Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η Αλεξάνδρα το παληκάρι

Απρίλης του 48 ή εκεί γύρω κάπου, ήταν και η Αλεξάνδρα μικρό κοριτσι τότε έπαιρνε στο κατόπι τα μπουλούκια των τσιγγάνων που πέρναγαν ...

22 Μαΐ 2009

Το άλλο μισό... (ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης)



Εργο του Βασίλη Καρκατσέλη

το

΄αλμι

λοσο΄


ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Άλλο Μισό είναι μια ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης που θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικούς χώρους της Θεσσαλονίκης.

Δύο νέες αίθουσες τέχνης, η TETTIX και η VLASSIS ART.COM, συνεργάζονται σε μια μεγάλη εικαστική διοργάνωση, η οποία φιλοδοξεί να αγκαλιάσει το κοινό της πόλης· στόχος εφικτός και λόγω της πλεονεκτικής θέσης τους. Εγκατεστημένες στα δύο άκρα του ιστορικού κέντρου, οι δύο γκαλερί κυκλώνουν νοερά την καρδιά της Θεσσαλονίκης και γίνεται η μία το άλλο μισό της άλλης. Ανάμεσά τους η πολύβουη πραγματικότητα, οι δρόμοι, τα κτίρια, οι βιτρίνες, τα οχήματα, οι περαστικοί. Θα μπορούσε μια έκθεση να διασχίσει αυτό το ασυνάρτητο αστικό περιβάλλον παράγοντας γέφυρες νοήματος;

Τριάντα καλλιτέχνες από διαφορετικές γενιές και με διαφορετικά εκφραστικά μέσα -ζωγραφική, χαρακτική, φωτογραφία, κατασκευή στο χώρο- κλήθηκαν να διερευνήσουν και να παίξουν με την έννοια του ‘άλλου μισού’: με το θέμα, τη φόρμα ή τη σύνθεση, την αλληλεπίδραση των έργων και των χώρων. Η έρευνά τους καλύπτει ένα ευρύ πεδίο θεμάτων, από τον έρωτα και την απώλεια, το οικείο και το αλλότριο, το συμπληρωματικό και το αντίθετο, ως την εμμονή της ολοκλήρωσης, τη δαιμονοποίηση του ατελούς, τη διαφορετικότητα και την αγωνιώδη αναζήτηση της ταυτότητας.

«Μια μισή καρδιά, μισή φωτογραφία, μισός χάρτης, ένα μισοτελειωμένο γράμμα, μια χώρα διχοτομημένη, η λύση ενός γρίφου που έμεινε στη μέση. Κάτι λείπει. Αναζητούμε το άλλο μισό για να βρούμε αυτό που συμπληρώνει, που οδηγεί στην αλήθεια, τον κρυμμένο θησαυρό, την ευτυχία. Το ‘άλλο μισό’ εμπεριέχει τη διάσπαση και την ενότητα. Κουβαλά την ανάμνηση ενός χωρισμού ή μιας έλλειψης (μισό) και συγχρόνως την υπόσχεση μιας ολοκλήρωσης (το άλλο μισό). Είναι ο κρίκος που συνδέει την πραγματικότητα με το όνειρο. Το ‘άλλο μισό’ είναι μια δυνατότητα, μια ελπίδα, η επιθυμία μας για ολοκλήρωση, ταίριασμα, ένωση. Είναι το άγνωστο, αυτό που ανυπομονούμε να μας συναρπάσει».

- απόσπασμα από κείμενο της επιμελήτριας της έκθεσης Όλγας Καραμητοπούλου.

Κάθε καλλιτέχνης μπορεί να είναι συγχρόνως παρών και στις δύο αίθουσες και κάθε έργο λειτουργεί αυτόνομα, αλλά και ως μέρος ενός συνόλου. Το ρόλο του ‘άλλου μισού’ αναλαμβάνει ο ίδιος ο θεατής: με την κρίση και τη φαντασία του ανασυνθέτει τα ερεθίσματα και νοηματοδοτεί τα έργα, σχηματίζοντας ένα νοητό νήμα σχέσεων που καταργεί την πραγματική απόσταση και συνδέει άμεσα τους δύο χώρους. Στόχος των διοργανωτών είναι Το Άλλο Μισό να ενώσει την πόλη σε ένα πρωτότυπο παιχνίδι αναζήτησης, ανοίγοντας ένα δίαυλο επικοινωνίας, ανταλλαγής και αλληλεπίδρασης ιδεών, έργων και συναισθημάτων μέσα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στην έκθεση συμμετέχουν:

Λίλα Αγραφιώτη, Γιάννης Βούρος, Μανόλης Γιανναδάκης, Σαράντης Γκάγκας, Γεωργία Γρηγοριάδου, Αλέξανδρος Δημητριάδης, Ελένη Ζευτάκη, Παναγιώτης Καλογιάννης, Βασίλης Καρκατσέλης, Δημήτρης Καρλαφτόπουλος, Σπύρος Κόκκινος, Απόστολος Κοτούλας, Γεωργία Κουρκουνάκη, Σοφία Κυριακάκη, Αργύρης Λιαπόπουλος, Γεωργία Λιαρή, Μιχαήλογλου Αναστασία, Ειρήνη Μπάκα, Φώτης Παλαιολόγος, Γιώργος Πάλλης, Θανάσης Ράπτης, Βασίλης Σιββάς, Ηρώ Σιδέρη, Άννα Σκλαβούνου, Γιάννης Σταμενίτης, Τάσος Σχίζας, Γιώργος Τάνσαρλης, Ζωή Τσιλβελή, Αλέξανδρος Τσιούρης, Αλεξάνδρα Χασεκίδη.


Το Άλλο Μισό θα πραγματοποιήσει ταυτόχρονα εγκαίνια την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009 στις αίθουσες τέχνης TETTIX Art Gallery και VLASSIS ART.COM στις 7 μ.μ. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 10 Ιουλίου 2009.

ΤΕΤΤΙΧ ART GALLERY ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ VLASSIS ART.COM

Τσιμισκή-Διαλέττη 3, Θεσσαλονίκη Βεροίας 6, Άνω Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη

τηλ. 2310 24 33 04 τηλ. 2310 55 20 30

tettix.gallery@gmail.com vlassisart@yahoo.com





Δραση για το κλίμα





ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ - Ένα κινηματογραφικό τριήμερο για τους άστεγους του κόσμου

Το περιοδικό ΓΑΛΕΡΑ σας προσκαλεί σ’ ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ για τους άστεγους του κόσμου

Τι: Τριήμερο κινηματογραφικό φεστιβάλ ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό

Πού: Κινηματογράφος Φιλίπ, Θάσου 11, πλ. Αμερικής

Πότε: 29 με 31 Μαΐου

Συμβολική είσοδος: 4 ευρώ την ημέρα, για όλες τις προβολές


Ένας Κούρδος πρόσφυγας που περιφέρεται στο κέντρο της Αθήνας. Ένα κορίτσι που ζει σε καταυλισμό νομάδων στο Δουβλίνο. Ένας άντρας που αποφυλακίζεται αλλά δεν έχει πού να επιστρέψει. Ένα αγόρι από το Ιράν που βγαίνει από το αναμορφωτήριο, αλλά δεν το περιμένει κανείς. Μια παρέα Αλβανών μεταναστών που κυνηγάει το ελληνικό όνειρο. Ένας πρώην τοξικομανής από την Ιρλανδία και ένας πολιτικός πρόσφυγας από το Αφγανιστάν που μοιράζονται το ίδιο πάθος για το ποδόσφαιρο. Όλοι τους άστεγοι, άνθρωποι αόρατοι, στο περιθώριο της κοινωνίας. Ζουν, αγωνίζονται, ονειρεύονται, αναζητούν ταυτότητα, κόντρα στην αδιαφορία και τον ρατσισμό. Κόντρα στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Αυτούς τους ανθρώπους και τα προβλήματά τους ανασύρουν από το σκοτάδι 15 έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες, οι ταινίες των οποίων θα προβληθούν στο τριήμερο φεστιβάλ "Σινεμά στο δρόμο", που διοργανώνει το περιοδικό ΓΑΛΕΡΑ στο πλαίσιο της εκστρατείας "Γκολ στη Φτώχεια".

Η συνέχεια επί της οθόνης…

Περισσότερες πληροφορίες παρακάτω V


ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ
Ένα κινηματογραφικό τριήμερο για τους άστεγους του κόσμου


Ένας Κούρδος πρόσφυγας που περιφέρεται στο κέντρο της Αθήνας. Ένα κορίτσι που ζει σε καταυλισμό νομάδων στο Δουβλίνο. Ένας άντρας που αποφυλακίζεται αλλά δεν έχει πού να επιστρέψει. Ένα αγόρι από το Ιράν που βγαίνει από το αναμορφωτήριο, αλλά δεν το περιμένει κανείς. Μια παρέα Αλβανών μεταναστών που κυνηγάει το ελληνικό όνειρο. Ένας πρώην τοξικομανής από την Ιρλανδία και ένας πολιτικός πρόσφυγας από το Αφγανιστάν που μοιράζονται το ίδιο πάθος για το ποδόσφαιρο. Όλοι τους άστεγοι, άνθρωποι αόρατοι, στο περιθώριο της κοινωνίας. Ζουν, αγωνίζονται, ονειρεύονται, αναζητούν ταυτότητα, κόντρα στην αδιαφορία και τον ρατσισμό. Κόντρα στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Αυτούς τους ανθρώπους και τα προβλήματα τους ανασύρουν από το σκοτάδι 15 έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες, οι ταινίες των οποίων θα προβληθούν στο τριήμερο φεστιβάλ "Σινεμά στο δρόμο", που διοργανώνει το περιοδικό ΓΑΛΕΡΑ στο πλαίσιο της εκστρατείας "Γκολ στη Φτώχεια".
Παρασκευή 29 ΜΑΪΟΥ


19:00 Κλειστοί Δρόμοι, του Σταύρου Ιωάννου 98'

21:15 Kicking it, των Susan Koch και Jeff Werner 98'

Την ταινία θα προλογίσουν ο Γιάννης Καλαϊτζής (περιοδικό ΓΑΛΕΡΑ) και ο κριτικός κινηματογράφου Χρήστος Μήτσης (αθηνόραμα).

23:15 Από την άκρη της πόλης, του Κωνσταντίνου Γιάνναρη 90'
Σάββατο 30 ΜΑΪΟΥ


17:00 Ταινίες Μικρού Μήκους

Anticlockwise, του Δημήτρη Μπαβέλλα 9'

Παιχνίδια από τις πατρίδες μας μαζί με τους γονείς μας

132ο Δημοτικό Γκράβας 20'

Partners, της Ιωσηφίνας Μαρκαριάν 19'

Ισμαήλ, του Γιώργου Ζαφείρη 30'

Ένας λαμπερός ήλιος, του Βασίλη Λουλέ 36'

19:00 Ένας ελεύθερος κόσμος, του Κεν Λόουτς 96'

21:00 Διόρθωση, του Θάνου Αναστόπουλου 87'

23:00 Μιρουπάφσιμ, των Γιώργου Κόρρα και Χρήστου Βούπουρα 125'
Κυριακή 31 ΜΑΪΟΥ


17:00 Είσαι ελεύθερος, του Mohammad Ali Talebi 90'

19:00 Γκολ στη Φτώχεια 72'

21:00 Απ' το Χιόνι, του Σωτήρη Γκορίτσα 90'

23:00 Το κορίτσι ταξιδιώτης, του Perry Ogden 88'


ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ


Ένας ελεύθερος κόσμος, Διάρκεια: 96'

Σκηνοθεσία: Ken Loach. Παίζουν: Kierston Wareing, Juliet Ellis, Leslaw Zurek,

Όταν η Άντζι μένει άνεργη για άλλη μια φορά, αποφασίζει να ανοίξει ένα γραφείο ανεύρεσης εργασίας για μετανάστες εργάτες, το οποίο λειτουργεί σε μια διαφορετική πραγματικότητα με άλλους κανόνες. Εκεί η εργασία είναι φτηνή και οι νόμοι θεσπίζονται για να καταργούνται.

Kicking it Διάρκεια: 98'

Σκηνοθεσία: Susan Koch και Jeff Werner. Παίζουν: Colin Farrell (αφήγηση)

Μια διεθνής ποδοσφαιρική διοργάνωση, το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, έρχεται να αλλάξει τον τρόπο που η κοινή γνώμη αντιμετωπίζει τους ανθρώπους που ζουν στο δρόμο. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί έξι παίκτες στην προσπάθειά τους να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο τουρνουά του Κέιπ Τάουν.

Είσαι ελεύθερος Διάρκεια: 90'

Σκηνοθεσία: Mohammad Ali Talebi. Παίζουν: Ehsan Ghasemi, Siavash Lashkari

Τη μέρα που ο Μοσχέν Γκαντέρι αφήνεται ελεύθερος από το αναμορφωτήριο, οι γονείς του δεν εμφανίζονται για να τον πάρουν, ενώ ο ορφανός φίλος του, ο Σοράμπ, δεν γίνεται δεκτός στα κρατικά κέντρα επίβλεψης.

Το κορίτσι ταξιδιώτης Διάρκεια: 88'

Σκηνοθεσία: Perry Ogden. Παίζουν: Winnie Maughan, Rose Maughan, Rosie Maughan

Ένα δεκάχρονο κορίτσι από την Ιρλανδία ζει με τη μητέρα της και τα αδέλφια της στον καταυλισμό μιας υποβαθμισμένης περιοχής του Δουβλίνου. Είναι "ταξιδιώτες", ένα είδος τσιγγάνων της Ιρλανδίας που ζουν σαν νομάδες και αντιμετωπίζουν τον ρατσισμό από την "οργανωμένη κοινωνία".

Κλειστοί Δρόμοι Διάρκεια: 98'

Σκηνοθεσία: Σταύρος Ιωάννου. Παίζουν: Χουσεΐν Αμπντουλάχ, Αχμέτ Γκουλί, Φαλάχα Χασάν, Ζιρέκ Μιζουρί

Ταινία μυθοπλασίας με στοιχεία ντοκυμαντέρ, για τους Κούρδους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Επίσημη Ελληνική συμμετοχή στο "Πανόραμα" του Φεστιβάλ Βερολίνου 2001. Ειδικό Βραβείο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θες/νίκης.

Από την άκρη της πόλης Διάρκεια: 90'

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Γιάνναρης. Παίζουν: Σταθης Παπαδοπουλος, Κωστας Κοτσιανιδης, Θεοδώρα Τζήμου, Αιμίλιος Χειλάκης,

Μια παρέα προσφύγων από το Καζακστάν ζουν στο περιθώριο και περνούν τον καιρό τους δουλεύοντας στην οικοδομή, ενώ παράλληλα διαπράττουν μικρές κλοπές και κάνουν πεζοδρόμιο.

Διόρθωση Διάρκεια: 87'

Σκηνοθεσία: Θάνος Αναστόπουλος. Παίζουν: Γιώργος Συμεωνίδης, Ορνέλα Καπετάνι, Σαβίνα Αλιμάνι, Νίκος Γεωργάκης, Μπουγιάρ Αλιμάνι

Η ταινία παρακολουθεί τα βήματα ενός άντρα που αποφυλακίζεται, σε μια οδύσσεια στη σύγχρονη ακρωτηριασμένη «τριτοκοσμική» Αθήνα, ανάμεσα σε περιθωριακούς, μετανάστες, άστεγους, κλειστές ομάδες και σύγχρονους πατριώτες.

Μιρουπάφσιμ Διάρκεια: 125'

Σκηνοθεσία: Γιώργος Κόρρας & Χρήστος Βούπουρας. Παίζουν: Άκης Σακελλαρίου, Δήμητρα Χατούπη, Muzafer Zifla, Armando Daouti

Η τυχαία συνάντηση ενός τριανταπεντάχρονου Έλληνα με μια παρέα αλβανών λαθρομεταναστών θα τον προσγειώσει, θα τον πλουτίσει πνευματικά και, κατά κάποιο τρόπο, θα επαναδιαμορφώσει ιδεολογικά την προσωπικότητά του.



Απ' το Χιόνι Διάρκεια: 90'

Σκηνοθεσία: Σωτήρης Γκορίτσας. Παίζουν: Γεράσιμος Σκιαδαρέσης Βασίλης Ελευθεριάδης Αντώνης Μανωλάς Μάνια Παπαδημητρίου

Η κολασμένη κάθοδος τριών βορειοηπειρωτών προσφύγων "απ' το χιόνι" ως το βυθό της Ομόνοιας. Εκεί, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πείνα, την εξαέρωση του οράματος και τον ρατσισμό των σύγχρονων Αθηναίων.

Γκολ στη Φτώχεια Διάρκεια: 72'

Παραγωγή: Μηχανή του χρόνου

Ντοκιμαντέρ που ακολουθεί βήμα προς βήμα την Ελληνική Ομάδα Αστέγων στην πρώτη της συμμετοχή στο ποδοσφαιρικό Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων στην Κοπεγχάγη, το 2007.


Ταινίες Μικρού Μήκους:

Anticlockwise Διάρκεια: 9'

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπαβέλλας

Ο πόλεμος ενός αγχωμένου εργαζόμενου με τον χρόνο έρχεται σε αντίστιξη με την ησυχία που επικρατεί στο πεζοδρόμιο όπου ζει ένας άστεγος.

Παιχνίδια από τις πατρίδες μας μαζί με τους γονείς μας Διάρκεια: 20'

Σκηνοθεσία: 132ο Δημοτικό Γκράβας

Στο πολυπολιτισμικό 132ο Δημοτικό Γκράβας, γονείς από διάφορες χώρες αναλαμβάνουν να διδάξουν στους μαθητές κάποιο παιχνίδι που έπαιζαν οι ίδιοι στην πατρίδα τους όταν είχαν την ηλικία των παιδιών τους.

Partners Διάρκεια: 19'

Σκηνοθεσία: Ιωσηφίνα Μαρκαριάν

Παίζουν: Γιώργος Γιαννόπουλος, Μιλάνα Γιουσούποβα, Κρις Ραζάνοφ, Ένκε Φεζολάρι

Η νεαρή Nατάσα, Σέρβα από το μεταπολεμικό Σεράγιεβο, δουλεύει και μένει στη συνοικιακή ταβέρνα του εργένη Βαγγέλη Λιανού, στην Αθήνα. Ένα προ-πο που παίζουν από κοινού και που κερδίζει, σημαδεύει την τύχη τους. 1ο Βραβείο ταινίας μυθοπλασίας στο Φεστιβάλ μικρού μήκους Δράμας, 2008.

Ισμαήλ Διάρκεια: 30'

Σκηνοθεσία: Γιώργος Ζαφείρης

Παίζουν: Muzafer Zifla, Bftiar Cene, Qamil Shtino, Β. Ντίλιος

Δύο αλβανοί μετανάστες, ο Ισμαήλ και ο Μουρράς, έρχονται στην Αθήνα, ψάχνοντας τη «Γη της επαγγελίας». 1ο Βραβείο ταινίας μυθοπλασίας στο Φεστιβάλ μικρού μήκους Δράμας, 1994.

Ένας λαμπερός ήλιος Διάρκεια: 36'

Σκηνοθεσία: Βασίλης Λουλές

Παίζουν: Βικτώρια Χαραλαμπίδου, Ειρήνη Πεΐδου, Πατής Κουτσαύτης, Μανώλης Μαυρομματάκης, Αλέξανδρος Μούκανος, Έλενα Γιαννοπούλου

Η Νατάσα, Ρωσίδα μετανάστρια, ψάχνει για μια θέση στον ήλιο της Ελλάδας. 1ο Βραβείο ταινίας μυθοπλασίας στο Φεστιβάλ μικρού μήκους Δράμας, 2000.

Σελίδες

Ετικέτες

τα δικά μου (327) περιβάλλον (91) writting (67) Greece (57) poetry (50) χρήσιμα (39) χαμόγελα (38) video (37) κοινωνία (35) φωτογραφία (32) health (30) environment (24) phtography (24) εθελοντισμός (24) υγεία (23) music (20) people (20) blogging (14) stories (14) children (13) παιδά (13) computers (12) information (11) μπλογκοπαίχνιδα (11) doctor (10) πολιτισμός (10) συνταγές (10) χιούμορ (10) medicine (9) ελλάδα (9) μουσική (9) activism (8) world (8) οι συνταγές της κρίσης (8) goverment (7) rights (7) safety (6) services (6) Πάρνηθα (6) γκρίνιες (6) εκθέσεις (6) ποίηση (6) Επιστήμη (5) amalia (4) earth (4) technology (4) Αναδάσωση (4) αηδιούλες (4) αρθρογραφία απο ιντερνετ (4) γιατρός (4) πολιτική (4) πρωτβουλίες (4) σοφά λόγια (4) emergency (3) theatre (3) Εναλλακτική οικονομία (3) εκδηλώσεις (3) εκθεσεις (3) με ενδιαφέρουν (3) φύση (3) χορός (3) ψυχαγωγία (3) economy (2) games puzles (2) είπαν (2) εκδόσεις (2) ελεύθερος χρόνος (2) κόσμος (2) νομικά θέματα (2) συναντήσεις (2) τεχνολογία (2) DVD (1) Greek movie (1) amber alert (1) dance (1) documentary (1) down syndrom (1) facebook (1) first aid (1) funny (1) internet security (1) nature (1) privacy (1) protest (1) radio (1) ΕΜ (1) ΧΡ (1) απορίες (1) απόκριες (1) αστικά τοπία (1) βιβλιο - e-book (1) διάστημα (1) διαβάζω (1) εναλλκτική ζωή (1) ενεργοί μικροοργανισμοί (1) εφημερίδες (1) ζωγραφική (1) θέατρο (1) καλομηνιάσματα (1) κινηματογράφος (1) παράξενα (1) παραδοξόνιο (1) παραμύθια (1) παραξενα chemtrails (1) παρατηρώ (1) πειραματα (1) περιοδικά (1) τεχνες (1) της γειτονιάς.... (1) φακελλάκι (1) ψάχνω (1)