Εμφανιζόμενη ανάρτηση
Η Αλεξάνδρα το παληκάρι
Απρίλης του 48 ή εκεί γύρω κάπου, ήταν και η Αλεξάνδρα μικρό κοριτσι τότε έπαιρνε στο κατόπι τα μπουλούκια των τσιγγάνων που πέρναγαν ...
11 Αυγ 2007
10 Αυγ 2007
νερό, νεράκι, ή δηλητήριο?
κάτι με έχει πιάσει τελευταία να αναμεταδίδω δυσοίωνα... ίσως κάηκε πολύ η ψυχή μου και οι λέξεις μου φτωχύναν, ίσως χουζουρεύει το μυαλό Αυγουστιάτικο χουζούρι, ίσως ειναι η απογοήτευση για τους αδιάφορους συμπολίτες και συνανθρώπους μου που συναντώ καθώς προσπαθώ να μαζέψω εκεί έξω υπογραφές για το δάσος για το περιβάλλον... ίσως ειναι και το καυσαέριο που ειναι ακόμη πιο έντονη η παρουσία του τα πρωινά τις μέρες τούτες που φυσάει βοριαδάκι...
λυπάμαι για όσα βλέπω ακούω διαβάζω... θέλω να δραπετεύσω από τον κόσμο που συμμετοχικά φτιαξαμε αλλά κάπου έχει παραπέσει η πετσέτα μου, και χωρίς αυτή πως θα κάνω ταξίδι για άλλο πλανήτη ????
θέλω να φυσύξω δυνατά στα κεφάλια μας να φύγει η καταχνιά να καθαρίσουν οι σκέψεις και τα βολέματα να γίνουν δράση.... θέλω να φωνάξω δυνατά, για να ξεβουλώσουν τα βαρύκοα αυτιά που με περιβάλλουν ασφυκτικά...
θέλω να πάψω να θυμίζω χρυσόψαρο που ανοιγοκλείνει απλά το στόμα μεσα σε μια γυαλα με χρυοπράσινα νερά και πλαστικά φύκια και η γνώμη μου η ανάγκη μου για τα αυτονόητα να ακουστεί, κι ακόμη περισσότερο να εισακουστεί.... θέλω όλα αυτά που δικαιούμαι να τα έχω και να μη χρειάζεται να κάνω αγώνα για αυτά, και όλα εκείνα που υποχρεούμαι να κάνω να μπορώ να τα κάνω ανεμπόδιστα....
ειλικρινά όσο περνάει ο χρόνος όλο και λιγώτερο καταλαβαίνω τι μας συμβαίνει, και τείνει να διαψευσθεί η ρήση του όσο γερνάω μαθαίνω... τι στην ευχή να μάθω? πως να ασκώ μαφιόζικα κόλπα και να κλέβω τα δικαιώματα των άλλων γύρω μου με σαφείς συνέπειες και σε μένα ? δεν ξέρω... αν πρέπει να ανησυχώ ή να αδιαφορήσω, κι αν ανησυχίσω τι στην ευχή περισσότερο να κάνω, κι αν αδιαφορήσω, πως να δικαιολογηθώ βάσιμα???
γι αυτό μεταφέρω ειδήσεις, κι όποιος τις διαβάζει ας συμπεράνει γιατί εγώ δεν μπορώ, τα συμπεράσματά μου είτε εμπαθή θα ειναι είτε αβάσιμα....
καλη σας μέρα Αυγουστιάτικοι φίλοι
Ποταμός δηλητηρίων έχει γίνει ο Ασωπός
Καθημερινή : 19-08-06
Της Λινας Γιανναρου
Ολα άρχισαν στα τέλη της δεκαετίας του ’60, όταν, μία μετά την άλλη, τεράστιες βιομηχανικές μονάδες άρχισαν να εγκαθίστανται στην περιοχή των Οινοφύτων μετατρέποντας τον Ασωπό, τον ποταμό που πηγάζει από τον Κιθαιρώνα, διαρρέει την κοιλάδα των Θηβών και εκβάλλει στο νότιο Ευβοϊκό, σε αγωγό απομάκρυνσης των αποβλήτων τους.
Μετά 30 χρόνια
Μάλιστα, Διάταγμα του 1969, που εξακολουθεί να ισχύει, χαρακτηρίζει τον Ασωπό «αγωγό παροχέτευσης επεξεργασμένων λυμάτων εργοστασίων». Ετσι, σήμερα, πάνω από 30 χρόνια αργότερα, 200 επιχειρήσεις εξακολουθούν να απορρίπτουν τα λύματά τους στο ποτάμι πολλές από τις οποίες μάλιστα χωρίς καμιά επεξεργασία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ζημιά που έχει υποστεί το οικοσύστημα του Ασωπού -που στο σημείο που ενώνεται με τη λιμνοθάλασσα του Ωρωπού, σχηματίζει ένα από τα πλέον αξιόλογα υγροτοπικά συστήματα της χώρας- θεωρείται μη αναστρέψιμη. Κάποιοι το εξέλαβαν αυτό ως δικαιολογία για να τον επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο...
Οπως καταγγέλλουν τα μέλη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού, ο Ασωπός ποταμός απειλείται με ολοκληρωτική καταστροφή, καθώς δρομολογείται η εγκατάσταση δεκάδων νέων εργοστασίων στην περιοχή της Τανάγρας, μεταξύ των οποίων βυρσοδεψεία, εργοστάσια χημικών προϊόντων, βασικών μετάλλων, βαφεία, φινιριστήρια κ.ά. «Πολεμάμε από το 1994 να γίνει επιτέλους η απορρύπανση του ποταμού, αλλά αντί γι’ αυτό ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες επικίνδυνων αποβλήτων θα διοχετεύονται στον Ασωπό», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Χρήστος Παναγόπουλος. «Ο υδροφόρος ορίζοντας της Βοιωτίας και της Αττικής έχει μολυνθεί ανεπανόρθωτα εξαιτίας της πρακτικής αυτής, το ίδιο και ο νότιος Ευβοϊκός (σ.σ. θεωρείται μία από τις πλέον ρυπασμένες ελληνικές θάλασσες εξαιτίας των βιομηχανικών αποβλήτων), η θάλασσα του Ωρωπού, του Χαλκουτσίου».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η νομαρχία Βοιωτίας έχει ήδη εγκρίνει τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων των μονάδων αυτών και απομένει να δώσει το πράσινο φως το ΥΠΕΧΩΔΕ. «Εξακόσια συνολικά εργοστάσια βρίσκονται στη Βοιωτία, τα 180 από τα οποία στις όχθες του ποταμού. Τα νερά έχουν μετατραπεί σε δηλητήριο, όλες οι μετρήσεις το αποδεικνύουν, αλλά δεν γίνεται τίποτα».
Πράγματι, από έλεγχο δείγματος νερού του Ασωπού, προέκυψε πολύ υψηλή οργανική φόρτιση, με έλλειψη διαλυμένου οξυγόνου, με μεγάλη συγκέντρωση χρωστικών ουσιών και με μεγάλη συγκέντρωση ανόργανων ουσιών. «Είναι φανερό ότι υπάρχουν βιομηχανικά απόβλητα και μάλιστα σε μικρό βαθμό αραίωσης», καταλήγει η σχετική έκθεση.
Δυσοσμία
Χαρακτηριστικό είναι ότι το COD (Χημική Απαίτηση Οξυγόνου) βρέθηκε 840 mg/l όταν σε καθαρό ποταμό δεν ξεπερνά τα 20 mg/l, η ένταση χρώματος 166 HZ (δεν θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη από 0,5 HZ) και η αγωγιμότητα 7.050 μS/cm, τη στιγμή που η τυπική αγωγιμότητα σε καθαρά επιφανειακά νερά είναι μικρότερη των 500 μS/cm. Αλλά δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να διαπιστώσει ότι ο Ασωπός είναι μολυσμένος -η δυσοσμία σε πολλά σημεία του ποταμού είναι έντονη, ενώ το χρώμα του νερού κοκκινωπό.
Διεκδικώντας την απορρύπανση του άλλοτε ζωοδότη ποταμού (γιου κατά τη μυθολογία του Ωκεανού και της Τηθύος), η Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού πραγματοποιεί στις 6.30 μ.μ. σήμερα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Γέφυρα Χαλκουτσίου.
===========================
http://www.mesogeiosnews.com/molismenaidata.html
Συναγερμός για μολυσμένο νερό στα Μεσόγεια
Βιομηχανικά απόβλητα στον υδροφόρο ορίζοντα — Εκτακτα μέτρα προστασίας των κατοίκων
eydapΕπικίνδυνες για την υγεία συγκεντρώσεις χρωμίου, ψευδαργύρου, σιδήρου και μαγγανίου ανιχνεύθηκαν στον υδροφόρο ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής Κορωπίου, θέτοντας σε συναγερμό τις αρμόδιες υπηρεσίες. Εντός της εβδομάδος, ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής αναμένεται να ανακοινώσει έκτακτα μέτρα προστασίας των κατοίκων, αφού χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών ποτίζονται με ακατάλληλα νερά που προέρχονται από γεωτρήσεις, από τις οποίες αντλείται και το νερό που μεταφέρεται με υδροφόρες σε σπίτια... Οι συγκεντρώσεις χρωμίου υπερβαίνουν δύο ή τρεις φορές το όριο ποσιμότητας, ενώ του ψευδαργύρου έως και 100 φορές(!), σύμφωνα με μετρήσεις του ΙΓΜΕ. Πηγές της εκτεταμένης ρύπανσης θεωρούνται οι βιομηχανίες και τα λατομεία στην περιοχή όπου απορρίπτονται τοξικά απόβλητα.
Δηλητήριο το νερό στην περιοχή Κορωπίου
Eρευνα του ΙΓΜΕ διαπιστώνει υψηλή συγκέντρωση χρωμίου, ψευδαργύρου και αρσενικού πολύ πάνω από τα όρια
Ενα εξαιρετικής σοβαρότητας θέμα για τη δημόσια υγεία σέρνεται εδώ και περίπου οκτώ μήνες στους διαδρόμους της δημοσιοϋπαλληλικής γραφειοκρατίας. Η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα στην ευρύτερη περιοχή του Κορωπίου έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια ασφαλείας σε ουσίες όπως ο ψευδάργυρος, το χρώμιο, ο μόλυβδος και νιτρικά ιόντα λόγω των λιπασμάτων. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από την έρευνα του ΙΓΜΕ κατ' εντολή και δαπάνη της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής. Η έρευνα αυτή παραδόθηκε στη Νομαρχία το Νοέμβριο του 2006. Πλην όμως η αρμοδιότητα, για τα όποια μέτρα απαιτούνται -τα οποία λόγω της επικινδυνότητας για τους ανθρώπους αλλά και τις καλλιέργειες θα έπρεπε να είναι ταχύτατα- έχει μεταφερθεί πλέον στην Περιφέρεια Αττικής. Εκεί παρέπεμψε το θέμα και ο νομάρχης κ. Λεωνίδας Κουρής. Απευθυνθήκαμε προχθές Παρασκευή στην Περιφέρεια και όπως μας βεβαίωσε η προϊσταμένη της διεύθυνσης υδάτινων πόρων, παρέλαβε την έκθεση του ΙΓΜΕ μόλις την προηγούμενη μέρα! Ο κ. Κουρής, όπως μας δήλωσε, ετοιμάζεται για ανακοινώσεις εντός της εβδομάδας. Η Περιφέρεια παράλληλα θα προχωρήσει, όπως μας είπαν, σε πρόγραμμα ενημέρωσης των κατοίκων, σε σφράγισμα των γεωτρήσεων και σε συστηματικές παρακολουθήσεις για πιθανές παράνομες υδροληψίες.
Από τον υδροφόρο ορίζοντα της συγκεκριμένης περιοχής ποτίζονται τα οπωροκηπευτικά και τα αμπέλια. Το νερό αυτό χρησιμοποιείται επίσης ως πόσιμο και διανέμεται συστηματικά σε σπίτια από «ελεύθερες» υδροφόρες.
Ο νομάρχης που έχει παρακολουθήσει προσεκτικά την υπόθεση, όπως και οι ερευνητές του ΙΓΜΕ, μας είπε πως σημαντική είναι η επιβάρυνση από τρία επιμεταλλωτήρια της περιοχής και πως υπολογίζουν, ανεξέλεγκτες αποχετεύσεις επικίνδυνων αποβλήτων από τουλάχιστον 10 βιομηχανίες της ευρύτερης περιοχής. Οι ερευνητές του ΙΓΜΕ με τους οποίους μιλήσαμε χαρακτήρισαν τα ευρήματά τους «ως την κορυφή ενός παγόβουνου» στην ευρύτερη περιοχή. Για λόγους ασφαλείας, επειδή τα δεδομένα που προϋπήρχαν ήταν σοβαρά, έγιναν, πράγμα που δεν συνηθίζεται, διπλές δειγματοληψίες για να έχουν όσον το δυνατό αξιόπιστα συμπεράσματα. Η έρευνα αφορούσε την ευρύτερη περιοχή του Κορωπίου και ιδιαίτερα τη Βιομηχανική Ζώνη.
Eπικίνδυνα στοιχεία σε βάθος 100 μέτρων!
«Από τα ανωτέρω στοιχεία όπως αυτά αναλύθηκαν στις προηγούμενες παραγράφους προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα:
- Στην ευρύτερη περιοχή του Κορωπίου αναπτύσσονται δύο κύριοι υδροφόροι ορίζοντες, ο επιφανειακός φρεάτιος υδροφόρος εντός των Πλειστοκαινικών αποθέσεων, σε βάθος 5 έως 10 μέτρα και ο βαθύτερος καρστικός εντός, των ανθρακικών σχηματισμών, σε βάθος 80 έως 100 μέτρα περίπου.
- Οι υδροφόροι αυτοί τροφοδοτούνται από τα κατεισδύοντα νερά της βροχής και εκφορτίζονται υπόγεια, ο μεν φρεάτιος υδροφόρος στην ευρύτερη περιοχή της Βραυρώνας ο δε βαθύτερος καρστικός νότια στην περιοχή της Βουλιαγμένης - Λουμπάρδας. (...)
- Ο φρεάτιος υδροφόρος παρουσιάζει υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών ιόντων (NO3), οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις είναι υπερδεκαπλάσιες του ορίου ποσιμότητας των 50 mg/l. Επίσης, τόσο στο φρεάτιο υδροφόρο όσο και στον βαθύτερο καρστικό παρατηρούνται αυξημένες συγκεντρώσεις χλωριόντων (Cl), οι οποίες υπερβαίνουν μέχρι και τέσσερις περίπου φορές το όριο ποσιμότητας των 250 mg/l.
- Οι αυξημένες συγκεντρώσεις των νιτρικών ιόντων αποδίδονται σε γεωργικές ή παλιότερες αγροκτηνοτροφικές δραστηριότητες, αλλά και στην ελεύθερη και ανεξέλεγκτη διάθεση των αστικών λυμάτων των γύρω δήμων. Σε ό,τι αφορά τα αυξημένα χλωριόντα που παρατηρούνται στον καρστικό υδροφόρο καταδεικνύουν, σαφέστατα, ενεργή υφαλμύρωση των υπόγειων νερών από υπεράντληση, ενώ στον φρεάτιο υδροφόρο είναι αποτέλεσμα, κατά κύριο λόγο, επιστρεφόμενης αρδευτικής ροής με υφάλμυρα νερά, κατά δευτερεύοντα, αστικής ή άλλης ρύπανσης.
- Σε ό,τι αφορά τα ιχνοστοιχεία βαρέων μετάλλων, προσδιορίστηκαν αυξημένες συγκεντρώσεις χρωμίου, καθώς και υπερβολικές συγκεντρώσεις ψευδαργύρου.
- Οι αυξημένες συγκεντρώσεις του χρωμίου που είναι περίπου διπλάσιες έως τριπλάσιες του ορίου ποσιμότητας, αποδίδονται σε φυσικούς παράγοντες (background) αλλά και σε βιομηχανικές εστίες ρύπανσης που προέρχονται από τυχόν διαρροές ή διάθεση βιομηχανικών αποβλήτων. (...)
- Τα μέχρι τώρα στοιχεία, σε γενικές γραμμές δείχνουν ότι συγκεντρώσεις χρωμίου έως τα 40ppb θα πρέπει να αποδοθούν σε φυσικούς παράγοντες (background concentration), ενώ συγκεντρώσεις πέραν των 40ppb, ιδιαίτερα στη βιομηχανική ζώνη αποδίδονται σε βιομηχανική ρύπανση.
- Τα διαθέσιμα στοιχεία και ο περιορισμένος αριθμός γεωτρήσεων δειγματοληψίας στη βιομηχανική ζώνη του Κορωπίου δεν επιτρέπουν την ταυτοποίηση των αυξημένων συγκεντρώσεων που παρατηρήθηκαν με αντίστοιχες ή παρακείμενες βιομηχανικές δραστηριότητες.
- Στη βιομηχανική ρύπανση του υδροφόρου από εξασθενές χρώμιο συνηγορεί και η απουσία οξειδωτικών παραγόντων όπως τα οξείδια του μαγγανίου (MnO2) τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμβάλουν ως φυσικός παράγοντας οξείδωσης του τρισθενούς χρωμίου σε εξασθενές.(...)
- Είναι εντυπωσιακή η υπερβολική συγκέντρωση του ψευδαργύρου (Zn) που παρατηρείται σε ορισμένες γεωτρήσεις δυτικά του Κορωπίου. Στην περιοχή αυτή προσδιορίστηκαν συγκεντρώσεις ψευδαργύρου που υπερβαίνουν έως και 100 φορές τις συνήθεις συγκεντρώσεις που παρατηρούνται στην ευρύτερη περιοχή. Η κατανομή των συγκεντρώσεων και το εύρος τιμών του ψευδαργύρου που παρατηρήθηκκαν, καταδεικνύουν σαφώς μια νέα και σημαντική πηγή ρύπανσης στην περιοχή.
- Η αναζήτηση των πηγών ρύπανσης ιδιαίτερα του χρωμίου και του ψευδαργύρου θα πρέπει να εστιαστεί κατά βάση, σε ανεξέλεγκτες διαθέσεις υγρών αποβλήτων ή και στερεών υπολειμμάτων, επιφανειακά, σε περιοχές λατομείων (π.χ. σε ορύγματα) ή ακόμη και απευθείας σε γεωτρήσεις δυτικά και νοτιοδυτικά του Κορωπίου. Είναι επίσης πιθανή και η διαρροή ρύπων από τυχόν διαβρωμένες ή διαρρηγμένες δεξαμενές αποθήκευσης και διακίνησης χημικών των διαφόρων βιομηχανιών».
Σήμα κινδύνου από τους επιστήμονες
Η βιομηχανική αλλά και η γεωργική δραστηριότητα στην περιοχή του Κορωπίου ευθύνονται κατά κύριο λόγο για τις υψηλές τιμές βαρέων μετάλλων και νιτρικών. Οπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, εφόσον στην περιοχή βρεθούν μεγάλες συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου πρέπει να ληφθούν άμεσα ειδικά μέτρα, καθώς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Και σε κάθε περίπτωση, το νερό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται προς πόση.
«Οι αυξημένες τιμές του συνολικού χρωμίου υποδεικνύουν πιθανότατα ρύπανση από βιομηχανική δραστηριότητα, όπως από επιμεταλλωτήρια ή βυρσοδεψεία», εξηγεί στην «Κ» ο διευθυντής του Εργαστηρίου Υγειονομικής Τεχνολογίας στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης. «Αντίστοιχα, οι αυξημένες τιμές ψευδαργύρου μπορεί και αυτές να προέρχονται από ρύπανση από επιμεταλλωτήρια. Η ρύπανση αυτή μπορεί να γίνεται μέσω της απόρριψης αποβλήτων στο έδαφος ή σε γεωτρήσεις, ή και μέσω διαρροών. Οι υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών ιόντων αποδίδονται πιθανότατα στη γεωργική δραστηριότητα και ιδιαίτερα στη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων».
Η ταύτιση, ωστόσο, με μια συγκεκριμένη πηγή ρύπανσης είναι δύσκολη. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα, προκειμένου να εντοπιστούν οι πηγές της ρύπανσης και να αποκτηθεί εικόνα για την έκτασή της», λέει στην «Κ» ο κ. Πέτρος Πασαλής, γεωλόγος. «Στη συνέχεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες τεχνικές απορρύπανσης, όπως η άντληση των επιμολυσμένων υδάτων, η επεξεργασία τους και η επαναδιοχέτευσή τους στους υπόγειους υδροφορείς. Ωστόσο, η διαπίστωση μεγάλων συγκεντρώσεων χρωμίου και σε βάθος περίπου 100 μέτρων δυσκολεύει πολύ ανάλογες ενέργειες. Επιπλέον, μας υποδεικνύει ότι είτε η περιοχή ρυπαίνεται συστηματικά για μεγάλο χρονικό διάστημα ή τα απόβλητα βρήκαν κάποια δίοδο για να φθάσουν στο βαθύ υδροφόρο ορίζοντα, π.χ. κάποιο εργοστάσιο να ρίχνει τα απόβλητά του σε μια γεώτρηση».
«Σε τέτοιες συνθήκες, η ρύπανση είναι μόνιμη και δύσκολα αντιστρέφεται, καθώς η ανανέωση των υπόγειων υδάτων είναι πολύ αργή» σημειώνει ο κ. Ανδρεαδάκης. «Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να υπάρξει αυστηρός έλεγχος των βιομηχανιών της περιοχής, ως προς τον τρόπο επεξεργασίας και απόρριψης των αποβλήτων τους».
Σοβαρές βλάβες ή και θάνατο
Οι συνέπειες για τη δημόσια υγεία, πάντως, δεν είναι καθόλου αμελητέες. «Ιδιαίτερα εφόσον οι συγκεντρώσεις χρωμίου αφορούν εξασθενές και όχι τρισθενές χρώμιο», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Μανώλης Βελονάκης, υγειονολόγος στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. «Το εξασθενές χρώμιο είναι πολύ τοξικό, προκαλεί βλάβες στο δέρμα και στο συκώτι, μέχρι και καρκινογενέσεις. Αντίθετα, το τρισθενές χρώμιο δεν έχει βρεθεί να προκαλεί ιδιαίτερες βλάβες στην υγεία». Επιβλαβείς είναι και οι μεγάλες συγκεντρώσεις νιτρικών, από λιπάσματα και φυτοφάρμακα. «Τα νιτρικά μπορούν να επηρεάσουν την αιμοσφαιρίνη, ιδίως σε εγκύους και βρέφη. Ιδιαίτερα στη δεύτερη ομάδα, μπορούν να προκαλέσουν το “σύνδρομο του μπλε βρέφους” (μεθαιμοσφαιρινομία), που μπορεί να συνεπάγεται σοβαρές βλάβες ή ακόμα και θάνατο».
Ανεξάρτητα πάντως με την περίπτωση του Κορωπίου, νερό στο οποίο παρουσιάζονται υψηλές τιμές σε εξασθενές χρώμιο και νιτρικά πρέπει να μη χρησιμοποιείται για πόση. «Ελπίζω να μη γίνεται τέτοια χρήση. Επίσης, εφόσον υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις, καλό θα ήταν να μελετηθούν οι καλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής, για να δούμε αν μεταφέρθηκαν επιβλαβείς ουσίες στα φυτά μέσω του νερού».
===============================
http://www.biopolitics.gr/HTML/PUBS/BUS2/greek/tsiliyan.htm
==================================
Ακατάλληλο νερό στα Οινόφυτα
Στη Βουλή το θέμα
ΕRΤ.GR
χτές | 15:11
Μολυσμένο με "εξασθενές χρώμιο", το οποίο είναι καρκινογόνο το νερό στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους έδειξαν ότι είναι ακατάλληλο για κατανάλωση. Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης ενημέρωσε τους κατοίκους να μην πίνουν νερό
Ακατάλληλο για κατανάλωση είναι το νερό στα Οινόφυτα Βοιωτίας, σύμφωνα με τις αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους. Τα απόβλητα των βιομηχανιών της περιοχής μολύνουν τον ποταμό Ασωπό, ενώ έχει μολυνθεί επικίνδυνα και ο υδροφόρος ορίζοντας. Οι κάτοικοι ενημερώθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης να μην πίνουν νερό, καθώς αυτό είναι μολυσμένο με "εξασθενές χρώμιο", το οποίο είναι καρκινογόνο.
Το θέμα έφερε σήμερα στη βουλή με επίκαιρη ερώτησή της η βουλευτής του ΣΥΝ Ασημίνα Ξυροτύρη. Η βουλευτής ζητά από τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών την άμεση λήψη μέτρων για το πόσιμο νερό καθώς και για την αντιμετώπιση της κατάστασης στον Ασωπό ,με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και πόρους για την υλοποίησή τους.
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Βασίλης Τόγιας ζητά να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να υδροδοτηθεί άμεσα η περιοχή από την ΕΥΔΑΠ.
ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8 Κατερίνα Ιωαννίδου
=====================================
7 Αυγ 2007
ήθελα να γράψω κάτι αλλά....
6 Αυγ 2007
Αγαθές προθέσεις... ή βάλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα???
προσωπικά με ανησυχούν τέτοιες ειδήσεις... δεν ξέρω γιατί, μάλλον φταιει η δυσπιστη φ ύση μου και η υπερκινητική φαντασία μου... και οι ευαισθησίες που εκφράζονται κατόπιν εορτής μου φαίνονται λίγο πως να το πω υποκριτικές να το πω, σκόπιμες να το πω, κάτι δυσοίωνο μου κάνουν τέλος πάντων.... μακάρι οι επιφυλάξεις μου να διαψευσθούν...
"Ο ΑΝΤ1 στη μάχη κατά των πυρκαγιών
Την πρωτοβουλία του ομίλου ΑΝΤ1, για την εναέρια επιτήρηση των τριών πνευμόνων πρασίνου της Αθήνας, επαίνεσαν στελέχη της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εθελοντές πιλότοι θα πετούν τον Αύγουστο, με ελικόπτερα, πάνω από την Πάρνηθα, την Πεντέλη και τον Υμηττό, για την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ δείχνει έμπρακτα την ευαισθητοποίησή του, διαθέτοντας όλα τα μέσα του προκειμένου να αποτρέψει μια νέα οικολογική καταστροφή στην Αττική.
Η πρωτοβουλία του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ υλοποιείται σε συνεργασία με την Αερολέσχη Δεκελείας και την εταιρεία ΒΡ. Από τις 3 Αυγούστου θα πραγματοποιείται καθημερινά από τις 10:00 έως τις 17:00 επιτήρηση των υψηλού κινδύνου περιοχών της Αττικής με πτήσεις των ελικοπτέρων του ΑΝΤ1, ιδιωτικών ελικοπτέρων και εθελοντών πιλότων. Η εταιρεία BP αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα αυτού του εγχειρήματος προσφέρει τα καύσιμα για τις πολύωρες πτήσεις.
Οι πιλότοι των ελικοπτέρων θα έχουν απευθείας επικοινωνία με την αίθουσα σύνταξης του ΑΝΤ1 και σε περίπτωση εντοπισμού πυρκαγιάς θα ενημερώνεται άμεσα για το συμβάν το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ παράλληλα θα αναγγέλλεται το γεγονός από τη τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 με έκτακτα δελτία ειδήσεων.
Την πρωτοβουλία του Ομίλου ΑΝΤ1 χαιρέτισε με δήλωσή του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας: "Χαιρετίζω με ιδιαίτερη ικανοποίηση την πρόταση-προσφορά του ΑΝΤ-1 και της αερολέσχης Δεκελείας για την εναέρια επιτήρηση των περιοχών των Ορεινών Όγκων της Αττικής δηλαδή της Πάρνηθας, της Πεντέλης και του Υμηττού. Είναι μια θαυμάσια πρωτοβουλία. Χρειαζόμαστε αυτή την εθελοντική προσφορά από όλες τις κοινωνικές ομάδες και έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό τώρα γιατί είναι και από τον Όμιλο Επικοινωνίας ΑΝΤ1 που έχει και την επικοινωνιακή διάσταση σαν πράξη.
Το Πυροσβεστικό Σώμα και το Υπουργείο μας οργανώνει αυτές τις επιτηρήσεις με περίπολα επίγεια και εναέρια όπως είναι από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας οι εναέριες επιτηρήσεις και τώρα με την πρωτοβουλία του ΑΝΤ1 η υπόθεση γίνεται πιο στέρεη και πιο ενισχυμένη και ως μέσο αποτροπής για τον κακοποιό-εμπρηστή".
δημιουργία: 03/08/07 11:25
πηγή: Ant1"
"Ο ΑΝΤ1 στη μάχη κατά των πυρκαγιών
Την πρωτοβουλία του ομίλου ΑΝΤ1, για την εναέρια επιτήρηση των τριών πνευμόνων πρασίνου της Αθήνας, επαίνεσαν στελέχη της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εθελοντές πιλότοι θα πετούν τον Αύγουστο, με ελικόπτερα, πάνω από την Πάρνηθα, την Πεντέλη και τον Υμηττό, για την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ δείχνει έμπρακτα την ευαισθητοποίησή του, διαθέτοντας όλα τα μέσα του προκειμένου να αποτρέψει μια νέα οικολογική καταστροφή στην Αττική.
Η πρωτοβουλία του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ υλοποιείται σε συνεργασία με την Αερολέσχη Δεκελείας και την εταιρεία ΒΡ. Από τις 3 Αυγούστου θα πραγματοποιείται καθημερινά από τις 10:00 έως τις 17:00 επιτήρηση των υψηλού κινδύνου περιοχών της Αττικής με πτήσεις των ελικοπτέρων του ΑΝΤ1, ιδιωτικών ελικοπτέρων και εθελοντών πιλότων. Η εταιρεία BP αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα αυτού του εγχειρήματος προσφέρει τα καύσιμα για τις πολύωρες πτήσεις.
Οι πιλότοι των ελικοπτέρων θα έχουν απευθείας επικοινωνία με την αίθουσα σύνταξης του ΑΝΤ1 και σε περίπτωση εντοπισμού πυρκαγιάς θα ενημερώνεται άμεσα για το συμβάν το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ παράλληλα θα αναγγέλλεται το γεγονός από τη τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 με έκτακτα δελτία ειδήσεων.
Την πρωτοβουλία του Ομίλου ΑΝΤ1 χαιρέτισε με δήλωσή του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας: "Χαιρετίζω με ιδιαίτερη ικανοποίηση την πρόταση-προσφορά του ΑΝΤ-1 και της αερολέσχης Δεκελείας για την εναέρια επιτήρηση των περιοχών των Ορεινών Όγκων της Αττικής δηλαδή της Πάρνηθας, της Πεντέλης και του Υμηττού. Είναι μια θαυμάσια πρωτοβουλία. Χρειαζόμαστε αυτή την εθελοντική προσφορά από όλες τις κοινωνικές ομάδες και έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό τώρα γιατί είναι και από τον Όμιλο Επικοινωνίας ΑΝΤ1 που έχει και την επικοινωνιακή διάσταση σαν πράξη.
Το Πυροσβεστικό Σώμα και το Υπουργείο μας οργανώνει αυτές τις επιτηρήσεις με περίπολα επίγεια και εναέρια όπως είναι από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας οι εναέριες επιτηρήσεις και τώρα με την πρωτοβουλία του ΑΝΤ1 η υπόθεση γίνεται πιο στέρεη και πιο ενισχυμένη και ως μέσο αποτροπής για τον κακοποιό-εμπρηστή".
δημιουργία: 03/08/07 11:25
πηγή: Ant1"
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
Σελίδες
Ετικέτες
τα δικά μου
(327)
περιβάλλον
(91)
writting
(67)
Greece
(57)
poetry
(50)
χρήσιμα
(39)
χαμόγελα
(38)
video
(37)
κοινωνία
(35)
φωτογραφία
(32)
health
(30)
environment
(24)
phtography
(24)
εθελοντισμός
(24)
υγεία
(23)
people
(21)
music
(20)
stories
(15)
blogging
(14)
children
(13)
παιδά
(13)
computers
(12)
information
(11)
μπλογκοπαίχνιδα
(11)
doctor
(10)
πολιτισμός
(10)
συνταγές
(10)
χιούμορ
(10)
medicine
(9)
ελλάδα
(9)
μουσική
(9)
activism
(8)
world
(8)
οι συνταγές της κρίσης
(8)
goverment
(7)
rights
(7)
safety
(6)
services
(6)
Πάρνηθα
(6)
γκρίνιες
(6)
εκθέσεις
(6)
ποίηση
(6)
Επιστήμη
(5)
amalia
(4)
earth
(4)
technology
(4)
Αναδάσωση
(4)
αηδιούλες
(4)
αρθρογραφία απο ιντερνετ
(4)
γιατρός
(4)
πολιτική
(4)
πρωτβουλίες
(4)
σοφά λόγια
(4)
emergency
(3)
theatre
(3)
Εναλλακτική οικονομία
(3)
εκδηλώσεις
(3)
εκθεσεις
(3)
με ενδιαφέρουν
(3)
φύση
(3)
χορός
(3)
ψυχαγωγία
(3)
economy
(2)
games puzles
(2)
είπαν
(2)
εκδόσεις
(2)
ελεύθερος χρόνος
(2)
κόσμος
(2)
νομικά θέματα
(2)
συναντήσεις
(2)
τεχνολογία
(2)
DVD
(1)
Greek movie
(1)
amber alert
(1)
antiwar
(1)
dance
(1)
documentary
(1)
down syndrom
(1)
facebook
(1)
first aid
(1)
funny
(1)
internet security
(1)
nature
(1)
plektaniart
(1)
privacy
(1)
protest
(1)
radio
(1)
ΕΜ
(1)
ΧΡ
(1)
απορίες
(1)
απόκριες
(1)
αστικά τοπία
(1)
βιβλιο - e-book
(1)
διάστημα
(1)
διαβάζω
(1)
εναλλκτική ζωή
(1)
ενεργοί μικροοργανισμοί
(1)
εφημερίδες
(1)
ζωγραφική
(1)
θέατρο
(1)
καλομηνιάσματα
(1)
κινηματογράφος
(1)
παράξενα
(1)
παραδοξόνιο
(1)
παραμύθια
(1)
παραξενα chemtrails
(1)
παρατηρώ
(1)
πειραματα
(1)
περιοδικά
(1)
τεχνες
(1)
της γειτονιάς....
(1)
φακελλάκι
(1)
ψάχνω
(1)