Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η Αλεξάνδρα το παληκάρι

Απρίλης του 48 ή εκεί γύρω κάπου, ήταν και η Αλεξάνδρα μικρό κοριτσι τότε έπαιρνε στο κατόπι τα μπουλούκια των τσιγγάνων που πέρναγαν ...

13 Ιουν 2008

Πυροπροστασία Άλσους Ν. Φιλαδέλφειας 2008




Περισσότερα μπορείτε να βρειτε στο blog των εθελοντών πολιτικής προστασίας Νέας Φιλαδελφείας εδώ http://ethelontesnf.blogspot.com

12 Ιουν 2008

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΦΟΡΤΗΓΑ (Ελληνες Ενεργοί Πολίτες - βοήθεια προς σεισμόπληκτους)

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΦΟΡΤΗΓΑ

Η πρώτη εικόνα που έχουμε από την προσφορά των συνανθρώπων μας είναι πολύ μεγάλη με συνέπεια να μην μας φτάνουν τα φορτηγά που έχουμε κανονίσει.

Παρακαλούμε πολύ όποιος έχει και μπορεί να διαθέσει εθελοντικά, φορτηγό για την συγκέντρωση και την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας, δηλαδή από Παρασκευή 13/06/08 απόγευμα που θα φορτώσουμε έως και το Σάββατο 14/06/08 που θα τα πάμε στους πυρόπληκτους.


Παρακαλώ να μας καλέσει στα τηλ. 210 57 22 034, 6972 259 600 και 6977221775 - κο Στάθη Διομήδη (Ελληνες Ενεργοί Πολίτες )

http://ellines-energoi-polites.blogspot.com/

10 Ιουν 2008

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ (για τους σεισμόπληκτους)

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

Δυστυχώς η φύση για άλλη μια φορά χτύπησε την πολύπαθη Δυτική Ελλάδα. 10 μήνες μετά τις φωτιές ο σεισμός ήρθε να καταστρέψει ότι είχε απομείνει σε υλικά αλλά κυρίως σε ψυχικά αποθέματα στους κατοίκους της περιοχής.

Για άλλη μια φορά καλούμαστε να δείξουμε την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά μας στους ανθρώπους που δοκιμάζονται.

Την Παρασκευή 13-6-2008, και ώρα 11:00 – 21:00, στην πλατεία του Αγίου Αντωνίου στο Περιστέρι, στο τέρμα του μετρό (γραμμή 2), συγκεντρώνουμε ανθρωπιστική βοήθεια για τους σεισμοπαθείς της Δυτικής Ελλάδας.

Μετά από επικοινωνία που είχαμε με τους αρμόδιους φορείς, οι ανάγκες που υπάρχουν άμεσα είναι:

* κρεβάτια (ραντζάκια),
* κλινοσκεπάσματα (σεντόνια και κουβέρτες),
* μαξιλάρια,
* φωτιστικά γκαζάκια,
* γκαζάκια με μεγαλύτερη βάση και φιαλίδιο, ώστε να μπορεί κάποιος να τηγανίσει,
* μικρές κρεμαστές δεξαμενές νερού για μπάνιο,
* ομπρέλες (τέντες σκίασης) με βάση.

Η ανθρωπιστική βοήθεια θα παραδοθεί την επόμενη ημέρα στα σεισμόπληκτα χωριά που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές, και θα μοιραστεί από εθελοντές στους σεισμοπαθείς.

Καλούμε όλους τους συνανθρώπους μας που μπορούν και θέλουν να φέρουν βοήθεια, να βοηθήσουν στη συσκευασία αλλά, και στην διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας, να συμμετέχουν στην προσπάθεια μας.

Την επόμενη μέρα μπορεί να ακολουθήσει όποιος επιθυμεί την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας και να βοηθήσει στην παράδοση της στους σεισμόπληκτους.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Για πληροφορίες:

Διομήδης Στάθης

210 5722 034 – 6972 259 600 – 6977 221 775

e-mail: stathisd@vivodinet.gr και ellinesenergoipolites@gmail.com

blog: http://ellines-energoi-polites.blogspot.com/

Περιβάλλον και Πολιτική - (άρθρο από Κυπριακή Εφημερίδα Χαραυγή)


]

"Πολιτική» η περιβαλλοντική κρίση"


Πηγή: εφημερίδα ΧΑΡΑΥΓΗ (Κύπρος) - http://www.haravgi.com.cy/site-article-9392-gr.php

Το περιβαλλοντικό ζήτημα είναι πρώτιστα και κύρια πολιτικό πρόβλημα γιατί είναι αναντίλεκτο γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να αναφέρεται στο περιβάλλον και στην ανάγκη της προστασίας του, χωρίς να απαιτεί ταυτόχρονα τον τερματισμό των πολιτικών του νεοφιλελευθερισμού που οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερες εντάσεις, συγκρούσεις, χάσματα και καταστροφές, τόσο στο περιβάλλον, όσο και στις κοινωνίες.

Κανείς δεν μπορεί να μιλά για το περιβάλλον χωρίς ταυτόχρονα να απαιτεί τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των φτωχών, υπογράμμισε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ημερίδα που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ με τη Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/Βόρεια Πράσινη Γραμμή με θέμα, «Παγκόσμιες Κλιματικές Αλλαγές-Κύπρος “Ωρα Δράσης”».

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι υπάρχουν πολλές πολιτικές και τεχνολογικές επιλογές για να προληφθεί η επαπειλούμενη περιβαλλοντική κρίση, αλλά χρειάζεται πολιτική θέληση για να εφαρμοσθούν, όταν ισχυρές και πλούσιες χώρες αρνούνται να τις εφαρμόσουν, επειδή θίγονται ζωτικά τους συμφέροντα.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι ΗΠΑ, που ευθύνονται για το ένα τέταρτο σχεδόν των εκπομπών άνθρακα παγκοσμίως, το 2001 με απόφαση της κυβέρνησης Μπους, απέσυραν τη δέσμευσή τους στο Πρωτόκολλο του Κιότο που προνοούσε τη μείωση των ρύπων στην ατμόσφαιρα. Υπενθύμισε ακόμα ότι η ασυμφωνία και ανικανότητα της διεθνούς κοινότητας στην αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης απειλής για την ανθρωπότητα, φάνηκε να κορυφώνεται στη σύνοδο του Μπαλί τον περασμένο Δεκέμβρη.

«Αυτό το σύστημα είναι ο καπιταλισμός» Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ ήγειρε επίσης έντονα το θέμα της ευθύνης του ανθρώπινου παράγοντα, αφού, όπως είπε, πίσω από την επερχόμενη περιβαλλοντική κρίση βρίσκεται ο ανθρώπινος παράγοντας και εκείνο το κοινωνικό-οικονομικό σύστημα, που σύμφωνα με τη διαπίστωση της Διάσκεψης του 1992 στο Ρίο, δίνει έμφαση στα υλικά, κινείται με ορυκτά καύσιμα, βασίζεται στη μαζική κατανάλωση και τη μαζική αποκομιδή απορριμμάτων και έχει ως βασικό προσανατολισμό την οικονομική ανάπτυξη χωρίς να δίνει την απαραίτητη σημασία στις ανάγκες των ανθρώπων.

«Είναι εκείνο το σύστημα που στηρίζεται στην υπερεκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών και μη ανεξάντλητων πηγών του πλανήτη, που παράγει περισσότερα απ’ ότι είναι οι ανάγκες των ανθρώπων, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορεί να τις ικανοποιήσει όλες γιατί ο πλούτος διανέμεται άδικα και άνισα. Ετσι, κοντά στον πρωτόγνωρο πλούτο που δημιουργεί η ανθρωπότητα, βλέπουμε μαζικά και απαράδεκτα φαινόμενα φτώχειας, ένδειας και εξαθλίωσης, φαινόμενα που προκαλούν και εξεγείρουν τη συνείδηση κάθε δημοκρατικού πολίτη.

Αυτό το σύστημα είναι ο καπιταλισμός», τόνισε ο Α. Κυπριανού. Τέλος, εξέφρασε αισιοδοξία ότι υπάρχει ακόμα διέξοδος από τη σημερινή περιβαλλοντική κρίση και αυτή προϋποθέτει δράση εδώ και τώρα με πολιτικές που έχουν παγκόσμιες διαστάσεις και προοπτικές. Α. Αδάμου: Ακανθώδες πρόβλημα Στη δική του εισήγηση, ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστερά-Νέες Δυνάμεις Αδάμος Αδάμου ανέφερε ότι το ζήτημα των κλιματικών αλλαγών είναι ακανθώδες, γιατί, παρόλο που οι αποφάσεις λαμβάνονται στο πιο ψηλό επίπεδο, στην υπάρχουσα πολιτική ιεραρχία του πλανήτη, αδυνατούν επί του παρόντος να επιλύσουν ένα πρόβλημα που μπορεί να έχει τραγικές εξελίξεις για εκατομμύρια ανθρώπους.

Το πρόβλημα είναι συγχρόνως πολιτικό, υπογράμμισε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, γιατί βρισκόμαστε αντίπαλοι με τον αιώνιο μας εχθρό. «Αυτούς δηλαδή που δίνουν προτεραιότητα στην ανταγωνιστικότητα, τον οικονομικό αυταρχισμό και ηγεμονία και που εναντιώνονται στα περιβαλλοντικά και ευρύτερα λαϊκά συμφέροντα», εξήγησε.
Μάλιστα, εξέφρασε την αντίθεση της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για πολλές παραμέτρους της πολιτικής για τις κλιματικές αλλαγές και διαβεβαίωσε ότι θα παλέψουν και μέσα από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., αλλά και έξω από αυτά για το καλό του πλανήτη. Κατά 6 βδομάδες μεγαλύτερο το καλοκαίρι μέχρι το 2060 Τη θλιβερή διαπίστωση ότι μέχρι το 2060 το καλοκαίρι θα είναι στην περιοχή της Μεσογείου κατά 6 φορές μεγαλύτερο εξέφρασε με τη σειρά του ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, επικαλούμενος επιστημονικά δεδομένα.

Οπως ανέφερε, η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές, η οποία θα αντιμετωπίσει, λόγω των κλιματικών αλλαγών, τόσο αύξηση στη θερμοκρασία όσο και μείωση στη βροχόπτωση, γεγονός που θα προκαλέσει πολλές επιπτώσεις, αφού, όπως είπε, πολλά φυτά και δέντρα θα ξεραθούν, θα υπάρξει αυξημένη παρουσία εντόμων και διάβρωση του εδάφους με αποτέλεσμα τη δημιουργία του φαινομένου της ερημοποίησης.

Κοντόφθαλμες και ανάρμοστες οικονομικές πολιτικές Στην ημερίδα παρέστη εκ μέρους του Σοσιαλιστικού κόμματος της Ολλανδίας, το μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Αντιπρόεδρος της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Γραμμής στο Ευρωκοινοβούλιο Kartika Tamara Liotard.

Στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, στηλίτευσε με τον πιο έντονο τρόπο τις πολιτικές και οικονομικές πολιτικές που προωθούνται εντός και εκτός της Ε.Ε, οι οποίες, όπως είπε, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον. Σύμφωνα με την Kartika Liotard, είναι αναγκαίο να λαμβάνονται πολιτικές, κοινωνικές, αλλά και αποφάσεις που αφορούν θέματα διοίκησης και εμπλέκουν ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας για να προστατεύσουμε το περιβάλλον και κατ’ επέκταση τους ανθρώπους που υποφέρουν από αυτές.

Μίλησε επίσης για κοντόφθαλμες και ανάρμοστες οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες φέρουν τεράστιες ευθύνες στη «φαντασίωση» της ελεύθερης αγοράς στην οποία προστέθηκε ο ατομικισμός και ο εγωισμός, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο μπροστά από τον εφιάλτη της επισιτιστικής κρίσης. Να σημειώσουμε επίσης ότι στην ημερίδα παρέστησαν ο Πρέσβης της Κούβας και εκπρόσωπος της Βουλγαρικής Πρεσβείας.

το ακόλουθο σχεδιάγραμμα είναι από την σελίδα http://www.biopolitics.gr/HTML/PUBS/EVEA/greek/avanew.htm


.

9 Ιουν 2008

Σκέψεις σε ακόμα βαθύτερο μώβ... by DPurpler: Κακλαμάνηηηηηηη! Δημαρχάρααααα μου!

Σκέψεις σε ακόμα βαθύτερο μώβ... by DPurpler: Κακλαμάνηηηηηηη! Δημαρχάρααααα μου!

Οδηγίες προστασίας του Πολίτη από Σεισμούς


ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
  • Στερεώστε καλά στους τοίχους τα ράφια και τις βιβλιοθήκες.
  • Βιδώστε καλά στους τοίχους δεξαμενές καυσίμων και νερού καθώς και θερμοσίφωνες.
  • Τοποθετήστε τα βαριά αντικείμενα στα χαμηλότερα ράφια.
  • Απομακρύνετε τα βαριά αντικείμενα πάνω από κρεβάτια και καναπέδες.
  • Στερεώστε καλά τα φωτιστικά σώματα.
  • Προσδιορίστε καλά προφυλαγμένους χώρους σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού:
    • Κάτω από ανθεκτικά γραφεία ή τραπέζια.
    • Μακριά από γυάλινες επιφάνειες και βιβλιοθήκες.
    • Μακριά από εξωτερικούς τοίχους.
  • Καθορίστε ασφαλείς χώρους έξω από το σπίτι:
    • Μακριά από κτίρια και δέντρα.
    • Τηλεφωνικά και ηλεκτρικά καλώδια.
(Πηγή: Αναστασιάδης κ.α., 1999)
  • Ελέγξτε τη σωστή λειτουργία του ηλεκτρικού δικτύου καθώς και των συνδέσεων του δικτύου φυσικού αερίου.
  • Ενημερώστε όλα τα μέλη της οικογένειας για το πώς κλείνουν οι γενικοί διακόπτες (ηλεκτρικού, νερού, φυσικού αερίου).
  • Ενημερώστε όλα τα μέλη της οικογένειας για τα παραπάνω μέτρα.
  • Προμηθευτείτε φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες, φακό και βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών.
  • Ενημερώστε, ειδικά τα παιδιά της οικογένειας, για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (112, 100, 166, 199 κ.τ.λ.).
  • Συμφωνείστε όλοι για ένα συγκεκριμένο τόπο συνάντησης μετά το σεισμό.
ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ
  • Μέσα στο σπίτι:
    • Παραμείνετε ψύχραιμοι.
    • Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο και ταυτόχρονα προστατέψτε τα μάτια σας με το εσωτερικό τμήμα του χεριού σας.
    • Εάν δεν υπάρχει κοντά σας κάποιο ανθεκτικό έπιπλο καθίστε στο πάτωμα με το πρόσωπό σας στραμμένο σε εσωτερικό τοίχο, μακριά από παράθυρα και έπιπλα που μπορούν να πέσουν πάνω σας.
Φωτ. Νίκος Αλευράς.
    • Εάν είστε στο κρεβάτι, μείνετε ακίνητοι και προστατέψτε το κεφάλι σας με ένα μαξιλάρι.
    • Μην προσπαθείτε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.
    • Μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα.
    • Μην βγαίνετε στα μπαλκόνια.
Εάν βρεθείτε σε ψηλό κτίριο, απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.
Εάν βρεθείτε σε χώρο ψυχαγωγίας ή σε κάποιο κατάστημα ή εμπορικό κέντρο, διατηρήστε την ψυχραιμία σας και να αποφύγετε τον πανικό. Μείνετε μακριά από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους.
  • Έξω από το σπίτι:
    • Απομακρυνθείτε από τα γειτονικά κτίρια καθώς και από τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.
    • Καλύψτε το κεφάλι σας με κάποια τσάντα ή χαρτοφύλακα που μπορεί να έχετε στη διάθεσή σας.
    • Μείνετε σε ανοιχτό χώρο μέχρι να σταματήσει η δόνηση.
  • Μέσα στο αυτοκίνητο:
    • Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε αμέσως το αυτοκίνητο.
    • Μείνετε μέσα στο αυτοκίνητο μέχρι να σταματήσει η δόνηση.
    • Αποφύγετε τις γέφυρες ή τις υπέργειες διαβάσεις.
ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
  • Μείνετε προετοιμασμένοι για τους μετασεισμούς.
  • Ελέγξτε τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούς.
  • Μην μετακινείτε τους βαριά τραυματισμένους.
  • Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών και μην πιστεύετε τις ανυπόστατες φημολογίες.
  • Χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείτε υπερφόρτωση του τηλεφωνικού δικτύου.
  • Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητο, γιατί εμποδίζετε τα συνεργεία διάσωσης.
  • Αποφύγετε την είσοδο στο σπίτι ειδικά εάν παρατηρείτε ζημιές ή αισθάνεστε τη μυρωδιά γκαζιού ή βλέπετε κομμένα καλώδια.
  • Ο σεισμός αποτελεί μια φυσική προειδοποίηση για επερχόμενο τσουνάμι. Μετά από έναν ισχυρό σεισμό απομακρυνθείτε από παραθαλάσσιες περιοχές ή περιοχές χαμηλού υψομέτρου που γειτνιάζουν με τη θάλασσα.
  • Παραμείνετε μακριά από τις παραθαλάσσιες περιοχές μέχρι να ενημερωθείτε από την αρμόδια Υπηρεσία ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Ένα τσουνάμι δεν αποτελείται από ένα και μόνο κύμα, αλλά από μια σειρά από κύματα με διαφορετικό χρόνο άφιξης στην ακτή.
  • Μην πλησιάζετε τις ακτές για να παρακολουθήσετε ένα επερχόμενο τσουνάμι. Όταν δείτε το τσουνάμι είναι πιθανά πολύ αργά για να το αποφύγετε.
  • Σε πολλές περιπτώσεις, ενός επερχόμενου τσουνάμι προηγείται μια σημαντική αύξηση ή πτώση της στάθμης του ύδατος. Το φαινόμενο αυτό αποτελεί φυσική προειδοποίηση και θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.
  • Όλοι οι σεισμοί δεν προκαλούν τσουνάμι. Όταν όμως αισθανθείτε κάποιο σεισμό, μείνετε σε εγρήγορση. Μπορεί να ακολουθήσει προειδοποίηση για επερχόμενο τσουνάμι.
  • Ένα σχετικά μικρού μεγέθους τσουνάμι σε ένα σημείο μιας ακτής μπορεί να μεταβληθεί σε ένα εξαιρετικά μεγάλου μεγέθους σε μερικά χιλιόμετρα απόσταση.
ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
  • Κατά τη διάρκεια του σεισμού σε κλειστό χώρο:
    • Καλυφθείτε γρήγορα κάτω από το θρανίο.
    • Πέστε στα γόνατα και καλύψτε το κεφάλι σας με τα χέρια σας.
    • Απομακρυνθείτε από τα παράθυρα.
    • Παραμείνετε στη θέση σας μέχρι να σας δοθούν περισσότερες οδηγίες από τους δασκάλους σας.
  • Κατά τη διάρκεια του σεισμού σε ανοιχτό χώρο:
    • Ακούστε προσεκτικά τις οδηγίες των δασκάλων σας και απομακρυνθείτε από άλλα κτίρια, δέντρα και καλώδια.
    • Καθήστε στο έδαφος και καλύψτε το κεφάλι σας με τα χέρια σας.
    • Παραμείνετε σε ανοιχτό χώρο.
    • Εάν βρίσκεστε στο δρόμο για το σχολείο μην αλλάζετε δρομολόγιο και συνεχίστε προς την ίδια κατεύθυνση.
    • Εάν βρίσκεστε στο δρόμο από το σχολείο προς το σπίτι μην αλλάζετε δρομολόγιο και συνεχίστε προς την ίδια κατεύθυνση.

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΟΥΣ

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΟΥΣ


Οδηγίες προστασίας του Πολίτη από Δασικές πυρκαγιές


Τι πρέπει να προσέχετε για να αποτρέψετε την εκδήλωση πυρκαγιάς
  • Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά την διάρκεια των θερινών μηνών.
  • Μην ανάβετε τους θερινούς μήνες υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
  • Αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
  • Μην πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρίσκεσθε σε υπαίθριους χώρους.
  • Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
  • Σεβασθείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.
Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος ή δασική έκταση
  • Δημιουργήστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι σας καθαρίζοντας και απομακρύνοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα, τις πευκοβελόνες, τα ξερά φύλλα, τα κλαδιά κλπ.
  • Κλαδέψτε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία τους και την κατάσταση των κλαδιών τους.
  • Απομακρύνετε όλα τα ξερά κλαδιά από τα δέντρα και τους θάμνους.
  • Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους τη στέγη και τα μπαλκόνια. Κλαδέψτε τα έτσι ώστε να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι σας.
  • Αραιώστε γύρω από το κτίσμα την δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για λόγους ακόμη μεγαλύτερης ασφάλειας και όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, απομακρύνετε την δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων.
  • Μην τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές ή πλαστικούς οχετούς νερού στους τοίχους του κτίσματος.
  • Προφυλάξετε, εξωτερικά, τα παράθυρα και τις γυάλινες πόρτες, τοποθετώντας παντζούρια από μη εύφλεκτα υλικά.
  • Καλύψτε τις καμινάδες και τους αγωγούς εξαερισμού του κτίσματος με ειδικό, μη εύφλεκτο, συρμάτινο σύρμα έτσι ώστε οι σπίθες να μην μπορούν να διεισδύσουν στο εσωτερικό του κτιρίου.
  • Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι.
  • Αποφύγετε την κατασκευή ακάλυπτων δεξαμενών καυσίμου κοντά στο σπίτι σας.
  • Τοποθετείστε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
  • Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και μεριμνήστε για τη συντήρηση τους.
  • Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε σε περίπτωση πυρκαγιάς.
  • Μία δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένας σωλήνας νερού, μπορεί να σας προστατεύσουν από την πυρκαγιά.

Πώς πρέπει να ενεργήσετε μόλις αντιληφθείτε πυρκαγιά
  • Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο Κέντρο της Πυροσβεστικής (στον αριθμό κλήσης 199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεσθε, καθώς και πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βλέπετε την πυρκαγιά.
  • Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.
  • Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
  • Μην κλείσετε το τηλέφωνο προτού δώσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες
Αν η πυρκαγιά πλησιάζει
Τι πρέπει να κάνετε έξω από το σπίτι σας
  • Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.
  • Απομακρύνετε αμέσως όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτίσματος και μεταφέρετέ τα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους. Η ανάφλεξή τους μπορεί να συμβάλει στην μετάδοση της πυρκαγιάς στο κτίριο.
  • Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες, κλπ) έτσι ώστε να εμποδίσετε τις καύτρες να διεισδύσουν στο εσωτερικό του κτιρίου.
  • Κλείστε όλες τις παροχές στις συσκευές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το κτίσμα.
  • Μαζέψτε άμεσα όλες τις τέντες που έχετε ανοίξει στα μπαλκόνια και τα παράθυρα του κτίσματος.
  • Ανοίξτε την πόρτα του κήπου για να διευκολύνετε την πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων.
  • Τοποθετείστε σκάλα στην εξωτερική πλευρά του κτιρίου έτσι ώστε να ανέβει κάποιος άμεσα στη στέγη του. Η σκάλα θα πρέπει να τοποθετηθεί στην πλευρά του κτιρίου που βρίσκεται αντίθετα από την κατεύθυνση που έρχεται η πυρκαγιά.
  • Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος με τις βρύσες που έχετε στο εξωτερικό του κτίσματος και απλώστε τους σωλήνες έτσι ώστε να καλύπτεται όλη η περίμετρος του.
  • Εάν η ορατότητα είναι μειωμένη ανάψτε τόσο τα εσωτερικά όσο και τα εξωτερικά φώτα του κτιρίου για να γίνει περισσότερο ορατό μέσα από τους καπνούς.
Φωτογραφία: Φοίβος Θεοδώρου
Αν η πυρκαγιά είναι στο κατώφλι σας
Μην επιχειρείτε την εγκατάλειψη του χώρου σας, εκτός εάν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη.
Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα οικοδόμημα κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι μεγάλη, ενώ αντίθετα είναι μικρή μέσα σε αυτοκίνητο το οποίο βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.
  • Μπείτε μέσα στο σπίτι μαζί με όλη την οικογένεια σας και τα κατοικίδια ζώα σας.
  • Κλείστε καλά όλες τις πόρτες και τα παράθυρα και φράξτε όλες τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει καπνός στο εσωτερικό του κτιρίου.
  • Απομακρύνετε τις κουρτίνες από τα παράθυρα.
  • Απομακρύνετε προς το εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες.
  • Κλείστε όλες τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς στο εσωτερικό του κτιρίου.
  • Γεμίστε τις μπανιέρες, τις λεκάνες και τους κουβάδες έτσι ώστε να υπάρχει άμεσα εφεδρικό νερό.
  • Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα χώρο.
  • Προβλέψτε να έχετε ένα φακό και εφεδρικές μπαταρίες δίπλα σας σε περίπτωση που διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα.
  • Αν το σπίτι σας είναι ξύλινη κατασκευή, αναζητήστε καταφύγιο σε γειτονικό κτιστό σπίτι.
  • Αν διαταχθεί εκκένωση της περιοχής ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.
Φωτογραφία: Φοίβος Θεοδώρου
Μόλις περάσει η πυρκαγιά
  • Μόλις περάσει η πυρκαγιά βγείτε έξω από το σπίτι σας και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που παραμένουν.
  • Ελέγχετε για τουλάχιστον 48 ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την περίμετρο και όλους τους εξωτερικούς χώρους του κτίσματος για πιθανές μικροεστίες και αναζωπυρώσεις.

Σελίδες

Ετικέτες

τα δικά μου (326) περιβάλλον (91) writting (67) Greece (57) poetry (50) χρήσιμα (39) χαμόγελα (38) video (37) κοινωνία (35) φωτογραφία (32) health (30) environment (24) phtography (24) εθελοντισμός (24) υγεία (23) music (20) people (20) blogging (14) stories (14) children (13) παιδά (13) computers (12) information (11) μπλογκοπαίχνιδα (11) doctor (10) πολιτισμός (10) συνταγές (10) χιούμορ (10) medicine (9) ελλάδα (9) μουσική (9) activism (8) world (8) οι συνταγές της κρίσης (8) goverment (7) rights (7) safety (6) services (6) Πάρνηθα (6) γκρίνιες (6) εκθέσεις (6) ποίηση (6) Επιστήμη (5) amalia (4) earth (4) technology (4) Αναδάσωση (4) αηδιούλες (4) αρθρογραφία απο ιντερνετ (4) γιατρός (4) πολιτική (4) πρωτβουλίες (4) σοφά λόγια (4) emergency (3) theatre (3) Εναλλακτική οικονομία (3) εκδηλώσεις (3) εκθεσεις (3) με ενδιαφέρουν (3) φύση (3) χορός (3) ψυχαγωγία (3) economy (2) games puzles (2) είπαν (2) εκδόσεις (2) ελεύθερος χρόνος (2) κόσμος (2) νομικά θέματα (2) συναντήσεις (2) τεχνολογία (2) DVD (1) Greek movie (1) amber alert (1) dance (1) documentary (1) down syndrom (1) facebook (1) first aid (1) funny (1) internet security (1) nature (1) privacy (1) protest (1) radio (1) ΕΜ (1) ΧΡ (1) απορίες (1) απόκριες (1) αστικά τοπία (1) βιβλιο - e-book (1) διάστημα (1) διαβάζω (1) εναλλκτική ζωή (1) ενεργοί μικροοργανισμοί (1) εφημερίδες (1) ζωγραφική (1) θέατρο (1) καλομηνιάσματα (1) κινηματογράφος (1) παράξενα (1) παραδοξόνιο (1) παραμύθια (1) παραξενα chemtrails (1) παρατηρώ (1) πειραματα (1) περιοδικά (1) τεχνες (1) της γειτονιάς.... (1) φακελλάκι (1) ψάχνω (1)