Εμφανιζόμενη ανάρτηση
Η Αλεξάνδρα το παληκάρι
Απρίλης του 48 ή εκεί γύρω κάπου, ήταν και η Αλεξάνδρα μικρό κοριτσι τότε έπαιρνε στο κατόπι τα μπουλούκια των τσιγγάνων που πέρναγαν ...
4 Απρ 2008
Κοίτα τι μου θύμησαν... και ήμουν παιδί τότε....
Τι έλεγε από το 1974 ο Χ. Κίσινγκερ!
Henry Kissinger: «The Greek people are anarchic and difficult to tame. For this reason we must strike deep into their cultural roots: Perhaps then we can force them to conform. I mean, of course, to strike at their language, their religion, their cultural and historical reserves, so that we can neutralize their ability to develop, to distinguish themselves, or to prevail; thereby removing them as an obstacle to our strategically vital plans in the Balkans, the Mediterranean, and the Middle East»
(Οι Έλληνες είναι αναρχικοί και δύσκολα κουμαντάρονται. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να χτυπήσουμε βαθιά μέσα στις πολιτισμικές τους ρίζες: έτσι ίσως καταφέρουμε να τους αναγκάσουμε να συμβιβαστούν. Εννοώ βέβαια να χτυπήσουμε (εις βάθος/θα ξεριζώσουμε) την γλώσσα τους, την θρησκεία τους, τα πολιτισμικά και ιστορικά αποθέματα (μνήμες/υπόβαθρο), έτσι ώστε να ουδετεροποιήσουμε την δυνατότητα τους να αναπτύσσονται, να διακρίνουν τους εαυτούς τους (να διαπρέπουν), ή να αποδεικνύουν ότι μπορούν να νικούν, έτσι ώστε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια (που θα προβάλουν) στα (ζωτικής σημασίας στρατηγικά μας σχέδια) στρατηγικώς απαραίτητα σχέδια μας στα Βαλκάνια, την Μεσόγειο, και την Μέση Ανατολή).
Απόσπασμα ομιλίας του Henri Kissinger στην Ουάσινγκτον τον Σεπτέμβρη του 1974...
............. χμ......... οι παρενθέσεις δικές μου στη μετάφραση για πιο σωστή απόδοση...
Το chain mail...
το πρώτο που έλαβα ειχε και εγγλέζικη βερσιόν, και ονομα του κοριτσιού... δεν ξέρω αν είναι αλήθεια, δεν ΘΕΛΩ να ειναι αλήθεια, μου φαινεται τουλάχιστον κακόγουστο έως ακρως νοσηρό να παιζει καποιος με τον τρόπο αυτό με τη ζωή ενός παιδιού...
αν πάλι ειναι αλήθεια το χω στείλει εκτοτε πολλές φορές, τώρα όμως που εχω ιστοσελίδα που εχω και μπλογκ και ξαναδιάβασα το ποίημα μου άρεσε και ειπα να το αναρτήσω... κι αν ειναι αληθεια και το κοριτσάκι ζει ακόμη ίσως καποιοι να της στείλουν μια σκέψη μια ελπίδα...
αν δεν ειναι αληθεια, τοτε ας σταματήσει ο εμπαιγμός μια ψυχούλας είτε εν ζωή είτε όχι... μην βάζουμε μπροστάρηδες τα παιδιά μας σε όποιες ανοητες αλυσίδες... κι ακόμη περισσότερο μην εκμεταλλευόμαστε θέματα όπως η υγεία για κάτι τέτοιο...
=================
αν δεν το πιστεύετε όμως και αν σώνει και ντε θέλετε να στείλετε ένα chain mail ας στείλετε αυτό.... Μικρές συνήθειες που αγαπούν το Περιβάλλον που τα λογάκια κι οι παροτρύνσεις του ίσως βοηθήσουν πραγματικά στο να εξασφαλίσουμε ζωή για τα επόμενα παιδιά που θα μας δοθούν, ίσως μπορέσουμε να διασφαλίσουμε μια συνέχεια αξιοπρεπή και για εμάς... για να μην είμαστε η τελευταία γενιά που θα εχει με τη ζωή της αποφασίσει να μην υπάρξουν επόμενες....
εάν το θέλετε σαν αρχείο κατεβάστε το από εδώ: Μικρές Συνήθειες που Αγαπούν το Περιβάλλον
===========================================
το μεηλ ειναι το ακόλουθο...
Παρακολούθησες ποτέ παιδιά στο λούνα-πάρκ?
ή άκουσες την βροχή να πέφτει στο χώμα?
Παρακολούθησες το τρελό πέταγμα μιας πεταλούδας?
Χάζεψες τον ήλιο καθώς ξεθωριάζει η νύχτα?
Καλύτερα να χαλαρώσεις.
Μην χορεύεις τόσο γρήγορα.
Η ζωή είναι μικρή.
Η μουσική δεν κρατάει για πάντα.
Τρέχεις αλαφιασμένος κάθε μέρα?
Όταν ρωτάς κάποιον «πως είσαι?»
Ακούς την απάντηση?
Όταν τελειώνει η μέρα πέφτεις στο κρεβάτι αγκαλιά με σκέψεις για
εκατοντάδες δουλειές που στριφογυρίζουν στο κεφάλι σου?
Καλύτερα χαλάρωσε.
Μην χορεύεις τόσο γρήγορα.
Η ζωή είναι μικρή.
Η μουσική δεν κρατάει για πάντα.
Είπες ποτέ στο παιδί σου «θα το κάνουμε αυτό αύριο» και μέσα στην
βιασύνη σου δεν είδες την λύπη του?
Έχασες επαφή? Άφησες μια καλή φιλία να πεθάνει επειδή ποτέ δεν είχες
τον χρόνο να πάρεις ένα τηλέφωνο και να πεις «γεια!»
Καλύτερα χαλάρωσε.
Μην χορεύεις τόσο γρήγορα
Η ζωή είναι μικρή
Η μουσική δεν κρατάει για πάντα.
Όταν τρέχεις παλαβωμένα για να πας κάπου χάνεις τη μισή χαρά της
διαδρομής.
Είναι σα να πετάς ένα δώρο που δεν άνοιξες......
Η ζωή δεν είναι αγώνας ταχύτητας.
Γι' αυτό χαλάρωσε.
Άκου την μουσική Πριν τελειώσει το τραγούδι.
Το κείμενο του μηνύματος που λάβαμε είναι το πιο κάτω :
ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΕ FORWARD αυτό το e-mail για να βοηθήσετε το
κοριτσάκι που το έγραψε. Τα e-mails εντοπίζονται για να μετρηθεί ο
αριθμός τους.»
Αγαπητοί:
Παρακαλώ, στείλτε αυτό το e-mail σ' όλους τους γνωστούς σας. Είναι η
επιθυμία ενός εξαιρετικού κοριτσιού που σύντομα θα φύγει από τον κόσμο μας επειδή έχει καρκίνο. Σας ευχαριστώ για την προσπάθειά σας. Δεν πρόκειται για chain-letter, αλλά για την ευκαιρία που έχουμε όλοι να σώσουμε ένα κορίτσι που πεθαίνει από μια σοβαρή μορφή καρκίνου. Αυτό το κορίτσι έχει 6 μήνες ζωής. Σαν τελευταία επιθυμία της, θέλει να στείλει αυτό το ποίημα για να πει σε όλους να ζουν όσο καλύτερα γίνεται την ζωή της, μιας και η ίδια δεν θα μπορέσει. Γιατί αυτό το κοριτσάκι δεν θα αποφοιτήσει από το γυμνάσιο, δεν θα παντρευτεί και δεν θα κάνει οικογένεια. Στέλνοντάς το e-mail στους γνωστούς σας, δίνετε σ' αυτό το κορίτσι και στην οικογένειά του λίγη ελπίδα, επειδή με κάθε όνομα, στο οποίο το στέλνετε, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία θα δωρίσει 3 σεντς για κάθε όνομα, χρήματα που θα πάνε στο λογαριασμό για την θεραπεία του κοριτσιού. Κάποιος έστειλε το e-mail σε 500 άτομα! Εσείς θα μπορούσατε να το στείλετε σε 5-6.
..Γιατί εμείς έχουμε την ευκαιρία να την ζήσουμε..
“Time Portraits”.
Εγκαινιάζεται την Τρίτη 15 Απριλίου 2008 στη Γκαλερί "VLASSIS ART. COM " (Βεροίας 6, Άνω Λαδάδικα), η έκθεση
“Time Portraits”.
Γκαλερί "Vlassis Art. Com"
Βεροίας 6, Άνω Λαδάδικα-
Θεσσαλονίκη
Φωτογραφικό Kέντρο Θεσσαλονίκης
Καραϊσκάκη 9 - Συκιές 6626
www.fkth.gr
Πολιτιστική εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα
επιχορηγούμενη από το Yπουργείο Πολιτισμού
Η έκθεση, που είναι μια παραγωγή του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, αποτελείται από εργασίες που χειρίζονται το θέμα του χρόνου μέσω του πορτρέτου και γίνεται στα πλαίσια της Photobiennale του 2008, που διοργανώνει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με θέμα “Χρόνος”.
Η έκθεση, την οποία επιμελείται ο φωτογράφος Θανάσης Ράπτης, είναι μία πρωτότυπη παραγωγή και θα προσπαθήσει να εξερευνήσει την τέχνη της φωτογραφίας, όπως αυτή αντιμετωπίζεται από τους καλλιτέχνες την πρώτη δεκαετία του νέου αιώνα.
Πλέον σε όλο και περισσότερα μουσεία και γκαλερί σε όλο τον κόσμο η φωτογραφία παρουσιάζεται, όλο και συχνότερα, έξω από την παραδοσιακή κορνίζα, όπως την είχαμε συνηθίσει τον περασμένο αιώνα. Αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος εικαστικών κατασκευών και εγκαταστάσεων, interactive multimedia παρουσιάσεων, βίντεο προβολών και –τελευταία- ιντερνετικών εικαστικών αναζητήσεων.
Αυτή η πραγματικότητα αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα –καμιά φορά και με ειρωνεία- από την φωτογραφική κοινότητα στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Δεν παύει να είναι όμως η νέα πραγματικότητα.
Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης επέλεξε αντιπροσωπευτικές αυτής της τάσης εργασίες από γνωστούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες, έλληνες και ξένους, που αντιμετωπίζουν με δικό του τρόπο ο καθένας το χρόνου και τα σημάδια που μένουν στο σώμα, αλλά και στο μυαλό και την ψυχή του ανθρώπου, με το πέρασμά του.
Ο Diego Goldberg στο έργο του «The Arrow of Time» παρουσιάζει φωτογραφίες της οικογένειάς του και του εαυτού του από το 1976 μέχρι σήμερα. “Στις 17 Ιουνίου, κάθε χρόνο, η οικογένειά μου βιώνει τη δική της ιεροτελεστία: φωτογραφίζουμε τους εαυτούς μας για να σταματήσουμε, για μια φευγαλέα στιγμή, το βέλος του χρόνου που περνάει”, σημειώνει ο φωτογράφος. Το φωτογράφο εντοπίσαμε με τη βοήθεια του Stumblevideo (πρόγραμμα με το οποίο κανείς σερφάρει στα καλύτερα του internet)
Ο JK Keller στο ''Living My Life Faster: 8 years of JK's Daily Photo Project'' φωτογραφίζει τον εαυτό του στην ίδια θέση καθημερινά για 8 χρόνια και προβάλλει τις φωτογραφίες σαν ταινία με γρήγορη εναλλαγή των εικόνων και συνοδεία μουσικής. Οι εναλλαγές στις εκφράσεις του προσώπου του είναι εντυπωσιακές και οι αλλαγές με τα γένεια και τα μαλλιά που μεγαλώνουν και “εξαφανίζονται”, παρουσιάζουν το πέρασμα του χρόνο από το ανθρώπινο πρόσωπο σαν ένα φουσκωμένο ποτάμι που σαρώνει τα πάντα. Το φωτογράφο επιλέξαμε από το δικτυακό τόπο YouTube.
Ο Βασίλης Καρκατσέλης παρουσιάζει 600 πορτρέτα φίλων του από το χώρο της φωτογραφίας ή -όπως σημειώνει ο ίδιος- την εικόνα του αφανούς. Ένα αντικείμενο, ένα άτομο, είναι τμήμα του πραγματικού. Η φωτογραφία του είναι μία άλλη πραγματικότητα, είναι ένα αντικείμενο. Οι φίλοι μας είναι τμήμα της δικής μας πραγματικότητας, οι φωτογραφίες τους το ίδιο. Η φευγαλέα, όμως, προβολή μιας εικόνας τους στον τοίχο, ποιανού πραγματικότητα είναι; Σύμφωνα με τον Ηράκλειτο “ουκ αν ενβέεις δις εις τον αυτόν ποταμόν”. Στην προβολή εικόνων η φόρμα της φωτογραφίας αλλάζει...
Ο Γιώργος Χατζάκης και ο Θοδωρής Τζιάτζιος παρουσιάζουν τις φωτογραφίες τους σε μορφή 3D Video, χρησιμοποιώντας την τεχνική time slice. Επικρατεί η άποψη ότι η φωτογραφία παγώνει το χρόνο, πράγμα για το οποίο υπάρχουν βάσιμες αντιρρήσεις. Θα μπορούσαμε καλύτερα να πούμε ότι η φωτογραφία συμπυκνώνει το χρόνο. Στην εργασία αυτή, η στιγμή (ας πούμε το δέκατο του δευτερολέπτου) διευρύνεται στον “μυθικό” χρόνο των 8 δευτερολέπτων. Κάθε στιγμή φωτογραφίζεται (και προβάλλεται στο video) με πολλαπλό τρόπο, δίνοντας στο χρόνο μια απίστευτη διάσταση.
Ο Θανάσης Πάλλας παρουσιάζει το έργο “ΕΙΚΟΝΑ” (Η Εικόνα που βλέπει – Πολυμεσική κατασκευή)
Ο Θεατής πλησιάζει μια Εικόνα-Οθόνη και διαπιστώνει ότι αυτή η Εικόνα παρουσιάζει το ψηφιακό είδωλό του.
Γύρω από την κεντρική περιοχή αυτής της Εικόνας-Οθόνης, εξελίσσονται σκηνές επίκαιρων γεγονότων. Ο Θεατής διαπιστώνει ότι μέσα στα διαδραματιζόμενα γεγονότα, εμφανίζονται φυσιογνωμίες όπως και η δικιά του. Φυσιογνωμίες ανθρώπων που μάλλον γνωρίζει, προερχόμενες από στιγμές και χώρους, όπως η γκαλερί μέσα στην οποία βρίσκεται.
Ανά πάσα στιγμή, η φυσιογνωμία του μπορεί να ενταχθεί σε σκηνές δράσης που δεν έχει ακόμα βιώσει και να γίνει μέρος επίκαιρων γεγονότων που δε μπορεί να ελέγξει.
Υλικά: Οθόνη TFT, Webcam, Υπολογιστής, Διαδραστικός Προγραμματισμός.
Ως YouTube artists (ένα μικρό δείγμα αλιευμένο στο internet) συμμετέχουν ανώνυμα (μόνο με τα ψευδώνυμά τους) η Ahreelee, η Okimdog, η Madandcrazychild και ο Νoah, με μικρά βίντεο, όπου παρουσιάζουν το πρόσωπό τους ή το σώμα τους να αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου.
Η γκαλερί VLASSIS ART.COM (εκθεσιακοί χώροι 50τμ στο ισόγειο και 50τμ στο υπόγειο) από το 2005 λειτουργεί σε νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, για τη Καταγραφή, Τεκμηρίωση και Παρουσίαση Συλλογών, καθώς και για Εκθέσεις Εικαστικών, όπως εκθέσεις Ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, εγκαταστάσεων, κ.λ.π., παράλληλα με εργαστήρια Συντήρησης και Διάγνωσης Έργων Τέχνης.
Υπεύθυνος του τεχνοχώρου είναι ο Δημήτριος Βλάσσης, Συντηρητής Έργων Τέχνης & Αρχαιοτήτων με εξειδίκευση στις Διαγνωστικές Μεθόδους Εξέτασης & Ανάλυσης των Έργων Ζωγραφικής, με σπουδές στην Ελλάδα και τη Φλωρεντία.
Ο επιμελητής της έκθεσης Θανάσης Ράπτης γεννήθηκε το 1962 και ζει στη Θεσσαλονίκη. Mε τη φωτογραφία ασχολείται τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.
Έχει πραγματοποιήσει δέκα ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει επιμεληθεί εκθέσεις άλλων φωτογράφων.
Φωτογραφίες, μεταφράσεις, διηγήματα και άρθρα του για την σύγχρονη τέχνη έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά.
Eίναι μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του Φωτογραφικού Kέντρου Θεσσαλονίκης.
ΣΥΝΤΟΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
Ο Diego Goldberg γεννήθηκε στην Αργεντινή το 1946 και έλαβε το βραβείο World Press Photo το 2005 . Ξεκίνησε καριέρα στη φωτοδημοσιογραφία το 1974 και εργάστηκε σε όλο τον κόσμο. Οι φωτογραφίες του Goldberg έχουν εκτεθεί στην Ευρώπη και στη Βόρειο και Νότιο Αμερική. Επίσης διοργανώνει φωτογραφικά events. Εργάστηκε ως επιμελητής φωτογραφικού υλικού σε εφημερίδα στην Αργεντινή για έξι χρόνια και στην συνέχεια ασχολήθηκε φωτογραφικά με την έκδοση ενός λευκώματος για το ταγκό.
O JK Keller είναι 31 χρονών και ζει στο Bloomfield Hills, στο Michigan
των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή την περίοδο έχει δεσμό, είναι straight, είναι Αιγόκερος, δεν καπνίζει, πίνει και έχει τελειώσει την Cranbrook Academy Of Art (Μaster) (Τα στοιχεία προέρχονται από το προφίλ του φωτογράφου στο myspace)
Ο Βασίλης Καρκατσέλης έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε πολλες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Διετέλεσε Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Μουσείου Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων το 1984 ιδρύει τη Φωτογραφική Ομάδα Τριανδρίας, γνωστή σε όλους σα Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και είναι Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής του Επιτροπής. Τον απασχολεί τόσο η παραδοσιακή αντίληψη για τη φωτογραφία, όσο και το ταξίδι της πέραν των ορίων.
Ο Θανάσης Πάλλας σπούδασε Γραφιστική στα ΤΕΙ της Αθήνας, ζωγραφική στην Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης και του Βερολίνου, γλυπτική και Πολυμέσα στην Καλών Τεχνών του Αμβούργου και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.
Ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και Γερμανία.Παρουσίαση διαδραστικών Εγκαταστάσεων από το 1996.Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και τη Γερμανία.Δημοσιεύσεις για το Έργο του σε εφημερίδες και περιοδικά της Ελλάδας και της Γερμανίας.
Διδάσκει το μάθημα της “Ψηφιακής Εικόνας”, στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και “GUI-WEB DESIGN” στο Μεταπτυχιακό Διιδρυματικό Πρόγραμμα Προηγμένων Συστημάτων Υπολογιστών και Επικοινωνιών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.
info
ΒΕΡΟΙΑΣ 6, ΑΝΩ ΛΑΔΑΔΙΚΑ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ 15/04 ΩΣ 15/05/2008
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:
ΔΕΥΤΕΡΑ – ΤΕΤΑΡΤΗ: 12:00 ΩΣ 18:00
ΤΡΙΤΗ – ΠΕΜΠΤΗ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12:00 – 20:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00 – 15:00
2310 552030
vlassisart@yahoo.com
Δελτίο Τύπου για Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία 6ης Απριλίου
Για να μεταφέρετε την αφίσσα στο σαιτ ή στο μπλογκ σας αντιγράψτε τον κώδικα που θα βρείτε στο παρακάτω πλαισιο και επικολήστε τον όπου θέλετε να εμφανίζεται η αφίσα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
ΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ!
Τοπικές ομάδες και κινήματα ποδηλατών από όλη τη χώρα οργανώνουν
Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία διαμαρτυρίας την Κυριακή 6 Απριλίου στις 12
το μεσημέρι ζητώντας τη ένταξη του ποδηλάτου στις ελληνικές πόλεις.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τα ποδήλατα θα κατέβουν στους δρόμους
ταυτόχρονα σε Δράμα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Βέροια, Λάρισα, Καρδίτσα,
Βόλο, Καμένα Βούρλα, Μυτιλήνη, Καρπενήσι, Πάτρα, Κόρινθο, Αθήνα, Πόρτο
Ράφτη, Νέα Μάκρη, Καλαμάτα, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Σπάρτη,
Κομοτηνή, Ζάκυνθο
Σε όσους ισχυρίζονται ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει χώρος για ποδήλατα
απαντάμε Στις πόλεις μας δεν χωρούν άλλα αυτοκίνητα.
Η αφίσα σε μέγιστη ανάλυση εδώ : http://podilates.gr/files/afisa_rev_site_0.jpg
Στείλτε το αλυσιδωτό μέηλ που υπάρχει εδώ σε όσους ξέρετε.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΕΙΑ 6ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
ΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ!
Τοπικές ομάδες και κινήματα ποδηλατών από όλη τη χώρα οργανώνουν
Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία διαμαρτυρίας την Κυριακή 6 Απριλίου στις 12
το μεσημέρι ζητώντας τη ένταξη του ποδηλάτου στις ελληνικές πόλεις.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τα ποδήλατα θα κατέβουν στους δρόμους
ταυτόχρονα σε Δράμα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Βέροια, Λάρισα, Καρδίτσα,
Βόλο, Καμένα Βούρλα, Μυτιλήνη, Καρπενήσι, Πάτρα, Κόρινθο, Αθήνα, Πόρτο
Ράφτη, Νέα Μάκρη, Καλαμάτα, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Σπάρτη,
Κομοτηνή, Ζάκυνθο
Σε όσους ισχυρίζονται ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει χώρος για ποδήλατα
απαντάμε Στις πόλεις μας δεν χωρούν άλλα αυτοκίνητα.
Η μετακίνηση με ποδήλατο είναι πιο γρήγορη, πιο ευχάριστη, πιο
υγιεινή, πιο οικολογική και πιο οικονομική από το μποτιλιάρισμα, τον
εκνευρισμό, την αναζήτηση στάθμευσης. Κι όμως, στη χώρα μας ΔΕΝ
ΥΠΑΡΧΕΙ πολιτική για την προστασία και την ενίσχυση του ποδηλάτου.
Είναι καιρός για: * Δίκτυα ποδηλατοδρόμων * Προώθηση της συνδυασμένης
μετακίνησης (ποδήλατο στον ΟΣΕ, στα ΚΤΕΛ στο ΜΕΤΡΟ κτλ) * Ενταξη του
ποδηλάτου στις προδιαγραφές των νέων έργων και στον πολεοδομικό και
χωροταξικό σχεδιασμό. * Αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ώστε
να προστατεύει τις μετακινήσεις με ποδήλατο * Μείωση του συντελεστή
ΦΠΑ ώστε να επιβραβεύεται η επιλογή του ποδηλάτου ως μεταφορικού μέσου
Καλούμε την πολιτεία να περάσει από τις ανέξοδες εξαγγελίες και
προφορικές "εκδηλώσεις συμπάθειας" στην υλοποίηση ολοκληρωμένων
παρεμβάσεων για την προώθηση του ποδηλάτου. ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ
Συναντιόμαστε στις γειτονιές και ποδηλατούμε όλοι μαζί ως το Πεδίο του
Αρεως Πειραιάς, Πλατεία Δημαρχείου στη σκακιέρα 11.ΟΟ Καλλιθέα,
Σταθμός Καλλιθέας 11.30 Περιστέρι Αγιος Γεώργιος (Κηπούπολη) 10.30
Σταθμός μετρό Αγιος Αντώνιος 11.15 Αιγάλεω Θηβών&Ιερά Οδός 11.15 Νέα
Σμύρνη Πλατεία Νέας Σμύρνης 11.00 Ηλιούπολη Σταθμός Αγίου Δημητρίου
11.00 Ανω Γλυφάδα Αγιος Τρύφωνας 10.30 Μαρούσι Σταθμός ΗΣΑΠ 11.00 Ανω
Πατήσια Σταθμός ΗΣΑΠ 11.30 Νέο Ψυχικό Σταθμός Εθνικής Αμυνας 11.15
Ζωγράφου, Είσοδος Πανεπιστημιούπολης Ουλ Πάλμε 11.15 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Πεδίο του Αρεως, Αγαλμα Αθηνάς, 12.00
Eπικοινωνία Φίλιππος Φραγκούλης 694 5396052 Κώστας Δουβής 697 7275365
Λυδία Χατζηαλεξίου 697 9928855
Ομάδα ΠΟΔΗΛΑΤ-ισσ-ΕΣ, Σύλλογος Φιλων του Ποδηλάτου Περισσότερες
λεπτομέρειες για τα αιτήματα των ποδηλατών από όλη τη χώρα και
πληροφορίες για τα σημεία συνάντησης σε κάθε πόλη στο www.podilates.gr
http://www.oikologio.gr/content/view/611/111/
1 Απρ 2008
Παιδική κηπουρική.......
Παιδική κηπουρική.......
Τα παιδιά είναι γεννημένοι κηπουροί: είναι περίεργα, τους αρέσει να μαθαίνουν μέσα από την πράξη και θέλουν να λερώνονται ! Καλλιεργώντας τον κήπο το παιδί έχει την ικανοποίηση να φροντίζει κάτι δικό του για καιρό και παρατηρεί από πρώτο χέρι τον κύκλο της φύσης. Και βέβαια η κηπουρική είναι ένας ωραίος τρόπος για να αποκτήσει το παιδί περιβαλλοντική συνείδηση, εξερευνώντας τη λειτουργία της φύσης. Αν αγαπήσει τον κήπο και τα φυτά από μικρό, θα διατηρηθεί αυτό για όλη τη ζωή του. Μπορεί ακόμη και να αρχίσει να τρώει κάποια λαχανικά που τώρα μισεί !!!
Δεν είναι απαραίτητο να ζει κανείς στην εξοχή, ούτε να έχει μεγάλη έκταση για να δημιουργήσει ένα παιδικό κήπο. Ακόμη και σε μερικές γλάστρες στο μπαλκόνι το παιδί μπορεί να καλλιεργήσει πολλών ειδών λαχανικά και λουλούδια. Αν μπορείτε, συνεννοηθείτε με άλλους ενοίκους της πολυκατοικίας για να καλλιεργήσετε τα φυτά στην ταράτσα. Mπορείτε ακόμη να συζητήσετε τη δυνατότητα να δημιουργήσει το σχολείο ή νηπιαγωγείο του παιδιού σας ένα σχολικό κήπο.
Τι να φυτέψετε; Τα 10 πιό εύκολα λαχανικά για παιδιά.
Η αυτοπεποίθηση του μικρού κηπουρού μεγαλώνει όταν οι προσπάθειές του αποδίδουν καρπούς. Επιλέγουμε λοιπόν φυτά που είναι κατάλληλα για παιδιά. Αυτά που προτείνουμε ως τα 10 καλύτερα μεγαλώνουν εύκολα, γρήγορα, και είναι διασκεδαστική η συγκομιδή, ακόμη κι αν η γεύση τους δεν τους πολυαρέσει στην αρχή.
Ηλιοτρόπια
Απαραίτητα για κάθε παιδικό κήπο. Φυτέψτε Μάρτη - Απρίλη μόνον 1-2 γιατί πιάνουν πολύ χώρο. Οι σπόροι βλασταίνουν σε μια εβδομάδα, τα φυντάνια μεγαλώνουν σε δύο εβδομάδες και μέσα σε ένα μήνα ξεπερνούν το μισό μέτρο ύψος. Σε 8 εβδομάδες τα μπουμπούκια ανθίζουν αποκαλύπτοντας εκατοντάδες σπόρους. Φυτέψτε τους σπόρους που χρησιμοποιούνται για φαγητό (όχι βέβαια ψημένους και αλατισμένους). Τα ηλιοτρόπια ξεραίνονται το φθινόπωρο. Οι σπόροι είναι πλούσιοι σε πρωτεϊνες και σίδηρο. Αφού κρατήσετε μερικούς για την επόμενη σπορά, ψήστε τους υπόλοιπους και σερβίρετέ τους σαν σνακ.
Μαρούλια
Ενας καλός τρόπος να κινήσετε το ενδιαφέρον των παιδιών για τη σαλάτα, γρήγορη και εύκολη σοδειά. Φυτέψτε Σεπτέμβρη - Φλεβάρη σε απόσταση περίπου 25 εκατοστά. Διατηρείστε το έδαφος υγρό, ιδιαίτερα τις δύο πρώτες εβδομάδες. Oι σπόροι βλασταίνουν σε 7-10 μέρες. Η περίοδος ανάπτυξης είναι 40-50 μέρες.
Ραπανάκια
Επίσης γρήγορα αποτελέσματα για τη νεαρή κηπουρό. Οι σπόροι φυτρώνουν σε 3-10 μέρες και μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, περίπου σε ένα μήνα. Μπορούν να φυτευτούν πυκνά, σε απόσταση 10-15 εκατοστών. Φυτέψτε τα απ' ευθείας στο παρτέρι από Σεπτέμβρη ως Μάρτη.
Μπιζέλια
Τα μπιζέλια μεγαλώνουν γρήγορα και είναι διασκεδαστικά γιατί τρώγονται απ' ευθείας από το φυτό. Οι σπόροι φυτρώνουν σε 10 μέρες και ωριμάζουν σε 2 μήνες. Φυτέψτε Σεπτέμβρη - Νοέμβρη (στα ψυχρά μέρη Μάρτη - Απρίλη) σε δροσερά μέρη του κήπου προστατευμένα από τον ήλιο και πολύ πυκνά, ανά 3 εκατοστά. Μπορείτε να διαλέξετε αναρριχητικές ποικιλίες ή νάνους.
Ντοματάκια
Απολύτως αναγκαία. Είναι τα πιό διασκεδαστικά φυτά για παιδιά, μετά τις φράουλες. Προτιμούμε τα έτοιμα φυντάνια παρά να μεγαλώσουμε από σπόρο. Φυτεύουμε σε ηλιόλουστη θέση Μάρτη - Μάη. Δίπλα σε κάθε φυντάνι στερεώνουμε πάσσαλο 60 εκατοστών και καθώς μεγαλώνουν τα φυτά, τα δένουμε χαλαρά. Ρίχνουμε μπόλικη κοπριά και ποτίζουμε στο χώμα, διατηρώντας τα φύλλα στεγνά. Η περίοδος ανάπτυξης είναι 50-75 μέρες. Τα ντοματάκια μεγαλώνουν πολύ καλά και σε γλάστρες.
Καπουτσίνοι
Λουλούδια περισσότερο παρά λαχανικά, μεγαλώνουν πολύ εύκολα και γρήγορα και ενθαρρύνουν τη νεαρή κηπουρό. Τα κίτρινα, πορτοκαλί και κόκκινα άνθη εμφανίζονται 50 περίπου μέρες μετά από τη φύτευση. Προτιμούν ηλιόλουστα σημεία, όχι πολύ υγρό χώμα και με λίγη κοπριά εξαπλώνονται απίστευτα. Τα φύλλα έχουν μια πιπεράτη γεύση που δίνει ενδιαφέρον στις σαλάτες, αλλά και τα εδώδιμα άνθη προστίθενται στις σαλάτες για χρώμα. Μάλιστα τα μπουμπούκια χρησιμοποιούνται σαν υποκατάστατα της κάπαρης, συντηρημένα σε άλμη. Δοκιμάστε, όπως και τα ντοματάκια, να τα μεγαλώσετε και σε κρεμαστές γλάστρες.
Φασόλια
Εύκολα, γρήγορα και διασκεδαστική συγκομιδή. Οι σπόροι φυτρώνουν σε 4-8 μέρες και ωριμάζουν σε 2 μήνες. Φυτεύουμε από Μάρτιο ως αρχές Ιούνη (για όψιμα Αύγουστο), σε μικρή απόσταση, ανά 10 εκατοστά. Χρειάζονται ηλιόλουστη θέση, υγρό χώμα και κοπριά. Επιλέγουμε αναρριχητικές ή έρπουσες ποικιλίες. Δεν βρέχουμε τα φύλλα στο πότισμα.
Καρότα
Οι σπόροι του καρότου φυτεύονται απ' ευθείας στο έδαφος. Αργούν να φυτρώσουν, πρέπει λοιπόν να κάνετε υπομονή. Ωριμάζουν σε 2 μήνες. Το χώμα πρέπει να είναι αφράτο, χωρίς πέτρες, για να αναπτυχθεί προς τα κάτω το καρότο. Ποτίζετε καλά και αραιώστε τα φυντάνια όταν φυτρώσουν, γιατί η πυκνή φύτευση δίνει φύλλα χωρίς ρίζες. Προτιμήστε τις μικρές ποικιλίες για παιδιά, γιατί μεγαλώνουν πιό γρήγορα και τρώγονται πιό ευχάριστα. Φυτεύουμε Σεπτέμβρη - Οκτώβρη ή Φλεβάρη - Απρίλη.
Πατάτες
Δεν αποτυγχάνουν ποτέ. Οι κόκκινες ποικιλίες μεγαλώνουν πιό γρήγορα από τις άσπρες και τα παιδιά μάλλον τις προτιμούν. Κόβουμε την πατάτα σε κομμάτια με 2 τουλάχιστον "μάτια" το καθένα και φυτεύουμε Γενάρη - Φλεβάρη ή μέσα Ιουλίου - τέλος Αυγούστου σε αυλάκια, ανά 30-40 εκατοστά, με τα μάτια προς τα πάνω. Καθώς μεγαλώνει το φυτό, σωρεύστε το χώμα γύρω του ώστε να υπάρχει χώρος για τους κονδύλους. Όταν το φυτό μαραθεί ανοίγουμε τα λοφάκια και ψάχνουμε για τη σοδειά.
Κολοκύθα
Αν έχετε χώρο, είναι ιδανικό λαχανικό για παιδικό κήπο. Φυτεύουμε τους σπόρους σε λοφάκι, Απρίλη - Μάη (για όψιμα, σπέρνουμε Ιούλιο). Ανοίγουμε τρείς τρύπες και παραχώνουμε από ένα σπόρο στην κάθε τρύπα. Βλασταίνουν σε μια εβδομάδα, μετά από μερικές μέρες σχηματίζονται τα φύλλα και τα φυτά αρχίζουν να έρπουν στο χώμα. Αφού σχηματιστούν τρείς κολοκύθες σε κάθε φυτό, κόβουμε όποια άνθη εμφανιστούν. Οι κολοκύθες ωριμάζουν σε 80-120 μέρες, όταν είναι σκληρές στο εξωτερικό και ακούγονται κούφιες. Η συγκομιδή γίνεται με κλαδευτήρι και χρειάζεται να επιβλέπει ή να την κάνει ενήλικος. Η σάρκα της κολοκύθας γίνεται πίτα. Τον φλοιό αν τον έχετε κρατήσει ολόκληρο μπορείτε με μερικές τρύπες να τον κάνετε φωτιστικό κήπου. Οι σπόροι αφού πλυθούν, ψήνονται με αλάτι και τρώγονται. Μην ξεχάσετε να κρατήσετε μερικούς για να φυτέψετε του χρόνου.
Και μερικές άλλες καλές επιλογές: Καλαμπόκι (εύκολο, χρειάζεται πολύ κοπριά και πότισμα), πιπεριές, κρεμμυδάκια (εύκολα), κολοκυθάκια, φράουλες, καρπούζια (παρόμοια με τις κολοκύθες).
Συμβουλές για παιδική κηπουρική:
, Κάθε παιδί πρέπει να έχει το δικό του παρτέρι ή τις δικές του γλάστρες. Πρέπει ο χώρος να είναι μικρός και να βρίσκεται στο καλύτερο σημείο του κήπου ή του μπαλκονιού σας, όπου υπάρχει το καλύτερο χώμα και φως. Φυτέψτε μόνο 2 ή 3 φυτά από κάθε είδος. Προετοιμάστε την επιτυχία.
, Δώστε στα παιδιά σας καλά εργαλεία. Αν μπορούν να τα χειριστούν, αφήνετε να χρησιμοποιούν τα δικά σας εργαλεία. Έτσι αναγνωρίζετε τη σημασία της δουλειάς τους. Εναλλακτικά μπορείτε να προμηθευτείτε καλής ποιότητος παιδικά εργαλεία από καταστήματα παιχνιδιών ή κέντρα κήπου. Δεν πρέπει όμως να είναι εύθραυστα, γιατί αυτό εκνευρίζει τα παιδιά.
, Δεν είναι απαραίτητο να αγοράσουμε πλαστικές γλάστρες. Φυτεύουμε μέσα σε κάθε δοχείο που βρίσκουμε κατάλληλο. Μισοβάρελα, τενεκέδες (χωρίς αιχμηρές γωνίες), κουτιά από κονσέρβες, κρεμαστές γλάστρες, παλιά καλάθια επενδυμένα με πλαστικό, τρύπιες κατσαρόλες, κουβάδες, λεκάνες, ποτιστήρια. Δείχνουμε έτσι στο παιδί ότι δεν υπάρχουν σκουπίδια, όλα μπορούν με ένα όμορφο βάψιμο και περιποίηση να χρησιμοποιηθούν και πάλι.
, Μοιράζοντας τους σπόρους, χώμα, εργαλεία κ.ο.κ., ενθαρρύνετε τη συνεργασία και την κοινοχρησία, αλλά και την υπευθυνότητα (τακτοποίηση και καθάρισμα των εργαλείων). Μπορείτε βέβαια να δώσετε στο κάθε παιδί τα δικά του εργαλεία.
, Τα παιδιά πρέπει να κάνουν όλη τη διαδικασία, από το σπόρο μέχρι το τραπέζι του φαγητού. Μαθαίνουν καλύτερα όταν καταλαβαίνουν το πλαίσιο της δραστηριότητάς τους. Έτσι καταλαβαίνουν ότι ο κήπος είναι διασκέδαση, αλλά όχι παιχνίδι. Νιώθουν ότι συνεισφέρουν κι αυτά στις ανάγκες της οικογένειας. Εκτός από το φύτεμα και την περιποίηση των φυτών, πρέπει να μαζέψουν μόνα τους καρπούς και να ετοιμάσουν το φαγητό με αυτά, όσο μικρή κι αν είναι η σοδειά τους (στο μέτρο βέβαια που μπορούν).
, Αντί να προσπαθείτε να εξηγήσετε με λόγια, δείξτε τους εικόνες.
, Η προσοχή τους περισπάται εύκολα. Δώστε τους διάφορα πράγματα κα κάνουν, ώστε να αρχίσουν αμέσως τη δουλειά και να είναι συνεχώς απασχολημένα. Ειδικά το σκάψιμο έχει μια ατέλειωτη γοητεία...
, Καλλιεργώντας τον κήπο θα λερωθούν. Η επαφή με το χώμα είναι αναγκαία και επιθυμητή.
, Αν το παιδί είναι πολύ μικρό, μπορεί να χρειαστεί να βοηθήσετε λίγο στα κρυφά. Μερικές δουλειές δεν είναι ευχάριστες και το παιδί ίσως να μη μπορεί πάντα να κάνει όλες τις δουλειές. Ίσως χρειαστεί να μαζέψετε τη νύχτα μερικούς γυμνοσάλιαγκες από τα μαρούλια, ή να τυλίξετε το λάστιχο. Το παιδί δεν χρειάζεται να ξέρει την κάθε μικρή βοήθεια που προσφέρετε, το βασικό είναι να νιώθει ότι το παρτέρι είναι δικό του.
, Προσέξτε όλες τις προσπάθειές τους. Ακόμη και ο μικρότερος έπαινος αυξάνει την αυτοεκτίμησή τους. Αναγνωρίστε τις αποτυχίες τους σαν μέρος της κηπουρικής. Το σημαντικό είναι να αγαπήσει το παιδί τον κήπο του, κι όχι η σοδειά που θα μαζέψει.
, Επιδείξτε τη δουλειά του παιδιού στους επισκέπτες σας, με τον ίδιο ενθουσιασμό που δείχνετε και τα δικά σας φυτά. Πάρτε τους επισκέπτες σας για μια βόλτα στον κήπο ή το μπαλκόνι, φωτογραφείστε τη σοδειά και στείλτε τη φωτογραφία στους παπούδες & γιαγιάδες. Η προσοχή που συγκεντρώνει η δουλειά τους είναι το καλύτερο κίνητρο για τα παιδιά ώστε να συνεχίσουν να ασχολούνται. Προτείνετέ τους αν θέλουν να χαρίσουν λίγα λαχανικά όπου προτιμούν, π.χ. στους φίλους ή τον παπού και τη γιαγιά.
, Μην τους επιβάλλετε τι θα κάνουν, αλλά να δείχνετε με το παράδειγμα του δικού σας κήπου και με τις προτάσεις.
, Φτιάξτε ένα ημερολόγιο εργασιών, ώστε να έχει όλο το χρόνο ενδιαφέρουσες ασχολίες, με διαφορετικά φυτέματα, λιπάνσεις, συγκομιδές κτλ.
, Μετά από κάθε δραστηριότητα προσπαθούμε να επαναλάβουμε αυτά που μάθαμε. Συζητείστε τι έκανε, τι είδε, ποιό πρέπει να είναι το επόμενο βήμα. Μπορεί ακόμη να ζωγραφίσει τα φυτά ή να κρατήσει ένα ημερολόγιο εργασιών, ή ένα τετράδιο με αποξηραμένα φύλλα και λουλούδια. Αν δεν ξέρει να γράψει, μπορεί να σας τα υπαγορεύει.
, Προσπαθείστε να εμπλέξετε στην κηπουρική και άλλα παιδιά, συγγενείς, γείτονες, συμμαθητές ή φίλους. Το κοινό ενδιαφέρον εντείνεται.
, Όταν ταξιδεύετε σε αγροτικές περιοχές, σταματείστε το αυτοκίνητο και δείξτε στο παιδί σας τις καλλιέργειες στα γύρω χωράφια. Επισημάνετε όμως τα λάθη της βιομηχανικής γεωργίας: "- Δεν υπάρχουν πουλιά, έντομα ή σκουλήκια". Σχολιάστε ακόμη και τα λαχανικά στο σουπερμάρκετ ή στη λαϊκή αγορά "- Ήρθε πάλι ο καιρός για μελιτζάνες", "- Αυτά τα μαρούλα τα έχουν φάει κάμπιες", ή ρωτήστε τον φιλικό παραγωγό "- Θέλουν πολύ ήλιο τα καρότα;".
, Και μια αναγκαία προειδοποίηση: Αποφύγετε κάθε χημικό λίπασμα, εντομοκτόνο, ζιζανιοκτόνο. Όχι μόνο είναι αντίθετο με το σκοπό της δραστηριότητας (παρεμβαίνουν εξωτερικά εντατικά στοιχεία στον κύκλο της φύσης), αλλά και ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ.
, Μιά άλλη ιδέα : μπορείτε να φυτέψετε σπόρους ή τμήματα φυτών που δεν καταναλώνονται. Τα παιδιά μαθαίνουν ότι τίποτε δεν πάει χαμένο στη φύση, ότι ο κύκλος της φύσης δεν σταματάει στο τραπέζι μας, ότι το κουκούτσι του φρούτου που φάγαμε δεν είναι σκουπίδι αλλά ένας μικρός θησαυρός που μπορεί να μας δώσει νέα φυτά. Ενα κουκούτσι από λεμόνι, για παράδειγμα, ή κάθε εσπεριδοειδές, δίνει ένα όμορφο δεντράκι με διακοσμητικό γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα (δεν είναι όμως, τα περισσότερα, καρποφόρα). Άλλα τέτοια φυτά είναι:
- Χουρμάδες: παραχώνουμε τα κουκούτσια σε μιά γωνιά που το παιδί ποτίζει τακτικά. Το φυτό μπορεί να γίνει ένας όμορφος ψηλός φοίνικας (τα φύλλα είναι σκληρά και γωνιώδη).
- Ροδιά: Φυλλοβόλος θάμνος, χρειάζεται πότισμα.
- Αβοκάντο: (φυτεύουμε το κουκούτσι με τη μύτη προς τα πάνω και αφήνουμε το πάνω μισό έξω από το χώμα. Ποτίζουμε άφθονα).
- Ανανάς: Κόβουμε την κορυφή και ένα εκατοστό από το φρούτο. Φυτευουμε σε μίγμα κομπόστ και άμμου και διατηρούμε υγρό.
- Όταν μαγειρεύουμε καρότα ή ρέβες, κόβουμε την κορυφή με κοφτερό μαχαίρι, πετάμε όλα τα φύλλα εκτός από τα μικρά τρυφερά στο κέντρο και δίνουμε στα παιδιά να φυτέψουν. Μέσα σε ένα μήνα αναπτύσσονται διακοσμητικά λεπτά μακριά φύλλα.
Άρθρο της Πέλης Σουσιοπούλου για το oikologos.gr
Βιολογικά προϊόντα
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Τι διαφορά έχουν από τα συμβατικά;
Πώς ελέγχεται και πώς πιστοποιείται ότι πράγματι είναι βιολογικά;
Γιατί είναι τόσο ακριβά;
Τι ρόλο παίζει στην προστασία της υγείας μας και της υγείας των παιδιών μας, η επιλογή βιολογικής τροφής;
Ο τρόπος που γίνονται οι καλλιέργειες σήμερα, η εντατική γεωργία -ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη απόδοση παραγωγής- σημαίνει ενεργειακή σπατάλη, χρήση χημικών λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και ενισχυτών ανάπτυξης. Οδηγεί στις μονοκαλλιέργειες, ρυπαίνει το νερό, το έδαφος και τον αέρα.
Από την άλλη μεριά, υπάρχουν τα βιολογικά προϊόντα, για τα οποία ελάχιστα, συγκεχυμένα και λίγα πράγματα γνωρίζουμε.
Αποφασίσαμε λοιπόν ν’ απευθυνθούμε σε μια μεγάλη εταιρία που ειδικεύεται στα βιολογικά προϊόντα και να ζητήσουμε απαντήσεις υπεύθυνες και όσο γίνεται πιο κατατοπιστικές.
Εκ μέρους της ΕΒΙΚ, μας μίλησε ο κ. Γεώργιος Κυριακίδης, γενικός διευθυντής.
- Διατροφικά εφιαλτικοί καιροί, κ. Κυριακίδη: Τρελές αγελάδες, διοξινούχα κοτόπουλα, ορμονούχα φρούτα και νιτρούχα λαχανικά. Σε λίγο και μεταλλαγμένα φυτά και ζώα.
Θα έπρεπε να έχουμε ξεκινήσει ένοπλη επανάσταση για να προασπίσουμε την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας. Κι όμως, όταν συμβαίνει να διαβάζουμε κάποιο παρόμοιο σκάνδαλο στον τύπο, ο πανικός μας κρατάει μόνο λίγες μέρες και ξαναγυρνάμε στις διατροφικές μας συνήθειες.
Γιατί ο κόσμος αντιμετωπίζει τα βιολογικά προϊόντα με σκεπτικισμό, ενώ μοιάζει ν’ αποτελούν τη μόνη εναλλακτική λύση σήμερα;
Έχουμε πέσει όλοι στην παγίδα της ύλης, η ύλη ασκεί τεράστια έλξη πάνω μας. Χωρίς να υποτιμώ την αξία του κινητού, του καλού ρούχου, ενός στερεοφωνικού συγκροτήματος αξιώσεων, θα σας πω ότι δεν έχουμε βάλει σωστές προτεραιότητες. Ναι, να πάρω το καλύτερο κινητό, αλλά αυτό που βάζω μέσα μου κι είναι το πιο σημαντικό, μοιάζει να μη μ’ ενδιαφέρει.
Τα τρόφιμα όμως είναι για τον άνθρωπο, τα χημικά για τα μηχανήματα. Εμείς έχουμε μπερδέψει τα πράγματα, δεν τα προορίζουμε πια για τα μηχανήματα μόνο, αλλά διοχετεύονται αλόγιστα και στον ανθρώπινο οργανισμό.
Κι επειδή ο άνθρωπος δεν είναι μηχανή, όπως οι μεταλλικές μηχανές κι επειδή τα χημικά είναι ξένα προς το ανθρώπινο σώμα, δεν είναι δηλ. ουσίες συμβατές, αλλά ουσίες που δυστυχώς είναι ανεκτές από τον ανθρώπινο οργανισμό, ο οργανισμός πασχίζει κι αγωνίζεται να τις αποβάλλει, μέχρι που η αντοχή του τελειώνει κι εμφανίζεται δυστυχώς ο καρκίνος.
Ο οργανισμός ανέχεται, μάχεται, τα νεφρά που δέχονται το χημικό θα το αποβάλλουν, όμως σιγά-σιγά, ανοχή και αντοχή ελαττώνονται. Αν ο οργανισμός είναι ευνοημένος από τη φύση, από το Θεό, μπορεί να φτάσουν οι ανοχές κι οι αντοχές του μέχρι μια μεγάλη ηλικία και τότε να εμφανιστούν τα προβλήματα. Όμως σήμερα ο καρκίνος δεν περιορίζεται μόνο στους υπερήλικες, χτυπά και μικρά παιδιά. Αντιμετωπίζουμε με πόνο ψυχής όγκους και λευχαιμίες σε νεαρές ηλικίες.
- Γιατί δεν έχουμε πειστεί όμως; Μόνο από λανθασμένη αξιολόγηση προτεραιοτήτων; Αδιαφορία είναι ή έλλειψη ενημέρωσης;
Πολύ σωστά. Φταίει κι η ενημέρωση. Έχει καλλιεργηθεί και μια δυσπιστία, δεν ξέρω αν σκόπιμα ή τυχαία…
Έχουν συμβεί και κάποιες παρατυπίες κατά καιρούς από βιοκαλλιεργητές και το παράπτωμα του ενός, συμπαρασύρει και όλους τους υπόλοιπους. Επίσης, τα βιολογικά είναι και πιο ακριβά- αν κι όχι πάντα σε υπέρμετρο βαθμό, υπάρχει μια κλιμάκωση. Τα όσπρια, για παράδειγμα, έχουν 30% μεγαλύτερη τιμή, το γάλα 20%. Το κρέας είναι πολύ ακριβό, διότι είναι σε πολύ πρώιμα στάδια η βιολογική κτηνοτροφία, μόλις 2 χρόνια τώρα δραστηριοποιείται κι η παραγωγή είναι πολύ μικρή. άρα προς τι παρόν είναι προϊόν για πρίγκιπες Ακριβά είναι και τα λαχανικά, γιατί είναι ακριβά όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται στη βιολογική καλλιέργεια και μεγάλος ο κόπος που καταβάλλει ο βιοκαλλιεργητής. Όμως ψωμί, γάλα, όσπρια, είναι πολύ κοντά στην τιμή των συμβατικών.
Όσον αφορά στην ενημέρωση, από τη μια τα σκάνδαλα στο χώρο των τροφίμων, από την άλλη η τιμή, κάνουν τον κόσμο να σκέφτεται: «γιατί να πληρώσω 30% περισσότερο, για κάτι που μπορεί να μην είναι πράγματι βιολογικό;».
- Γι’ αυτό πρέπει να τηρούνται κάποιες διαδικασίες. Από το 1993 έχουν τεθεί επισήμως σε ισχύ νομοθετικές διατάξεις, υπάρχει ο κανονισμός 2092/91 κι οι τροποποιήσεις του, όπου εμπεριέχονται όλες οι προδιαγραφές και οι οδηγίες για τα επιτρεπόμενα είδη λίπανσης, τους βιολογικούς τρόπους φυτοπροστασίας, επεξεργασίας, τυποποίησης, συντήρησης και εμπορίας. Πώς όμως γίνεται ο έλεγχος και η πιστοποίηση;
Βεβαίως και πρέπει να τηρούνται, ώστε να είναι σίγουρος ο καταναλωτής ότι αυτό που φτάνει στα χέρια του είναι βιολογικό προϊόν. Ο έλεγχος γίνεται από τρεις οργανισμούς στην Ελλάδα, την ΒΙΟΕΛΛΑΣ, τη ΔΗΩ και τη ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ. Αυτοί οι οργανισμοί εποπτεύονται με τη σειρά τους, από τον ΟΠΕΓΕΠ (Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων). Από κει και πέρα, είναι σημαντικό στο προϊόν να αναγράφεται «προϊόν βιολογικής καλλιέργειας» ή «προϊόν βιολογικής κτηνοτροφίας» και επίσης ποιος είναι ο φορέας πιστοποίησης κι ο παραγωγός. Διότι ακόμα κι αν έχει παραχθεί κάτι ως βιολογικό αλλά δεν έχει την πιστοποίηση του ελέγχου, δεν είναι εγκεκριμένο.
- Πόσο ειδικά καταρτισμένοι είναι οι ελεγκτές και πόσο συχνά επισκέπτονται τις μονάδες; Τι ελέγχουν και πόσο ελέγχονται από το Υπουργείο Γεωργίας; Ποιος είναι ο ρόλος του ΕΦΕΤ;
Κατ’ αρχήν όλοι αυτοί οι οργανισμοί ελέγχου και πιστοποίησης, χρησιμοποιούν ειδικευμένους επιστήμονες γεωπόνους, ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν, που το κάνουν με την καρδιά και τη συνείδησή τους. Ανθρώπους ιδεαλιστές, πού δεν επιδιώκουν ν’ αποκτήσουν χρήματα δεκαζόμενοι.
Είναι δεδομένο, ότι έλεγχος θα γίνει δύο φορές το χρόνο, κάθε εξάμηνο. Αλλά γίνονται και έκτακτοι έλεγχοι κι αυτό ακριβώς αποτελεί φόβο και απειλή για τον αγροκαλλιεργητή, που λέει ότι καλλιεργεί βιολογικά, αλλά δεν το κάνει. Ο έκτακτος έλεγχος, αν αποβεί εναντίον του, θα του στοιχίσει πολύ, πιστέψτε με. Η ΕΟΚ δίνει επιδότηση στο βιοκαλλιεργητή, αν όμως αυτός παρανομήσει, θα του πάρει πίσω τα χρήματα το Υπουργείο και μάλιστα έντοκα. Είναι λοιπόν πολύ μικρό το κέρδος που μπορεί να έχει με την παρανομία, σε σχέση με το τι θα πληρώσει αν συλληφθεί να παρανομεί. Και ο ελεγκτής, που θα τον επισκεφτεί είτε σε τακτικό είτε σε έκτακτο έλεγχο, δεν θα ελέγξει μόνο το προϊόν, δεν θα κάνει ανάλυση μόνο του προϊόντος και του χώματος, θα ελέγξει και τις αποθήκες του. Είναι σαν το ΣΔΟΕ πια. Δεν μπορεί δηλ. ο βιοκαλλιεργητής να του αρνηθεί ν’ ανοίξει την αποθήκη του σπιτιού του ή του κτήματός του. Ο ελεγκτής θα πάει και στην πηγή απ’ την οποία ποτίζει ο γεωργός και θα ελέγξει αν έχουν πεταχτεί συσκευασίες από φυτοφάρμακα, θα ελέγξει και τα λογιστικά του βιβλία. Γιατί όλα καταγράφονται με τιμολόγια. Τι σπόρους προμηθεύτηκε λοιπόν; Σε τι παραγωγή αντιστοιχούν; Τόση. Τι πούλησε; Τόσο. Αν αυτά που πούλησε, είναι διπλάσια σε σχέση μ’ αυτά που λογικά παρήγαγε, από πού προήλθαν τα περισσότερα; Γίνεται σε κάθε πτυχή της διαδικασίας έλεγχος, λοιπόν. Δεν είναι καθόλου εύκολο να παρανομήσει κανείς.
- Έχουμε λοιπόν, έλεγχο, πιστοποίηση κι από τα μέσα της δεκαετίας του ‘80 μέχρι σήμερα, βιολογικές καλλιέργειες σε περίπου 300.000 στρέμματα στη χώρα μας. Σύνολο βιολογικών καλλιεργειών, μόλις το 1%, η χαμηλότερη θέση στην ΕΟΚ. Πρόκειται για ανυπαρξία εθνικής στρατηγικής; Για αδυναμία να πειστούν οι συμβατικοί παραγωγοί; Κι ακόμα, μας εξηγήσατε για τον έλεγχο στην παραγωγή τι γίνεται. Στη μεταποίηση και εμπορία;
Ο κανονισμός 2092/91, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται στη χώρα μας το 1993, έχει πολύ αυστηρές προδιαγραφές και για τη μεταποίηση και εμπορία. Όντως υπάρχει απουσία εθνικής στρατηγικής, γι’ αυτό και η πιστοποίηση γίνεται μέσω ιδιωτικών οργανισμών, γιατί δεν υπήρξε κρατική μέριμνα. Επειδή πρόκειται για μικρή παραγωγή, το κράτος δεν ενδιαφέρθηκε. Παρά ταύτα, όπως ήδη είπα, οι φορείς πιστοποίησης ελέγχονται από το Υπουργείο Γεωργίας. Και οι συσκευαστικές, επεξεργαστικές μονάδες ελέγχονται. Όλη η σειρά ελέγχεται: καλλιεργητής, συσκευαστής, βιομήχανος, έμπορος. Για παράδειγμα, στην εταιρία μας, που είναι εμπορική εταιρία και που προμηθεύεται προϊόντα και από έμπορους- παραγωγούς, είτε εγχώριους είτε και από το εξωτερικό και τα μεταφέρει σε καταστήματα franchising , η ΔΗΩ ελέγχει και πιστοποιεί και τα καταστήματα μας. Κάνει δηλ. έκτακτους και τακτικούς ελέγχους και στα καταστήματα.
Όλα αυτά δεν συνέβαιναν παλαιότερα, τουλάχιστον σε τέτοια κλίμακα και δεν είναι τυχαίο αυτό…
Είναι όπως το είπατε, θα έπρεπε να κάνουμε ένοπλη επανάσταση, να εξεγερθούμε εναντίον της αλόγιστης χρήσης χημικών ουσιών.
- Εσείς ο ίδιος, πέραν της επαγγελματικής σας σχέσης με το χώρο, νοιώθετε ασφαλής ως καταναλωτής ;
Ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος ελέγχου-πιστοποίησης της βιολογικής παραγωγής, αποτελεί πιστεύω επαρκή εγγύηση για τον καταναλωτή βιολογικών προϊόντων. Ακόμα κι αν κάποιος θελήσει να παραβιάσει τη διαδικασία, όσο κι αν θεωρητικά και πρακτικά ελέγχεται, ακόμα κι αν κάτι ξεφύγει κατά ένα ποσοστό 5%, γιατί αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που κι οι ίδιοι οι οργανισμοί δέχονται ότι μπορεί να ξεφύγει κάποιος, το τελικό προϊόν, δεν παύει να μην έχει καμιά σχέση με το συμβατικό. Εκεί που θα πάρετε ας πούμε 100 mg κακής ουσίας από ένα συμβατικό, από το βιολογικό θα πάρετε 5-10 mg . Η διαφορά είναι τεράστια.
- Βιολογικό προϊόν διατροφής, είναι εκείνο που σε όλα τα στάδια μέχρι την τελική παραγωγή του, αναπτύχθηκε και υπέστη επεξεργασία με φυσικές μεθόδους, απαλλαγμένο από συντηρητικά, πρόσθετα και χημικές ουσίες. Σωστά;
Πολύ σωστά.
- «Προϊόν βιολογικής γεωργίας» στην ετικέτα, νομίζω ότι σημαίνει πως το προϊόν παράγεται δύο και πλέον χρόνια με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας. Και «προϊόν βιολογικής γεωργίας σε μεταβατικό στάδιο», σημαίνει ότι παράγεται 1 έως 2 χρόνια σύμφωνα με τις αρχές αυτές. Θεωρείτε όμως ότι το έδαφος είναι καθαρό από υπολείμματα χημικών ουσιών μέσα σε δύο χρόνια. Πως καταλήξατε σ’ αυτό; Κι ακόμα, αυτό το έδαφος μπορεί να βρίσκεται δίπλα σε εργοστάσια, δίπλα στην εθνική οδό, δίπλα σε μολυσμένο νερό.
Χωρίς να είμαι χημικός η γεωπόνος, αλλά όντας σε συνεχή επαφή με το χώρο, θα σας πω ότι αυτά τα ρώτησα κι εγώ. Για να πιστοποιηθεί ένα κτήμα ως βιολογικό, πρέπει από τη στιγμή που θα γίνει η αίτηση του καλλιεργητή για την πιστοποίηση του, το κτήμα να μείνει για ένα χρόνο ακαλλιέργητο. Μετά, καλλιεργείται μεν σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας, αλλά για δυο χρόνια τα προϊόντα που παράγονται σ’ αυτό, ονομάζονται βιολογικά προϊόντα σε μεταβατικό στάδιο. Ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι το έδαφος εξακολουθεί να είναι ελαφρά μολυσμένο, σ’ αυτή την περίοδο, πόση σχέση έχει η μηλιά που έχει υποστεί 17 ψεκασμούς και τη μπολιάζουν από τότε που ήταν ρίζα, με το βιολογικό όπου απαγορεύεται οποιαδήποτε μορφή ραντίσματος; Μετά τα δυο έτη, τα προϊόντα θα ονομάζονται πια προϊόντα βιολογικής γεωργίας.
Μεταξύ ενός βιολογικά καλλιεργούμενου και ενός συμβατικά καλλιεργούμενου κτήματος, υπάρχει πάντα, σύμφωνα με τον κανονισμό, απόσταση 100 μέτρων. Εξάλλου, οι βιοκαλλιεργητές, για να εξασφαλίσουν την καθαρότητα των προϊόντων τους, πέρα από την τήρηση αυτής της απόστασης ασφάλειας, χρησιμοποιούν τις δυο-τρεις σειρές των περιφερειακών δέντρων των κτημάτων τους, σαν τείχος προστασίας των υπόλοιπων δέντρων. Έτσι απομακρύνουν τον κίνδυνο να μολυνθεί η παραγωγή τους από γειτονικούς ψεκασμούς και ν’ αναγκαστούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους ως συμβατικά. Εξυπακούεται ότι η εύρεση και του παραμικρού υπολείμματος φυτοφαρμάκου στα προϊόντα του, υποχρεώνει τον βιοκαλλιεργητή να πουλήσει τη σοδειά του ως συμβατική. Τυχεροί είναι αυτοί που καλλιεργούν σε βιολογικά πάρκα και γειτνιάζουν με βιολογικές επίσης καλλιέργειες. Εδώ φαίνεται και πόσο μεγάλο αγώνα κάνουν οι βιοκαλλιεργητές κάτω από τόσο αντίξοες συνθήκες.
- Μια ερώτηση που ακούγεται συχνά: Βιολογικά προϊόντα, υπάρχουν συσκευασμένα και χύμα. Στα καταστήματα που το προϊόν δεν έχει συσκευασία, αλλά το μόνο που υπάρχει είναι πρόσφατο πιστοποιητικό, πού ξέρουμε ότι δεν έχουν αναμειχθεί βιολογικά και μη;
Πολύ σωστή ερώτηση κι εκεί είναι που πρέπει να στηρίζει την αξιοπιστία της η εταιρία μας. Έχουμε 14 καταστήματα στο λεκανοπέδιο της Αττικής, με τον τίτλο «Βιολογικός Κύκλος».Στα καταστήματα αυτά, απαγορεύεται να μπει οποιοδήποτε προϊόν, εκτός από αυτά της αποθήκης μας. Εμείς και μόνο τους παρέχουμε ό,τι διαθέτουν. Αυτό που μπαίνει στην εταιρία, είναι ελεγμένο, αυτό που φτάνει στο κατάστημα είναι ελεγμένο. Τα καταστήματα μας ελέγχονται και πιστοποιούνται από τη ΔΗΩ, δεν είναι λίγες όμως οι φορές που και ο ΕΦΕΤ και ο ΟΠΕΓΕΠ πραγματοποιούν αιφνιδιαστικούς έλεγχους. Πάντα έχουμε βρεθεί καθαροί. Σε καταστήματα και κεντρικές αποθήκες.
- Βιολογική γεωργία όμως, δεν σημαίνει επιστροφή στον τρόπο καλλιέργειας των παππούδων μας. Αξιοποιεί σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους και τεχνολογία. Σε ποιο επίπεδο;
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση συνθετικών, χημικών ουσιών. Όμως, το ίδιο το εργαστήριο ελέγχου δεν είναι φορέας σύγχρονης τεχνολογίας; Ακόμα, το ότι σήμερα, μετά 20-30 χρόνια προσπάθειας, έχουμε χωρίς καθόλου χρήση ορμονών και φυτοφαρμάκων – σας το εγγυώμαι αυτό – τέτοιο επίπεδο παραγωγής, είναι αποτέλεσμα, ακριβώς όπως το είπατε, επιστήμης και τεχνολογίας.
Το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιούνται ορμόνες ,χημικά, συνθετικές ουσίες, δεν αφαιρεί από το βιοκαλλιεργητή τη δυνατότητα να βγάλει μεγάλο σε μέγεθος ή ποσότητα προϊόν. Αυτό είναι αποτέλεσμα χρήσης οργανικών ουσιών, που προέρχονται είτε από την κοπριά ζώων που ζουν σε βιολογικές φάρμες, είτε από αποσυντεθειμένα βιολογικά φρούτα και λαχανικά, είτε από αμόλυντο, πλούσιο χώμα. Επίσης το πολύ νερό, τα ποτίσματα. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε πλούσια συγκομιδή, που φτάνει κοντά στη συμβατική. Όμως η απαγόρευση της χρήσης φυτοφαρμάκων και άλλων συνθετικών χημικών ουσιών στη βιολογική γεωργία, κάνει το έργο των βιοκαλλιεργητών πολύ πιο δύσκολο από κείνο των συμβατικών γεωργών, γιατί απαιτείται πιο εντατική παρουσία στο κτήμα και πιο πολλά εργατικά χέρια. Έτσι όμως παράγεται καθαρό και πιο πλούσιο σε θρεπτική αξία προϊόν.
- Λογικό σ’ ότι αφορά τη θρεπτική αξία ζωικών προϊόντων και μη εμπλουτισμένων, όμως στα φρούτα και τα λαχανικά, όπου το ύψος συγκέντρωσης βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και ιχνοστοιχείων δεν εξαρτάται μόνο από τον τρόπο και τον τύπο καλλιέργειας;
Θα σας παραθέσω δυο-τρία παραδείγματα συγκριτικής μελέτης. Ο σίδηρος στο βιολογικό σπανάκι, στα 100 gr ξηράς ουσίας, είναι 1584 mg , στο συμβατικό 19 mg . Στο βιολογικό μαρούλι 516 mg , στο συμβατικό 9 mg . Στη ντομάτα, 1938 mg στο βιολογικό και μόλις 1 mg στο συμβατικό προϊόν.
Στη χειρότερη περίπτωση, όπου το έδαφος ή το κλίμα δεν είναι ευνοϊκά, η διαφορά θα είναι τουλάχιστον της τάξης του 30%, συν το τεράστιο κέρδος ότι δεν παίρνουμε φυτοφάρμακα.
- Σίγουρα δεν μπορούμε όλοι να αντικαταστήσουμε αυτά που τρώμε με βιολογικά, υπάρχουν περιπτώσεις που η διαφορά τιμής αγγίζει το 300%. Όμως, προσθέτοντας βιολογικές τροφές στη διατροφή μας, μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας…
Βεβαίως. Με μια επιλεκτική διαδικασία. Θα μιλήσω για τα καταστήματά μας. Το γάλα, π.χ. που το φέρνουμε από βιολογική φάρμα της Ολλανδίας κοστίζει 1,40 ευρώ το λίτρο. Το ψωμί και τα βιολογικά αρτοσκευάσματα είναι 30% ακριβότερα από τα συμβατικά. Τα όσπρια, 20- 30%. Η οικονομική επιβάρυνση είναι πολύ μικρή σε σχέση με το όφελος. Βοηθάς τον οργανισμό σου ν’ ανασάνει, να αναζωογονηθεί.
Ακόμα και το κρέας μπορεί ν’ αντικατασταθεί με τη σόγια, που έχει όλες τις πρωτεΐνες που παρέχει το κρέας και περισσότερες - μιλάμε βέβαια για βιολογική σόγια, όχι μεταλλαγμένη - κι είναι και πολύ εύγευστη, αν ξέρεις να τη μαγειρέψεις σωστά…
Και βέβαια εκείνο που απολαμβάνει κανείς, είναι να ξαναβρίσκει τη μυρωδιά, το άρωμα στην τροφή. Και τη νοστιμιά, τη γεύση.
- Θερμά σας ευχαριστώ.
ΠΗΓΉ: Περιοδικό UP
31 Μαρ 2008
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
Επειδή η κατάσταση με τα αυτοκίνητα σε όλη την Ελλάδα δεν πάει άλλο
Επειδή δεν παζαρεύουμε ούτε τη ζωή μας ούτε την ποιότητα ζωής μας
Επειδή απλά αγαπάμε το ποδήλατο και τον ποδηλατικό τρόπο ζωής
Επειδή βαρεθήκαμε να ακούμε όλο σχέδια και κούφιες υποσχέσεις
Αποφασίσαμε να βγούμε στους δρόμους και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο: το δικαίωμά μας στην ποιότητα ζωής, στην υγεία, στην ελευθερία, στην ασφαλή μετακίνηση, στην καθαρή ατμόσφαιρα, στην αξιοπρέπεια
ΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ!
Τοπικές ομάδες και κινήματα ποδηλατών από όλη τη χώρα οργανώνουν Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία διαμαρτυρίας την Κυριακή 6 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι με αίτημα τη ένταξη του ποδηλάτου στις ελληνικές πόλεις.
Τα ποδήλατα θα κατέβουν στους δρόμους ταυτόχρονα σε Δράμα, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Ιωάννινα, Λάρισα, Καρδίτσα, Βόλο, Καμένα Βούρλα, Μυτιλήνη, Καρπενήσι, Χίο, Πάτρα, Κόρινθο, Αθήνα, Πόρτο Ράφτη, Καλαμάτα, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο … και σε κάθε πόλη και χωριό της Ελλάδας που αγαπάει το ποδήλατο.
Λεπτομέρειες για τα αιτήματα των ποδηλατών και πληροφορίες για τα σημεία συνάντησης σε κάθε πόλη www.podilates.gr
Video-πρόσκληση στην Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία
http://www.youtube.com/watch?v=eSvk2H2FHSY
ΤΟ ΙΧ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΑΛΛΑ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΠΙΑ!
ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟ – ΠΟΛΗ ΔΙΧΩΣ ΜΕΛΛΟΝ
Παρακαλούμε προωθήστε αυτό το κείμενο
Ακολουθεί δελτίο τύπου...
1 ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΩΝ
Να υλοποιηθεί η μελέτη του αναπληρ. καθηγητή Ε.Μ.Π. Θ. Βλαστού για ποδηλατόδρομο που συνδέει το κέντρο της Αθήνας (οδός Γ' Σεπτεμβρίου) με το παραλιακό μέτωπο. Η μελέτη παραμένει στα συρτάρια του Δήμου Αθηναίων παρόλο που έχει εγκριθεί από το 2003. Να γίνει πράξη η περσινή εξαγγελία του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης για την δημιουργία ποδηλατοδρόμου από τον Πειραιά ως τη Βάρκιζα. Η προκαταρκτική μελέτη έχει πέσει σε γραφειοκρατικό κενό- έχει παραδοθεί από τους μελετητές αλλά δεν έχει ακόμη παραληφθεί από το υπουργείο. Να μελετηθεί η πρόταση της Ομάδας Εργασίας των ΠΟΔΗΛΑΤ-ισσ-ΩΝ για τη δημιουργία ποδηλατικών αξόνων στο Λεκανοπέδιο. Τα μέλη της ομάδας, ειδικοί επιστήμονες και ποδηλάτες, χάραξαν επτά ποδηλατικές αρτηρίες που, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις, θα λειτουργήσουν ως κορμός ενός ευρύτερου δικτύου και θα βοηθήσουν το ποδήλατο να διασχίσει με ασφάλεια την πόλη. Σημείωση Οι εξαγγελίες για ποδηλατοδρόμους στα πάρκα δεν μας καλύπτουν. Ζητούμε παρεμβάσεις εκεί όπου το ποδήλατο έχει ανάγκη προστασίας, όχι εκεί όπου ήδη κινούμαστε με άνεση.
2 ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΘΕΙ Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ-ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
Να επιτραπεί η μεταφορά ποδηλάτων στους συρμούς του μετρό. Η είσοδος των ποδηλάτων δεν απαιτεί καμία απολύτως τροποποίηση στους συρμούς και στα βαγόνια. Τα ποδήλατα μπορούν να φθάνουν στις αποβάθρες με τις σκάλες και με τους ανεκλυστήρες και να γίνονται δεκτά τις ώρες που υπάρχει χώρος στα τρένα. Ποδήλατα μεταφέρονται εδώ και δεκαετίες στους υπόγειους σιδηροδρόμους της Ευρώπης και της Αμερικής. Να βελτιωθεί η υποδομή για το ποδήλατο στους σταθμούς του ΗΣΑΠ (ηλεκτρικού). Σε αρκετές σκάλες και πεζογέφυρες αρκεί να τοποθετηθούν απλές ράμπες. Να επιτραπεί η είσοδος των ποδηλατών στα λεωφορεία και στα τρόλεϊ όταν ο οδηγός κρίνει ότι υπάρχει αρκετός χώρος. Ιδιαίτερα στα δρομολόγια όπου υπάρχει συχνά άνεση χώρου όπως τα νυχτερινά. Το ιδανικό μέτρο, που έχει υιοθετηθεί σε κάποιες πόλεις του εξωτερικού, θα ήταν να τοποθετηθούν σχάρες για τη μεταφορά ποδηλάτων στα λεωφορεία, ιδίως σε αυτά που διανύουν μεγάλες αποστάσεις. Να επιτραπεί η είσοδος ποδηλάτων στους συρμούς του ΟΣΕ. Οι συρμοί του ΟΣΕ που μεταφέρουν ποδήλατα είναι όλο και λιγότεροι και η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ευρώπης ως προς την πρόσβαση ποδηλάτων στα τρένα. Σημειώνεται ότι οι ποδηλατικές εκδρομές είναι ένας από τους βασικότερους τρόπους γνωριμίας με τον κόσμο του ποδηλάτου. Τα ποδήλατα μεταφέρονται εδώ και δεκαετίες στα τρένα της Ευρώπης. Σημείωση Φορείς εχθρικοί προς το ποδήλατο, όπως η ΑΜΕΛ (Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας), ισχυρίζονται ότι μας βοηθούν τοποθετώντας θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων έξω από κάποιους σταθμούς. Οι θέσεις στάθμευσης δεν υποκαθιστούν τα ουσιαστικά μέτρα. Επιπλέον οι θέσεις στάθμευσης που εγκαθίστανται χωρίς τη συμβουλή των ποδηλατών είναι άχρηστες όπως έχει ήδη αποδείξει η εμπειρία
3 ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΘΕΙ Ο ΔΥΣΜΕΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΔΗΛΑΤΗ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟΣ Κ.Ο.Κ.
Ο ελληνικός Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας δεν λαμβάνει υπόψη το ποδήλατο και δεν περιέχει ειδικά σήματα κυκλοφορίας που να ρυθμίζουν την κυκλοφορία ποδηλάτων. Η λογική του Κ.Ο.Κ. πρέπει να αλλάξει ώστε να προστατεύει και να προωθεί την μετακίνηση με ποδήλατο. Να ενσωματωθούν στον Κ.Ο.Κ. οι τροποποιήσεις που έχουμε καταθέσει.
4 ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ
Τα υβριδικά αυτοκίνητα που καταναλώνουν ελαφρώς λιγότερη βενζίνη από τα συμβατικά είναι πολύ λιγότερο φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο απ' ότι το ποδήλατο. Κι όμως επιβραβεύονται με την κατάργηση των τελών κυκλοφορίας. Ζητούμε την κατάργηση του ΦΠΑ για την αγορά ποδηλάτου (19% σήμερα). Η ποδηλατική μετακίνηση δεν είναι οικονομία μόνο για τον ποδηλάτη αλλά και για τη χώρα. Ζητούμε να επιχορηγείται η αγορά ποδηλάτου
Παραληρήματα 13
Σύντομες διαδρομές, πάνω σε κόψεις ξυραφιών πρωτόγνωρων, αφήνουν ίχνη χωρίς αίμα, πόνο χωρίς πληγή, απαντήσεις χωρίς ερωτήματα...
Μικρές σταγόνες στραγγίζουν ψυχής απόσταγμα, μουλιάζουν της νύχτας το χνάρι, ξυπνούν τα όνειρα, ραγίζουν το λευκό, το μπλε, το κόκκινο... το ξύπνημα πονά...
Σιωπηλές στροφές προστίθενται στου χρόνου το διάβα... ακούσια συμμετοχή, εκούσια απουσία... Δροσίζεται η φωτιά με θλιμμένες αναμνήσεις και θυμό...
Άηχες φωνές ζωγραφίζουν διάφανα χρώματα ένα γύρο... άκου... ίσως φωνάζει η ψυχή από την κρυψώνα της... ίσως πάλι να χεις τρελλαθεί...
Σπίθες γιομίζει ο αγρός τούτη τη νύχτα... παιχνίδι του φεγγαριού θε ναναι με τις δροσάτες στάλες; μοναξιάς αγγίγματα στου αέρα τη πλάτη; αν ξέρεις πες μου...
Στην άλλη τη ζωή, εκείνη που άφησαν πίσω οι επιλογές είσαι σπουδαίος... Στην άλλη τη ζωή, εκείνη που ξέχασε ο χρόνος που κυνήγησες είσαι νέος... Στην άλλη τη ζωή, εκείνη που γνωρίζει τα σπουδαία, είσαι ζωντανός...
Εκλείψεις ψυχής ακολουθούν τα βήματα του χθες και του γιατί... υπερκαινοφανής αστέρας σιωπηλά καταβροχθίζει σκέψεις αγνές... σήμερα αφέθηκες να παρασυρθείς απ το κοπάδι... αύριο η φωνή βέλασμα το βρυχηθμό θα σβήσει...
Κόψε κομμάτια απ τη μέρα και κράτα τα του ονείρου συντροφιά... η συνείδηση αγκυλώνει αλύπητα... θα σε φοβίσει...
Όταν θυμηθείς να είσαι εσύ, ίσως τα χέρια ναναι κάπου αλλού, ίσως τα μάτια να χουν σκοτεινιάσει, ίσως τα αυτιά να χουν βουβαθεί... ίσως όμως να μείνεις εσύ...
Μιας αράχνης υφαντό, κι ενός σπόρου το νήμα αρκούν για να γεννηθεί μια ιστορία... μην αφήσεις τον άνεμο να σε διώξει...
Εφιάλτης είναι το καθρέφτισμα, εκείνο που τη λήθη δεν γνωρίζει, εφιάλτης ναι, είναι η βουτιά, όταν κοχύλια μαζεύεις μόνο για διακόσμηση...
'Άπλωσες την πολύχρωμη ομπρέλα σου στου κήπου την γωνιά... άφησες δυο σπόρους και μια κούπα μέλι να ταΐσεις περαστικά έντομα και πουλιά, που σου θυμίζουν τα φτερά που έχασες στο δρόμο...
Το τικ τακ του ρολογιού μπερδεύει της καρδιάς το χτύπο, κι εσύ χάνεσαι, ταξίδι αλύπητο στο πριν και στο μετά... τώρα δεν είσαι πουθενά... αργείς κι ο χρόνος σε ξεχνάει... φυλάξου...
Είναι κι εκείνος ο πόνος στα πλευρά, δεν ξέρεις αν θες να φοβηθείς ή να τον αγκαλιάσεις... αφήσου κι ας αποφασίσει αυτός... Η μέρα θα ξημερώσει έτσι κι αλλιώς...
Στο πέταγμά σου τώρα, μην είσαι σιωπηλός... τραγούδα παράξενα λόγια, φώναξε ανόητες λέξεις, σκάλισε ονόματα ξένα στα δέντρα, πέτα βότσαλα στο κύμα, παίξε κρυφτό με τους αγγέλους... ζήσε εκεί, στου ουρανού τα στενοσόκακα και τις αφράτες γωνιές...
Όταν ξυπνήσω θα ξανάρθω... πρόσεχε να με δεις... αχνή και μικρή όπως θα αρχίζω να πετώ...
Χριστίνα Σαββατιανού, απ' τα παλιά...30 Μαρ 2008
ΠΡΟΣΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΜΕΡΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΜΕΡΑΣ
Περιθάλψτε και υποθάλψτε το αραχνιασμένο σήμερα ... Ευλαβικά κοιτάξτε το στα μάτια και ιδιωτεύστε... Με σκυφτά κεφάλια και σε περιορισμένους διακορευμένους ή αδιακόρευτους κύκλους λατρέψτε το ΕΓΩ... (τι άλλο υπάρχει?)
Αγνοήστε τις ανάσες της ζωής... για άλλους προορίζονται... Για κείνους που ξεχνούν...
΄Με φόντο σκουριασμένο, άχρωμο το πολύ δίχρωμο φτιάξτε εικόνες, φτιάξτε ομάδες, φτιάξτε δόγματα, φτιάξτε, κατασκευάστε φίλους που σας ταιριάζουν... που δεν προσβάλουν το ΕΓΩ (τι άλλο να κάνουν?)
Πιο δίπλα πίνω καφέ και τσίπουρο και συνεχίζω να παίζω πεντόβολα με το θεό....
Το τώρα γίνηκε πριν και το μετά ανυποψίαστα κοιτάζει τις πέτρες να αιωρούνται...
ΜΕΤΑ θα νιώσετε μοναξιά... Τώρα είναι ώρα λατρείας στο άχρωμο ΕΓΩ (ποιον άλλο να λατρέψετε?)
Μετά θα ταΐζω τα σπουργίτια και τις πεταλούδες...
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ όσο κι αν κοστίζει μια καλή μέρα.....
Χριστίνα Σαββατιανού (απ τα παλιά...)Να κρυφτώ της μοναξιάς...
22-23/03/05
Χθες ήταν εδώ της άνοιξης το λουλούδι...
Χθες η καρδιά του κόκκινο και λευκό εβαφε το βράδυ...
Χθες η ανάσα του δρόσιζε της νύχτας τη λήθη...
Σήμερα έγινε μνήμη,
σήμερα είναι αλλού, χορεύει με τους αγγέλους αγκαλιά
σήμερα ξεχνώ τη θωριά του και το φως το ματιών...
Χριστίνα Σαββατιανού ( 2005)
Παραληρήματα 12
Kι όταν ξυπνήσεις απ το θόρυβο... θα δεις της σιωπής την άλλη όψη... εκείνη που ξεχνάει και εκείνη που δεν έχει χρώμα... Αύριο θα πετάξεις ξανά... σε εκείνο το αστέρι το γαλάζιο... θα αγγίξεις πάλι το κενό κι εγώ θα ζηλέψω το πουθενά και το ποτέ... Αύριο θα είσαι αλλού ξανά και ξανά αλλού... Κι ακόμα μέσα στο τίποτα θα πνίγεσαι για μια στιγμή ουρανό...
Χριστίνα Σαββατιανού - 2004