Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η Αλεξάνδρα το παληκάρι

Απρίλης του 48 ή εκεί γύρω κάπου, ήταν και η Αλεξάνδρα μικρό κοριτσι τότε έπαιρνε στο κατόπι τα μπουλούκια των τσιγγάνων που πέρναγαν ...

2 Οκτ 2008

“Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος Δράκος”
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου
και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας
παρουσιάζουν

“Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος Δράκος”
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

3,4,5 Οκτωβρίου 2008
Θέατρο Βεάκη

Έναρξη παραστάσεων: Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008
Το ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου και το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, μετά τη μεγάλη τους επιτυχία στο ΠΑΛΛΑΣ (Φεβρουάριος 2008), θα παρουσιάσουν τη θεατρική παράσταση “Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος Δράκος”, σε κείμενο και σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, στις 3,4, και 5 Οκτωβρίου στο ΘΕΑΤΡΟ της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ στο πλαίσιο των φετινών, 43ων, ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ του Δήμου Θεσσαλονίκης και από τις 11 Οκτωβρίου στο ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΑΚΗ.

Πρόκειται για μια νέα θεατρική πρόταση που συνδυάζει τη μαγεία του αυθεντικού θεάτρου με τη γοητεία του θεάτρου Σκιών και έτυχε μεγάλης και συγκινητικής αποδοχής από το κοινό όλων των ηλικιών αλλά και την κριτική.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Χώρος: Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Εθνικής Αμύνης 2, τηλ. 2310 288000

3 Οκτωβρίου, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 10.00 πρωινή για σχολεία 21.00 βραδινή,
4 Οκτωβρίου, ΣΑΒΒΑΤΟ: 19.00 απογευματινή 21.00 βραδινή
5 Οκτωβρίου, ΚΥΡΙΑΚΗ: 11 00. πρωινή 19.00 απογευματινή

Τιμές εισιτηρίων: 20 ευρώ, παιδικό- φοιτητικό 15 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων

ΚΙΟΣΚΙ- Πλατεία Αριστοτέλους

Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ- Αριστοτέλους 7, τηλ. 2310 276447


Πληροφορίες επικοινωνίας

Αναστασία Γρηγοριάδου, τηλ. 6976 017474


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Χώρος: Θέατρο Βεάκη, Στουρνάρη 32- Πολυτεχνείο τηλ. 210 5223522

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 21:00 βραδινή

ΣΑΒΒΑΤΟ: 21:00 βραδινή

ΚΥΡΙΑΚΗ: 11:00 πρωινή και 19:00 απογευματινή

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 20 ευρώ- κανονικό, νεανικό- φοιτητικό 15 ευρώ
Προπώληση εισιτηρίων: Θέατρο Βεάκη, Στουρνάρη 32- Πολυτεχνείο

Τηλ.επικοινωνίας θεάτρου: 210 5223522.

Χωρητικότητα θεάτρου: 400 Θ πλατεία, 130 Θ εξώστης.
Πληροφορίες επικοινωνίας

Γιάννα Τριανταφύλλη 6944 902980

Γιάννης Παλαβούρας 6937 658980

jjpro@ath.forthnet.gr

Λίγα λόγια για το έργο

Ένας δράκος καταλαμβάνει το υδραγωγείο, τη μοναδική πηγή που τροφοδοτεί την πόλη. Εξαναγκάζει έτσι τους κατοίκους να πηγαίνουν να του ζητάνε νερό και αυτός να τρώει όσους θέλει. Ο φόβος καταλαμβάνει τους πάντες. Η τοπική εξουσία του Βεζύρη παρεμβαίνει ρυθμιστικά και αποφασίζει να κάνει κλήρωση για το ποιος θα είναι κάθε μέρα το θύμα του Δράκου, ώστε να μη διαταράσσεται η κοινωνική οργάνωση της πόλης από τον πάνδημο φόβο και πανικό. Μια μέρα ο κλήρος πέφτει στη μοναχοκόρη του Βεζύρη. Ο Χατζηαβάτης έχοντας ορισθεί να ειδοποιεί κάθε ξημέρωμα προσωπικά και μυστικά τα υποψήφια θύματα, έρχεται να το πει συντετριμμένος στη Βεζυροπούλα που υπεραγαπά. Φτάνοντας μπροστά στο Σεράι πέφτει πάνω στον Καραγκιόζη που κοιμάται φαρδύς πλατύς μέσα στο δρόμο. Το θορυβώδες ξύπνημά του προκαλεί την επέμβαση του Βεληγκέκα, υπεύθυνου της φρουράς, και τα πράγματα περιπλέκονται…

Η ταυτότητα της παράστασης

Η ιδέα του έργου στηρίζεται στο μοτίβο της δρακοκτονίας, προσφιλές θέμα των παραμυθιών και του θεάτρου Σκιών με πολλές παραλλαγές από τις οποίες οι πιο γνώριμες είναι «Ο Μεγαλέξανδρος και το καταραμένο φίδι» του Παναγιώτη Μιχόπουλου και «Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος όφις», του Σωτήρη Σπαθάρη που ενέπνευσαν το σχετικό χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου με την μνημειώδη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι.

Η μήτρα αυτής της παράδοσης ανάγεται στην ελληνική μυθολογία όπου ο Απόλλωνας (αργότερα Άγιος Γιώργης) σκοτώνει το Δράκο στους Δελφούς και ιδρύει το Μαντείο, ως μνημείο και χώρο λατρείας της επικράτησης του φωτός και της γνώσης επάνω στο σκοτάδι και την άγνοια.

Η νέα συγγραφή του έργου επιχειρεί να αποδώσει το διαχρονικό και πάντα επίκαιρο χαρακτήρα αυτού του μύθου, που στην πραγματικότητα συμβολίζει την καθημερινή και ασταμάτητη πάλη που καλούμαστε να δώσουμε απέναντι σε κάθε φόβο που ορθώνεται μέσα μας, ή έξω μας, σα Δράκος, για να αναστείλει ή να ματαιώσει, ίσως τα πιο δημιουργικά και εμπνευσμένα μας όνειρα.

Η πλοκή ξεφεύγει από το ηθογραφικό πλαίσιο και γίνεται αλληγορική για να αγγίζει δομικά ένα ευρύτερο πεδίο σκέψης εμπεριέχοντας σημερινά ζητήματα, που μας προβληματίζουν και μας απασχολούν μέσα σ’ ένα νέο παγκοσμιοποιημένο κόσμο όπου κυριαρχούν ανεξέλεγκτα κάθε λογής Δράκοι.

Η παράστασή μας αντλεί στοιχεία από τον Καραγκιόζη και την αισθητική του θεάτρου Σκιών, όμως είναι μια πρωτότυπη θεατρική πρόταση με πέντε ηθοποιούς και τέσσερις μουσικούς, σαν σύγχρονη λαϊκή όπερα.

Ξεκινήσαμε τις παραστάσεις μας τον περσινό Νοέμβριο στη Χίο και την Πάτρα με ενθουσιώδη υποδοχή και αποκορύφωμα τις παραστάσεις στο Θέατρο ΠΑΛΛΑΣ στην Αθήνα τον περασμένο Φεβρουάριο, που ξεπέρασε κάθε μας προσδοκία από την προσέλευση του κοινού και τις εγκωμιαστικές κριτικές.

ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος Δράκος

Συντελεστές Παράστασης

Κείμενο - Σκηνοθεσία

Δήμος Αβδελιώδης

Μουσική - Στίχοι τραγουδιών

Βαγγέλης Γιαννάκης

Σκηνικά - Σκηνικές κατασκευές

Έβης Χρήστου

Κοστούμια - Μάσκες

Μαρία Πασσαλή

Σκηνικός χώρος - Χορογραφία - Φωτισμοί

Δήμος Αβδελιώδης

Βοηθός σκηνοθέτη - Εφαρμογή κίνησης

Άννα Μπόη

Βοηθός σκηνοθέτη

Μίτσυ Ακογιούνογλου

Κινησιολογική προετοιμασία

Μαργαρίτα Μάντακα

Μαριμίλλη Ασημακοπούλου

Διανομή

Καραγκιόζης: Κωνσταντίνος Πασσάς

Χατζηαβάτης: Θανάσης Zέρβας

Γοργόνα - Βεζυροπούλα: Μαρκέλλα Γεωργαλά

Υπασπιστής – Μεγαλέξανδρος: Φένια Mάγιου

Βεληγκέκας – Μπαρμπαγιώργος: Αντώνης Δημητροκάλη

Πετεινάρια

Φένια Μάγιου, Μαρκέλλα Γεωργαλά, Αντώνης Δημητροκάλης

Βατράχια

Θανάσης Ζέρβας, Μαρκέλλα Γεωργαλά, Φένια Μάγιου

Παίζουν και ενορχηστρώνουν οι μουσικοί:

Αβδελιώδης Αλέξανδρος

πιάνο, μαντολίνο

Αβδελιώδης Γιάννης

τύμπανα, κρουστά, μεταλλόφωνο

Βενιζέλος Γιάννης

κιθάρα κλασσική, ακορντεόν

Παπούλιας Μάριος

βιολί, φλάουτο

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ


Ο Δήμος Αβδελιώδης γεννήθηκε το 1952 στη Χίο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και παρακολούθησε παράλληλα μαθήματα υποκριτικής στη Δραματική Σχολή ΑΘΗΝΩΝ.

Καλλιτεχνική διεύθυνση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου από το 1997 ως το 2000 και από το 2004 ως σήμερα.

Φιλμογραφία:
1982 – «Αθέμιτος συναγωνισμός» -1ο Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Φεστιβάλ Δράμας 1984, και βραβείο κοινού.

1987 – «Το δέντρο που πληγώναμε» - Α' Βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου 1987 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταινιών Νεότητας, επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας στο Φεστιβάλ Κανών το 1987 στην Εβδομάδα της Κριτικής (Semaine de la critique), Χρυσός και Αργυρός Ελέφαντας καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Νέου Δελχί κ.α.

1990 – «Νίκη της Σαμοθράκης» -Κρατικό βραβείο ποιότητας ταινίας , βραβεία μουσικής, μακιγιάζ και ήχου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

1999 – «Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων» - Κρατικό βραβείο σκηνοθεσίας (1999), Βραβείο Π.Ε.Κ.Κ., Βραβείο FIPRESCI (2000), Βραβείο Κοινού, Τέσσερα βραβεία στο Φεστιβάλ Βερολίνου και συμμετοχή σε πολλά διεθνή Φεστιβάλ. Επιλεγμένη από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών ως μία από τις 10 καλύτερες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου (Μάρτιος 2007)

Θέατρο:
1992, "Μορφές από το έργο του Βιζυηνού", με την Άννα Κοκκίνου.

1995, "Τρία ελληνικά παραμύθια", με την Αγνή Στρουμπούλη.

2001, "Λίγα απ' όλα" (Καραγκιόζης), του Αντώνη Μόλλα.

2003, "Άσμα Ασμάτων", του Σολομώντα.

2007, "Το μόνον της ζωής του ταξείδιον", του Γεωργίου Βιζυηνού

2007, ‘’ Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος Δράκος’’ του Δήμου Αβδελιώδη.

30 Σεπ 2008

Νεο Επιτραπέζιο Παιχνίδι - για τις κρύες νύχτες του χειμώνα...

Ευγενική προσφορά της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, και της Ανώνυμης Εταιρείας διαχείρησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας...


28 Σεπ 2008

Ντανταϊσμός για να ανασάνουμε. (Ένα Εξαίσιο Πτώμα)Και κει που έστελνα ιμεηλ, και διαβαζα κουλτουρα, ειδα του φίλου πολσεμαν μια προσκληση τρελλή, που αιφνης εμφανίστηκε εις το μεηλμποξίδι, και αμέσως αποκρίθηκα μ' όρεξη περισσή.... :Ρ

το παιχνίδι ειναι ομορφο, και ξεκίνησε εδώ από ενα κίτρινο παιδί

έτσι λοιπόν ξεκίνησα να ψάχνω για δυο λέξεις απο μικρούς κι απο τρελλούς που αληθειες ψιθυρίζουν, γραφουν φωνάζουν φτύνουνε και παλι απ την αρχή, μεσα στα μπλογκς τους τη ζωή γυμνώνουν και εξυνμούν...

και πρώτον εδανείστηκα εναν φιλο μου καλό που σκέψεις κανει σκόρπιες www.ophilos.eu/ μιας πεταλούδας αγγιξα για λίγο τα φτερά - επειτα ειδα τον καιρό που ολο χειροτερεύει και όλο αστράφτει και βροντά και καιει πιο πολύ... Στης κλεφτρας φίλης τη γωνιά κουρνιασα μια στιγμούλα... κι ελευθερα σκοπεύοντας συνέχισα ξανά...

και βγήκε με όλα τα αυτά τα περα ΄δωθε κειθε... η ακόλουθη η πρόταση λιγο πολυλογού

Αρχίσαν τα σχολεία, το κουκουλι μου κλεινει, Γεωργια,η αγριοτερη, τότε που έκλεβα τσίχλες, DπαίζωJ την καλύτερη μουσική του διαστήματος.

το σύνολον, εάν ενώσουμε με τις φράσεις των Yellow Kid Ηνίοχου και polsemannen εχει ως εξής:

"... όπως η παλλόμενη καρδιά μια δημόσια εκδήλωση χάνεται η Ερμού αναρχικούς από στημένα κανάλια Κράμερ εναντίον Κράμερ ...Mrs Petrochilos απολαμβάνει έβγαλε πέρυσι διαβατήριο ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΡΩΝΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΑΡΗΣ ανοίξει το σπίτι το κολλητό παντελόνι... Όλα στην ώρα, θρησκομανία, αμετροέπεια και υπερβολές, o Χίτλερ δεν βρίσκω νόστιμα κι από τις ταυτότητες"... Αρχίσαν τα σχολεία, το κουκουλι μου κλεινει, Γεωργια,η αγριοτερη, τότε που έκλεβα τσίχλες, DπαίζωJ την καλύτερη μουσική του διαστήματος."

οδηγίες για να συνεχίσετε το παιγνιον ως ακολούθως:

Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε φράσεις από πέντε μπλόγκερ της επιλογής μας και να σχηματίσουμε με τις φράσεις αυτές μια καινούργια φράση

Επίσης!

Α. Η επιλογή της κάθε φράσης από τον κάθε μπλόγκερ να μην ξεπερνά τις τρεις λέξεις και να επιλέγεται από τους χρήστες με όσο το δυνατόν τυχαίο copy/paste.

Β. Δεν έχει σημασία αν στο τέλος η πρόταση ή η παράγραφος βγάζει νόημα. Αυτό είναι και η πλάκα! Αποφύγετε να "ωραιοποιήσετε" το αποτέλεσμα, και αφήστε την ως έχει.

Γ. Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε φράσεις από ήδη επιλεγμένους μπλόγκερ."

Ετικέτες

τα δικά μου (325) περιβάλλον (91) writting (67) Greece (57) poetry (50) χρήσιμα (39) χαμόγελα (38) video (37) κοινωνία (35) φωτογραφία (32) health (30) environment (24) phtography (24) εθελοντισμός (24) υγεία (23) music (20) people (20) blogging (14) stories (14) children (13) παιδά (13) computers (12) information (11) μπλογκοπαίχνιδα (11) doctor (10) πολιτισμός (10) συνταγές (10) χιούμορ (10) medicine (9) ελλάδα (9) μουσική (9) activism (8) world (8) οι συνταγές της κρίσης (8) goverment (7) rights (7) safety (6) services (6) Πάρνηθα (6) γκρίνιες (6) εκθέσεις (6) ποίηση (6) Επιστήμη (5) amalia (4) earth (4) technology (4) Αναδάσωση (4) αηδιούλες (4) αρθρογραφία απο ιντερνετ (4) γιατρός (4) πολιτική (4) πρωτβουλίες (4) σοφά λόγια (4) emergency (3) theatre (3) Εναλλακτική οικονομία (3) εκδηλώσεις (3) εκθεσεις (3) με ενδιαφέρουν (3) φύση (3) χορός (3) ψυχαγωγία (3) economy (2) games puzles (2) είπαν (2) εκδόσεις (2) ελεύθερος χρόνος (2) κόσμος (2) νομικά θέματα (2) συναντήσεις (2) τεχνολογία (2) DVD (1) Greek movie (1) amber alert (1) dance (1) documentary (1) down syndrom (1) facebook (1) first aid (1) funny (1) internet security (1) nature (1) privacy (1) protest (1) radio (1) ΕΜ (1) ΧΡ (1) απορίες (1) απόκριες (1) αστικά τοπία (1) βιβλιο - e-book (1) διάστημα (1) διαβάζω (1) εναλλκτική ζωή (1) ενεργοί μικροοργανισμοί (1) εφημερίδες (1) ζωγραφική (1) θέατρο (1) καλομηνιάσματα (1) κινηματογράφος (1) παράξενα (1) παραδοξόνιο (1) παραμύθια (1) παραξενα chemtrails (1) παρατηρώ (1) πειραματα (1) περιοδικά (1) τεχνες (1) της γειτονιάς.... (1) φακελλάκι (1) ψάχνω (1)