Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η Αλεξάνδρα το παληκάρι

Απρίλης του 48 ή εκεί γύρω κάπου, ήταν και η Αλεξάνδρα μικρό κοριτσι τότε έπαιρνε στο κατόπι τα μπουλούκια των τσιγγάνων που πέρναγαν ...

4 Απρ 2008

“Time Portraits”.






Εγκαινιάζεται την Τρίτη 15 Απριλίου 2008 στη Γκαλερί "VLASSIS ART. COM " (Βεροίας 6, Άνω Λαδάδικα), η έκθεση
“Time Portraits”.



Γκαλερί "Vlassis Art. Com"
Βεροίας 6, Άνω Λαδάδικα-
Θεσσαλονίκη

Φωτογραφικό Kέντρο Θεσσαλονίκης
Καραϊσκάκη 9 - Συκιές 6626
www.fkth.gr
Πολιτιστική εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα

επιχορηγούμενη από το Yπουργείο Πολιτισμού

Η έκθεση, που είναι μια παραγωγή του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, αποτελείται από εργασίες που χειρίζονται το θέμα του χρόνου μέσω του πορτρέτου και γίνεται στα πλαίσια της Photobiennale του 2008, που διοργανώνει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με θέμα “Χρόνος”.

Η έκθεση, την οποία επιμελείται ο φωτογράφος Θανάσης Ράπτης, είναι μία πρωτότυπη παραγωγή και θα προσπαθήσει να εξερευνήσει την τέχνη της φωτογραφίας, όπως αυτή αντιμετωπίζεται από τους καλλιτέχνες την πρώτη δεκαετία του νέου αιώνα.

Πλέον σε όλο και περισσότερα μουσεία και γκαλερί σε όλο τον κόσμο η φωτογραφία παρουσιάζεται, όλο και συχνότερα, έξω από την παραδοσιακή κορνίζα, όπως την είχαμε συνηθίσει τον περασμένο αιώνα. Αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος εικαστικών κατασκευών και εγκαταστάσεων, interactive multimedia παρουσιάσεων, βίντεο προβολών και –τελευταία- ιντερνετικών εικαστικών αναζητήσεων.
Αυτή η πραγματικότητα αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα –καμιά φορά και με ειρωνεία- από την φωτογραφική κοινότητα στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Δεν παύει να είναι όμως η νέα πραγματικότητα.

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης επέλεξε αντιπροσωπευτικές αυτής της τάσης εργασίες από γνωστούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες, έλληνες και ξένους, που αντιμετωπίζουν με δικό του τρόπο ο καθένας το χρόνου και τα σημάδια που μένουν στο σώμα, αλλά και στο μυαλό και την ψυχή του ανθρώπου, με το πέρασμά του.

Ο Diego Goldberg στο έργο του «The Arrow of Time» παρουσιάζει φωτογραφίες της οικογένειάς του και του εαυτού του από το 1976 μέχρι σήμερα. “Στις 17 Ιουνίου, κάθε χρόνο, η οικογένειά μου βιώνει τη δική της ιεροτελεστία: φωτογραφίζουμε τους εαυτούς μας για να σταματήσουμε, για μια φευγαλέα στιγμή, το βέλος του χρόνου που περνάει”, σημειώνει ο φωτογράφος. Το φωτογράφο εντοπίσαμε με τη βοήθεια του Stumblevideo (πρόγραμμα με το οποίο κανείς σερφάρει στα καλύτερα του internet)

Ο JK Keller στο ''Living My Life Faster: 8 years of JK's Daily Photo Project'' φωτογραφίζει τον εαυτό του στην ίδια θέση καθημερινά για 8 χρόνια και προβάλλει τις φωτογραφίες σαν ταινία με γρήγορη εναλλαγή των εικόνων και συνοδεία μουσικής. Οι εναλλαγές στις εκφράσεις του προσώπου του είναι εντυπωσιακές και οι αλλαγές με τα γένεια και τα μαλλιά που μεγαλώνουν και “εξαφανίζονται”, παρουσιάζουν το πέρασμα του χρόνο από το ανθρώπινο πρόσωπο σαν ένα φουσκωμένο ποτάμι που σαρώνει τα πάντα. Το φωτογράφο επιλέξαμε από το δικτυακό τόπο YouTube.

Ο Βασίλης Καρκατσέλης παρουσιάζει 600 πορτρέτα φίλων του από το χώρο της φωτογραφίας ή -όπως σημειώνει ο ίδιος- την εικόνα του αφανούς. Ένα αντικείμενο, ένα άτομο, είναι τμήμα του πραγματικού. Η φωτογραφία του είναι μία άλλη πραγματικότητα, είναι ένα αντικείμενο. Οι φίλοι μας είναι τμήμα της δικής μας πραγματικότητας, οι φωτογραφίες τους το ίδιο. Η φευγαλέα, όμως, προβολή μιας εικόνας τους στον τοίχο, ποιανού πραγματικότητα είναι; Σύμφωνα με τον Ηράκλειτο “ουκ αν ενβέεις δις εις τον αυτόν ποταμόν”. Στην προβολή εικόνων η φόρμα της φωτογραφίας αλλάζει...

Ο Γιώργος Χατζάκης και ο Θοδωρής Τζιάτζιος παρουσιάζουν τις φωτογραφίες τους σε μορφή 3D Video, χρησιμοποιώντας την τεχνική time slice. Επικρατεί η άποψη ότι η φωτογραφία παγώνει το χρόνο, πράγμα για το οποίο υπάρχουν βάσιμες αντιρρήσεις. Θα μπορούσαμε καλύτερα να πούμε ότι η φωτογραφία συμπυκνώνει το χρόνο. Στην εργασία αυτή, η στιγμή (ας πούμε το δέκατο του δευτερολέπτου) διευρύνεται στον “μυθικό” χρόνο των 8 δευτερολέπτων. Κάθε στιγμή φωτογραφίζεται (και προβάλλεται στο video) με πολλαπλό τρόπο, δίνοντας στο χρόνο μια απίστευτη διάσταση.

Ο Θανάσης Πάλλας παρουσιάζει το έργο “ΕΙΚΟΝΑ” (Η Εικόνα που βλέπει – Πολυμεσική κατασκευή)

Ο Θεατής πλησιάζει μια Εικόνα-Οθόνη και διαπιστώνει ότι αυτή η Εικόνα παρουσιάζει το ψηφιακό είδωλό του.

Γύρω από την κεντρική περιοχή αυτής της Εικόνας-Οθόνης, εξελίσσονται σκηνές επίκαιρων γεγονότων. Ο Θεατής διαπιστώνει ότι μέσα στα διαδραματιζόμενα γεγονότα, εμφανίζονται φυσιογνωμίες όπως και η δικιά του. Φυσιογνωμίες ανθρώπων που μάλλον γνωρίζει, προερχόμενες από στιγμές και χώρους, όπως η γκαλερί μέσα στην οποία βρίσκεται.

Ανά πάσα στιγμή, η φυσιογνωμία του μπορεί να ενταχθεί σε σκηνές δράσης που δεν έχει ακόμα βιώσει και να γίνει μέρος επίκαιρων γεγονότων που δε μπορεί να ελέγξει.
Υλικά: Οθόνη TFT, Webcam, Υπολογιστής, Διαδραστικός Προγραμματισμός.

Ως YouTube artists (ένα μικρό δείγμα αλιευμένο στο internet) συμμετέχουν ανώνυμα (μόνο με τα ψευδώνυμά τους) η Ahreelee, η Okimdog, η Madandcrazychild και ο Νoah, με μικρά βίντεο, όπου παρουσιάζουν το πρόσωπό τους ή το σώμα τους να αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου.

Η γκαλερί VLASSIS ART.COM (εκθεσιακοί χώροι 50τμ στο ισόγειο και 50τμ στο υπόγειο) από το 2005 λειτουργεί σε νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, για τη Καταγραφή, Τεκμηρίωση και Παρουσίαση Συλλογών, καθώς και για Εκθέσεις Εικαστικών, όπως εκθέσεις Ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, εγκαταστάσεων, κ.λ.π., παράλληλα με εργαστήρια Συντήρησης και Διάγνωσης Έργων Τέχνης.

Υπεύθυνος του τεχνοχώρου είναι ο Δημήτριος Βλάσσης, Συντηρητής Έργων Τέχνης & Αρχαιοτήτων με εξειδίκευση στις Διαγνωστικές Μεθόδους Εξέτασης & Ανάλυσης των Έργων Ζωγραφικής, με σπουδές στην Ελλάδα και τη Φλωρεντία.

Ο επιμελητής της έκθεσης Θανάσης Ράπτης γεννήθηκε το 1962 και ζει στη Θεσσαλονίκη. Mε τη φωτογραφία ασχολείται τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.
Έχει πραγματοποιήσει δέκα ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει επιμεληθεί εκθέσεις άλλων φωτογράφων.
Φωτογραφίες, μεταφράσεις, διηγήματα και άρθρα του για την σύγχρονη τέχνη έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά.
Eίναι μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του Φωτογραφικού Kέντρου Θεσσαλονίκης.

ΣΥΝΤΟΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ



Ο Diego Goldberg γεννήθηκε στην Αργεντινή το 1946 και έλαβε το βραβείο World Press Photo το 2005 . Ξεκίνησε καριέρα στη φωτοδημοσιογραφία το 1974 και εργάστηκε σε όλο τον κόσμο. Οι φωτογραφίες του Goldberg έχουν εκτεθεί στην Ευρώπη και στη Βόρειο και Νότιο Αμερική. Επίσης διοργανώνει φωτογραφικά events. Εργάστηκε ως επιμελητής φωτογραφικού υλικού σε εφημερίδα στην Αργεντινή για έξι χρόνια και στην συνέχεια ασχολήθηκε φωτογραφικά με την έκδοση ενός λευκώματος για το ταγκό.



O JK Keller είναι 31 χρονών και ζει στο Bloomfield Hills, στο Michigan
των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή την περίοδο έχει δεσμό, είναι straight, είναι Αιγόκερος, δεν καπνίζει, πίνει και έχει τελειώσει την Cranbrook Academy Of Art (Μaster) (Τα στοιχεία προέρχονται από το προφίλ του φωτογράφου στο myspace)

Ο Βασίλης Καρκατσέλης έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε πολλες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Διετέλεσε Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Μουσείου Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων το 1984 ιδρύει τη Φωτογραφική Ομάδα Τριανδρίας, γνωστή σε όλους σα Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και είναι Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής του Επιτροπής. Τον απασχολεί τόσο η παραδοσιακή αντίληψη για τη φωτογραφία, όσο και το ταξίδι της πέραν των ορίων.



Ο Θανάσης Πάλλας σπούδασε Γραφιστική στα ΤΕΙ της Αθήνας, ζωγραφική στην Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης και του Βερολίνου, γλυπτική και Πολυμέσα στην Καλών Τεχνών του Αμβούργου και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.
Ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και Γερμανία.Παρουσίαση διαδραστικών Εγκαταστάσεων από το 1996.Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και τη Γερμανία.Δημοσιεύσεις για το Έργο του σε εφημερίδες και περιοδικά της Ελλάδας και της Γερμανίας.
Διδάσκει το μάθημα της “Ψηφιακής Εικόνας”, στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και “GUI-WEB DESIGN” στο Μεταπτυχιακό Διιδρυματικό Πρόγραμμα Προηγμένων Συστημάτων Υπολογιστών και Επικοινωνιών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.


info

ΒΕΡΟΙΑΣ 6, ΑΝΩ ΛΑΔΑΔΙΚΑ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ 15/04 ΩΣ 15/05/2008

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:

ΔΕΥΤΕΡΑ – ΤΕΤΑΡΤΗ: 12:00 ΩΣ 18:00

ΤΡΙΤΗ – ΠΕΜΠΤΗ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12:00 – 20:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00 – 15:00

2310 552030

vlassisart@yahoo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφησέ μου μια λέξη, για κουβέντα, για διαφωνία, για ενημέρωση, ή άφησε μου πολλές, ασχετες, για να ξανοίξει η σκέψη μαζί τους... κι ίσως ολα αυτά συναντηθούν εκεί στις άκρες και στα χαρακώματα της ζωής....

Σελίδες

Ετικέτες

τα δικά μου (327) περιβάλλον (91) writting (67) Greece (57) poetry (50) χρήσιμα (39) χαμόγελα (38) video (37) κοινωνία (35) φωτογραφία (32) health (30) environment (24) phtography (24) εθελοντισμός (24) υγεία (23) music (20) people (20) blogging (14) stories (14) children (13) παιδά (13) computers (12) information (11) μπλογκοπαίχνιδα (11) doctor (10) πολιτισμός (10) συνταγές (10) χιούμορ (10) medicine (9) ελλάδα (9) μουσική (9) activism (8) world (8) οι συνταγές της κρίσης (8) goverment (7) rights (7) safety (6) services (6) Πάρνηθα (6) γκρίνιες (6) εκθέσεις (6) ποίηση (6) Επιστήμη (5) amalia (4) earth (4) technology (4) Αναδάσωση (4) αηδιούλες (4) αρθρογραφία απο ιντερνετ (4) γιατρός (4) πολιτική (4) πρωτβουλίες (4) σοφά λόγια (4) emergency (3) theatre (3) Εναλλακτική οικονομία (3) εκδηλώσεις (3) εκθεσεις (3) με ενδιαφέρουν (3) φύση (3) χορός (3) ψυχαγωγία (3) economy (2) games puzles (2) είπαν (2) εκδόσεις (2) ελεύθερος χρόνος (2) κόσμος (2) νομικά θέματα (2) συναντήσεις (2) τεχνολογία (2) DVD (1) Greek movie (1) amber alert (1) dance (1) documentary (1) down syndrom (1) facebook (1) first aid (1) funny (1) internet security (1) nature (1) privacy (1) protest (1) radio (1) ΕΜ (1) ΧΡ (1) απορίες (1) απόκριες (1) αστικά τοπία (1) βιβλιο - e-book (1) διάστημα (1) διαβάζω (1) εναλλκτική ζωή (1) ενεργοί μικροοργανισμοί (1) εφημερίδες (1) ζωγραφική (1) θέατρο (1) καλομηνιάσματα (1) κινηματογράφος (1) παράξενα (1) παραδοξόνιο (1) παραμύθια (1) παραξενα chemtrails (1) παρατηρώ (1) πειραματα (1) περιοδικά (1) τεχνες (1) της γειτονιάς.... (1) φακελλάκι (1) ψάχνω (1)