Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η Αλεξάνδρα το παληκάρι

Απρίλης του 48 ή εκεί γύρω κάπου, ήταν και η Αλεξάνδρα μικρό κοριτσι τότε έπαιρνε στο κατόπι τα μπουλούκια των τσιγγάνων που πέρναγαν ...

16 Μαρ 2009

Ότι δεν θέλεις, μην το πετάξεις... Χάρισέ το...Καλή εβδομάδα σε όλους, σήμερα παραθέτω αυτούσιο μήνυμα που έλαβα από καλή φίλη στο μεηλ, που αφορά τα χαριστικά παζάρια, ή αλλιώς την ανακύκλωση αντικειμένων που δεν χρησιμοποιούμε πλέον.... Ισως είναι το πρώτο βήμα, για καλλιέργεια κοινωνικής συνείδησης και πραγματικής ανθρώπινης αλληλεγγύης, αλλά και ενα εργαλείο που θα μας βοηθήσει όλους εν όψει της πολυσυζητημένης οικονομικής κρίσης...

Στην Αμερική έχουν τα yard sales εμείς εδώ ξεκινήσαμε με τα χαριστικά παζάρια, ίσως θα πρεπει να τα δούμε όλα προκειμένου να βοηθήσουμε πολύπλευρα τόσο ο ένας τον άλλον αλλά και το περιβάλλον, μια και μειωμένη κατανάλωση συνήθως άχρηστων πραγμάτων, και ανακύκλωση σημαίνει λιγότερα σκουπίδια καθαρότερο περιβάλλον, και οικονομία τόσο σε χρήμα όσο και σε φυσικούς πόρους

----------------------------------

Γεια σας φίλοι,

Μετά από πολλές προσπάθειες εκκαθάρισης διαφόρων αποθηκών δικών και φίλων, και ατέλειωτες ώρες για να αποφασιστεί πού θα πάει τι, έφτιαξα μια λίστα από οργανισμούς/ομάδες όπου μπορεί κάποιος/α να δωρίσει αντικείμενα που δεν χρησιμοποιεί πια (αντί να τα πετάξει στα σκουπίδια). Ανάλογα με τα αντικείμενα, τον χρόνο που διαθέτει ο καθένας μας, τις προτιμήσεις στο τι θέλει να υποστηρίξει κάθε φορά, μπορούμε να απευθυνθούμε στους παρακάτω. Αν έχετε να προσθέσετε στη λίστα, ευπρόσδεκτες κι άλλες πηγές!

Τα περισσότερα έχουν βάση την Αθήνα, αλλά υπάρχουν ή μπορούν να υπάρξουν αντίστοιχες ομάδες και σε άλλες πόλεις. Στις ιστοσελίδες των χαριστικών παζαριών freecycle και xariseto σίγουρα υπάρχει δράση και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Ευχαριστώ, Μαρία

Hello friends,

After many attempts of storage clearances (mine and friends’) and endless hours for deciding what goes where, I made a list of organizations/groups where one can give away things that are no longer of use to one. Depending on the items, the time we can spare, the preference as to who/what cause we want to support, we can contact them accordingly. If you can add to the list, more resources are very welcome!

Most are based in Athens, but there are or there can be similar groups in other towns as well. The freecycle and xariseto sites have members all over Greece.

Thank you, Maria


1) Ομάδα ΡΕΤΟ, πρώην ναρκωμανών. Παίρνουν οτιδήποτε, είτε λειτουργεί, είτε όχι, και απασχολούν άτομα για επισκευές ή κατασκευές. Έχουν ένα ή δύο μαγαζιά με μεταχειρισμένα αντιεκίμενα/έπιπλα κτλ. Παραλαμβάνουν από το σπίτι, μεγάλα και μικρά αντικείμενα (έπιπλα, ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές, ρούχα, παιχνίδια κ.ά). 210 66 25 096.

RETO, an organization of former drug addicts that do work therapy, and they pick up anything from your house, repair it and sell it, or just use the work to occupy people for rehabilitation purposes. They take anything, big or small, furniture, big electric devices, anything electronic, clothes, toys, etc. 210 66 25 096.

2) Οι δύο ιστοσελίδες χαριστικών παζαριών, www.freecycle.com, και www.xariseto.gr. Γίνεσαι μέλος και μπορείς να δίνεις και να παίρνεις χωρίς διακίνηση χρημάτων. Μπορείς να βρεις οτιδήποτε στην κυριολεξία.

two sites for exchanging stuff for free, www.freecycle.com, and www.xariseto.gr. You become a member and place adds for offering or looking for usable stuff in good condition. Anything goes.

3) *"Τα παιδιά του δρόμου"*, Αρίστωνος 6-8 και γωνία Κωνσταντινουπόλεως 165, Μεταξουργείο, Κολωνός
Υπεύθυνη Κοινωνική Λειτουργός : κα Μυρτώ Λαιμού, Τηλέφωνο : *210.5239.402* και *210.5221.149, *Ώρες : 11.00 - 18.00 καθημερινά

Children of the street, offers help to families of refugees or homeless people.

4) Στέγη κακοποιημένων γυναικών / τηλ. Κα Δορκοφίκη 6973871004 / 2108103496

women who have been harrassed

5) Θεόφιλος - στέλνει σε πολύτεκνες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα: 210 8819397

families with many children or single- mother families

6) Οι ξένοι της Νέας Μάκρης (Foreigners of Nea Makri) οργανώνουν παζάρι κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα στο καφέ Τίκι, από περιοχές βορειοανατολικής Αττικής (Ραφήνα, Λούτσα, Πικέρμι, Νέα Μάρκη κ.ά) παραθέτω παλιά τους ανακοίνωση. Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε την Ingrid 6973350024, e-mail foreignersinneamakri@yahoo.gr

Foreigners in Nea Makri, Rafina., Loutsa. Pikermi, and all of North eastern Attica are having their monthly carbootsale every first Sunday of the month at Tiki World cafe in Paralia Marathona (next to schinias). for more information or participation call Ingrid 6973350024 or e-mail foreignersinneamakri@yahoo.gr

7) Habitat for Humanity, Greater Athens,

Stratigou Eindou 14, 185 36 Piraeus, Greece, Tel: +30 (210) 418-2251,

Email address: hfhgr@ath.forthnet.gr

8) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΠΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1 Τ.Κ. 105 53 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ. 210 3314334 - 210 3378412 – 2103816886, ΦΑΞ:210 3314334

Παραθέτω την ανακοίνωση για το μαγαζί μεταχειρισμένων:

Eπιχειρώντας τομή στον τρόπο ενίσχυσης της εθελοντικής προσφοράς και των εσόδων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, το ΕΛΛHNIKO ΚAPABANI ΑΛΛHΛEΓΓYHΣ αποφάσισε να μεταφέρει και στην Ελλάδα, τον τόσο δημοφιλή και διαδεδομένο στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, θεσμό των καταστημάτων "Charity Shop".

Τα "Charity Shop", που στα Ελληνικά μπορούν να ονομαστούν "φιλανθρωπικά καταστήματα" ή "καταστήματα αλληλεγγύης" πωλούν σε πολύ χαμηλές τιμές και σε άριστη κατάσταση, είδη δώρων, βιβλία, δίσκους και CD και μικροέπιπλα που τους προσφέρονται δωρεάν από τους πολίτες.

Τα περισσότερα εμπορεύματα του Καραβανιού είναι δεύτερο χέρι διότι μόνο έτσι μπορεί να τα εξασφαλίσει με μηδενικό κόστος από τους φίλους του, και να τα προσφέρει σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

Στο μαγαζί του Καραβανιού, γίνεται από οικολογική άποψη μια πλήρης ανακύκλωση όχι απλά των πρώτων υλών ενός αντικειμένου (χαρτί, γυαλί, μέταλλο), όπως έχουμε συνηθίσει. Ολόκληρο το αντικείμενο "ανακυκλώνεται" και επιβιώνει ακέραιο. Ένα πράγμα λιγότερο χρηστικό και παλιό για τον ένα, γίνεται καινούργιο απόκτημα και χρήσιμο για τον άλλο. Έτσι πραγματοποιείται ένα όμορφο, χαρούμενο, ανώνυμο παζάρι ανάμεσα σε αυτούς που προσφέρουν δωρεάν και σε αυτούς που αγοράζουν.

Τα αντικείμενα στο Καραβάνι δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα καινούργια.Όλα έχουν περάσει από αυστηρή διαλογή, με βάση την ποιότητα και την αισθητική. Έχουν τη δική τους, μοναδική προσωπικότητα, που προέρχεται από τις αξίες και τα πρότυπα του ΚAPABANIOY.

Σε άλλες χώρες, οι αγορές από τα "charity shops" έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις.
Στο δεύτερο χέρι λειτουργεί η γωνιά της αντίκας, με είδη γεμάτα με μυστήριο για τον καθένα. Kαι να σημειώσουμε ότι αν κάποιος επιμένει σε "πρώτο χέρι" μπορεί άνετα να ψωνίσει αχρησιμοποίητα αντικείμενα, που είναι προσφορές ζωγράφων, συγγραφέων, εργαστηρίων επιχειρήσεων κλπ. στην ειδική γωνιά "πρώτο χέρι". Φειδίου 14-16 106 78 Αθήνα, Tηλ/Fax: 210 3816886

9) Συνεταιρισμός για το εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο «ο Σπόρος»,

Σπύρου Τρικούπη 21, Εξάρχεια, 2103801375. www.sporos.org

Ώρες λειτουργίας Σποροχώρου: Δευτέρα έως Σάββατο πρωί 11:30 - 15:00
Δευτέρα έως Παρασκευή απόγευμα 17:30 – 20:30

Λειτουργεί μεταξύ άλλων, χαριστικό παζάρι. Κυρίως ρούχα (καλή κατάσταση), και κάποια βιβλία, παπούτσια, βίντεο, μικρά παιχνίδια. Περιορισμένος χώρος (παταράκι του μαγαζιού), γι’αυτό θέλει προ-συνεννόηση για να πάμε αντικείμενα εκεί. Πηγαίνει και βόλτα. Παραθέτω μια παλιότερη ανακοίνωση:

Το Σάββατο 1 Νοέμβρη το χαριστικό παζάρι πάει βόλτα σε έναν από τους πιο εμπορικούς δρόμους της Αθήνας. Υπεύθυνη για αυτή τη βόλτα είναι η νεοσύστατη ομάδα διαχείρισης του παζαριού, αλλά και διάδοσης του πνεύματος του αντικαταναλωτισμού, που συναντιέται κάθε πρώτη Πέμπτη του μήνα στο Σπόρο στις 20:00. το ραντεβού είναι στις 11 στην πλατεία Καπνικαρέας, στην Ερμού. η δράση είναι στα πλαίσια των Δημιουργικών Αντιστάσεων... http://www.sporos.org/xaristiko

==========================

Και μερικά πρόσθετα από δική μου αναζήτηση

Στην ιστοσελίδα του Σπόρου υπάρχουν και τα ακόλουθα:

* Μία ακόμα ενδιαφέρουσα πρόταση είναι το διεθνές δίκτυο Freecycle, που έχει ομάδες/mailing list στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο και την Κοζάνη.
* Ενώ, για επαναχρησιμοποίηση - ανακύκλωση ηλεκτρονικών υπολογιστών και περιφερειακών απευθυνθείτε στο UFU.


Κείμενο του Σπόρου για τον καταναλωτισμό

Μα γιατί να ξοδέψω τόσο λίγο όταν μπορώ να ξοδέψω τα διπλά;

«Δεν υπάρχουν πια πάρκα, παρά μόνο parkings.
Δεν υπάρχουν πια κοινωνίες, παρά μόνο ανώνυμες εταιρείες.
Εταιρείες στη θέση των εθνών.
Καταναλωτές στη θέση των πολιτών.
Δεν υπάρχουν άνθρωποι, παρά μόνο κοινό.
Δεν υπάρχει πραγματικότητα, παρά μόνο διαφήμιση».

Για ολόκληρο το πολύ ενδιαφέρον κείμενο κάντε κλικ στον τίτλο του

*************************

Άλλο ένα κείμενο για τον χαριστικό παζάρι (είναι σε μορφή pdf)

Τι μπορεί να σημαίνει ότι κάποιοι ένα πρωί στήνουν στο δρόμο, στην πλατεία ένα «γιουσουρούμ» με μεταχειρισμένα ρούχα; Είναι φιλάνθρωποι; Τα μοιράζουν στους φτωχούς; Μπορούμε να αφήσουμε τα δικά μας; Γιατί μας προτρέπουν να πάρουμε απ’ αυτά; Είναι δυνατόν; Δεν είμαστε τόσο φτωχοί. Μπορούμε ακόμα να αγοράζουμε μπλουζάκια, παντελόνια, φούστες. Αν δεν είναι για φιλανθρωπικούς λόγους τότε τι εξυπηρετεί αυτό το ιδιότυπο παζάρι; Γιατί λέγεται χαριστικό; ανταλλακτικό; αντικαταναλωτικό;


6 σχόλια:

 1. μμμ.. εγώ μάλον βρίσκομαι από την πλευρά αυτών που δέχονται αυτά που στους αλλους δεν χρηάζοναται πιά.. και για να αφήσω κάτι να φύγει.. πρέπει να είναι πραγματικά σε κατάσταση που δε μπορεί να χρησημοποιηθέι πιά.. και πάλι δύσκολα..:):)
  αλλά δεν έχω συναντήσει και πολλούς σα κι εμένα.. οι περισσότεροι ακολουθούν τις επιταγές της μόδας.. και του καταναλοτικού τρόπου.. που αν και δέχεται πλήγμα.. δε βλέπω τρόπο να ανατρέπεται..:):)
  καλησπερούδια και καλή εβδομάδα:):)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. αχ κουλπα μου κι εγώ σε αυτή την πλευρά ήμουν ανέκαθεν, όχι πάντοτε λόγω οικονομικής στενότητος αλλά από κάποια συνειδησιακή διαστροφή, που με εκανε να μην θελω να είμαι στη μόδα και ιν που λενε...

  αν εχεις ρουχα που δεν ειναι σε πολύ καλή κατασταση αλλά είναι καθαρά, μπορεί να χρειάζονται σε ψυχιατρεία για ασθενείς που είναι άσχημα, όλα μπορούν να βρουν κάποιον αποδέκτη... επίσης, δέχονται ρουχισμό και καποιες ενορίες που τα μοιράζουν σε ανθρώπους που δεν έχουν δυνατότητα να αγοράσουν... υπάρχουν δε και άστεγοι, για παλιό οικιακό ρουχισμό, παντοτε μια κουβερτα εστω και παλιά βοηθά κάτι κρύες βραδιές...

  χωρίς να χαρακτηρίζομαι για την αισιοδοξία μου πιστεύω ότι καποια στιγμή εκ των πραγμάτων θα μειωθεί ο υπερκαταναλωτισμός, τα ψώνια φυσικά ποτέ δεν θα λείψουν αλλά ίσως αρχίσει να ισορροπεί λιγο περισσότερο η κατάσταση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αυτή δεν είναι η ουσία της οικολογίας; Να σταματήσεις να θεωρείς ότι συνέχεια εσύ χρειάζεσαι και να επικεντρωθείς σε αυτά που οι άλλοι χρειάζονται. Βέβαια, πρέπει να μάθουμε πρώτα να βλέπουμε τους άλλους (ανθρώπους και άλλα ζωντανά), αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. έτσι ακριβώς είναι Θεοδότα μου... αλλά τα αυτονόητα είναι θεματα αγώνα σε τούτο τον τόπο που ίσως και να γέννησε κάποια από αυτά... δεν ξέρω μας φοβάμαι....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πολύ χρήσιμο ποστ, ευχαριστώ! Έχω μαζέψει αρκετά μεταχειρισμένα ρούχα σε πολύ καλή κατάσταση, κυρίως τζιν και ήθελα να τα δώσω σε ορφανοτροφείο. Με τεράστια έκπληξη ενημερώθηκα ότι τα χωριά ΣΟΣ και το Χατζηκυριάκειο ορφανοτροφείο δεν δέχονται πλεόν μεταχειρισμένα ρούχα! Είμαστε σοβαροί, ή ζουν σε άλλον πλανήτη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. μάλλον όλοι σε διαφορετικό πλανήτη ζούμε σε ένα ξεχωριστό ιδιότυπο σύμπαν φτιαγμένο από τους πλανήτες μας τα τελευταία χρόνια... τα δεδομένα γίνονται αιτία μαχης, τα απλά γίνονται εξωπραγματικά, τα δύσκολα γίνονται παραμύθια στα χείλη αρχηγών... οι αξίες γίνονται λέξεις κι οι λέξεις αποκτούν ισχύ, οι νόμοι κουρελόχαρτα, και οι ιδέες τιμωρούνται.... τι να σου πω βρε ζωόφιλη μακάρι να ξερα, ή εγώ όσο μεγαλώνω τα χάνω τελείως ή ζούμε στην πλέον σουρεαλιστική εποχή που χει υπάρξει τουλάχιστον οπως εχει καταγράψει η ιστορία δεν πιστεύω ότι εχει περάσει αντίστοιχες δόξες ο κόσμος ο ανθρώπινος

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφησέ μου μια λέξη, για κουβέντα, για διαφωνία, για ενημέρωση, ή άφησε μου πολλές, ασχετες, για να ξανοίξει η σκέψη μαζί τους... κι ίσως ολα αυτά συναντηθούν εκεί στις άκρες και στα χαρακώματα της ζωής....

Ετικέτες

τα δικά μου (325) περιβάλλον (91) writting (67) Greece (57) poetry (50) χρήσιμα (39) χαμόγελα (38) video (37) κοινωνία (35) φωτογραφία (32) health (30) environment (24) phtography (24) εθελοντισμός (24) υγεία (23) music (20) people (20) blogging (14) stories (14) children (13) παιδά (13) computers (12) information (11) μπλογκοπαίχνιδα (11) doctor (10) πολιτισμός (10) συνταγές (10) χιούμορ (10) medicine (9) ελλάδα (9) μουσική (9) activism (8) world (8) οι συνταγές της κρίσης (8) goverment (7) rights (7) safety (6) services (6) Πάρνηθα (6) γκρίνιες (6) εκθέσεις (6) ποίηση (6) Επιστήμη (5) amalia (4) earth (4) technology (4) Αναδάσωση (4) αηδιούλες (4) αρθρογραφία απο ιντερνετ (4) γιατρός (4) πολιτική (4) πρωτβουλίες (4) σοφά λόγια (4) emergency (3) theatre (3) Εναλλακτική οικονομία (3) εκδηλώσεις (3) εκθεσεις (3) με ενδιαφέρουν (3) φύση (3) χορός (3) ψυχαγωγία (3) economy (2) games puzles (2) είπαν (2) εκδόσεις (2) ελεύθερος χρόνος (2) κόσμος (2) νομικά θέματα (2) συναντήσεις (2) τεχνολογία (2) DVD (1) Greek movie (1) amber alert (1) dance (1) documentary (1) down syndrom (1) facebook (1) first aid (1) funny (1) internet security (1) nature (1) privacy (1) protest (1) radio (1) ΕΜ (1) ΧΡ (1) απορίες (1) απόκριες (1) αστικά τοπία (1) βιβλιο - e-book (1) διάστημα (1) διαβάζω (1) εναλλκτική ζωή (1) ενεργοί μικροοργανισμοί (1) εφημερίδες (1) ζωγραφική (1) θέατρο (1) καλομηνιάσματα (1) κινηματογράφος (1) παράξενα (1) παραδοξόνιο (1) παραμύθια (1) παραξενα chemtrails (1) παρατηρώ (1) πειραματα (1) περιοδικά (1) τεχνες (1) της γειτονιάς.... (1) φακελλάκι (1) ψάχνω (1)