουλευτές οι ασφαλισμένοι ψηφοφόροι.

Ανοιξε μετά από 45 χρόνια το οδόφραγμα της οδού Λήδρας, που δίνει το δικαίωμα στις κατοχικές δυνάμεις να σφραγίζουν με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου τα διαβατήρια όσων περνάνε προς τον κατεχόμενο τομέα της Λευκωσίας. Δε φαντάζομαι να θες και σχόλιο.

Λείπουν 3.800 κάδοι ανακύκλωσης σκουπιδιών από τους δρόμους της Αθήνας, αλλά η εταιρεία του Δήμου είναι ικανοποιημένη. Γιατί λείπουν και 3.800.000 Αθηναίοι με αντίστοιχη συνείδηση.

ΥΓ Στην Πάρνηθα, που την κλαίγανε 5.000.000 Αττικαίοι και τη μιξοκλαίγανε 310 πολιτικοί «η αναδάσωση που έγινε είναι πειραματική, κάτω από πολιτική και κοινωνική πίεση», σύμφωνα με τον νέο δασάρχη Γιάννη Ζιάζιαρη. Δηλαδή αρπακόλλα.

Τέτοια αρπακόλλα, που το δάσος φυλάγεται από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι, επειδή δε φτάνουν οι εφτά (7) μόνιμοι δασοφύλακες.

Εφτά, για 300.000 στρέμματα, τα οποία, εκτός των άλλων, έχουν μετατραπεί και σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο, που δεν καθαρίζουν οι μετά το καλοκαίρι ολοφυρόμενοι υπεύθυνοι δήμοι της περιοχής, που κλαίγανε με μαύρο δάκρυ το δάσος και καταγγέλλουν κάθε άλλον εκτός από τον εαυτό τους.

Επίσης, οι πολυπληθείς ενθουσιώδεις εθελοντικές ομάδες, που επανδρώσαν τις σκοπιές στο βουνό μετά τις πυρκαγιές, φαίνεται ότι εναρμονίστηκαν με τους στίχους του μουσουργού και «κουράστηκαν και γύρισαν στο σπίτι».

Είπαμε. Το ελληνικό δημόσιο είναι κωλοχανείο, για να μην προσβάλουμε τα μπορντέλα. Και είδαμε, ότι μόνο οι πολίτες μπορούν, αυτενεργώντας να σώσουν τον τόπο τους. Τη χώρα.

Φαίνεται, ότι καμιά συμφορά δεν μπορεί να μετατρέψει τον Ελληνα από απλώς ενθουσιώδη σε σοβαρό. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις δεν σώζουν το σύνολο. Που και στο μέλλον θα βρίζει τους πάντες εκτός από τον εαυτό του.


Γ. Παπαδόπουλος Τετράδης tetradis@enet.gr


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 06/04/2008

Τήλαφος-αναδασωτέα

http://tilaphos-reforest.blogspot.com/

Ο Τήλαφος-αναδασωτέα είναι ένα πείραμα διαδικτυακής συλλογικότητας. Όλα τα δεδομένα που αναρτώνται εδώ, προέρχονται από πολίτες που ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει στον τόπο τους. Τα δεδομένα διατίθενται ελεύθερα για οποιαδήποτε χρήση (public domain).

Αν θέλετε, μπορείτε να βοηθήσετε στη συλλογή δεδομένων για τις αναδασωτέες εκτάσεις, εισάγοντας κι εσείς δεδομένα από το ΦΕΚ όπου δημοσιεύονται.

Οικολογικά ...παραμύθια
Μεταφέρω από το pathfinder...


Οικολογικά ...παραμύθια
PATHFINDERΣε έναν μαγικό κόσμο, όπου η φαντασία ξεκινάει και η διασκέδαση ποτέ δεν τελειώνει, ο κόσμος των κινουμένων σχεδίων προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει μικρούς και μεγάλους για τη σωτηρία του πλανήτη!

Όπως αποκαλύπτεται από μια δημοσίευση από το πανεπιστήμιο του Cambridge, οι ακαδημαϊκοί ισχυρίζονται ότι οι ταινίες του Walt Disney, όπως ο Μπάμπι, το Βιβλίο της Ζούγκλας και η Ποκαχόντας, έχουν διαδραματίσει έναν σημαντικότατο ρόλο στην ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το περιβάλλον του πλανήτη μας.

«Οι ιστορίες των φανταστικών χαρακτήρων, από την Χιονάτη του 1937 έως το χαριτωμένο ψάρι-κλόουν Nemo του 2003, έχουν οδηγήσει στην ενίσχυση της δημόσιας ευαισθητοποιήσης για τα επίμαχα περιβαλλοντικά προβλήματα,» σχολιάζει ο Δρ. David Whitley.

Παρότι οι ταινίες της Disney τέθηκαν υπό αμφισβήτηση, λόγω του υποτιθέμενου κενού περιεχομένου ή του έντονου λαϊκισμό τους, πολλά από τα εξέχοντα μηνύματα για το περιβάλλον και την σχέση ανθρώπου – φύσης, που προσέφεραν οι ταινίες, αποδείχθηκαν σωτήρια για την συνειδητοποίηση της κατάστασης του πλανήτη από το ευρύ κοινό.

Στο βιβλίο του, «The Idea of Nature in Disney Animation», ο Δρ.Whitley συμφωνεί ότι τα χαριτωμένα ζώα των ταινιών ενθάρρυναν σταδιακά αρκετές γενιές παιδιών να επιτρέψουν στον εαυτό τους να συμμαχήσουν με το φυσικό κόσμο και να τον προστατέψουν. Ο Δρ.Whitley ξεχωρίζει την ταινία Μπάμπι που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1942, αναφέροντας ότι πολλοί πράσινοι ακτιβιστές αποδίδουν σε αυτή την ταινία το πρώτο τους παιδικό ερέθισμα, που στη συνέχεια τους οδήγησε στην ενασχόληση με τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Ο Whitley αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι ταινίες της Disney κατηγορήθηκαν ακόμα και για τα φανταστικά στοιχεία των χαρακτήρων τους. Στην ουσία όμως αυτές οι ταινίες μας εμπότισαν σε μεγάλο βαθμό με σεβασμό για τη φύση. Μερικές από αυτές, όπως ο Μπάμπι, ενέπνευσαν επίγνωση και προετοίμασαν το έδαφος για τον περιβαλλοντικό ακτιβισμό. Για πολλές δεκαετίες οι ταινίες της Disney γέμιζαν με φαντασία τον κόσμο των παιδιών βοηθώντας τα έτσι να εξερευνήσουν τον τρόπο με τον οποίο συσχετίζονται με τον φυσικό κόσμο.»

Το βιβλίο, που δημοσιεύθηκε από τον οίκο Ashgate, επικεντρώνεται σε δυο περιόδους στην ιστορία της εταιρείας Walt Disney, ανάμεσα στο 1937 και 1967, που υπεύθυνος ήταν ο ίδιος ο Walt Disney και στα έτη 1984-2005, που είχε αναλάβει ο Michael Eisner. Και οι δύο άντρες διατήρησαν μια σταθερή και ισχυρή σχέση με την άγρια φύση και το περιβάλλον αλλά με κάπως διαφορετικό τρόπο. Ο Walt Disney προώθησε μια φιλική και απλοϊκή σχέση με τη φύση, η οποία είναι ευδιάκριτη στα έργα του, όπως «Η Χιονάτη και οι 7 Νάνοι», «Η Σταχτοπούτα» και «Η Ωραία Κοιμωμένη». Κατά τη διάρκεια του Eisner, οι ταινίες της Disney έγιναν περίπλοκες, προτείνοντας ότι οι άνθρωποι και η φύση μπορούν να συνυπάρξουν εάν οι άνθρωποι καταφέρουν να σεβαστούν την άγρια ζωή και συνειδητοποιήσουν τη θέση τους στον φυσικό κόσμο.

«Εάν κάποιος κατανοήσει τη συναισθηματικότητα τους, μπορεί να καταλάβει ότι αυτές οι ταινίες χαρίζουν στο νεαρό κοινό μια εκπολιτιστική αρένα, μέσα από την οποία μπορούν να ξεπροβάλουν αρκετά περιβαλλοντικά ζητήματα,» σχολιάζει ο Whitley. «Η τέχνη κάθε εποχής μπορεί να κάνει περισσότερα από όσα νομίζουμε για να μας βοηθήσει να σχηματίσουμε τις ιδέες και να συναισθήματα μας για ορισμένα θέματα. Οι ταινίες της Disney ίσως μας λένε περισσότερα για το περιβάλλον και τον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμασταν με αυτό από αυτά που μπορούμε να δεχτούμε.»
Τα μηνύματα

Η Χιονάτη και οι 7 Νάνοι (1937)

Η ζηλιάρα Βασίλισσα σχεδιάζει το θάνατο της Χιονάτης, η οποία το σκάει για να σωθεί στο δάσος από τους νάνους και τα πλάσματα της φύσης.

Το μήνυμα: Το βουκολικό τοπίο του δάσους χαρίζει στους θεατές την αίσθηση της τιμιότητας και ιδιαιτερότητας της φύσης σε σχέση με τον κόσμο των ανθρώπων, ο οποίο προβάλλεται ως τυραννικός και ασταθής. Η Χιονάτη είναι επίσης ένα υποδειγματικό μοντέλο, που υποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι θα μπορούσαν να προστατέψουν τη φύση.

Μπάμπι (1942)

Ο μικρούλης Μπάμπι κάνει τα πρώτα του δειλά βήματα και ξεκινά την πορεία του να εξερευνήσει τον κόσμο παρέα με τους φίλους του, τον αξιαγάπητο λαγό Ποδάρα, τη Φελίνα και το Λουλούδι. Στις ξέγνοιαστες περιπλανήσεις τους παίζουν με τα χιόνια, γλιστράνε πάνω στον πάγο, τρέχουν μέσα στο δάσος και γνωρίζουν όλα τα υπόλοιπα πλάσματα του δάσους. Το γεγονός του θανάτου της μητέρας του Μπάμπι, που πέφτει θύμα κυνηγών για να προστατέψει το μικρό της είναι αξιοσημείωτη.

Το μήνυμα: Ένα κλασικό παράδειγμα της χρήσης κινουμένων σχεδίων για την αναπαράσταση της ειδυλλιακής ζωής στη φύση, η οποία όμως είναι ευάλωτη στις ανθρώπινες επιθέσεις. Η ταινία αυτή θεωρείται ότι έχει επηρεάσει γενιές ακτιβιστών.

Σταχτοπούτα (1950)

Υπό τη σκιά της κακιάς μητριάς και των ετεροθαλών αδερφών της, οι μόνοι φίλοι της Σταχτοπούτας είναι τα ζώα. Μετά από την παρουσία της Σταχτοπούτας στο βασιλικό χορό, ένα ποντίκι βοηθάει τον Πρίγκιπα να την ξαναβρεί.

Το μήνυμα: Η σχέση της Σταχτοπούτας με μια εκτενέστατη κοινωνική ομάδα φιλικών ζώων φανερώνει την καλοσύνη της. Τα ζώα βοηθούν στην ανατροπή μιας καταπιεστικής και αποκομμένης από τη φύση εξουσίας που αντιπροσωπεύεται από τις άσχημες αδερφές.

Το Βιβλίο της Ζούγκλας (1967)

Όταν ήταν μωρό, ο Μόγλης σώθηκε από τα νύχια του Σιρ Καν, του τρομερού τίγρη με τα μοχθηρά μάτια και μεγάλωσε στην οικογένεια των λύκων σύμφωνα με τους νόμους της ζούγκλας, 10 χρόνια αργότερα ο Μόγλης θα πρέπει να επιστρέψει στον κόσμο των ανθρώπων.

Το μήνυμα: Ο Μόγλης δεν εκφράζει απλά την επιθυμία για την προστασία του ζωικού βασιλείου αλλά και την λαχτάρα να γίνει μέρος του. Η ταινία αυτή εισήγαγε τους θεατές σε μια από τις σημαντικότερες θεωρίες της κατανάλωσης των φυσικών πόρων.

Η μικρή γοργόνα (1989)

Η Άριελ, η πριγκίπισσα γοργόνα, ερωτεύεται τον πρίγκηπα Έρικ και αποφασίζει να μεταμορφωθεί σε άνθρωπο για να ζήσει κοντά του.

Το μήνυμα: Η ταινία προτείνει έναν θεμελιώδη διαχωρισμό ανάμεσα στους ανθρώπους και τον φυσικό κόσμο που μπορεί, τουλάχιστον εν μέρει, να ξεπεραστεί. Η ταινία πείθει τους θεατές ότι οι άνθρωποι και ο φυσικός κόσμος είναι συγκρίσιμοι και τελικά ίσοι.

Ποκαχόντας (1995)

Η ινδιάνα πριγκίπισσα Ποκαχόντας, ερωτεύεται τον John Smith, έναν Αγγλο εξερευνητή. Η πριγκίπισσα του δείχνει ότι οι άνθρωποι της έχουν μια ιδιαίτερη και πνευματική σχέση με τη φύση.

Το μήνυμα:Η απόφαση της Ποκαχόντα να παραμείνει πιστή στην διδαχές της φυλής της, που υποστηρίζει ότι ο φυσικός κόσμος δεν θα πρέπει να υποδουλωθεί στις εκπολιτισμένες πεποιθήσεις των ανθρώπων. Η ανακριβής ιστορικά συμφιλίωση με τους άποικους υπαινίσσεται ότι η πληγή της φύσης μπορεί να επουλωθεί.

Ταρζάν (1999)

Ο Ταρζάν ήταν γιός Βρετανού Λόρδου και Λαίδης που πιάστηκαν αιχμάλωτοι από πειρατές σε ένα ταξίδι τους στην Δ. Αφρική. Οι γονείς του πέθαναν όταν ήταν μωρό και την ανατροφή του ανέλαβαν οι Μανγκάνι, μια φυλή γοριλλών. Μετά από χρόνια μια ομάδα ανθρώπων καταφθάνουν, συμπεριλαμβανομένης της Jane, η οποία ερωτεύεται τον Ταρζάν όταν αυτός τη σώζει. Ο Ταρζάν σώζει του γορίλλες από τον Clayton, έναν κυνηγό που θέλει να τους αιχμαλωτίσει.

Το μήνυμα: Η ανθρώπινη επέμβαση στο περιβάλλον διαφαίνεται στη χειρότερη της μορφή με τον Clayton να προσπαθεί να εκμεταλλευθεί το φυσικό πλούτο για εμπορικούς σκοπούς.

Ψάχνοντας το Νέμο (2003)

Ο Νέμο, ένα ψάρι-κλόουν, περιπλέκεται από τον υπερ-προστατευτικό του πατέρα, τον Marlin, στη συνέχεια αιχμαλωτίζεται και μεταφέρεται στο Σίδνευ.

Το μήνυμα: Το θέμα της φυγής από την προστατευτική γονική αγκαλιά συμβαδίζει με την επικίνδυνη πτυχή της φύσης, όμως η ταινία μας παροτρύνει να διεκδικούμε την ελευθερία με όλους του κινδύνους που αυτή μπορεί να εγκυμονεί.

Times Online

Βρέθηκε η αιτία για τις διακοπές ρεύματος!!!

Ετικέτες

τα δικά μου (325) περιβάλλον (91) writting (67) Greece (57) poetry (50) χρήσιμα (39) χαμόγελα (38) video (37) κοινωνία (35) φωτογραφία (32) health (30) environment (24) phtography (24) εθελοντισμός (24) υγεία (23) music (20) people (20) blogging (14) stories (14) children (13) παιδά (13) computers (12) information (11) μπλογκοπαίχνιδα (11) doctor (10) πολιτισμός (10) συνταγές (10) χιούμορ (10) medicine (9) ελλάδα (9) μουσική (9) activism (8) world (8) οι συνταγές της κρίσης (8) goverment (7) rights (7) safety (6) services (6) Πάρνηθα (6) γκρίνιες (6) εκθέσεις (6) ποίηση (6) Επιστήμη (5) amalia (4) earth (4) technology (4) Αναδάσωση (4) αηδιούλες (4) αρθρογραφία απο ιντερνετ (4) γιατρός (4) πολιτική (4) πρωτβουλίες (4) σοφά λόγια (4) emergency (3) theatre (3) Εναλλακτική οικονομία (3) εκδηλώσεις (3) εκθεσεις (3) με ενδιαφέρουν (3) φύση (3) χορός (3) ψυχαγωγία (3) economy (2) games puzles (2) είπαν (2) εκδόσεις (2) ελεύθερος χρόνος (2) κόσμος (2) νομικά θέματα (2) συναντήσεις (2) τεχνολογία (2) DVD (1) Greek movie (1) amber alert (1) dance (1) documentary (1) down syndrom (1) facebook (1) first aid (1) funny (1) internet security (1) nature (1) privacy (1) protest (1) radio (1) ΕΜ (1) ΧΡ (1) απορίες (1) απόκριες (1) αστικά τοπία (1) βιβλιο - e-book (1) διάστημα (1) διαβάζω (1) εναλλκτική ζωή (1) ενεργοί μικροοργανισμοί (1) εφημερίδες (1) ζωγραφική (1) θέατρο (1) καλομηνιάσματα (1) κινηματογράφος (1) παράξενα (1) παραδοξόνιο (1) παραμύθια (1) παραξενα chemtrails (1) παρατηρώ (1) πειραματα (1) περιοδικά (1) τεχνες (1) της γειτονιάς.... (1) φακελλάκι (1) ψάχνω (1)