Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η Αλεξάνδρα το παληκάρι

Απρίλης του 48 ή εκεί γύρω κάπου, ήταν και η Αλεξάνδρα μικρό κοριτσι τότε έπαιρνε στο κατόπι τα μπουλούκια των τσιγγάνων που πέρναγαν ...

6 Μαρ 2010

Ώρα της Γης 2010.



http://www.wwf.gr/earthhour/form.php



Το Σάββατο 27 Μαρτίου, στις 20:30, οι Έλληνες, πρωταγωνιστούμε εκ νέου στην Ώρα της Γης, σβήνοντας για μια ολόκληρη ώρα τα φώτα, και δίνοντας το δικό μας στίγμα στην παγκόσμια μάχη κατά της αλλαγής του κλίματος.

Οι ηγέτες του κόσμου, μας απογοήτευσαν στην Κοπεγχάγη. Η ανθρωπότητα όμως δεν σταματά τον αγώνα. Η «Ώρα της Γης 2010» δίνει φωνή και δύναμη πίσω στον πολίτη και στις τοπικές κοινωνίες.

Φορείς, δήμοι, κοινότητες, επιχειρήσεις αλλά και ο καθένας από εμάς, γινόμαστε φέτος οι πρωταγωνιστές της Ώρας της Γης, δημιουργώντας την προσωπική μας ιστοσελίδα και συγκεντρώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερες συμμετοχές. Δες εδώ τον τρόπο για να δημιουργήσεις τη δική σου σελίδα.

Πάρε στα χέρια σου τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και δήλωσε τώρα συμμετοχή στην Ώρα της Γης 2010.




«...Κύριοι, δυστυχώς επτωχεύσαμεν...»


«...Κύριοι, δυστυχώς επτωχεύσαμεν...»
Επιμέλεια: Χρήστος Μπουκώρος
24/1/2010
«...Κύριοι, δυστυχώς επτωχεύσαμεν...»

από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ http://www.taxydromos.gr

Αγαπητοί αναγνώστες, σήμερα δεν γράφουμε, αλλά αντιγράφουμε, γιατί αξίζει τον κόπο. Πιο συγκεκριμένα το βράδυ της Παρασκευής λάβαμε από Βολιώτη με σπουδές Οικονομίας και Λογιστικής, ο οποίος εργάζεται ως υψηλόβαθμο στέλεχος σε ξενοδοχειακή μονάδα στην Κρήτη και διαβάζει τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ καθημερινά από την ηλεκτρονική του έκδοση, το κείμενο που ακολουθεί. Το δημοσιεύουμε με ελάχιστες παρεμβάσεις, γιατί αποδεικνύει με τρόπο γλαφυρό και εκλαϊκευμένο την πορεία του δημόσιου χρέους και της οικονομικής μας κατάντιας. Κατόπιν επιθυμίας του δημοσιεύουμε μόνο τα αρχικά του (Α.Κ.) μαζί με τις ευχαριστίες μας για τον κόπο του να συγκεντρώσει τόσα πολλά και εξόχως ενδιαφέροντα στοιχεία με τρόπο και να μας τα παραθέσει με τρόπο αντικειμενικό και αδιαμφισβήτητο. Γράφει λοιπόν ο φίλος αναγνώστης:
«Στο τέλος της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα το κράτος που μας φιλοξενεί (και για λόγους συντομίας και μόνο θα αναφέρεται Ελλάδα από δω και στο εξής) βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης. Είναι συμπτωματικό; Είναι ξαφνικό κα αναπάντεχο; Όχι, πρόκειται για ένα ιστορικό επακόλουθο και μία ιστορική συνέχεια των κατά συρροή ληστρικών επιδρομών των πολιτικών, αφεντικών και τραπεζών, σε βάρος της εργατικής και αγροτικής τάξης, των οικονομικά ασθενέστερων και των μεταναστών.
Από την επανάσταση του 1821, δηλαδή πριν την σύσταση του, το ελληνικό κράτος βρίσκεται χρεωμένο στις Μεγάλες Δυνάμεις. Το 1824 η Ελλάδα συνάπτει το πρώτο δάνειο αξίας 800.000 στερλινών από το... φιλικά προσκείμενο αγγλικό βασίλειο. Στα ταμεία του πρώιμου κρατιδίου φτάνουν όμως μόνο 308.000 στερλίνες, τα υπόλοιπα ήταν τραπεζικά έξοδα και έξοδα κίνησης της αποστολής από την Αγγλία! Ακολούθησε ακόμη ένα δάνειο της τάξης των 2.000.000 στερλινών, εκ των οποίων κατέληξαν στα ελληνικά ταμεία μόλις 190.000! Από τις 1.100.000 στερλίνες θα κρατηθούν διάφορα ποσά για τόκους, έξοδα, μεσιτικά και προηγούμενα δάνεια συνολικού ύψους 529.000 στερλινών. Το 1827 ήλθε η πρώτη ουσιαστική πτώχευση λόγω αδυναμίας καταβολής των τοκοχρεολυσίων των δανείων του 1824 και 1825. Δύο χρόνια αργότερα ο τέως υπουργός εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και μετέπειτα έλληνας Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας για να συστήσει το κράτος εξέδωσε τα πρώτα ακάλυπτα ελληνικά χαρτονομίσματα. Το 1843 ήλθε η δεύτερη πτώχευση, αφού το Λονδίνο και το Παρίσι πρώτα αρνήθηκαν να δανείσουν τον Καποδίστρια, στη συνέχεια δάνεισαν τον Οθωνα με 60 εκατ. φράγκα, από τα οποία τα 33 εκατ. πήγαν αμέσως για την αποπληρωμή των «Δανείων της ανεξαρτησίας». Τα υπόλοιπα χρήματα δόθηκαν για την εξαγορά της Αττικής, της Εύβοιας και της Φθιώτιδας από την παραπαίουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ άλλο ένα μεγάλο ποσοστό του δανείου δικαιολογήθηκε ως έξοδα συντήρησης βαυαρικών στρατευμάτων στο ελληνικό κρατίδιο!
Για μεγάλο διάστημα επικράτησε ο εσωτερικός δανεισμός και ο εξωτερικός υποχώρησε αισθητά, μέχρι που το 1879 ξεκινά μια δεκαπενταετία ραγδαίας αύξησής του που οδήγησε τη χώρα στο τέλος του 1893 να χρωστά στο εξωτερικό 585,4 εκατ. φράγκα και να πτωχεύει για τρίτη φορά διά στόματος Χαρίλαου Τρικούπη. Τα χρήματα είχαν και πάλι χρησιμοποιηθεί για εξυπηρετήσεις παλαιών δανείων, είχαν επενδυθεί σε μια σειρά δημοσίων επενδύσεων και ανάπτυξης υποδομών, ενώ επιπλέον χρησιμοποιήθηκαν για την εξαγορά και άλλων επαρχιών στη Θεσσαλία, για τη χρηματοδότηση του «Κρητικού ζητήματος» και για προμήθειες πολεμικού υλικού. Σημειώνεται και εδώ ότι το 35% υπολογίζεται ότι δεν έφτασε ποτέ στο κράτος ως συνήθως... Έτσι ο δανεισμός είναι τόσο δυσβάσταχτος, που η πτώχευση έρχεται αναπόφευκτα. Η συνέχεια θέλει στην εξουσία ψευτοπατριώτες, δημαγωγούς και η χώρα που μας φιλοξενεί μπαίνει σε κατάσταση προ πολέμου, για την απελευθέρωση και άλλων εδαφών και τη δημιουργία της μεγάλης πατρίδας. Το 1897 οι Οθωμανοί φτάνουν περίπου έξω από τη Λαμία και οι Μεγάλες Δυνάμεις τους ανακόπτουν την πορεία. Την επομένη του «Ατυχούς πολέμου», χωρίς να υπάρξει «τυπική» πτώχευση, οι δυνάμεις εγκαθιστούν Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο στη χώρα, ο οποίος ΔΟΕ διατηρήθηκε έως το 1978!!!
Η αρχή του νέου αιώνα βρίσκει την Ελλάδα πάλι σε πολεμική εμπλοκή, Μακεδονικό και Βαλκανικοί Αγώνες. Κατά την περίοδο 1900-1914 συνομολογούνται δάνεια ύψους 521 εκ. φράγκων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν καθαρά για πολεμική χρήση στα βαλκάνια, για εξαγορά
νέων περιοχών σε Μακεδονία-Θράκη και για αποπληρωμή των παλαιότερων δανείων φυσικά. Στη συνέχεια ο μεγαλοϊδεατισμός των τριών ηπείρων και των πέντε θαλασσών θα βιώσει τη Μικρασιατική καταστροφή. Η οικονομική πορεία διαρθρώνεται από τις μεγάλες, έκτακτες πολεμικές δαπάνες (περίπου 6,2 δισ. δρχ.). Είναι περίοδος έξαρσης του εσωτερικού δανεισμού και σχεδόν εξάλειψης του εξωτερικού. Στον εξωτερικό δανεισμό υπάρχουν δύο μυστικά γερμανικά δάνεια, από 40 εκ. μάρκα έκαστο προς την κυβέρνηση Σκουλούδη το 1915 και 1916. Τα δάνεια κρατήθηκαν εντελώς μυστικά, ακόμα και από τη Βουλή και ουδαμού αναγραφόμενα. Η μυστικότητα αυτή θα αποτελέσει θέμα της ποινικής δικαιοσύνης το 1918. Στο ειδικό δικαστήριο ο Σκουλούδης θα υποστηρίξει ότι κρατήθηκε μυστικό για να μην εκληφθεί ως ένδειξη γερμανοφιλίας. Τέλος υπήρξε ένα μικρό δάνειο καναδικό 8 εκ. δολ. Επίσης και ένα για την εξαγορά, από τη Γαλλία, της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσ/κης-Κων/λης, την οποία είχε καταλάβει ο ελληνικός στρατός το 1913.
Μέχρι το 1922 εκδίδονται 1,5 δισ. δραχμές χωρίς κανένα αντίκρισμα, όλα για τις ανάγκες του πολέμου. Παρά την ήττα όμως στη Μικρά Ασία, η πτώχευση έχει αποφευχθεί με το Α Αναγκαστικό Δάνειο που επιβάλλεται από τον υπουργό Οικονομικών Π. Πρωτοπαπαδάκη, ο οποίος κόβει στη μέση τα χαρτονομίσματα, κρατά το ένα μέρος στην κυκλοφορία και ανταλλάσσει το άλλο με τίτλους εσωτερικού δανείου! Η Ελλάδα είναι για άλλη μία φορά στα όρια της πτώχευσης, όμως την αποφεύγει χάρη νέου δανεισμού από την Κοινωνία των Εθνών υπέρ των προσφύγων, θυμάτων της εθνικής έξαρσης στη Μικρά Ασία.
Από το 1924 μέχρι το 1930 εισέρρευσαν στην Ελλάδα 900 εκ. χρυσά φράγκα. Τον ρόλο του τοκογλύφου - εθνικού ευεργέτη ανέλαβαν οι ΗΠΑ και Αγγλία κατά 80% και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες το υπόλοιπο 20%. Το τραγελαφικό είναι ότι συνολικά την περίοδο 1824-1932 είχαμε δανεισθεί από το εξωτερικό 2,2 δισ. χρυσά φράγκα, ενώ είχαμε αποσβήσει 2,38 δισ. χρ. φρ. δηλαδή 183 εκ. περισσότερα από όσα είχαμε δανεισθεί και πάλι χρωστούμε 2 δισ. χρ. φρ. λόγω των «εξαιρετικών» συμβάσεων που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις! Το 1932 αναπόφευκτα είχαμε την τέταρτη πτώχευση!
Μέχρι το 1945 δεν θα υπάρξει νέος εξωτερικός δανεισμός, ενώ θα παγώσει, λόγω παγκόσμιας κρίσης και Β Παγκόσμιου Πολέμου, η αποπληρωμή των παλαιών δανείων. Ακολουθεί η μεταπολεμική περίοδος, ο εμφύλιος και η εθνική ανασυγκρότηση της χώρας από τον Τrumanη με το σχέδιο Μarshal. Μέχρι το 1955 η Ελλάδα είχε συνάψει δάνεια ύψους 145 εκ. δολαρίων. Έπεται μια δεκαετία βαθειάς πολιτικής αστάθειας υπό Καραμανλή και Παπανδρέου, όπου η χώρα δανείζεται ανά 6 μήνες το ποσό των 406 εκ. δολαρίων! ΗΠΑ, Αγγλία και Δυτ. Γερμανία ήταν αυτή τη φορά οι… εθνικοί χορηγοί.
Από το επόμενο διάστημα 1967-1974 εμφανίζεται για πρώτη φορά η δημιουργική λογιστική. Ξαφνικά οι «πατριώτες» συνταγματάρχες βάζουν την ελληνική φεουδαρχία σε γύψο και σταματά ο εξωτερικός δανεισμός. Με την μορφή που τον γνωρίζαμε...γιατί από συστάσεως του ελληνικού κράτους είχαμε συνηθίσει τον απευθείας δανεισμό της ελληνικής οικονομίας από τους κλασικούς μας… ευεργέτες, ΗΠΑ, Αγγλία. Γαλλία, Γερμανία αλλά και άλλους μικρότερης εμβέλειας σπόνσορες, όπως π.χ. η Αίγυπτος. Τότε λοιπόν αρχίζουν να λαμβάνουν δάνεια όλοι εκείνοι οι εργολάβοι, μηχανικοί και επιχειρηματίες, βιομήχανοι που αποτελούν μέχρι και στ μέρα τον κορμό της ελληνικής οικονομίας με εγγυητή το ελληνικό δημόσιο. Έπαψε λοιπόν να δανείζεται το κράτος και δανείζονταν απευθείας οι ομοφρονούντες με εγγυητή το ελληνικό κράτος! Δάνεια που φυσικά δεν αποπληρώθηκαν ποτέ από τους ίδιους, αλλά χρέωσαν το ελληνικό δημόσιο με αρκετά δισ. δραχμές!

Στη μεταπολίτευση το γεγονός που συντέλεσε στην αύξηση του δημόσιου χρέους ήταν η διεύρυνση του κράτους και των δημοσίων οργανισμών αλλά και η κρατικοποίηση αρκετών χρεωκοπημένων επιχειρήσεων μετά το 1981. Οι προϋπολογισμοί του κράτους μετά το 1974 πέφτουν στην κυριολεξία έξω, φτάνοντας το έλλειμμα στο 26, 1% του ΑΕΠ. Τα ελλείμματα αυτών των προϋπολογισμών καλύπτονται όλα από νέα δάνεια ύψους 18,4 δισ. δολαρίων. Το 1985 βρίσκει την Ελλάδα με την παγκόσμια πρωτιά στο κατά κεφαλήν δημόσιο χρέος! Στη συνέχεια όμως ο δανεισμός του κράτους άρχισε να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, με το δημόσιο χρέος να φτάνει το 1999 στο 80% του ΑΕΠ. να εκτινάσσεται στο 111,6% το 1993 και σήμερα σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφονται έχει διαμορφωθεί το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης για το 2009 στα 300,8 δισ. ευρώ, που σημαίνει με βάση το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν το 125,3%!
Για το επόμενο έτος η εκτίμηση είναι ότι θα διαμορφωθεί στα 326,305 δισ. ευρώ που φτάνει το 133,6%, κάτι που συμπίπτει απόλυτα με τις πιο δυσμενείς προβλέψεις των διεθνών οργανισμών. Ενώ μόνο για το 2009 ο δανεισμός του ελληνικού κράτους ήταν 54 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 18 δισ. προορίζονταν για τις τράπεζες. Επιγραμματικά αναφέρουμε, χρέος κεντρικής κυβέρνησης 2009 300,80 δισ., δάνεια επιχειρήσεων από τράπεζες 132,23 δισ., στεγαστικά δάνεια από τράπεζες 79,14 δισ., καταναλωτικά δάνεια από τράπεζες 6,44 δισ., επίσημα χρέη εργοδοτών προς τα ταμεία 9.00 δισ., χρέη προς την εφορία 20,00 δισ., εγγυήσεις ένοπλων δυνάμεων 25,00 δισ., μεταχρονολογημένες επιταγές 360 δισ. Σύνολο 962,61 δισ. ευρώ! Τόσα έχουμε στην καμπούρα μας ως λαός και τα οποία με τον έναν ή άλλο τρόπο πρέπει να αποπληρώσουμε».

ΑΕΠ : Το ΑΕΠ αποτελείται από το σύνολο των αγαθών, υλικών και άυλων τα οποία παράγονται από την οικονομία σε ορισμένη χρονική περίοδο. Ορίζεται ως το άθροισμα των χρηματικών αξιών όλων των προϊόντων και υπηρεσιών. Ο υπολογισμός του βασίζεται στις τιμές της αγοράς, π.χ. αν διπλασιαστούν οι τιμές των προϊόντων, ενώ οι ποσότητες μείνουν σταθερές, η χρηματική αξία του ΑΕΠ θα διπλασιαστεί παρά το γεγονός ότι το πραγματικό ΑΕΠ είναι στο ίδιο επίπεδο. Κακώς αναφέρεται ως δείκτης ανάπτυξης γιατί δεν φανερώνει τη σχέση μεταξύ ποσότητας και αξίας παράγωγης σε μία χώρα.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ: Ονομάζεται το φαινόμενο της συνεχούς ανόδου του γενικού επιπέδου τιμών. Ισοδυναμεί με συνεχή μείωση της αγοραστικής δύναμης και πλήττει κυρίως τα εισοδήματα των υπαλλήλων, εργατών και συνταξιούχων σε αντίθεση με το πραγματικό εισόδημα των επιχειρηματιών που αυξάνει δεδομένου του ότι οι τιμές των προϊόντων αυξάνουν πιο γρήγορα από τις τιμές των παραγωγικών συντελεστών και επομένως οι εισπράξεις τους αυξάνουν από τις παραγωγικές δαπάνες.

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ: είναι το άθροισμα των ελλειμμάτων των προηγούμενων ετών και των τόκων που προέρχονται από αυτά, εφόσον καλύπτονται με πρόσθετο δανεισμό. Το έλλειμμα που σε κάθε χρονική περίοδο προέρχεται από τη διαφορά του συνόλου των δημοσίων δαπανών από το σύνολο των δημοσίων εσόδων δείχνει την πορεία της οικονομίας ενός κράτους. Τα άτομα επιβαρύνονται καθημερινά από το δημόσιο χρέος καθώς το εισόδημά τους μειώνεται μέσω της προσπάθειας του κράτους να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του και να αύξηση τα έσοδα του από τους άμεσους και έμμεσους φόρους.








2 Μαρ 2010

Έκθεση Φωτογραφίας - η " ΓΥΝΑΙΚΑ" μέσα από τα μάτια μας




SPIRAcafe
Μεσολογγίου 5, Εξάρχεια
http://www.myspace.com/spiracafe
mail : spiracafe@gmail.com

έκθεση φωτογραφίας
η " ΓΥΝΑΙΚΑ" μέσα από τα μάτια μας


Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας το SPIRAcafe διοργανώνει μια διαφορετική έκθεση φωτογραφίας.

Με '' εργαλείο '', την φωτογραφική μηχανή, Γυναίκες, μας δείχνουν μέσα από τα μάτια τους, πως ''βλέπουν'' την γυναίκα σήμερα.

Σε αυτή την έκθεση, εκτός από καταξιωμένες φωτογράφους, συμμετέχουν δημοσιογράφοι, εικαστικοί, εργάτριες, υπάλληλοι, φοιτήτριες και γενικότερα γυναίκες εργαζόμενες σε διαφορετικούς τομείς. Δίνοντάς μας έτσι την ευκαιρία να '' δούμε μέσα από τα μάτια τους '' την γυναίκα του 2010.

ΣΥΜΕΤΕΧΟΥΝ :

ΜΑΡΩ ΚΟΥΡΗ
ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΑΡΟΛΙΔΟΥ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ ΜΠΑΤΖΙΑ
ΑΛΕΞΙΑ ΠΟΛΥΜΕΝΟΠΟΥΛΟΥ
PHOEBE FOT
ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΤΣΑΡΑ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΚΙΑ
ΤΕΤΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
SLAVIANA CHEKIROVA
ΜΑΤΙΝΑ ΚΑΒΑΛΑΡΗ
ΣΙΣΣΥ ΜΟΡΦΗ

η έκθεση αυτή θα διαρκέσει από την Δευτέρα 8 Μαρτίου, έως και την Κυριακή 21 Μαρτίου.

Στα πλαίσια αυτής της έκθεσης, συμπεριλαμβάνονται και μερικές ακόμα σημαντικές εκδηλώσεις.

Δευτέρα 8/3 στις 21.00
θα γίνει η παρουσίαση και προβολή της βραβευμένης φωτογραφικής δουλειάς, της Μάρως Κουρή

''ΦΥΛΑΧΤΟ'', ΟΙ ΑΛΠΙΝΟΙ ΤΗΣ ΤΑΝΖΑΝΙΑΣ

Υπήρξε η πρώτη φωτορεπόρτερ που καταπιάστηκε με το θέμα των Αλμπίνων στην Τανζανία. Και έμελλε να βραβευτεί για αυτήν της την επιλογή.

Η Μάρω Κουρή απέσπασε το βραβείο του καλύτερου φωτορεπορτάζ στον διεθνή διαγωνισμό scoop, με τον Ντομινίκ Σαρλέ, εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής, να εκθειάζει τη δουλειά της, όπως παρουσιάστηκε στην έκθεση με τίτλο «Φυλαχτό»: «Το θέμα της τεκμηριώνεται πλήρως, αλλά και ο τρόπος που η ίδια το απέδωσε από πλευράς σύνθεσης και χρωμάτων είναι εξαιρετικός. Επιπλέον, το ρεπορτάζ διαθέτει μια τέλεια ισορροπία ανάμεσα στην καταγγελία της παράλογης φρίκης και στην ελπίδα για διέξοδο. Οι εικόνες ευτυχίας που υπάρχουν κάθε άλλο παρά ξενίζουν. Υπενθυμίζουν την ανάγκη αυτών των ανθρώπων να πιστέψουν, να ελπίζουν, να ζουν».

Ακόμα την

Δευτέρα 8 /3 μετά την παρουσίαση της Μάρως Κουρή θα ακολουθήσει ''WORKING GIRL'S PARTY '' με γυναίκες Dj's, μεταξύ των οποίων και η παραγωγός του Ρ/Σ στο Κόκκινο 105.5, Ντίνα Μπατζιά.



*επιμέλεια έκθεσης
Σπύρος Τσακίρης

Για το SPIRAcafe
σπύρος τσακίρης
6979688757
stsak@enet.gr

Τη Νύχτα της Γυναίκας (8/3), η μουσική και τα φώτα θα χαμηλώσουν στο SPIRAcafe, για να προβληθεί η βραβευμένη φωτογραφική δουλειά " ΦΥΛΑΧΤΟ" της Μάρως Κουρή.
Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης "Η γυναίκα σήμερα" από Γυναίκες - Φωτογράφους,

με αφορμή την Ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας.

Η έκθεση και η προβολή επιμελείται από τον Σπύρο Τσακίρη

Το «κλαμπ των φωτογράφων», όπως αποκαλείται το SPIRAcafe βρίσκεται στην οδό Μεσολογγίου 5, (κάθετη στην Κωλέττη), στα Εξάρχεια.

Ώρα προβολής: 21:00

Το φωτορεπορτάζ της Μάρως Κουρή είναι οι αλμπίνοι (λευκοπαθικοί) στην Τανζανία και το παράνομο χρηματιστήριο που έχει στηθεί εναντίον τους.

Η φωτορεπόρτερ ταξίδεψε στα πιο απόμακρα, όμορφα μα παμφτωχά χωριά της λίμνης Βικτώρια - της μεγαλύτερης Αφρικανικής λίμνης μαζί με τον δημοσιογράφο Γιώργο Ξεπαπαδάκο, σε μια αποστολή του BHMagazino. Τα τελευταία χρόνια οι μάγοι της περιοχής, που δυστυχώς εμπιστεύεται και η πλειοψηφία των κατοίκων, λένε ότι ένα μέλος αλμπίνου κάνει για φυλαχτό και φέρνει πλούτο. Δεκαπέντε έως και είκοσι χιλιάδες δολάρια πουλιέται στην μαύρη αγορά των φυλαχτών ένα μέλος αλμπίνου.*

Πρόκειται για την έκθεση φωτογραφίας, που παρουσιάστηκε στο 24ο διεθνές φεστιβάλ φωτοδημοσιογραφίας Σκουπ, στην Γαλλική πόλη Ανζέρ, τον περασμένο Νοέμβριο.

Εκεί, όπου τη βραδυά της τελετής λήξης, απονεμήθηκε στην Μάρω Κουρή το βραβείο "Φωτορεπορτάζ έρευνας" του 24ου διεθνή διαγωνισμού φωτοδημοσιογραφίας Scoop.

Ο Ντομινίκ Σαρλέ, μέλος της οργανωτικής επιτροπής του φεστιβάλ φωτοδημοσιογραφίας scoop d' Angers έγραψε στο δελτίο τύπου:

"Είναι η έκθεση που προκάλεσε τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό και είναι το θέμα που είχε την ομόφωνη αποδοχή των μελών της 15μελούς κριτικής επιτροπής για να της αποδώσουν το βραβείο prix d'enquete. του ολοκληρωμένου φωτορεπορτάζ". Το ρεπορτάζ επιμελήθηκε από την φωτορεπόρτερ σε μια τέλεια ισορροπία ανάμεσα στην καταγγελία της παράλογης φρίκης αλλά και στην ελπίδα για διέξοδο. Οι εικόνες της Μάρως Κουρή, έχουν δόσεις ευτυχίας μέσα στην οδυνηρό ρεαλισμό τους.

* Περισσότερα στο www.marokouri.com




1 Μαρ 2010

Βαθειά πληγή....






Κλιματική αλλαγή και βιοποικιλότητα: ανάγκη για μία σχέση συνύπαρξης



Κλιματική αλλαγή και βιοποικιλότητα:
ανάγκη για μία σχέση συνύπαρξης

Το σχέδιο νόμου «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αναμένεται να ψηφιστεί το προσεχές χρονικό διάστημα. 174 φορείς έχουν καταθέσει τις ενστάσεις τους στο σχέδιο νόμου και προτείνουν σειρά μέτρων για τη σωστή αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, χωρίς να υποθηκεύεται το μέλλον της βιοποικιλότητας της χώρας.

Η πρόταση των φορέων περιλαμβάνει για πρώτη φορά χαρτογράφηση σε εθνικό επίπεδο της σωστής χωροθέτησης των αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, την οποία εκπόνησε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Στη χαρτογράφηση φαίνονται οι ορνιθολογικά ευαίσθητες στα αιολικά πάρκα περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες και θα πρέπει να εξαιρεθούν από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

Γιατί όμως; Ενώ το σχέδιο νόμου έχει «καλές προθέσεις» και περιέχει λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που στην Ελλάδα αναμέναμε για καιρό (όπως για παράδειγμα η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια και η συντόμευση της γραφειοκρατικής διαδικασίας αδειοδότησης), ο ίδιος νόμος ανοίγει τον δρόμο για την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στις πολυτιμότερες προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας. Εάν ψηφιστεί το σχέδιο νόμου ως έχει, θα εγκατασταθούν αιολικά πάρκα μέσα στους πυρήνες Εθνικών Δρυμών, στις ανέγγιχτες βραχονησίδες και τις βουνοκορφές της Ελλάδας. Αυτό είναι που θέλουμε για το φυσικό περιβάλλον και τις επόμενες γενιές που θα το κληρονομήσουν;

Στην προσπάθεια λοιπόν να δοθούν λύσεις για την κλιματική αλλαγή δημιουργείται ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα: η χωρίς όρους πρόσβαση μιας αναπτυξιακής δραστηριότητας στους τελευταίους ανέγγιχτους πυρήνες της ελληνικής φύσης. Οι κύριες περιοχές που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων είναι οι βουνοκορφές και οι ακατοίκητες νησίδες, τα πλέον πολύτιμα οικοσυστήματα που διαθέτει η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών, αλλά και η κατασκευή των συνοδών έργων (δρόμοι, γραμμές μεταφοράς ρεύματος, κ.λπ.) αναμένεται να υποβαθμίσει σημαντικά την βιοποικιλότητα στις περιοχές αυτές. Ενδημικά είδη φυτών ή ζώων μπορεί να εξαφανιστούν και ολόκληρες αποικίες προστατευόμενων ειδών πουλιών να εγκαταλειφθούν οριστικά. Επίσης, τα πλέον απειλούμενα είδη της Ελλάδας, όπως π.χ. οι γύπες θα αντιμετωπίσουν άμεσα κίνδυνο πρόσκρουσης - θανάτωσης.

Μάλιστα, σε ότι αφορά στους πυρήνες των Εθνικών Πάρκων και Δρυμών της χώρας, το σχέδιο νόμου αναφέρει ότι για να μην εγκατασταθούν αιολικά πάρκα εντός των ορίων τους, θα πρέπει να έχει εγκριθεί το σχετικό έργο στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) της περιοχής. Όμως, όπως είναι γνωστό, σχεδόν καμία από τις εγκεκριμένες ΕΠΜ των προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας δεν περιέχουν τέτοια περιγραφή, ενώ οι περισσότερες ΕΠΜ δεν έχουν καν εγκριθεί, με αποτέλεσμα πάνω από 50 προστατευόμενες περιοχές να μην έχουν ακόμα θεσμοθετηθεί!

Οι 174 συμμετέχοντες φορείς πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς να θυσιαστεί η φυσική κληρονομιά μας. Άλλωστε, χρειαζόμαστε υγιή και λειτουργικά οικοσυστήματα για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή.

Περισσότερες πληροφορίες για τις προτάσεις της Ορνιθολογικής και των υπόλοιπων περιβαλλοντικών φορέων μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα:
http://www.ornithologiki.gr/gr/politiki/wind_farms.php




«Χελιδονίσματα 2010»

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, για μια ακόμη χρονιά, διοργανώνει την εκδήλωση «Χελιδονίσματα 2010» και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους για να υποδεχθούμε την Άνοιξη και τους προάγγελούς της, τα χελιδόνια, με τον πιο δημιουργικό τρόπο: φτιάχνοντάς τους μια φωλιά.

Τα υλικά απλά, αλλά ταυτόχρονα και δυσεύρετα! Πηλός, για να αντικαταστήσει το χώμα που τα χελιδόνια δυσκολεύονται πλέον να βρουν στις πόλεις και πολύς ενθουσιασμός!
Τα παιδιά με τη βοήθεια μελών και εθελοντών της Ορνιθολογικής θα κατασκευάσουν φωλιές και θα τις πάρουν για να τις τοποθετήσουν σπίτι τους, προσφέροντας έτσι στα χελιδόνια έτοιμες κατοικίες!

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν 8-20 Μαρτίου στο Πάρκο «Α. Τρίτσης» στο Ίλιον Αττικής, στο Πάρκο «Φράγμα Θέρμης» στη Θεσσαλονίκη και στο Πάρκο έναντι Γηπέδου στην Έδεσσα.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Γραφείο Πάρκου «Α. Τρίτσης»:
Τηλ. / Fax: 210 23 16 977, e mail: park@ornithologiki.gr

Γραφείο Θεσσαλονίκης:
Τηλ. / Fax: 2310 244 245, e mail: thess@ornithologiki.gr




Υπάρχει και φιλότιμο







Σελίδες

Ετικέτες

τα δικά μου (327) περιβάλλον (91) writting (67) Greece (57) poetry (50) χρήσιμα (39) χαμόγελα (38) video (37) κοινωνία (35) φωτογραφία (32) health (30) environment (24) phtography (24) εθελοντισμός (24) υγεία (23) people (21) music (20) stories (15) blogging (14) children (13) παιδά (13) computers (12) information (11) μπλογκοπαίχνιδα (11) doctor (10) πολιτισμός (10) συνταγές (10) χιούμορ (10) medicine (9) ελλάδα (9) μουσική (9) activism (8) world (8) οι συνταγές της κρίσης (8) goverment (7) rights (7) safety (6) services (6) Πάρνηθα (6) γκρίνιες (6) εκθέσεις (6) ποίηση (6) Επιστήμη (5) amalia (4) earth (4) technology (4) Αναδάσωση (4) αηδιούλες (4) αρθρογραφία απο ιντερνετ (4) γιατρός (4) πολιτική (4) πρωτβουλίες (4) σοφά λόγια (4) emergency (3) theatre (3) Εναλλακτική οικονομία (3) εκδηλώσεις (3) εκθεσεις (3) με ενδιαφέρουν (3) φύση (3) χορός (3) ψυχαγωγία (3) economy (2) games puzles (2) είπαν (2) εκδόσεις (2) ελεύθερος χρόνος (2) κόσμος (2) νομικά θέματα (2) συναντήσεις (2) τεχνολογία (2) DVD (1) Greek movie (1) amber alert (1) antiwar (1) dance (1) documentary (1) down syndrom (1) facebook (1) first aid (1) funny (1) internet security (1) nature (1) plektaniart (1) privacy (1) protest (1) radio (1) ΕΜ (1) ΧΡ (1) απορίες (1) απόκριες (1) αστικά τοπία (1) βιβλιο - e-book (1) διάστημα (1) διαβάζω (1) εναλλκτική ζωή (1) ενεργοί μικροοργανισμοί (1) εφημερίδες (1) ζωγραφική (1) θέατρο (1) καλομηνιάσματα (1) κινηματογράφος (1) παράξενα (1) παραδοξόνιο (1) παραμύθια (1) παραξενα chemtrails (1) παρατηρώ (1) πειραματα (1) περιοδικά (1) τεχνες (1) της γειτονιάς.... (1) φακελλάκι (1) ψάχνω (1)