http://konstantakopoulos.blogspot.com/2011/06/blog-post_15.html
ΣΤΑΪΝΓΚΑΡΝΤ ΠΡΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΣΤΑΜΑΤΕΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ. ΖΗΤΕΙΣΤΕ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ.
Συνέντευξη στον Δημήτρη Κωνσταντακόπουλο
H Handelsblatt είναι η σημαντικότερη οικονομική εφημερίδα της ηπειρωτικής Ευρώπης, η παληότερη, μεγαλύτερη και εγκυρότερη οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας. Εκδίδεται στο Ντύσελντορφ, βιομηχανική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Τη διευθύνει ο Γκάμπορ Στάινγκαρτ, οικονομολόγος, πολιτικός επιστήμων, συγγραφέας πολλών best-sellers. Φιλέλλην και πεπεισμένος ευρωπαϊστής, μας μίλησε για το ελληνικό/ευρωπαϊκό ζήτημα.
Ερώτ. Πως βλέπετε τη νέα συμφωνία Ελλάδας-ΕΕ. Θα δουλέψει;
Απ. ‘Oχι. Οι δυτικές κυβερνήσεις και το ΔΝΤ αγοράζουν χρόνο. Δεν βοηθάει. Χρειαζόμαστε πραγματική λύση. Δεν είναι πολύ σοφό να καταπολεμάς κρίση χρέους με τεράστια νέα χρέη.
Ερ. Η εναλλακτική;
Απ. Αναδιάρθρωση. Διαπραγμάτευση για ανακούφιση από το χρέος. Λες σε όσους πήραν ρίσκο, τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, ελάτε να βρούμε λύση, για να αποσπάσει κάτι η Ελλάδα. Χρειάζεστε αέρα να αναπνεύσετε. Προσθέτοντας χρέος σε μια ήδη υπερχρεωμένη Ελλάδα θα έχεις βαθύτερη κρίση, αύξηση χρέους, διάλυση του ηθικού.
Ερ. Μα σχεδόν όλοι λένε ότι μία είναι η λύση: λιτότητα, ιδιωτικοποιήσεις, πλήρης αποπληρωμή…
Απ. Λάθος. Τι μάθαμε από την ιστορία; Ο Σακς και τα παιδιά του Σικάγου πήγαν στη Μόσχα να συνεφέρουν την οικονομία με αυστηρή λιτότητα. Η χώρα διαλύθηκε. Ο Σακς αποκήρυξε τη συνταγή του! Οι Γερμανοί αποφασίσαμε στην ενοποίηση ότι δεν έχει νόημα να κόβεις δαπάνες και να αυξάνεις φόρους. Επενδύσαμε πολύ, αυξήσαμε τις εργατικές αμοιβές στην Ανατολή. Είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα. Το πρόγραμμά μας δούλεψε γιατί ήταν στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από όσα κάνουμε στην Ελλάδα.
Ερ. Οι αντίπαλοι της αναδιάρθρωσης λένε ότι αντιπροσωπεύει συστημική απειλή για τις τράπεζες.
Απ. Οι τραπεζίτες μας, περιλαμβανομένης της Ντώυτσε Μπανκ, μου λένε ότι έχουν ενσωματώσει στους ισολογισμούς ένα κούρεμα π.χ. 30%. Το περιμένουν κι αν δεν το κάνετε οι χρηματαγορές και οι ιδιώτες επενδυτές δεν θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αναπτυχθεί. Τώρα, οι χρηματαγορές είναι κλειστές για σας, αν δεν πληρώσετε 25%. Για να βγεις από την παγίδα πρέπει να αναδιαρθρώσεις. Οι τράπεζες είναι έτοιμες.
Ερ. ‘Άλλες τράπεζες μπορεί να μην είναι έτοιμες, υπάρχουν και τα CDS.
Aπ. Αυτά τα λένε όσοι θέλουν να τα φορτώσουν όλα στους φορολογούμενους. Σε τελική ανάλυση είναι πολιτική απόφαση. Δεν μπορούν όσοι πήραν ρίσκο να φορτώσουν το κόστος στις κοινωνίες. Πρέπει να τιμωρηθούν.
Ερ. Λένε ότι οι τράπεζες είναι πολύ μεγάλες για να χρεωκοπήσουν. Τα κράτη και οι κοινωνίες;
Απ. Κάποιος θα πληρώσει το λογαριασμό. Και θα έρθει, και ο οικονομικός και ο πολιτικός, που μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος για την ΕΕ. Οι Γερμανοί είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για βοήθεια. Αλλά δεν είναι βοήθεια. Τα δισεκατομμύρια δεν πάνε στην Ελλάδα, πάνε στις τράπεζες. Επιδεινώνεται η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και ο προϋπολογισμός. Πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση.
Ερ. Αν σας ρωτούσε, τι θα συμβουλεύατε τον κ. Παπανδρέου;
Απ. Πρώτο, να σταματήσει να κάνει βαθύτερη την κρίση χρέους με νέο χρέος. Να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τους επενδυτές, κράτη και ιδιώτες. Να προσέξει ταυτόχρονα τις τράπεζές του, να μην υπάρξει πανικός με τις καταθέσεις. Δεύτερο, να βάλει στο τραπέζι ένα πρόγραμμα ανάκαμψης και ανάπτυξης, που θα επιτρέψει να έρθει νέο δημόσιο και ιδιωτικό χρήμα, όχι για να πληρωθεί το χρέος, αλλά για νέες υποδομές και επενδύσεις. Το πραγματικό πρόβλημά σας είναι η μεγάλη αδυναμία της οικονομίας να ανταγωνισθεί στις εξαγωγές. Η γερμανική οικονομία εξάγει τρία δις καθημερινά, η ελληνική πενήντα εκατομμύρια. Είναι πολύ μεγάλο χάσμα. Χρειάζεται πρόγραμμα ανάκαμψης και ανάπτυξης. Τρίτο, να κινητοποιήσει τους ανθρώπους. Τώρα τους ρίχνει, κόβοντας δαπάνες, αυξάνοντας φόρους. Πρέπει να εμπνεύσει τη χώρα, να αναγνωρίσει τις αποτυχίες του παρελθόντος, την ανάγκη για σταμάτημα των υπερδαπανών και επιστροφή στη δουλειά, να σας κινητοποιήσει. Είναι πολύ σημαντικό.
Ερ. Μα έχει διαπραγματευτικά όπλα;
Απ. ‘Εχει. ‘Ολοι ενδιαφέρονται για το μέλλον της Ευρώπης. Κάνουμε ιστορία τώρα. Γεννιούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Είμαστε τμήμα της διαδικασίας, βλέπουμε τη γέννηση ενός κράτους, μας τρομάζει, είναι δύσκολη, περίπλοκη. Αλλά πιστεύω ότι θα γεννηθεί στο τέλος αυτής της διαδικασίας που άρχισε στο τέλος του Πολέμου. Οι κρίσεις είναι μέρος της διαδικασίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης είναι η κύρια αξία μας. ‘Ολοι ξέρουμε ότι έχουμε να κάνουμε με κάτι πολύ μεγαλύτερο από μια κρίση χρέους. Η Ελλάδα κρατάει το μέλλον όλου του ευρωπαϊκού σχεδίου.
Ερώτ. Ζητάτε ευρωπαϊκό «New Deal»;
Απάντ. Θάλεγα περισσότερο σχέδιο Μάρσαλ ή το πρόγραμμα για την Ανατολική Γερμανία.
Ερώτ. Είναι ασύμβατο με τη δομή του Μάαστριχτ
Απ. Η δομή αυτή έχει ήδη καταστραφεί. Το πρώτο κράτος που δεν μπόρεσε να εφαρμόσει τη συνθήκη ήταν η Γερμανία. Στην ύφεση του ’90 δεν εφαρμόσαμε το 3% των ελλειμμάτων. Το Μάαστριχτ είναι ένα κομμάτι χαρτί, Πρέπει να το προσαρμόσουμε. Συμφωνώ με την πρόταση Τρισέ για Υπουργείο Οικονομικών. Πάει στη σωστή κατεύθυνση. Θα επαναφέρει και την εμπιστοσύνη στη Νότιο Ευρώπη.
Ερ. Υπάρχουν στην Ευρώπη πολιτικοί να πάρουν μέτρα εις βάρος των τραπεζών;
Απ. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας μας έστειλε ένα καθαρό μήνυμα ανεβάζοντας πάνω από 20% το επιτόκιο της Ελλάδας. Το φανάρι είναι κόκκινο, πολύ κόκκινο. Μας λένε «σταματείστε αυτό που κάνετε τώρα». Το δεύτερο σήμα που μου έρχεται από ιδιώτες επενδυτές είναι «ας καθήσουμε να βρούμε λύση». Οι χρηματαγορές είναι το μόνο ανθρώπινο σύστημα που ενδιαφέρεται μόνο για το μέλλον. Χρειαζόμαστε νέο ξεκίνημα. Δώσαμε πίστωση 110 δις στην Ελλάδα. Στην Αν. Γερμανία δώσαμε 160 δις κάθε χρόνο, πάνω από δέκα χρόνια. Μπορεί να γίνει. Το ελληνικό πρόβλημα δεν πρέπει να γίνει πρόβλημα του ευρώ και της ΕΕ. Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 2,5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, δεν είναι πρόβλημα.
Ερ. Γιατί Γαλλία και Γερμανία δεν σταμάτησαν τις επιθέσεις των αγορών στην Ελλάδα το 2009-10.
Aπ. Αυτή είναι η μία πλευρά. Αλλά οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πηγαίνουν μια χαρά. Παράγουμε πολύ πλούτο. Υπάρχει πρόβλημα προϋπολογισμού σε μια-δυο χώρες; Ας αναδιαρθρώσουμε το χρέος και ας φτιάξουμε προγράμματα επιστροφής στην ευημερία.
Ερ. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί παίρνουν υπόψι τους την πιθανότητα κοινωνικής έκρηξης στην Ελλάδα;
Απ. Δεν είμαι σίγουρος. Παίρνουν υπόψι τους την πιθανότητα κοινωνικής έκρηξης στις δικές τους χώρες. Μιλούσα τις προάλλες με τον Υφυπουργό Οικονομικών του Σόιμπλε, έχουν την ελληνική κοινωνική κατάσταση στο ραντάρ, κυρίως όμως φοβούνται ένα εθνικό «ξέσπασμα» των Γερμανών. Υπάρχει πιθανότητα κοινωνικής έκρηξης. Γι’ αυτό λέω να σταματήσουμε να ρίχνουμε κάτω την Ελλάδα.
Σέβομαι το πρόσωπο και την πολιτική του κ. Παπανδρέου. Είναι ήρωας. Πλησιάζει όμως σε σημείο που πρέπει να σκεφτεί πολύ. Χρειαζόμαστε κάποιον τώρα να αλλάξει το παιχνίδι. Ο κ. Παπανδρέου πρέπει να βρει μια έξοδο από την παγίδα. Δεν θα προέλθει από τη Γερμανία ή τη Γαλλία. Γνωρίζω και σέβομαι τον κ. Παπανδρέου, έχει δώσει το λόγο του στον χρηματοπιστωτικό τομέα ότι δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση και κούρεμα, αλλά πρέπει να στείλει τώρα το αρχικό πολιτικό μήνυμα. Κάναμε λάθος τον περασμένο ενάμισυ χρόνο. Πρέπει να βρούμε λύση, νέο δρόμο. Η πολιτική και στρατηγική κίνηση πρέπει νάρθει από τον ίδιο και το γραφείο του τώρα. Αν εκείνος δεν ζητήσει αναδιάρθρωση δεν μπορεί να την κάνει η ‘Αγκελα Μέρκελ. Πρέπει να υποστηρίξει την ιδέα ενός προγράμματος ανάκαμψης, να πει για σταθείτε ένα λεπτό, είμαστε περήφανοι άνθρωποι, περήφανοι για ότι κάναμε μεταπολεμικά, γυρίσαμε στη δημοκρατία, μπήκαμε στην ΕΕ, προσπαθήσαμε σκληρά, ίσως όχι αρκετά, αλλά προσπαθήσαμε να ικανοποιήσουμε το Μάαστριχτ, αλλά πρέπει να βρούμε μια διέξοδο τώρα. Πρέπει να κινητοποιήσει όχι μόνο το λαό του, αλλά και τη διεθνή κοινότητα, ότι αξίζει να γίνει ακόμα μια επένδυση, όχι μόνο στο τραπεζικό σύστημα, σε ανθρώπους, σε σχέδια, σε ιδέες, νέες τεχνολογίες και υποδομές. Αναπτύξαμε μεταπολεμικά την Ευρώπη, ε, δεν είναι μεγάλο πρόβλημα η Ελλάδα! Ο Παπανδρέου είναι στη θέση του οδηγού για αυτή τη στρατηγική κίνηση. Είναι αρκετά έξυπνος για να το αντιληφθεί. ‘Ισως χρειάζεται χρόνο, ίσως του είναι δύσκολο, γιατί έχει δώσει το λόγο του. Μπορεί στο τέλος της διαδικασίας να μην είναι αυτός που θα περπατήσει στο νέο δρόμο. Πρέπει να κάνει όμως τώρα την κίνηση, ακόμα κι αν χρειαστεί τελικά κάποιος άλλος στη θέση του οδηγού.
Και χρειάζεστε περισσότερη αυτοπεποίθηση, χωρίς αυτοπεποίθηση δεν θα βρείτε λύση. Η λύση δεν είναι τεχνικό ζήτημα. Πρέπει οι άνθρωποι να γυρίσουν σε παραγωγική δουλειά, σε ανάπτυξη. Τα κίνητρα δεν είναι μικρό, είναι μεγάλο τμήμα της λύσης. Η κυβέρνησή σας, ο πρωθυπουργός σας, με όλο τον σεβασμό μου, πρέπει να αλλάξουν κατεύθυνση.
Είμαι σίγουρος ότι τελικά όλοι θα αλλάξουμε κατεύθυνση. Μεταπολεμικά, οι ΗΠΑ εφήρμοσαν το σχέδιο Μοργκεντάου για να διαλύσουν τη γερμανική κοινωνία, καταστρέφοντας την τεχνολογία και τη βιομηχανία μας. Αυτό κάνουμε στην Ελλάδα τώρα, ακόμα κι αν κανείς δεν έχει την πρόθεση. Προσπαθούμε να τιμωρήσουμε τους ‘Ελληνες. Θα καταστρέψουμε την ικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει στη δουλειά. Οι ΗΠΑ πήγαν από το σχέδιο Μοργκεντάου στο σχέδιο Μάρσαλ. Εμείς πρέπει να πάμε από τη λιτότητα στην ανάκαμψη και ανάπτυξη. Ελπίζω να μη γίνει πολύ αργά
Ερ. Τόκαναν γιατί φοβήθηκαν τον κομμουνισμό
Απ. Και τώρα υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης (implosion) της Ευρώπης. Με την Ινδία και την Κίνα απέναντι, θα πάμε στα έθνη-κράτη; Ταίζουμε ένα εθνικιστικό θηρίο που είναο ο εχθρός της ευρωπαϊκής ιδέας.
Konstantakopoulos.blogspot.com
Δημοσιεύτηκε στον Κόσμο του Επενδυτή, 11.6.2011
=================================================
αυτά κατά τα άλλα παμε για ψηφιση μεσοπρόθεσμου... ολος ο πλανήτης της οικονομίας για αλλη μια φορά οπως περσι λιγο νωρίτερα απο τον ιουνιο μας λεει μην το κανετε και τα καμάρια μας οι εθνικοί προδότες διεθνούς βεληνεκούς το χαβά τους... ωραιοιιιιιι.... κι εμεις συσπειρώνουμε κομματικά προβατα τρομαρα μαςςςςς..... (ΕΓΩ ΤΙ ΦΤΑΙΩ???)
και ναι ρε γμτ εχω το δικαιωμα που και που να σκεφτομαι και εμενα... κουραστηκα να βλεπω γυρω μου κενό, κουραστηκα πολύ σας λεω... θελω να ανασανω ελευθερη χωρις αγωνία φοβο αγχος χωρις να ντρεπομαι ή να σκεφτομαι τις ταμπελες που ο καθενας μπορει να μου προσαψει επειδή απλα εχει στενο μυαλό και θολωμένα ματια... κουραστηκα πολύ...
μας εχουν κανει ολους τρελλά θολωμένα πιόνια τους... πολιτικοί και τραπεζες χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και παγκόσμιοι οργανισμοί εκμεταλλευσης καθε ειδους... κι εμεις αριθμοί μονάχα τρωγώμαστε σαν τα κακά τρελλά σκυλιά αν ειναι η σημαια τ...ου φασίστα αν ειναι ο αλβανός καλύτερος ή μεγαλύτερος κλέφτης απο τον πακιστανό αν ειναι η αριστερα αγωνίστρια κι η δεξιά προδότρα.... ολοι μαζί ειναι οι αρχηγοί μας κυριοι ολοι στο ιδιο παιχνίδι... και μας χωριζουν σε στενά κι ολο πιο στενά κι ανήλιαγα κουτάκια για να μην ανασαινουμε χωρις αυτούς... γιατί αν μια ανάσα μας ξεφύγει οταν αυτοί κανουν πολεμο εμεις χορευουμε αριστεροί φασίστες και κεντρώοι μαζί... και αγκαλιά πιανομαστε και ας μας χλευάζουν κοτες που τον πολεμο τον λόγάμε με νοτες και ψυχή... Αντε βρε παρτε τα κουτιά της στενής της σκεψης και πατε στους δικούς σας αναποτελεσματικούς αγώνες που στοιχησαν αιμα στην μανα μου σε εμενα στους συγγενείς και στους παππούδες μου που αχνίζουν ακόμη τα προδωμενα κοκκαλά τους...
κολλήστε οσες ταμπέλες θελετε το μικροσκοπικό μου σωμα χωράει απειρες, γιατί η βλακεια δεν πιανει χωρο... μονο κουράζει πολύ κουράζει τον ανθρωπο... κουράζει τον συνανθρωπο... κλειστε την πορτα σε ολους αμα σας αρέσει θα μεινω εγώ εκεί εξω ...να χορευω και να φωνάζω και πειτε με τρελλή... γιατί ΕΓΩ ΔΕΝ χωράω στα κουτιά σας ποτέ δε χωρεσα και με ειπαν στην εφηβεια μου αντικοινωνική... ωραια με γειά μου με χαρά μου και καμάρι μου... Αλλά βλεπω κι ολους εσάς τους κοινωνικούς... που αν δεν εχει ομοια ταμπελα ο διπλανός σας ουτε να φτυσετε πανω τους... ωραια... σε τετοια κοινωνία ΔΕΝ μετέχω ευχαριστώ το κουβαδάκι μου και στο λιβάδι του χωριού...
Χριστίνα Σαββατιανού 22-06-2011
Εμφανιζόμενη ανάρτηση
Η Αλεξάνδρα το παληκάρι
Απρίλης του 48 ή εκεί γύρω κάπου, ήταν και η Αλεξάνδρα μικρό κοριτσι τότε έπαιρνε στο κατόπι τα μπουλούκια των τσιγγάνων που πέρναγαν ...
23 Ιουν 2011
21 Ιουν 2011
Πορτοκάλι (μαρμελαδογλυκό) της Χριστίνας...
Με τούτο το γλυκάκι κέρδισα την αμέριστη συμπάθεια της αυστηρότατης πεθεράς μου. Δε διαφέρει πολύ από τις συνταγές που κυκλοφορύν παντού (την πρώτη φορά που το είδα ηταν στην εκπομπή του Παρλιάρου πριν δυο τρια χρόνια), αλλά η προσθήκη πολύ χυμού πορτοκαλιού και λεμονιού δίνει ένα αποτέλεσμα υπέροχο, με τα αιθέρια έλαια να κολυμπάνε σε ενα πηχτό σχεδόν σα ζελέ σιρόπι, που μπορεί κάλλιστα να σερβιριστεί και σαν γλυκό του κουταλιού αλλά να χρησιμοποιηθεί και σαν μαρμελάδα. Για να το φτιάξετε λοιπόν και να χαρίσετε μικρές δροσιστικές γλυκές στιγμές στους αγαπημένους σας ιδού ο τρόπος:
Για μία δόση διαλέξτε συνολικά 14-16 μέτρια ζουμερά πορτοκάλια κατά προτίμηση ψιλόφλουδα χωρίς κουκούτσια (για να μην πικρίζει το γλυκό) και 5-7 λεμόνια ανάλογα τα γούστα σας στη γεύση
Ζάχαρη περίπου 2,5 - 3 κιλά για την παραπάνω ποσότητα πορτοκαλιών (λεπτομέρειες για το ζύγισμα παρακάτω)
Αφού πλύνετε τα φρούτα πολύ καλά βάζετε τα μισά πορτοκάλια (7 ή 8 ανάλογα τη χωρητικότητα του σκευους σας) και ένα λεμόνι σε κατσαρόλα με πολύ νερό να βράσουν καλά ώστε η φλούδα να τσιμπιέται άνετα με πηρούνι. (χρόνος βρασίματος περίπου 1 ώρα και λίγο περισσότερο ανάλογα ποσο χοντρόφλουδα είναι τα φρούτα)
Τα υπόλοιπα φρούτα τα αφήνετε στην άκρη για να τα στίψετε αργότερα.
Μόλις τα φρούτα σας βράσουν τόσο ώστε η φλούδα να τρυπιέται ευκολα με πηρούνι τα βγάζετε και αφήνετε λίγο να κρυώσουν. (μην καούμε κι όλας....)
Έπειτα κόβετε τα φρούτα στα τέσσερα ή στα εξι κατά μήκος και κάθε κομμάτι σε λεπτά φετάκια ή σε όσο πάχος επιθυμείτε (παρατήρησα ότι όσο πιο λεπτά φετάκια κοπεί το φρούτο τόσο λιγότερο πικρίζει το γλυκό) το λεμόνι το κόβετε πολύ ψιλό ωστε να χαθεί με το βράσιμο και να μην ενοχλεί με την πικράδα του, αλλά να αφήσει όλα τα υπέροχα αιθέρια έλαιά του και τη σπιρτάδα του στο γλυκό.
Ζυγίζετε τώρα το βρασμένο και κομμένο φρούτο, και βάζετε τόση ζάχαρη όσο και φρούτο, 1 προς 1 (ένα κιλό ζάχαρη για κάθε κιλό βρασμένου, κομμένου φρούτου)
Στίβετε τα υπόλοιπα φρούτα που έχετε φυλάξει, και προσθέτετε το χυμό στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα και επιπλέον ζάχαρη σε αναλογία 1/3 ζάχαρης προς 1 χυμού – για μισό κιλό χυμό περίπου 150 γραμμάρια επιπλέον ζάχαρη (Σημείωση: όσο περισσότερο χυμό βάλετε τοσο πιο πυκνό με την υφή ζελέ σιρόπι θα πάρετε – προτείνω περίπου 700 γραμμάρια συνολικά χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού για μια υπέροχη γεύση – μπορείτε να προσθέσετε και λίγο χυμό μανταρινιού για μια επιπλέον γευστική περιπέτεια τηρώντας πάντοτε την αναλογία 1 χυμός προς 1/3 επιπλέον ζάχαρη)
Βράζετε ολα μαζί στην αρχή σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει βράση και επειτα χαμηλώνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει καλά το γλυκό σας. Αφαιρείτε τον αφρό που θα δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια του βρασίματος. Χρόνος βρασίματος περίπου 30-40 λεπτά ανάλογα τη θερμοκρασία της κουζίνας σας. (όσο καλύτερα δεμένο είναι τόσο περισσότερο χρόνο θα κρατήσει το γλυκό). Στα μισά του βρασίματος μπορείτε να δοκιμάσετε και να προσθέσετε χυμό λεμόνι πορτοκάλι ή λιγη ακόμη ζάχαρη για να φέρετε τη γεύση στα επίπεδα που σας ικανοποιούν.
Στη διάρκεια βρασίματος του γλυκού αποστειρώνετε τα βαζάκια σας, αφού τα έχετε πλύνει καλά. Ο δικός μου τρόπος ειναι να τα βάζω στο φούρνο ανοιχτά και δίπλα τα καπάκια τους σε θερμοκρασία περίπου στους 80-85 ο C .
Μόλις δέσει όσο το επιθυμείτε, (το ιδανικό δέσιμο που έχω βρει ειναι μόλις αρχίζει και σκουραίνει λίγο στο χρώμα και γίνεται πιο μελένιο – τοτε δινει ενα παχύρευστο αλλά οχι υδαρές γλυκό σκέτη απόλαυση) και όσο το γλυκό ειναι ακόμη καυτό, γεμίζετε τα καυτά βαζάκια μέχρι επάνω και κλείνετε καλά.
Τοποθετείτε τα βαζάκια με το γλυκό ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. (είναι σημαντικό να είναι και το γλυκό καυτό και τα βαζάκια ώστε να επιτευχθεί κενό αέρος που θα διατηρήσει το γλυκό αναλοίωτο αλλά και μεγαλύτερος βαθμός αποστείρωσης καθώς επίσης να είναι γεμάτα μέχρι τα χείλη ωστε να μην υπάρχει πολύς αέρας ωστε να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης μούχλας)
Προτάσεις και ιδέες για σερβίρισμα που μου έδωσαν φιλες: εκτός των κλασικών ως γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα στο ψωμί, ταιριάζει πολύ με γιαούρτι, ή σερβιρισμένο με τριμμένη κουβερτούρα.
(δοκίμασα με τον ίδιο τρόπο και έφτιαξα γλυκό λεμόνι, αντιστρέφοντας τη ποσότητα των φρουτων, και προσθέτοντας μονο χυμό πορτοκαλιού – τα λεμόνια θέλουν λιγοτερο αρχικό χρόνο βρασίματος, μαλακώνουν πιο σύντομα και δίνουν μια γκλυκόπικρη δροσιστική γεύση στο γλυκό σας, είναι όμως ιδιαίτερη και ίσως να μην αρέσει σε όλους. Επίσης στην παραπάνω συνταγή μπορείτε να προσθέσετε εκτός του ενός λεμονιού στο φρουτο και ενα μανταρίνι μαζί με το χυμό ενός ή δυο μανταρινιών για μεγαλύτερη γευστική ποικιλία η αναλογία ενα προς ενα βρασμενο κομμένο φρουτο με ζάχαρη και ενα τρίτο ζαχαρη με ενα χυμό ειναι ιδανική για κάθε συνδυασμό και γούστο).
Για μία δόση διαλέξτε συνολικά 14-16 μέτρια ζουμερά πορτοκάλια κατά προτίμηση ψιλόφλουδα χωρίς κουκούτσια (για να μην πικρίζει το γλυκό) και 5-7 λεμόνια ανάλογα τα γούστα σας στη γεύση
Ζάχαρη περίπου 2,5 - 3 κιλά για την παραπάνω ποσότητα πορτοκαλιών (λεπτομέρειες για το ζύγισμα παρακάτω)
Αφού πλύνετε τα φρούτα πολύ καλά βάζετε τα μισά πορτοκάλια (7 ή 8 ανάλογα τη χωρητικότητα του σκευους σας) και ένα λεμόνι σε κατσαρόλα με πολύ νερό να βράσουν καλά ώστε η φλούδα να τσιμπιέται άνετα με πηρούνι. (χρόνος βρασίματος περίπου 1 ώρα και λίγο περισσότερο ανάλογα ποσο χοντρόφλουδα είναι τα φρούτα)
Τα υπόλοιπα φρούτα τα αφήνετε στην άκρη για να τα στίψετε αργότερα.
Μόλις τα φρούτα σας βράσουν τόσο ώστε η φλούδα να τρυπιέται ευκολα με πηρούνι τα βγάζετε και αφήνετε λίγο να κρυώσουν. (μην καούμε κι όλας....)
Έπειτα κόβετε τα φρούτα στα τέσσερα ή στα εξι κατά μήκος και κάθε κομμάτι σε λεπτά φετάκια ή σε όσο πάχος επιθυμείτε (παρατήρησα ότι όσο πιο λεπτά φετάκια κοπεί το φρούτο τόσο λιγότερο πικρίζει το γλυκό) το λεμόνι το κόβετε πολύ ψιλό ωστε να χαθεί με το βράσιμο και να μην ενοχλεί με την πικράδα του, αλλά να αφήσει όλα τα υπέροχα αιθέρια έλαιά του και τη σπιρτάδα του στο γλυκό.
Ζυγίζετε τώρα το βρασμένο και κομμένο φρούτο, και βάζετε τόση ζάχαρη όσο και φρούτο, 1 προς 1 (ένα κιλό ζάχαρη για κάθε κιλό βρασμένου, κομμένου φρούτου)
Στίβετε τα υπόλοιπα φρούτα που έχετε φυλάξει, και προσθέτετε το χυμό στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα και επιπλέον ζάχαρη σε αναλογία 1/3 ζάχαρης προς 1 χυμού – για μισό κιλό χυμό περίπου 150 γραμμάρια επιπλέον ζάχαρη (Σημείωση: όσο περισσότερο χυμό βάλετε τοσο πιο πυκνό με την υφή ζελέ σιρόπι θα πάρετε – προτείνω περίπου 700 γραμμάρια συνολικά χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού για μια υπέροχη γεύση – μπορείτε να προσθέσετε και λίγο χυμό μανταρινιού για μια επιπλέον γευστική περιπέτεια τηρώντας πάντοτε την αναλογία 1 χυμός προς 1/3 επιπλέον ζάχαρη)
Βράζετε ολα μαζί στην αρχή σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει βράση και επειτα χαμηλώνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει καλά το γλυκό σας. Αφαιρείτε τον αφρό που θα δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια του βρασίματος. Χρόνος βρασίματος περίπου 30-40 λεπτά ανάλογα τη θερμοκρασία της κουζίνας σας. (όσο καλύτερα δεμένο είναι τόσο περισσότερο χρόνο θα κρατήσει το γλυκό). Στα μισά του βρασίματος μπορείτε να δοκιμάσετε και να προσθέσετε χυμό λεμόνι πορτοκάλι ή λιγη ακόμη ζάχαρη για να φέρετε τη γεύση στα επίπεδα που σας ικανοποιούν.
Στη διάρκεια βρασίματος του γλυκού αποστειρώνετε τα βαζάκια σας, αφού τα έχετε πλύνει καλά. Ο δικός μου τρόπος ειναι να τα βάζω στο φούρνο ανοιχτά και δίπλα τα καπάκια τους σε θερμοκρασία περίπου στους 80-85 ο C .
Μόλις δέσει όσο το επιθυμείτε, (το ιδανικό δέσιμο που έχω βρει ειναι μόλις αρχίζει και σκουραίνει λίγο στο χρώμα και γίνεται πιο μελένιο – τοτε δινει ενα παχύρευστο αλλά οχι υδαρές γλυκό σκέτη απόλαυση) και όσο το γλυκό ειναι ακόμη καυτό, γεμίζετε τα καυτά βαζάκια μέχρι επάνω και κλείνετε καλά.
Τοποθετείτε τα βαζάκια με το γλυκό ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. (είναι σημαντικό να είναι και το γλυκό καυτό και τα βαζάκια ώστε να επιτευχθεί κενό αέρος που θα διατηρήσει το γλυκό αναλοίωτο αλλά και μεγαλύτερος βαθμός αποστείρωσης καθώς επίσης να είναι γεμάτα μέχρι τα χείλη ωστε να μην υπάρχει πολύς αέρας ωστε να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης μούχλας)
Προτάσεις και ιδέες για σερβίρισμα που μου έδωσαν φιλες: εκτός των κλασικών ως γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα στο ψωμί, ταιριάζει πολύ με γιαούρτι, ή σερβιρισμένο με τριμμένη κουβερτούρα.
(δοκίμασα με τον ίδιο τρόπο και έφτιαξα γλυκό λεμόνι, αντιστρέφοντας τη ποσότητα των φρουτων, και προσθέτοντας μονο χυμό πορτοκαλιού – τα λεμόνια θέλουν λιγοτερο αρχικό χρόνο βρασίματος, μαλακώνουν πιο σύντομα και δίνουν μια γκλυκόπικρη δροσιστική γεύση στο γλυκό σας, είναι όμως ιδιαίτερη και ίσως να μην αρέσει σε όλους. Επίσης στην παραπάνω συνταγή μπορείτε να προσθέσετε εκτός του ενός λεμονιού στο φρουτο και ενα μανταρίνι μαζί με το χυμό ενός ή δυο μανταρινιών για μεγαλύτερη γευστική ποικιλία η αναλογία ενα προς ενα βρασμενο κομμένο φρουτο με ζάχαρη και ενα τρίτο ζαχαρη με ενα χυμό ειναι ιδανική για κάθε συνδυασμό και γούστο).
update 23-10-2020 και
για οποιον τυχερό εχει περγαμόντα, δυο φλουδες περγαμόντο μεσα στο
γλυκό ή ολοκληρες ή ψιλοκομένες θα δωσουν ενα αρωμα που θα το ζηλεψει το
δωδεκαθεο.
Καλή επιτυχία και καλοφάγωτο
Καλή επιτυχία και καλοφάγωτο
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
Σελίδες
Ετικέτες
τα δικά μου
(327)
περιβάλλον
(91)
writting
(67)
Greece
(57)
poetry
(50)
χρήσιμα
(39)
χαμόγελα
(38)
video
(37)
κοινωνία
(35)
φωτογραφία
(32)
health
(30)
environment
(24)
phtography
(24)
εθελοντισμός
(24)
υγεία
(23)
people
(21)
music
(20)
stories
(15)
blogging
(14)
children
(13)
παιδά
(13)
computers
(12)
information
(11)
μπλογκοπαίχνιδα
(11)
doctor
(10)
πολιτισμός
(10)
συνταγές
(10)
χιούμορ
(10)
medicine
(9)
ελλάδα
(9)
μουσική
(9)
activism
(8)
world
(8)
οι συνταγές της κρίσης
(8)
goverment
(7)
rights
(7)
safety
(6)
services
(6)
Πάρνηθα
(6)
γκρίνιες
(6)
εκθέσεις
(6)
ποίηση
(6)
Επιστήμη
(5)
amalia
(4)
earth
(4)
technology
(4)
Αναδάσωση
(4)
αηδιούλες
(4)
αρθρογραφία απο ιντερνετ
(4)
γιατρός
(4)
πολιτική
(4)
πρωτβουλίες
(4)
σοφά λόγια
(4)
emergency
(3)
theatre
(3)
Εναλλακτική οικονομία
(3)
εκδηλώσεις
(3)
εκθεσεις
(3)
με ενδιαφέρουν
(3)
φύση
(3)
χορός
(3)
ψυχαγωγία
(3)
economy
(2)
games puzles
(2)
είπαν
(2)
εκδόσεις
(2)
ελεύθερος χρόνος
(2)
κόσμος
(2)
νομικά θέματα
(2)
συναντήσεις
(2)
τεχνολογία
(2)
DVD
(1)
Greek movie
(1)
amber alert
(1)
antiwar
(1)
dance
(1)
documentary
(1)
down syndrom
(1)
facebook
(1)
first aid
(1)
funny
(1)
internet security
(1)
nature
(1)
plektaniart
(1)
privacy
(1)
protest
(1)
radio
(1)
ΕΜ
(1)
ΧΡ
(1)
απορίες
(1)
απόκριες
(1)
αστικά τοπία
(1)
βιβλιο - e-book
(1)
διάστημα
(1)
διαβάζω
(1)
εναλλκτική ζωή
(1)
ενεργοί μικροοργανισμοί
(1)
εφημερίδες
(1)
ζωγραφική
(1)
θέατρο
(1)
καλομηνιάσματα
(1)
κινηματογράφος
(1)
παράξενα
(1)
παραδοξόνιο
(1)
παραμύθια
(1)
παραξενα chemtrails
(1)
παρατηρώ
(1)
πειραματα
(1)
περιοδικά
(1)
τεχνες
(1)
της γειτονιάς....
(1)
φακελλάκι
(1)
ψάχνω
(1)