Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η Αλεξάνδρα το παληκάρι

Απρίλης του 48 ή εκεί γύρω κάπου, ήταν και η Αλεξάνδρα μικρό κοριτσι τότε έπαιρνε στο κατόπι τα μπουλούκια των τσιγγάνων που πέρναγαν ...

27 Νοε 2007

Πρακτικοί τρόποι εξοικονόμησης νερού




Πρακτικοί τρόποι εξοικονόμησης νερού

http://www.watersave.gr/site/content/view/28/27/

Με απλούς τρόπους μπορούμε να μειώσουμε τη κατανάλωση νερού στο μπάνιο, στην κουζίνα, και στον κήπο.
Τρόποι εξοικονόμησης νερού στο μπάνιο

1. Ελέγξτε για διαρροή το καζανάκι της τουαλέτας με την προσθήκη χρώματος ζαχαροπλαστικής. Εάν υπάρχει διαρροή, το χρώμα θα εμφανιστεί μέσα σε 30 λεπτά. Ελέγξτε την εγκατάσταση για φθαρμένα ή διαβρωμένα μέρη. Τα περισσότερα εξαρτήματα εγκαθίστανται εύκολα και είναι άμεσα διαθέσιμα με μικρό οικονομικό κόστος. (Ξεπλύνετε τη δεξαμενή μόλις γίνει η δοκιμή, για την αποφυγή χρωματισμού των τοιχωμάτων της δεξαμενής).

2. Μην πετάτε διαφόρων ειδών απορρίμματα στη λεκάνη της τουαλέτας, χρησιμοποιώντας το καζανάκι άσκοπα.

3. Εάν το καζανάκι σας είναι παλιό, αντικαταστήστε το με κάποιο, που διαθέτει δυνατότητα διπλής ροής. Τα καζανάκια αυτά έχουν δύο κουμπιά : ένα για μικρή ροή και ένα με μεγαλύτερη ροή, ανάλογα με την ανάγκη. Εάν δεν είναι εύκολη η αντικατάσταση, τοποθετήστε μέσα στη δεξαμενή ένα πλαστικό μπουκάλι, για να μειωθεί ο όγκος του νερού που παροχετεύεται.

4. Εάν το κουμπί στο καζανάκι δεν επανέρχεται στη θέση του μετά τη χρήση, αφήνοντας το νερό να τρέχει συνεχώς, αντικαταστήστε το ή ρυθμίστε τη ροή.

5. Ελαττώστε τη διάρκεια χρήσης του ντους. Αντικαταστήστε το τηλέφωνο της ντουζιέρας με κάποιο άλλο χαμηλότερης ροής. Στο εμπόριο κυκλοφορούν βρύσες όπου μπορεί να ρυθμιστεί η ροή, χωρίς να επηρεαστεί η αναλογία ζεστού και κρύου νερού.

6. Μην αφήνετε τη βρύση ανοιχτή, όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας ή τα χέρια σας.

7. Μην αφήνετε το νερό να τρέχει, ξυρίζοντας ή πλένοντας το πρόσωπό σας. Βουρτσίστε τα δόντια σας, όσο περιμένετε να ζεσταθεί το νερό και κατόπιν πλυθείτε ή ξυριστείτε.

8. Επαναχρησιμοποιείστε τις πετσέτες σώματος και προσώπου. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο όγκος των άπλυτων ρούχων και τελικά οι χρήσεις του πλυντηρίου. Επιμένετε σε αυτό και όταν μένετε σε ξενοδοχείο. Ζητάτε να αλλάξουν πετσέτες ή σεντόνια, μόνο όταν το κρίνετε εσείς.

9. Χρησιμοποιήστε το πλυντήριο ρούχων, μόνο όταν φορτώνεται πλήρως ή ρυθμίστε κατάλληλα τη στάθμη νερού για το μέγεθος του φορτίου που χρησιμοποιείτε.

10. Αντικαταστήστε τις στρόφιγγες του πλυντηρίου, όπου παρατηρείται διαρροή. Εάν η στρόφιγγά σας στάζει σε ρυθμό μιας σταγόνας ανά δευτερόλεπτο, ενδέχεται να σπαταλήσετε 10 κυβικά μέτρα ετησίως, που θα επιβαρύνουν το κόστος της ύδρευσης και αποχέτευσης.

11. Αναζητήστε στην αγορά συστήματα, που δίνουν τη δυνατότητα να συγκεντρώνετε το νερό από το οπτήρα ή το μπάνιο σε ειδική δεξαμενή και από εκεί να τροφοδοτείται το καζανάκι. Έτσι, δεν χρησιμοποιείτε καθαρό, πόσιμο νερό στην τουαλέτα.

Τρόποι εξοικονόμησης νερού στην κουζίνα

1. Τοποθετήστε έναν ταχυθερμοσίφωνα στο νεροχύτη της κουζίνας σας, ώστε να τρέχει άμεσα το ζεστό νερό. Αυτό θα μειώσει τις δαπάνες ενέργειας.

2. Είναι προτιμότερο να έχετε κρύο νερό σε μπουκάλια στο ψυγείο, παρά να αφήνετε τη βρύση να τρέχει κάθε φορά που θέλετε ένα δροσερό ποτήρι νερό.

3. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε το ίδιο ποτήρι για το πόσιμο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με τον τρόπο αυτό ελαττώνεται ο αριθμός των ποτηριών, που πρέπει να πλυθούν.

4. Επιλέξτε το κατάλληλο σκεύος, όταν μαγειρεύετε. Όσο μεγαλύτερα είναι τα σκεύη, τόσο μεγαλύτερη είναι και η κατανάλωση σε νερό.

5. Κατά το πλύσιμο των πιάτων με το χέρι, γεμίστε το νεροχύτη ή μία λεκάνη με νερό και το ανάλογο απορρυπαντικό. Ξεβγάλετε γρήγορα με χαμηλή ροή. Για ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση νερού, χρησιμοποιήστε τον ένα νεροχύτη για το πλύσιμο των πιάτων και τον άλλο για το ξέβγαλμα.

6. Αφήστε τα λερωμένα πιάτα και σκεύη να μουλιάσουν στο νερό, αντί να απομακρύνετε τα αποφάγια κάτω από τρεχούμενη βρύση.

7. Χρησιμοποιήστε το πλυντήριο πιάτων, μόνο όταν γεμίσει πλήρως.

8. Μην χρησιμοποιείτε το τρεχούμενο νερό, για να ξεπαγώσετε το κρέας ή άλλα παγωμένα τρόφιμα. Ξεπαγώστε τα τρόφιμα, σταδιακά, τοποθετώντας τα στη συντήρηση του ψυγείου από το προηγούμενο βράδυ και αφήνοντάς τα στη συνέχεια εκτός ψυγείου για λίγο.


9. Προτιμήστε να πλένετε τα φρούτα, τα χόρτα και τα λαχανικά σε μία λεκάνη νερό, αντί κάτω από συνεχώς ανοιχτή βρύση

Τρόποι εξοικονόμησης νερού στον κήπο και το αυτοκίνητο

1. Μην ποτίζετε υπερβολικά τον κήπο σας. Κατά γενικό κανόνα, οι χορτοτάπητες χρειάζονται πότισμα μόνο κάθε 5 έως 7 ημέρες το καλοκαίρι και κάθε 10 έως 14 ημέρες το χειμώνα. Μια ισχυρή βροχή ικανοποιεί τις ανάγκες σε νερό για διάστημα δύο εβδομάδων.

2. Ποτίζετε τον κήπο σας νωρίς το πρωί, όταν η θερμοκρασία και η ταχύτητα του αέρα είναι οι χαμηλότερες.Αυτό μειώνει τις απώλειες νερού από την εξάτμιση.

3. Τοποθετήστε τους ψεκαστήρες σας, έτσι ώστε, το νερό να προσγειώνεται στο χορτοτάπητα και τους θάμνους και όχι στις πεζοδρομημένες περιοχές.

4. Είναι προτιμότερη η εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος. Βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί σωστά και δεν υπάρχουν διαρροές κατά μήκος του δικτύου.

5. Αποφύγετε την υπερβολική χρήση λιπασμάτων, η οποία αυξάνει τις ανάγκες για νερό. (*ή προτιμήστε βιολογικό λίπασμα ή λίπασμα κομποστοποίησης).

6. Ποτίστε με το νερό του ενυδρείου σας τα φυτά. Το νερό αυτό είναι πλούσιο σε άζωτο και φώσφορο καιμπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα.

7. Επιλέξετε φυτά τα οποία είναι ανθεκτικά στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής σας.

8. Τοποθετήστε στην άκρη της μάνικάς σας βρύση, ώστε να προσαρμόζεται η ροή στις απαιτήσεις σας και να αποφεύγονται οι σπατάλες.

9. Μην αφήνετε τους ψεκαστήρες ή τις μάνικες αφύλακτα. Οι μάνικες κήπων σας μπορούν να σπαταλήσουν πάνω από 2,5 κυβικά μέτρα νερό, μόνο σε μερικές ώρες. Χρησιμοποιήστε ένα χρονόμετρο κουζινών για να θυμηθείτε να το κλείσετε.

10. Ελέγχετε τακτικά τις μάνικες, τους συνδετήρες και τα βύσματα για τυχόν διαρροές.

11. Για τον καθαρισμό της αυλής σας χρησιμοποιήστε σκούπα, αντί για τρεχούμενο νερό. Αποφύγετε την εγκατάσταση των διακοσμητικών κατασκευών, όπου χρησιμοποιείται νερό, π.χ. τα σιντριβάνια, εκτός αν το νερό ανακυκλώνεται. Εντοπίστε πιθανές απώλειες λόγω της εξάτμισης και της διεύθυνσης του αέρα.

12. Προτιμήστε τα πλυντήρια αυτοκινήτων, τα οποία ανακυκλώνουν το νερό. Εάν πλένετε οι ίδιοι το αυτοκίνητό σας, επιλέξτε περιοχές με γρασίδι.

Τρεις ερωτήσεις για την εξοικονόμηση νερού




Μπορούµε να εξοικονοµήσουµε νερό στο σπίτι;

Μερικές φορές, µας φαίνεται δύσκολο ή άσκοπο να αλλάξουµε κάποιες συνήθειες στην καθηµερινή µας ζωή, γιατί θεωρούµε το νερό που φτάνει ως τα σπίτια µας ότι είναι άφθονο και δεδοµένο. Το νερό, όµως, στις σύγχρονες πόλεις σπαταλιέται αλόγιστα και δε θα είναι για πάντα άφθονο, αν δεν προσέξουµε όλοι.

Δε χρειάζεται να περιορίσουµε τις βασικές ανάγκες µας, µπορούµε µε µικρές αλλαγές στη συµπεριφορά µας να πετύχουµε µεγάλη µείωση στην κατανάλωση νερού. Αρκεί να έχουµε στο µυαλό µας τις παρακάτω τρεις ερωτήσεις:

• Χρειάζεται να χρησιµοποιήσω νερό;

Για παράδειγµα, χρειάζεται να πλύνουµε το πεζοδρόµιο ή την αυλή µε καθαρό, πόσιµο νερό; Θα αρκούσε ένα καλό σκούπισµα...

• Χρησιµοποιώ όσο λιγότερο γίνεται;

Κλείνοντας τη βρύση όση ώρα σαπουνίζουµε τα χέρια µας ή βουρτσίζουµε τα δόντια µας, εξοικονοµούµε 15 λίτρα νερού το λεπτό.

• Το χρησιµοποιώ µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο;

Μπορούµε να πλένουµε τα φρούτα και τα λαχανικά σε µια λεκάνη µε νερό, αντί να τα πλένουµε µε τρεχούµενο νερό µε τη βρύση συνεχώς ανοιχτή, εξοικονοµώντας το λιγότερο δέκα λίτρα την ηµέρα. Το νερό που µένει στη λεκάνη, µπορεί να χρησιµοποιηθεί για το πότισµα των φυτώνή και για άλλες ανάγκες του σπιτιού, αρκεί να µην έχει σαπουνάδα.

Χριστουγεννιάτικα έλατα



Η φωτογραφία είναι από φυτεία ελάτων στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, Απρίλης 2007.


Τι είναι περισσότερο φιλικό προς το περιβάλλον; Η αγορά ενός φυσικού ή ενός πλαστικού χριστουγεννιάτικου δέντρου;

Τα χριστουγεννιάτικα έλατα στην Ελλάδα προέρχονται από φυτείες, από καθαρισμούς λωρίδων που περνούν τα καλώδια υψηλής τάσης της ΔΕΗ κι από καλλιεργητικές υλοτομίες σε καστανεώνες.

Κανένα (νόμιμο) έλατο που πωλείται ως χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν υλοτομείται από φυσικές συστάδες.

Οι περιοχές που παράγονται Χριστουγεννιάτικα δένδρα είναι κυρίως ο Ταξιάρχης Χαλκιδικής, το Περτούλι στα Τρίκαλα και διάφορες άλλες περιοχές όπου υπάρχουν καστανεώνες (φυτείες Καστανιάς, π.χ. στον Τυμφρηστό).

Ας δούμε τι γίνεται σε κάθε μια από αυτές ξεχωριστά:


Ταξιάρχης

Τα έλατα προέρχονται από φυτείες σε καλλιεργούμενες εκτάσεις στα ορεινά του όρους Χολωμόντας.

Οι εκτάσεις αυτές βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο και δύσκολα θα γίνονταν παραγωγικές για οποιαδήποτε άλλη γεωργική εκμετάλλευση. Αντί λοιπόν να παραμένουν χέρσες, οι κάτοικοι προτίμησαν να φυτέψουν έλατα. Το είδος της καλλιέργειας αυτής επιτρέπει από τη μια τη χρήση ενός είδους το οποίο είναι προσαρμοσμένο στο κλίμα της περιοχής (αν και δεν απαντάται σε φυσικές συστάδες εκεί) και αφετέρου δε χρειάζεται ιδιαίτερη - όση τουλάχιστον θα απαιτούσε μια καλλιέργεια γεωργικών φυτών - επιμέλεια κατά την παραγωγική διαδικασία.

Τα δέντρα φυτεύονται σε πυκνό σύνδεσμο, αφήνονται να μεγαλώσουν και όταν πια έχουν το κατάλληλο μέγεθος και χαρακτηριστικά κόβονται για να προωθηθούν στην ελληνική αγορά.


Περτούλι

Εδώ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά καθώς τα δάση της περιοχής συγκροτούνται από έλατα. Η παραγωγή των χριστουγεννιάτικων δέντρων γίνεται παράλληλα με την αποψίλωση της περιοχής κάτω από τους πυλώνες της ΔΕΗ και των λωρίδων που περνούν τα καλώδια υψηλής τάσης. Οι περιοχές αυτές είναι απαραίτητο να καθαρίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τη μια για να μειωθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς κι από την άλλη για να μην εμποδίζει η βλάστηση - ιδιαίτερα τα δέντρα - τα καλώδια. Οι λωρίδες λοιπόν αυτές καθαρίζονται από τη βλάστηση, που όπως προαναφέραμε συγκροτείται από το κυρίαρχο είδος στην περιοχή που είναι η υβριδογενής ελάτη. Οι εκκαθαρίσεις γίνονται το χειμώνα, λίγο πριν τα Χριστούγεννα από τα μέλη του τοπικού δασικού συνεταιρισμού και τα δένδρα που κόβονται προωθούνται κι αυτά με τη σειρά τους στην ελληνική αγορά.


Καστανεώνες

Η καστανιά ευδοκιμεί σε παρόμοιο κλίμα με αυτό που ευδοκιμεί η ελάτη. Σε περιοχές λοιπόν που υπάρχουν φυτείες καστανιάς κοντά σε ελατοδάση, η ελάτη μπορεί να εισέλθει μέσα στις φυτείες και να δράσει ανταγωνιστικά ως προς την καστανιά. Να «κλέψει», με απλά λόγια, νερό και θρεπτικά στοιχεία από τις καστανιές μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο την παραγωγή τους. Οι καλλιεργητές πρέπει να απομακρύνουν τα έλατα όταν αυτά εμφανιστούν στον υπόροφο. Η απομάκρυνση αυτή γίνεται πριν την περίοδο των Χριστουγέννων ώστε τα ελατάκια να πωληθούν ως Χριστουγεννιάτικα δένδρα και να αποτελέσουν επιπλέον έσοδο για τους καλλιεργητές.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, τα έσοδα από την πώληση των ελάτων στηρίζουν παραδασόβιους πληθυσμούς που έχουν επιλέξει να παραμείνουν στα ελληνικά βουνά και να μην αναζητήσουν μια “καλύτερη τύχη” στις μεγαλουπόλεις. Τα έσοδα βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης γεωκτημόνων οριακών γεωργικών τεμαχίων, καλλιεργητών και δασεργάτων.

Επομένως η αγορά χριστουγεννιάτικων δένδρων που προέρχονται από φυτείες, όχι μόνο δε βλάπτει το περιβάλλον, αλλά αν θεωρηθεί από μια συνολική σκοπιά κοινωνικής ευημερίας (όρος που σαφώς και συμπεριλαμβάνεται στην έννοια της φιλοπεριβαλλοντικής πολιτικής) μάλλον τελικά πρέπει να αποτιμηθεί θετικά!

Πλαστικά Δέντρα



Στον αντίποδα τα πλαστικά χριστουγεννιάτικα δέντρα έχουν σαφή περιβαλλοντικά μειονεκτήματα που περιληπτικά αναφέρονται παρακάτω:

Ι) Απαιτείται χρήση μη ανανεώσιμων πρώτων υλών για την παραγωγή τους και παράλληλα σπαταλείται σημαντικό ποσό ενέργειας.

ΙΙ) Κατά την παραγωγή τους εκλύονται ρύποι στην ατμόσφαιρα ενώ παράλληλα δημιουργούνται στερεά και υγρά απόβλητα.

ΙΙ) Δεν αποσυντίθενται εύκολα και μπορεί να ρυπαίνουν το περιβάλλον για εκατοντάδες χρόνια.

Βέβαια παραμένουν φθηνότερα, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και μπορεί επίσης να ανακυκλωθούν. Αν και κατά την ανακύκλωση καταναλώνεται σημαντική ποσότητα ενέργειας.

Συστάσεις:

1. Τα έλατα μπορεί να προέρχονται από μικροκαλλιεργητές, από το δασικό συνεταιρισμό Περτουλίου ή απ’ όπου αλλού! Κατά την υλοτομία τους εκεί, παρίσταται δασικός υπάλληλος και προμηθεύει τους καλλιεργητές με μολυβοσφραγίδα η οποία δένεται σε κάθε υλοτομημένο έλατο. Αυτή η σφραγίδα αποδεικνύει την προέλευση των ελάτων από καλλιέργειες. Ψάχνουμε τη σφραγίδα στα έλατα!

2. Κάποια έλατα μπορεί να προέρχονται από το εξωτερικό. Προτιμούμε τα Ελληνικά. Με αυτό τον τρόπο στηρίζουμε τους Έλληνες καλλιεργητές ενώ παράλληλα μειώνουμε τα χιλιόμετρα μεταφοράς (απόσταση από την παραγωγή μέχρι τον τελικό προορισμό), μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων!


Για το Οικολόγιο το κείμενο έγραψε ο Φώτης Ξυστράκης, (Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος,) με τη συμμετοχή του Κώστα Τάτση, (Πρόεδρος ΠΕΕΓΕΠ - Μέλος Επιτροπής Πρασίνου ΓΕΩΤΕΕ).

Επιμέλεια: Καλλιόπη, Γιάννης.

Σελίδες

Ετικέτες

τα δικά μου (327) περιβάλλον (91) writting (67) Greece (57) poetry (50) χρήσιμα (39) χαμόγελα (38) video (37) κοινωνία (35) φωτογραφία (32) health (30) environment (24) phtography (24) εθελοντισμός (24) υγεία (23) people (21) music (20) stories (15) blogging (14) children (13) παιδά (13) computers (12) information (11) μπλογκοπαίχνιδα (11) doctor (10) πολιτισμός (10) συνταγές (10) χιούμορ (10) medicine (9) ελλάδα (9) μουσική (9) activism (8) world (8) οι συνταγές της κρίσης (8) goverment (7) rights (7) safety (6) services (6) Πάρνηθα (6) γκρίνιες (6) εκθέσεις (6) ποίηση (6) Επιστήμη (5) amalia (4) earth (4) technology (4) Αναδάσωση (4) αηδιούλες (4) αρθρογραφία απο ιντερνετ (4) γιατρός (4) πολιτική (4) πρωτβουλίες (4) σοφά λόγια (4) emergency (3) theatre (3) Εναλλακτική οικονομία (3) εκδηλώσεις (3) εκθεσεις (3) με ενδιαφέρουν (3) φύση (3) χορός (3) ψυχαγωγία (3) economy (2) games puzles (2) είπαν (2) εκδόσεις (2) ελεύθερος χρόνος (2) κόσμος (2) νομικά θέματα (2) συναντήσεις (2) τεχνολογία (2) DVD (1) Greek movie (1) amber alert (1) antiwar (1) dance (1) documentary (1) down syndrom (1) facebook (1) first aid (1) funny (1) internet security (1) nature (1) plektaniart (1) privacy (1) protest (1) radio (1) ΕΜ (1) ΧΡ (1) απορίες (1) απόκριες (1) αστικά τοπία (1) βιβλιο - e-book (1) διάστημα (1) διαβάζω (1) εναλλκτική ζωή (1) ενεργοί μικροοργανισμοί (1) εφημερίδες (1) ζωγραφική (1) θέατρο (1) καλομηνιάσματα (1) κινηματογράφος (1) παράξενα (1) παραδοξόνιο (1) παραμύθια (1) παραξενα chemtrails (1) παρατηρώ (1) πειραματα (1) περιοδικά (1) τεχνες (1) της γειτονιάς.... (1) φακελλάκι (1) ψάχνω (1)