Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η Αλεξάνδρα το παληκάρι

Απρίλης του 48 ή εκεί γύρω κάπου, ήταν και η Αλεξάνδρα μικρό κοριτσι τότε έπαιρνε στο κατόπι τα μπουλούκια των τσιγγάνων που πέρναγαν ...

19 Φεβ 2008

Το Διαδίκτυο σώζει τα καμένα

Το Διαδίκτυο σώζει τα καμένα

http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15289&m=H03&aa=1

Για τη διάσωση των πυρόπληκτων περιοχών της Ελλάδας οι ελπίδες εναποτίθενται στο Internet, όπου οι πολίτες συνασπίζονται διεκδικώντας τα δικαιώματά τους


ΤΑΣΟΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ


Οι καμένες εκτάσεις του 2007 που έχει προλάβει να καταγράψει μέχρι στιγμής το ιστολόγιο «Τήλαφος»


Τα αποκριάτικα γέμισαν τις βιτρίνες και οι πρώτοι μασκαράδες βγήκαν παγανιά. Με τις πρώτες αναλαμπές της άνοιξης θα αρχίσουν και τα μπουμπούκια να σκεπάζουν τα καμένα στις ολόμαυρες ράχες... Οχι, δεν αναφερόμαστε στα μπουμπούκια της φύσης, αλλά σε εκείνα των πόλεων, που μετατρέπουν τη φύση σε οικόπεδα για να μας τα μοσχοπουλήσουν αργότερα.

Αυτή τη φορά όμως δεν θα κινηθούν στο σκοτάδι. Κάποιοι, όχι απαραιτήτως «αρμόδιοι», έχουν στήσει καραούλι. Κάποιοι, πολίτες όπως εμείς οι υπόλοιποι, ενεργοποιούν την τεχνολογία που έχουν διαθέσιμη για να προασπίσουν τα λίγα που έχουν μείνει κοινά. Είτε πρόκειται για καμένες δασικές εκτάσεις είτε για άλλα θέματα κοινού και δημοσίου συμφέροντος, ένα ρεύμα εθελοντισμού ορθώνεται σε όσους μας διαφθείρουν καθημερινά και πλιατσικολογούν τη χώρα μας. Ποιοι είναι αυτοί οι εθελοντές και πώς το κατορθώνουν;

Ιχνηλάτες καταστροφών

Στην αποφορά διαφθοράς των ημερών, ανάσα καθαρού αέρα και ελπίδα διαφάνειας για το μέλλον βρήκαμε σε ένα φρέσκο δημοσίευμα του ηλεκτρονικού Τύπου, ένα ιστολόγιο (blog) του Διαδικτύου. Συγκεκριμένα είδαμε ότι το ιστολόγιο «Τήλαφος» (http: //tilaphos. blogspot. com/) κινητοποιεί εθελοντές και δημοσιεύει χάρτες από καμένες περιοχές. Τα στοιχεία των περιοχών συλλέγονται επί τόπου από τους εθελοντές, με φορητές συσκευές που διαθέτουν σύστημα γεωεντοπισμού (GPS), και παρουσιάζονται στο ιστολόγιο με τη βοήθεια του δωρεάν συστήματος χαρτογράφησης Google Maps και του αντίστοιχου συστήματος δορυφορικών εικόνων Google Earth. Οι δωρεάν δορυφορικές απεικονίσεις παρέχονται από τον δορυφόρο Landsat 7, μέσω της αμερικανικής γεωγραφικής υπηρεσίας USGS.

Δημιουργός του ιστολογίου και ψυχή της εθελοντικής αυτής δράσης είναι ο Δημήτρης Ζαχαριάδης, ένας μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών που έχει διατελέσει σύμβουλος τηλεπικοινωνιών του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και σύμβουλος τηλεμετρίας και τηλεπικοινωνιών σε ιδιωτικά έργα. Οπως γράφει ο ίδιος στο ιστολόγιό του «ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσει κανείς τη θλίψη και την απόγνωση που δημιουργούν κάθε χρόνο οι δασικές πυρκαϊές και το δάσος που χάνεται, είναι να κάνει κάτι γι' αυτό. Η ελεύθερη κυκλοφορία πληροφοριών σχετικά με τα δάση και τις πυρκαϊές είναι σημαντική συνιστώσα στη συνειδητοποίηση του προβλήματος. Ετσι, και επειδή η πολιτεία δεν παρέχει επαρκή στοιχεία, μεθόδους ή διευκολύνσεις, η προσπάθεια συγκέντρωσης, καταγραφής και παρουσίασης καμένων περιοχών στην Ελλάδα φαίνεται ότι θα πρέπει να ξεκινήσει από εθελοντές».

Η διαδικασία της καταγραφής καμένων τόπων απαιτεί λίγες τεχνικές ικανότητες για τη ρύθμιση ενός GPS και ενός υπολογιστή και θέληση για να διανύσει κανείς περπατώντας τα όρια των καμένων περιοχών στα δάση. Στις σχετικές οδηγίες του ιστολογίου καταγράφεται ότι χρειάζονται:

* συσκευή GPS ρυθμισμένη στο δυαδικό πρωτόκολλο (binary) και όχι στο ΝΜΕΑ,

* υπολογιστής με σύνδεση στο Διαδίκτυο,

* το πρόγραμμα gpsbabel, που κατεβάζει τις διαδρομές από το GPS σε ένα αρχείο υπολογιστή. Είναι ανοιχτό λογισμικό (δωρεάν) και χρησιμοποιείται για μετατροπές αρχείων,

* καλώδιο σύνδεσης του GPS με τον υπολογιστή, και

* το δωρεάν πρόγραμμα Google Earth, για κατόπτευση της καταγραφής στην οθόνη του υπολογιστή.

Ο «Τήλαφος» λειτουργεί ως διαδικτυακό σημείο συγκέντρωσης και διάθεσης μεθόδων και δεδομένων. Τα στοιχεία των καμένων διατίθενται ελεύθερα, με άδεια χρήσης GPL, σε μορφή αρχείων kml. Εκτός από τις καταγεγραμμένες καμένες περιοχές, στον «Τήλαφο» παρατίθενται και γεωγραφικά στίγματα πυρκαϊών του τελευταίου 48ώρου, όπως καταφθάνουν από το σύστημα FIRMS που αξιοποιεί δορυφορικές εικόνες του συστήματος MODIS της NASA.

Εύκολο για εθελοντές, «δύσκολο» για το κράτος

Στο εύλογο ερώτημα γιατί δεν αναλαμβάνουν αυτό το έργο οι αρμόδιοι φορείς, η απάντηση είναι αφοπλιστική: «Μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, περπατώντας Σαββατοκύριακα, με μόνο εξοπλισμό ένα φορητό GPS, έναν υπολογιστή και ένα αυτοκίνητο, δύο άτομα καλύψαμε διαδρομή 40 χλμ. καμένων ορίων, περπατώντας συνολικά 13 ώρες. Με απλή αριθμητική και θεωρώντας εφικτά 10 χλμ. περπάτημα τη μέρα, συν μετάβαση, συν δουλειά γραφείου (PC, gpsbabel, Google Maps), βγαίνει το συμπέρασμα ότι... για τα 260 χλμ. της περιφέρειας των καμένων της Πάρνηθας αρκούν μία εβδομάδα και 6 άτομα. Ολη η Αττική τελειώνει το πολύ σε έναν μήνα, μαζί με όλη τη γραφειοκρατία. Αν υπολογίσουμε ότι οι δασικοί υπάλληλοι (ή οι αγροφύλακες) περιδιαβαίνουν τα δάση όλες τις εποχές, μέσα στα πλαίσια των καθηκόντων τους, και ότι οι πυροσβέστες δεν έχουν και πολλή δουλειά τον χειμώνα - δηλαδή το κόστος σε ανθρωποώρες και μεταφορές βγαίνει εκτός υπολογισμού, γιατί είναι μισθοί και τυπικά λειτουργικά έξοδα - τότε χρειάζεται μόνον η προμήθεια των φορητών GPS (περίπου 160 ευρώ), μια και το PC συνήθως υπάρχει. Αν θεωρήσουμε ότι αυτή η οργάνωση γίνεται σε επίπεδο νομαρχίας, τότε 160 ευρώ για κάθε μία από τις 54 νομαρχίες μάς κάνουν 8.640 ευρώ, το οποίο δεκαπλασιάζεται για απρόβλεπτα και εκπαίδευση και καταλήγει σε συνολικό κόστος επένδυσης 86.400 ευρώ. Περίπου τόσο κοστίζει η γνώση για τα δάση που χάνονται».

Σχόλιον... ουδέν.


«ΚΑΡΦΙΑ» ΠΑΝΤΟΥ

Το ξεμπρόστιασμα των καμένων εκτάσεων για να μην καταπατηθούν τα δάση δεν είναι το μόνο του είδους. Ακολουθώντας τα χνάρια του περυσινού βραβείου καινοτομίας της Otenet, το Ινστιτούτο Οδικής Βοήθειας «Πάνος Μυλωνάς» συνεργάστηκε με το ηλεκτρονικό περιοδικό MSFREE για την υλοποίηση του «The Pin Project» (Το Εργο της Καρφίτσας, ελληνιστί). Το τι ακριβώς είναι αυτό φαίνεται με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Διαδικτύου www. msfree. gr/pin/: Ο κάθε πολίτης μπορεί να «καρφώσει» τα κακώς κείμενα των ελληνικών δρόμων, χρησιμοποιώντας επίσης τις δωρεάν παρεχόμενες δυνατότητες χαρτογράφησης. Βάζει ένα σημαιάκι στο σημείο όπου τα εντόπισε, επιλέγοντας ένα από τρία χρώματα - ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητάς τους. Ενόσω οι επισκέπτες της ιστοσελίδας ενημερώνονται για το πού κρύβονται αυτές οι «παγίδες», ο μηχανισμός του ινστιτούτου φροντίζει να ενημερώσει τους κατά περίπτωση αρμόδιους δημάρχους για την ευθύνη τους!

Δεν γνωρίζουμε αν προσάναμμα για το έργο αυτό υπήρξε σχετικό παλαιότερο άρθρο μας στο BHMAscience («Κοινωνία Ωρα Μηδέν - Ενα», 13.5.2007), αλλά είμαστε σίγουροι για την επιτυχία του: Ηδη η ιστοσελίδα κατακλύζεται από επισκέπτες που «καρφώνουν». Αν δείτε πόσες λακκούβες υπάρχουν στην καρδιά της ολυμπιακής μας πρωτεύουσας, θα τρομάξετε. Πόσο μάλλον στο επαρχιακό δίκτυο.

Παρόμοιες δράσεις κοινωνικής ευαισθησίας βρίσκει κανείς σχεδόν σε κάθε χώρα «ψηφιακά εναλφάβητη». Και μάλιστα κάθε μορφής: από το σχεδόν στατικό MapEcos (http: //mapecos. org/), όπου τα σημαιάκια «καρφώνουν» την τοξικότητα των αποβλήτων κάθε εργοστασίου των ΗΠΑ, ως το δυναμικό flood. firetree. net, που προσομοιώνει τις παράκτιες περιοχές που θα πλημμυρίσουν αν λιώσουν και άλλο οι πάγοι και σηκωθεί η θάλασσα. Ακόμη υπάρχουν και περιπτώσεις πραγματικού «ρεπορτάζ εν κινήσει», όπως αυτό του ποδηλάτη Chris Contolini, που εκπέμπει τη θέση του μέσω GPS, ενόσω περιδιαβάζει την πόλη του και καταγράφει τις απόψεις του για ό,τι βλέπει (http: //contοlini. com/chris/)!

Σαφώς τη μεγάλη ώθηση σε αυτή την υπερανάπτυξη της «χαρτογραφούμενης κοινωνικής δικτύωσης» έδωσε η δωρεάν διάθεση των αντίστοιχων εργαλείων από τη δικτυακή εταιρεία Google. Τώρα προβλέπεται αυτή η τάση να λάβει σαρωτικές διαστάσεις, καθώς και η Apple προωθεί δικό της συνολάκι εργαλείων, για τα iPod, τα iPhone και όσους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων την ακολουθήσουν.

Με εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το ετήσιο διεθνές συνέδριο «Where 2.0», που εφέτος θα διεξαχθεί στις 12-14 Μαΐου, στο Burlingame της Καλιφόρνιας, στο San Francisco Airport Marriott. Εκεί, χρήστες, εθελοντές, ακτιβιστές, προγραμματιστές, εταιρείες πληροφορικής, αλλά και διαφημιστές, πολιτικοί, αστυνομικοί, μεσίτες, ή... κοινοί οικοπεδοφάγοι, θα περιμένουν με αγωνία να ακούσουν πού θα φθάσει η ψηφιακή κοινωνική δικτύωση. Το ότι τα επόμενα χρόνια κρύβουν μεγάλες εκπλήξεις είναι σίγουρο. Το θέμα είναι για ποιον.

a.kafantaris@gmail.com
Το ΒΗΜΑ, 17/02/2008 ,

ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

μεταφέρω από την σελίδα http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=831341

ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ


e-mail: protovoulia.kaisarianis@gmail.com

ΤΑ ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑΤΑ ΔΕ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ
ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

Μόνο η μαζική παρουσία των πολιτών μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα σχέδια της Μητρόπολης και να σώσουμε το δάσος στον Αι Γιάννη.

Καλούμε,

όλους τους κατοίκους της Καισαριανής που ζούμε κάτω από το δάσος του Αι Γιάννη όπου επιχειρεί να χτίσει αρχονταρίκι ο μητροπολίτης,

όλους τους συμπολίτες μας όπου και αν κατοικούν που κατανοούν την ανάγκη να σώσουμε το δάσος από την τσιμεντοποίηση,

τους φοιτητές που ζουν στην Πανεπιστημιούπολη και βλέπουν με τα ίδια τους τα μάτια τη περιοχή του δάσους που επιχειρείται να τσιμεντοποιηθεί,

συλλογικότητες και κινήσεις πόλης που υπερασπίζονται τους ελεύθερους χώρους και τους χώρους πράσινου που έχουν απομείνει στις πόλεις μας,

την Κυριακή 24/2 στις 11 π.μ. στον Αι Γιάννη της Καισαριανής, για να φυτέψουμε πάλι τα δέντρα που ξεριζώθηκαν.

Να συντονίσουμε τις ενέργειές μας για την υπεράσπιση του δάσους του Αϊ Γιάννη και να δώσουμε ηχηρό μήνυμα:

Το δάσος στον Αι Γιάννη ανήκει στους κατοίκους!

ΤΑ ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑΤΑ ΔΕ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ!


Ο Υμηττός δε θα καταστραφεί. Δε μένουμε παθητικοί θεατές, αντιστεκόμαστε συλλογικά στην τσιμεντοποίησή του.

Ας φέρουμε ένα πευκάκι ο καθένας και ας συναντηθούμε!

Η ηλεκτρονική διεύθυνση της Πρωτοβουλίας είναι ανοιχτή για προτάσεις συντονισμού: protovoulia.kaisarianis@gmail.com

17 Φεβ 2008

ΑΜΒΕR ALERT - Εξαφάνιση παιδιού
====================

Πότε ενεργοποιείται το AMBER ALERT HELLASΟρισμός: Ο όρος «εξαφανισμένο παιδί» αφορά ένα παιδί την τύχη του οποίου αγνοούν οι γονείς ή οι κηδεμόνες του.

Οι περιπτώσεις εξαφάνισης ανηλίκων που μπορούν να χαρακτηριστούν ως περιστατικά για Amber Alert θα πρέπει να εκτιμώνται συλλογικά και να διαθέτουν κάποιο από τα παρακάτω χαρακτηριστικά :

- Μικρή ηλικία του παιδιού / παιδιών.

- Σαφείς ενδείξεις ότι το παιδί να βρίσκεται σε κίνδυνο.

- Υποψίες που να δηλώνουν πιθανή αρπαγή ή απαγωγή του παιδιού.

- Σαφείς ενδείξεις που να δηλώνουν αρπαγή του παιδιού από ξένο πρόσωπο (ως ξένο μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμα και το συγγενικό σε κάποιες περιπτώσεις).

- Σαφείς ενδείξεις ότι το παιδί να βρίσκεται σε κίνδυνο.

- Το παιδί να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στην υγεία του.

=================================


Πώς μπορούμε όλοι να συμμετέχουμε ενεργά.


Μπορούμε όλοι να συμμετέχουμε ενεργά στην διαδικασία εντοπισμού ενός παιδιού που αγνοείται εγγραφόμενοι στην ΥΠΗΡΕΣΙΑ AMBER ALERT HELLAS μέσω του κινητού μας τηλεφώνου.

Ισχύει για τους συνδρομητές COSMOTE – VODAFONE – WIND

Πιο συγκεκριμένα για να εγγραφούμε πρέπει να αποστείλουμε ΜΟΝΟ τον/τους Τ.Κ. της/των περιοχής/ών, στην/ις οποία/ες κατοικούμε ή/και εργαζόμαστε έτσι ώστε σε περίπτωση εξαφάνισης ανηλίκου να λάβουμε SMS με τα στοιχεία και την περιγραφή του αγνοούμενου παιδιού. (Δείτε παράδειγμα).

Εγγραφή στην Υπηρεσία AMBER ALERT HELLAS


- Αποστολή SMS στο 1056 από το κινητό μας τηλέφωνο με τον/ους Τ.Κ., που επιθυμούμε (χρέωση 0,10€/SMS)

- Λήψη απαντητικού SMS (άνευ χρέωσης για τον συνδρομητή), το οποίο θα επιβεβαιώνει την εγγραφή μας στην Υπηρεσία AMBER ALERT HELLAS.

- Σε περίπτωση ενεργοποίησης AMBER ALERT HELLAS ο κάθε εγγεγραμμένος συνδρομητής θα λαμβάνει ένα SMS με τα στοιχεία και την περιγραφή του αγνοούμενου ανήλικου (άνευ χρέωσης για τον συνδρομητή).


Διαγραφή από την Υπηρεσία AMBER ALERT HELLAS


- Αποστολή SMS στο 1056 από το κινητό μας τηλέφωνο γράφοντας ΟΧΙ. Αυτόματα θα διαγραφούμε από την Υπηρεσία AMBER ALERT HELLAS. (χρέωση 0,10€/SMS)

Ετικέτες

τα δικά μου (325) περιβάλλον (91) writting (67) Greece (57) poetry (50) χρήσιμα (39) χαμόγελα (38) video (37) κοινωνία (35) φωτογραφία (32) health (30) environment (24) phtography (24) εθελοντισμός (24) υγεία (23) music (20) people (20) blogging (14) stories (14) children (13) παιδά (13) computers (12) information (11) μπλογκοπαίχνιδα (11) doctor (10) πολιτισμός (10) συνταγές (10) χιούμορ (10) medicine (9) ελλάδα (9) μουσική (9) activism (8) world (8) οι συνταγές της κρίσης (8) goverment (7) rights (7) safety (6) services (6) Πάρνηθα (6) γκρίνιες (6) εκθέσεις (6) ποίηση (6) Επιστήμη (5) amalia (4) earth (4) technology (4) Αναδάσωση (4) αηδιούλες (4) αρθρογραφία απο ιντερνετ (4) γιατρός (4) πολιτική (4) πρωτβουλίες (4) σοφά λόγια (4) emergency (3) theatre (3) Εναλλακτική οικονομία (3) εκδηλώσεις (3) εκθεσεις (3) με ενδιαφέρουν (3) φύση (3) χορός (3) ψυχαγωγία (3) economy (2) games puzles (2) είπαν (2) εκδόσεις (2) ελεύθερος χρόνος (2) κόσμος (2) νομικά θέματα (2) συναντήσεις (2) τεχνολογία (2) DVD (1) Greek movie (1) amber alert (1) dance (1) documentary (1) down syndrom (1) facebook (1) first aid (1) funny (1) internet security (1) nature (1) privacy (1) protest (1) radio (1) ΕΜ (1) ΧΡ (1) απορίες (1) απόκριες (1) αστικά τοπία (1) βιβλιο - e-book (1) διάστημα (1) διαβάζω (1) εναλλκτική ζωή (1) ενεργοί μικροοργανισμοί (1) εφημερίδες (1) ζωγραφική (1) θέατρο (1) καλομηνιάσματα (1) κινηματογράφος (1) παράξενα (1) παραδοξόνιο (1) παραμύθια (1) παραξενα chemtrails (1) παρατηρώ (1) πειραματα (1) περιοδικά (1) τεχνες (1) της γειτονιάς.... (1) φακελλάκι (1) ψάχνω (1)