Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η Αλεξάνδρα το παληκάρι

Απρίλης του 48 ή εκεί γύρω κάπου, ήταν και η Αλεξάνδρα μικρό κοριτσι τότε έπαιρνε στο κατόπι τα μπουλούκια των τσιγγάνων που πέρναγαν ...

20 Φεβ 2009

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΜΕ ΥΠΝΟΣΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΤΕΓΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ



μεταφέρω από το blog των Ελλήνων Ενεργών Πολιτών

Επειδή πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια,
επειδή πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα δίνουν απλόχερα τη βοήθεια τους…
Και επειδή πάντα κάποιοι έχουν περισσότερη ανάγκη…

Η ανεξάρτητη κίνηση πολιτών ''Homeless Support'' σε συνεργασία με τους ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ διοργανώνουν:

την Κυριακή 22/02/2009 και τις ώρες 10:00 - 17:00, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Λεωφόρο Πανεπιστημίου, στάση μετρό Πανεπιστήμιο (γραμμή 2), συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας, και πιο συγκεκριμένα, υποστρώματα και υπνόσακους, για τους άστεγους της Αθήνας.

Για πληροφορίες:
Τζανάκου Βασιλική: τηλ. 6977 322 899
Στάθης Διομήδης: τηλ. 210 57 22 034 και 6972 259 600
Ηλ. Ταχυδρομείο: homeless.support14@gmail.com, ellinesenergoipolites@gmail.com
Ιστοσελίδα: http://www.facebook.com/event.php?eid=49883386238


Για ολόκληρο το άρθρο κλικ

Οι υπνόσακοι και τα υποστρώματα που θα συγκεντρωθούν, θα παραδοθούν άμεσα, από εμάς τους ίδιους, στους αστέγους που έχουν για σπίτι τους τις γειτονιές, τις πλατείες και τα παγκάκια της Αθήνας.

Καλούμε όλους τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι μπορούν και θέλουν, να φέρουν βοήθεια αλλά και να βοηθήσουν στη διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας, συμμετέχοντας στην προσπάθεια ανακούφισης των αστέγων.

Όποιος επιθυμεί, μπορεί να συμμετέχει την ίδια και την επόμενη νύχτα, στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στους άστεγους που ζουν στην πρωτεύουσα.

====================================

Σχετικό δημοσίευμα από το http://www.tvxs.gr/v5759

Η οργάνωση «Έλληνες Ενεργοί Πολίτες» σε συνεργασία με την ανεξάρτητη κίνηση πολιτών «Homeless Support» οργανώνουν αυτή την Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου, συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους άστεγους της Αθήνας.

Υπνόσακοι και υποστρώματα θα συγκεντρωθούν την Κυριακή, από τις 10:00 ως τις 17:00, μπροστά στη στάση Μετρό Πανεπιστήμιο, και θα διανεμηθούν στους αστέγους της Αθήνας, στους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τα πεζοδρόμια, τα παγκάκια και τις πλατείες για «σπίτι» κάθε νύχτα. Οι δύο οργανώσεις απευθύνουν έκκληση προς τους πολίτες για συμμετοχή με τα μέσα που ο καθένας διαθέτει και επισημαίνουν το μέγεθος του προβλήματος που ολοένα και αυξάνεται.

Πράγματι, τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά. Ο αριθμός των αστέγων της Αθήνας ανέρχεται στους 20.000, από τους οποίους περίπου 2.000 βρίσκουν στέγη για μικρά χρονικά διαστήματα σε μη κυβερνητικές και εκκλησιαστικές οργανώσεις και άλλοι 500 διαμένουν σε οικοτροφεία. Επιπλέον, περίπου 2.000 κατοικούν σε κτίρια υπό κατάληψη και πρόχειρα καταλύματα, ενώ 3.000 βρίσκουν καταφύγιο σε άσυλα ή ιδρύματα. Τέλος, διόλου ευκαταφρόνητος είναι ο αριθμός των 8.000 αλλοδαπών που αιτούνται άσυλο και παραμένουν στην πόλη χωρίς κανένα απολύτως κατάλυμα.

Η παραπάνω τραγική κατάσταση οφείλεται στην ανέχεια που μεγάλος αριθμός των νέων αντιμετωπίζει στις μέρες μας. Ανάμεσα στους αστέγους βρίσκονται άτομα που έχασαν την ιδιοκτησία τους με δήμευση, λόγω δανείων ή άλλων οφειλών, άτομα που έχουν απομακρυνθεί από την οικογένειά τους και μαστίζονται από την ανεργία, καθώς και αλλοδαποί που βρίσκονται παρανόμως στην Ελλάδα και φυτοζωούν με πενιχρά μέσα, περιμένοντας να τους χορηγηθεί άσυλο ή άδεια διαμονής.

«Φυσικά όλοι αυτοί οι νέοι άστεγοι δεν είναι καταγεγραμμένοι. Είναι λίγο σαν «αόρατοι» άστεγοι, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν φτάσει ακόμα στα όρια της εξαθλίωσης, αλλά δεν απέχουν πολύ» δήλωσε η κ.Βασιλική Τζανάκου, μέλος της οργάνωσης «Homeless Support». Γι’ αυτό και ελήφθη η απόφαση από την εν λόγω οργάνωση, σε συνδυασμό με τους «Έλληνες Ενεργούς Πολίτες», να διανείμουν οι ίδιοι τους υπνοσάκους και τα υποστρώματα στους αστέγους, εκεί όπου αυτοί βρίσκονται. «Θα πάμε εμείς να τους βρούμε, δε θα περιμένουμε να έρθουν εκείνοι σε εμάς», εξήγησε η κ.Τζανάκου.

Mare Yiem - CAFE ALAVASTRON

Mare Yiem



"Μare Yiem μου κανακάρη
ήρθε πάλι καρναβάλι
κι έλα να σε πάω βόλτα
στου Αλάβαστρου την πόρτα

Θάχει ούτι, θάχει πιάνο
και μια τσαχπινοσοπράνο
και το μπάσο με το ντέφι
θα γελάει και θα σου γνέφει...."


Σάββατο 21 Φεβρουαρίου

CAFE ALAVASTRON

Δαμάρεως 78

Παγκράτι,

Ώρα 22.30,

Τηλέφωνο: 210.75.60.102

Είσοδος: 10 ευρώ

Εthnic-jazz, παραδοσιακές μελωδίες της Μεσογείου και των Βαλκανίων, latin ρυθμοί και τραγούδια αναμειγνύονται σε ένα πλούσιο ηχητικό τοπίο…

Αγγελική Τουμπανάκη – Τραγούδι, κρουστά
Αλίκη Μαρκαντωνάτου – Πιάνο, ακορντεόν, φλογέρα
Δημήτρης Χιώτης – Ούτι, άταστη ηλεκτρική κιθάρα
Δημήτρης Ψύχας - Άταστο ηλεκτρικό μπάσο
Γιάννης Ευσταθόπουλος – Κρουστά

Μουσική των Mare Yiem στο Myspace

http://profile.myspace.com/



18 Φεβ 2009

Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον: Απάντηση της Β.Τσόνογλου στο αίτημα της Συμπαράταξης

Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον: Απάντηση της Β.Τσόνογλου στο αίτημα της Συμπαράταξης

H ώρα της ΓΗΣ... σβήνουμε τα φώτα για μία ώρα

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά

http://www.earthhour.org/

Στις 20:30, το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009, πόλεις και χωριά σε ολόκληρο τον κόσμο θα σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα – την Ώρα της Γης– στέλνοντας ένα ισχυρό παγκόσμιο μήνυμα ότι όλοι μαζί μπορούμε να δράσουμε ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε περισσότερες από 1000 πόλεις του πλανήτη αναμένεται να συμμετάσχουν στη φετινή «Ώρα της Γης». Με αυτόν τον τρόπο θα σταλεί ένα μήνυμα στους ηγέτες του κόσμου, λίγους μήνες πριν την Παγκόσμια Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη το 2009, ότι απαιτούμε τη δέσμευσή τους για δράσεις που θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, προς όφελος του πλανήτη.

Στην Ελλάδα η παγκόσμια αυτή πρωτοβουλία του WWF διοργανώνεται σε συνεργασία με το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΣΚΑΙ και την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Μνημεία που αποτελούν παγκόσμια σύμβολα όπως ο Παρθενώνας και ο ιερός βράχος της Ακρόπολης, αλλά και εθνικά τοπόσημα, όπως το κτίριο του ελληνικού Κοινοβουλίου και ο λόφος του Λυκαβηττού στην Αθήνα, ο Λευκός Πύργος και η Καμάρα στη Θεσσαλονίκη και δεκάδες άλλα ιστορικά κτίρια και τοποθεσίες θα σκοτεινιάσουν, και θα στείλουν ένα ισχυρό συμβολικό μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 35 δήμοι από όλη την Ελλάδα έχουν δηλώσει συμμετοχή ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς.

Οι Ελληνικές πόλεις έρχονται να προστεθούν σε ένα διαρκώς αυξανόμενο κατάλογο πόλεων (μέχρι στιγμής 538), μεταξύ των οποίων το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Πεκίνο, το Μπουένος Άιρες, η Κωνσταντινούπολη, η Μόσχα και το Παρίσι.

«Αν όλοι σκοτεινιάσουμε τα σπίτια και τα δημόσια κτίρια για αυτή τη μια ώρα, θα έχουμε δώσει ένα συμβολικό, αλλά ξεκάθαρο μήνυμα για την ανάγκη άμεσης πολιτικής και προσωπικής δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής. Αυτή η παγκόσμια πρωτοβουλία του WWF μας καλεί όλους να ενωθούμε στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, απλά και μόνο σβήνοντας τα φώτα για μια ώρα!», δηλώνει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς.

Ήδη, μέσα από το εκτεταμένο διεθνές δίκτυο του WWF, η Ώρα της Γης 2009 διοργανώνεται σε περισσότερες από 70 χώρες και ο αριθμός αυτός μεγαλώνει καθημερινά. Κάθε πολίτης που δηλώνει επίσημα συμμετοχή στην Ώρα της Γης του WWF, στέλνει το μήνυμα ότι συμμετέχει τον αγώνα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής! Όσοι επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή, μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.earthhour.org/greece.

Περισσότερες πληροφορίες:

Γιώργος Βελλίδης Υπεύθυνος Επικοινωνίας WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, g.vellidis@wwf.gr

17 Φεβ 2009

Πρόσκληση στο Ανοιχτό Σπορείο - Πελίτι




Πρόσκληση στο Ανοιχτό Σπορείο


Η εναλλακτική Κοινότητα «Πελίτι» (ομάδα Αίγινας) οργανώνει Ανοιχτό Σπορείο στις 22 Φεβρουαρίου 2009, Κυριακή 11πμ, στο χώρο του πύργου του Μάρκελλου.

Θα φυτέψουμε σπόρους, θα υιοθετήσουμε και θα αναθρέψουμε τα φυτά, και στις 12 Απριλίου στη γιορτή που θα γίνει στον ίδιο χώρο θα τα επιστρέψουμε και θα τα χαρίσουμε ώστε να βοηθήσουμε στη διατήρηση και διάδοση τους .

Με τη γιορτή στις 12 Απριλίου συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις της 7ης Απριλίου, ημέρας αφιερωμένης από το «Πελίτι» στις ντόπιες ποικιλίες.

Κάθε σύλλογος, φορέας, πολίτης μπορεί να συμμετάσχει.

Ελάτε στις 22 Φλεβάρη να κάνουμε μαζί το Ανοιχτό Σπορείο.

Με την υποστήριξη του Δήμου Αίγινας,

Πληροφορίες: τηλ.22970-28264, www.peliti.gr

ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΠΟΡΙΟ

ΦΥΤΕΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΠΟΡΩΝ

Πανελλαδικό Δίκτυο Ανταλλαγής Αγαθών και Υπηρεσιών Χωρίς Χρήματα, του Πελίτι




Συγκεκριμένες προτάσεις του Νέου ΙΝΚΑ για την μείωση των τιμών



ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Πηγή : ΝΕΟ ΙΝΚΑ

το blog του ΝΕΟΥ ΙΝΚΑ

Ζούμε σε μία εποχή κοινωνικής κατάρρευσης. Ο κοινωνικός ιστός έχει διαρραγεί όλοι είναι εναντίον όλων. Η Ελληνική κοινωνία κινδυνεύει και επειγόντως απαιτούνται δομικές λύσεις για κοινωνική αρωγή.

Ο πολίτης καταναλωτής πρέπει να αμυνθεί και να αντιδράσει.

ΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

1. Η διατίμηση στις τιμές των βασικών αγαθών δηλαδή, ο καθορισμός από το κράτος ανώτατης επιτρεπτής τιμής δεν άρεσε σε πολλούς, για το λόγο αυτό την κατάργησαν γιατί την θεωρούσαν κατάλοιπο του παρελθόντος.

Και όμως ήταν οι λίγοι και όχι οι πολλοί που ευνοήθηκαν από την κατάργησης της.

Ήρθε η στιγμή της υπευθυνότητας και η αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής με την δέουσα προσοχή και συνέπεια.

Nα επανεξεταστεί σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο η δυνατότητα διατίμησης σε βασικά βιοτικά αγαθά.

2. Νομοθετικός καθορισμός της αισχροκέρδειας, σε ποσοστό επιτρεπόμενου καθαρού κέρδους για κάθε εμπορική πράξη. Αυτό δεν αποτελεί διατίμηση και είναι συμβατό με τις υπάρχουσες διατάξεις του ημεδαπού και διεθνούς δικαίου.

Πρέπει για λόγους κοινωνικής προστασίας να καθοριστεί με νόμο το ανώτατο ποσοστό καθαρού κέρδους για κάθε εμπορική πράξη, πέραν του οποίου η συναλλαγή είναι άκυρη και ο ενεργών κατά αυτό τον τρόπο να διώκεται ποινικά, αστικά και διοικητικά.

Δεν μπορεί να γίνεται κατάχρηση καμίας «ελευθερίας» κανενός, εις βάρος των άλλων, και γενικά σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

3. Ελάχιστη επιτρεπόμενη τιμή πώλησης για κάθε παραγόμενο προϊόν, όπου η τιμή να καλύπτει τις δαπάνες, τον μόχθο της εργασίας και να του αφήνει ένα κέρδος.

Ορισμός της ανώτατης τελικής λιανικής τιμής του προϊόντος η οποία θα προκύπτει με βάση την ελάχιστη τιμή πολλαπλασιάζοντας το κόστος του παραγωγού επί ένα νομοθετημένο συντελεστή. Οι τιμές λιανικής οι οποίες θα υπερβαίνουν τον ανωτέρω υπολογισμό να χαρακτηρίζονται αισχροκερδείς και να επισύρουν συγκεκριμένες κυρώσεις.

4. Τράπεζες – δανεισμός.

Νομοθετική καθιέρωση της τραπεζικής αισχροκέρδειας.

Κανένα δάνειο που χορηγεί οποιαδήποτε τράπεζα και με οποιονδήποτε τρόπο το επιτόκιο που επιβαρύνει το δάνειο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το διπλάσιο του επιτοκίου χορηγήσεων της Ε.Κ.Τ.

Όταν το επιτόκιο υπερβαίνει το διπλάσιο η σύμβαση να χαρακτηρίζεται αισχροκερδής.

5. Ενοίκια ακινήτων.

Κανένα ενοίκιο δεν μπορεί να είναι σε ετήσια βάση υψηλότερο από ένα νομοθετημένο ποσοστό το οποίο θα υπολογίζεται επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Ενοίκιο μεγαλύτερο από το νομοθετημένο ποσοστό να χαρακτηρίζεται αισχροκερδές.

6. Εταιρίες κοινής ωφέλεια και ΔΕΚΟ

Καμμία αύξηση δεν επιτρέπεται να είναι ανώτερη από τον επίσημο δείκτη των τιμών καταναλωτή ή το ποσοστό αύξησης της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., εάν αυτό είναι μικρότερο του Της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας εάν αυτό είναι μικρότερο του Δείκτη τιμών καταναλωτη.

7. Φ.Π.Α.

Κατάργηση η μείωση του Φ.Π.Α. σε είδη πρώτης ανάγκης που εξυπηρετούν τις βιοτικές ανάγκες του ανθρώπου.

8. Μείωση των τιμών στα αγαθά, τις υπηρεσίες και την ενέργεια σε ποσοστό εξομοίωσης με τις διεθνείς τιμές.

Όχι στην άμεση ακρίβεια κατά την άνοδο των τιμών και στην διατήρησή της κατά την πτώση.

Να υπάρξουν ενδεικτικές ανώτατες τιμές σε μία σειρά αγαθών που αφορούν και στηρίζουν άμεσα την ζωή των πιο αδύναμων οικονομικά ανθρώπων.

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ζητούμε: να ληφθεί υπουργική απόφαση ώστε να δημοσιεύονται υποχρεωτικά στο διαδίκτυο με ευθύνη των παραγωγών και των εμπόρων όλες τους οι τιμές, σε όλα τους τα προϊόντα, ώστε να μπορεί να διευκολυνθεί ο καταναλωτής στην ενημέρωση και την επιλογή του

Παράλληλα με τον τρόπο αυτό καθίσταται ευχερέστερος ο έλεγχος τιμών.

Για όσους πιστεύουν στον υγιή ανταγωνισμό και θέλουν να σέβονται τον πολίτη καταναλωτή, λειτουργούν με γνώμονα την διαφάνεια και την ενημέρωση του.

Για τους πολίτες καταναλωτές είναι κέρδος πολλών ωρών.

Για όσους πιστεύουν στον υγιή ανταγωνισμό είναι ένα βήμα διαφάνειας και ουσίας.

ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ ΣΤΗΝ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ

Με μαύρες λίστες η ακρίβεια δεν ξορκίζεται αλλά μόνο με πράξεις. Μπουκοτάρουμε συνεχώς τα προϊόντα των εταιριών που ανεβάζουν άκριτα τις τιμές τους είτε είναι επώνυμα είτε ιδιωτικής ετικέτας.

Ζητούμε από το Υπουργείο Ανάπτυξης δώσει στην δημοσιότητα τη λίστα με τα προϊόντα αυτά ώστε να κηρυχθεί ένα διαρκές μποϋκοτάζ μέχρι οι τιμές τους να μειωθούν σε λογικά επίπεδα.

Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Ζητούμε από τη κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, την Βουλή των Ελλήνων, να καθορίσει νομοθετικά την αισχροκέρδεια ως ποινικά κολάσιμη πράξη για όλες τις εμπορικές συναλλαγές όλων των κλάδων.

Καταργούν το ευρώ, ανταλλάσσουν προϊόντα...




Ενα εναλλακτικό σύστημα συναλλαγών, βασισμένο σε μια νέα νομισματική μονάδα, ετοιμάζεται να λειτουργήσει σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, με σκοπό να τονώσει τις τοπικές οικονομίες

Πηγή: ΕΘΝΟΣ ONLINE

Ο περίφημος οβολός, το νόμισμα των αρχαίων Ελλήνων έρχεται ξανά στο προσκήνιο μέσα από την πρωτοβουλία ενός Ελληνα να εισαγάγει και στη χώρα μας έναν εναλλακτικό τρόπο συναλλαγών, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί μια συμβολική απάντηση στην παγκόσμια οικονομική κρίση.

Το σύστημα, που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα λειτουργεί υπό την εποπτεία των μελών ενός πρωτότυπου δικτύου.

Με τον οβολό κάθε πολίτης και κάθε επιχείρηση θα μπορεί να συναλλάσσεται, να παρέχει υπηρεσίες, να εμπορεύεται, να πουλά και να αγοράζει προϊόντα χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσει το ευρώ, μέσω των συμμετοχικών συνεταιρισμών, οι οποίοι θα ιδρυθούν σε κάθε πόλη της Ελλάδας.

Τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες του θα προσφέρονται και θα πληρώνονται με οβολούς, οι οποίοι στη συνέχεια θα μπορούν να εξαργυρώνονται σε αντίστοιχες επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο σύστημα.

Στο εξωτερικό
Η ιδέα του οβολού δεν είναι κάτι καινούργιο για τις χώρες του εξωτερικού. Λειτουργεί ήδη με μεγάλη επιτυχία στη Γερμανία, τη Σουηδία, την Αγγλία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Ενώ σιγά σιγά αναπτύσσεται και στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Κίνα και στον Καναδά.

Στην Ελλάδα τον οβολό «έφερε» ο κ. Νίκος Μποβονικολός, διευθύνων σύμβουλος σε ιδιωτική εταιρεία, ο οποίος ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο λόγω της δουλειάς του έζησε από κοντά την επιτυχή λειτουργία του συστήματος και σκέφτηκε να τη φέρει και στη χώρα μας.

«Ο οβολός είναι η ελληνική απάντηση στην κρίση. Ηρθε η στιγμή να δώσουμε την απάντησή μας στο προβληματικό χρηματοπιστωτικό σύστημα», λέει ο ίδιος. Για να ξεκινήσει να κυκλοφορεί ο οβολός αρκεί η συμμετοχή 30-40 εταιρειών και ιδιωτών. «Ηδη η ανταπόκριση είναι μεγάλη. Εχουν εκφράσει ενδιαφέρον ιδιώτες και επιχειρηματίες απ όλη την Ελλάδα, αλλά και διαφημιστές που θέλουν να προωθήσουν το σύστημα στην ελληνική αγορά», λέει ο κ. Μποβονικολός.

Οι επιχειρήσεις που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον καλύπτουν μεγάλο φάσμα της αγοράς. Σούπερ μάρκετ, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, αλλά και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως καθηγητές μουσικής και ξένων γλωσσών, μεταφραστές, δικηγόροι, λογιστές.

Οι οβολοί θα ξοδεύονται εντός του συνεταιρισμού. Κάθε ένας που θα προσφέρει τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα του θα πληρώνεται σε οβολούς και όχι σε ευρώ. Στη συνέχεια θα μπορεί να τους εξαργυρώνει σε αντίστοιχα καταστήματα που θα ανήκουν στον συνεταιρισμό. Θα υπάρχει η λογική της αγοράς/πώλησης οβολών με ευρώ όταν το σύστημα θα έχει φτάσει σε σημαντικό σημείο ανάπτυξης.

Στο σύστημα έχουν ζητήσει ακόμη να συμμετέχουν και αρκετοί δήμοι, οι οποίοι έχουν δεχθεί να πληρώνονται με οβολούς για δημοτικά τέλη και κοινωνικά παντοπωλεία, κάτι που ήδη συμβαίνει στη Γερμανία.

Στη σελίδα http://www.ovolos.gr/logos/ γίνεται ψηφοφορία για το σύμβολο που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς και θα αποτελέσει το επίσημο σύμβολο του κοινωνικού νομίσματος.

Ενα αρχαίο νόμισμα

* Στα αρχαία χρόνια για τη διευκόλυνση των συναλλασσομένων ο οβολός ή οβελός καθιερώθηκε ως μονάδα υπολογισμού αξιών.
* Ηταν μία μικρή μεταλλική ράβδος που έμοιαζε με μαγειρική σούβλα. Το πάχος του ήταν τόσο, ώστε μόλις που μπορούσε μια ανθρώπινη παλάμη να πιάσει έξι τέτοιες ράβδους.
* Τον 5ο π.Χ. αιώνα, στην Αθήνα, ένας καλός εργάτης γης έπαιρνε αποζημίωση δύο αργυρές δραχμές την ημέρα.
* Την ίδια εποχή στην Αθήνα η αποζημίωση ενός μέλους της Βουλής των Πεντακοσίων ήταν πέντε οβολοί την ημέρα (δηλαδή λιγότερο από μία δραχμή).

Πώς θα γεννηθεί το νέο... νόμισμα

Ο κ. Μποβονικολός εξηγεί τους σκοπούς της χρήσης των οβολών στην ελληνική αγορά. «Ενα κοινωνικό νόμισμα συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη γιατί έχει μετρηθεί. Οταν χρησιμοποιούμε ένα ευρώ στην αγορά κυκλοφορεί τοπικά σε διάστημα ενός έτους 1,2 με 1,3 φορές, ενώ ένα κοινωνικό νόμισμα όπως ο οβολός 2 έως 4 φορές. Στατιστικά έχει αποδειχθεί ότι κοινωνικά νομίσματα λειτουργούν με επιτυχία που φτάνει μέχρι και 20%».

Πώς όμως θα «γεννηθούν» οι οβολοί; Ολοι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα είναι μέλη στον συνεταιρισμό του οβολού με ένα μερίδιο.

Ο συνεταιρισμός θα συσταθεί με αξία σε ευρώ μεριδίου π.χ. 10 ευρώ και ταυτόχρονα το μέλος θα λαμβάνει 20 οβολούς, δηλαδή διπλάσιας αξίας από την ισοτιμία - αυτό θα «γεννήσει» τους πρώτους οβολούς. Πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του οβολού έχει οριστεί η 1η Ιουνίου και αρχικά θα λειτουργήσει σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη.

Οι 3 μορφές του οβολού

Ο οβολός θα κυκλοφορήσει σε τρεις μορφές: κάρτα συναλλαγής, κάτι σαν πιστωτική κάρτα, όπου οι συναλλαγές (χρεώσεις και πιστώσεις) θα γίνονται on line και θα είναι ονομαστικές, άρα και απόλυτα ασφαλείς, σε επιταγές, που πάλι θα πιστοχρεώνουν το σύστημα, και σε χαρτονομίσματα, τα οποία πιθανόν θα εκτυπωθούν στα κρατικά νομισματοκοπεία της Γερμανίας.

ΜΑΤΙΝΑ ΔΕΜΕΛΗ
mdemeli@pegasus.gr

H παραφωνία....





Φωτογραφίες Χριστίνα Σαββατιανού...


το κείμενο μαγειρεύεται...

16 Φεβ 2009

"Η χρονιά του Δαρβίνου"


"Η χρονιά του Δαρβίνου"
Ομιλίες
17.2.2009, 19.30 / Εθνικό 'Ιδρυμα Ερευνών (Αθήνα, Βασιλέως Κωνσταντίνου)

το βρήκα στο http://www.eoniosiniohos.gr/imerologio/

To 2009 αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως η Χρονιά του Κάρολου Δαρβίνου για να τιμηθεί η επέτειος τόσο των 200 χρόνων από τη γέννησή του όσο και των 150 χρόνων από την έκδοση του μνημειώδους έργου του «Η Προέλευση των ειδών». Η επιρροή των ιδεών του Δαρβίνου στις επιστήμες, την πολιτική, τη θρησκεία, τη φιλοσοφία και τις τέχνες είναι αδιαμφισβήτητη. Η αναγνώριση ότι η εξέλιξη των βιολογικών διεργασιών έχει ξεκινήσει δισεκατομμύρια χρόνια πριν και συνεχίζεται αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις της ιστορίας. Έκτοτε η άποψη αυτή εμπλουτίζεται και ενδυναμώνεται συνεχώς. Το 1960, η ανακάλυψη της καθολικότητας του γενετικού κώδικα –κοινός για τον ελέφαντα και το κολοβακτηρίδιο– επιβεβαιώνει την κοινή προέλευση της ζωής. Η πρόσφατη χαρτογράφηση του γονιδιώματος του ανθρώπου και η σύγκρισή του με αυτό άλλων ειδών μαρτυρά ότι ο αριθμός των γονιδίων του ανθρώπου είναι λίγο μεγαλύτερος από τον αριθμό των γονιδίων της μύγας του κρασιού και σημαντικά μικρότερος από τον αριθμό γονιδίων του πεύκου αναδεικνύοντας τη στοχαστική βάση της λειτουργίας των βιολογικών διεργασιών.
«Ο δαρβινισμός είναι μια θεωρία σχεδόν απόλυτης ελευθερίας: θαυμάζουμε την αναγκαιότητα των μορφών δίχως να τις αντιμετωπίζουμε σαν κάτι απαραβίαστο και αμετάβλητο. Κοιτάζουμε την αρχαϊκή μορφή και την ίδια στιγμή βλέπουμε την εξέλιξή της μέσα στον χρόνο», λέει ο διάσημος Γάλλος ανθρωπολόγος Αντρέ Λερουά-Γκουράν.
Το Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών & Βιοτεχνολογίας του ΕΙΕ θεωρώντας υποχρέωση και τιμή του να συμμετάσχει στον παγκόσμιο εορτασμό του «Έτους Δαρβίνου» οργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις σε συνεργασία με το British Council και τη Γαλλική Πρεσβεία/Γαλλικό Ινστιτούτο δίνοντας την ευκαιρία σε Έλληνες, Άγγλους και Γάλλους επιστήμονες να διατυπώσουν τις απόψεις τους και να συζητήσουν για τον Δαρβίνο και το έργο του, την επίδραση της θεωρίας της εξέλιξης στην ανάπτυξη των επιστημών και ειδικότερα των βιολογικών επιστημών και τις κοινωνικές εν γένει επιπτώσεις της.

Φραγκίσκος Κολίσης
Καθηγητής Βιοτεχνολογίας ΕΜΠ και
Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιολογικών Ερευνών & Βιοτεχνολογίας/ ΕΙΕ
http://www.eie.gr/epistimiskoinonia/2008-2009/


Autonomia EXPO - έκθεση για ανθρώπους με αναπηρίες


Για τρίτη χρονιά το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ δημιουργεί και η Autonomia EXPO
http://www.autonomiaexpo.org/ (ξανα)γίνεται πραγματικότητα: Στις 15, 16 και 17 Μαΐου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, από τις 10 πμ έως τις 9 μμ, χιλιάδες προϊόντα και υπηρεσίες που απευθύνονται στους ανθρώπους με αναπηρίες και με ειδικές καταναλωτικές ανάγκες από όλες τις εταιρείες που εμπορεύονται προϊόντα και υπηρεσίες για την αποκατάσταση, για την ειδική αγωγή, την ανεξάρτητη διαβίωση και τους προσπελάσιμους τρόπους ζωής.

Όλες οι επιχειρήσεις που εμπορεύονται προϊόντα και υπηρεσίες και την αποκατάσταση βρίσκονται στην Autonomia EXPO http://www.autonomiaexpo.org/ καθώς επίσης και όλα τα κέντρα που παρέχουν υπηρεσίες αποκατάστασης, ειδικής εκπαίδευσης, υγείας, κοινωνικής πρόνοιας, αναψυχής και βέβαια life style.





Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θα (ξανα)γεμίσει με περίπτερα από περισσότερες από εκατοντάδες επιχειρήσεις και φορείς. Στην Autonomia EXPO θα βρείτε τα πάντα από αναπηρικά καθίσματα χειροκίνητα και ηλεκτροκίνητα, αυτοκίνητα και προσαρμογές αυτοκινήτων, προσπελάσιμα σκάφη αναψυχής και αγωνιστικά, προσπελάσιμα ξενοδοχεία, προσαρμοσμένοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εξειδικευμένο λογισμικό, βοηθήματα και υπηρεσίες για προσωπική φροντίδα και υγιεινή, εναλλακτικά συστήματα επικοινωνίας, εξειδικευμένα συστήματα ασφαλείας, παρακολούθησης και ελέγχου του περιβάλλοντος, συστήματα ουροσυλλογής και θεραπείας των κατακλίσεων, εξοπλισμός κατοικίας, κουζίνας και μπάνιου, κέντρα αποκατάστασης, μηχανήματα άθλησης, βοηθήματα για την ανεξάρτητη διαβίωση, βοηθήματα για την φυσική άσκηση, φυσικοθεραπευτήρια, εργοθεραπευτήρια, νοσηλευτική υποστήριξη, προσαρμοσμένος ρουχισμός, εξειδικευμένα διαγνωστικά κέντρα, ταξιδιωτικά γραφεία, υπηρεσίες αναψυχής, εταιρείες υπηρεσιών διαδικτύου, προσπελάσιμος τουρισμός αλλά και οτιδήποτε άλλο συγκροτεί τους προσπελάσιμους τρόπους ζωής.

Στην Autonomia EXPO θα έχετε τη δυνατότητα να συναντήσετε τους κορυφαίους της
κοινότητας των ανθρώπων με αναπηρίες και να ενημερωθείτε για όλα αυτά που σας
αφορούν για να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας.

Η Autonomia EXPO είναι απολύτως προσπελάσιμη για όλες τις γνωστές αναπηρίες και
εξυπηρετείται από προσπελάσιμα μέσα μαζικών μεταφορών. Φωτογραφίες από τις
προηγούμενες διοργανώσεις του 2007 και του 2008 μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση
http://www.autonomiaexpo.org/?p=169 για να διαπιστώσετε πως η Autonomia EXPO έχει
αλλάξει την εικόνα της αναπηρίας ως εμπειρίας και ως διαφοράς συνθηκών και όρων ζωής
και είναι μια μεγάλη γιορτή της κοινότητας των ανθρώπων που ζουν κάτω από συνθήκες
αναπηρίας.

Περισσότερες πληροφορίες για την Autonomia EXPO και για το περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ
(που διοργανώνει την Autonomia EXPO) μπορείτε να έχετε από το
http://www.autonomiaexpo.org/ ή το http://www.disabled.gr/ ή τηλεφωνικά στα τηλέφωνα
210-8660556, 210-6913301 και 2310-211915.

«Το πράσινο στις πόλεις»



Φωτογραφία του Βασίλη Καρκατσέλη, με τίτλο «Sandiago de Cuba», Κούβα 2007

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΒΑΣ. ΟΛΓΑΣ 108 ● Τ.Θ. 50.742 ● 540 14 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 22

ΤΗΛ. 2310 295.170 ● 2310 295.171 ● ΦΑΞ 2310 295.276
email mietthe2@otenet.gr
www.miet.gr

Θεσσαλονίκη, 11 Φεβρουαρίου 2009

Δελτίο Τύπου

«Το πράσινο στις πόλεις» τιτλοφορείται η έκθεση φωτογραφίας που εγκαινιάζεται την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009, ώρα 19.00, στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη). Η έκθεση είναι παραγωγή του Βοτανικού Κήπου Δήμου Σταυρούπολης και του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και διοργανώνεται σε συνεργασία με το σωματείο «Φίλοι Πράσινου Θεσσαλονίκης» και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού - Παράρτημα Θεσσαλονίκης.

Η ανάδειξη θεμάτων σχετικά με το πράσινο θίγει ένα τεράστιο πρόβλημα της εποχής και ιδιαίτερα της πόλης της Θεσσαλονίκης, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τις προσπάθειες που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Όπως σημειώνει η Αθηνά Χατζηαθανασιάδου, υπεύθυνη του Βοτανικού Κήπου Σταυρούπολης, στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση, «το πράσινο στις πόλεις είναι αλληλένδετο με την ποιότητα ζωής των ανθρώπων των πόλεων. Ο ευεργετικός του ρόλος αποτελεί σήμερα επιτακτική ανάγκη επιβίωσης. Ασφαλώς, όλοι αντιληφθήκαμε ότι οι κλιματικές συνθήκες αλλάζουν, η μόλυνση πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, οι πνεύμονες πρασίνου στις πόλεις είναι ελάχιστοι, το οικοσύστημα που ζούμε βάρυνε επικίνδυνα υπέρ του τσιμέντου, οι πόλεις μας είναι αφιλόξενες και απάνθρωπες».

Αντίθετα από ό,τι θα περίμενε κανείς, το πράσινο στις πόλεις δεν είναι συνηθισμένο θέμα στη βιβλιογραφία της φωτογραφίας. «Ακόμη και στους ιμπρεσιονιστές», παρατηρεί το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, «η έξοδος των αστών στα πάρκα και οι γιορτές τους σε αυτά, δεν είχαν θέμα το ίδιο το πράσινο αλλά την ανακάλυψη του φωτός και το θρίαμβο του υφάσματος και του στυλ του αστού της εποχής, που έβρισκε χρόνο και έπαιρνε θέση και στους δημόσιους χώρους πρασίνου, τα βουλεβάρτα, τους τακτοποιημένους κήπους τις καλοχτενισμένες δενδροστοιχίες. Ακόμη και στις μέρες μας μοιάζει να απασχολεί τους δημιουργούς περισσότερο η απουσία πρασίνου παρά το ίδιο το πράσινο, οι σκιές των δέντρων στους τοίχους παρά τα ίδια τα δέντρα».

Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 30 φωτογραφίες, που δεν εστιάζουν μόνο στην έλλειψη πρασίνου από τις σύγχρονες πόλεις αλλά αναδεικνύουν έναν πλούτο φωτογραφικών και θεωρητικών προσεγγίσεων.

Διάρκεια της έκθεσης: 16 - 25 Φεβρουαρίου 2009.

Ώρες λειτουργίας βιβλιοπωλείου: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10.00 - 15.00

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00 - 21.00.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

Βιβλιοπωλείο ΜΙΕΤ (Τσιμισκή 11): 2310 288.036, φαξ: 2310 226.460

Φίλοι του Πράσινου Θεσσαλονίκης: 2310 272.062

Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού - Παράρτημα Θεσσαλονίκης: 2310 260.268

Βοτανικός Κήπος Δήμου Σταυρούπολης: 2313 302.961





Με την παράκληση να χρησιμοποιηθεί ως δημοσιογραφική ύλη

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες και τις εκδόσεις του ΜΙΕΤ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας στο διαδίκτυο www.miet.gr.

Εάν επιθυμείτε να σας ενημερώνουμε, μέσω του διαδικτύου, για τις εκδηλώσεις του Κέντρου μας και για τις νέες εκδόσεις του ΜΙΕΤ, παρακαλούμε να μας γνωστοποιήσετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση στο mietthe2@otenet.gr
ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ

Η καταστροφή του περιβάλλοντος, φθάνει πια σε εκρηκτικά όρια. Η τεχνολογική ανάπτυξη, που καταστρέφει το περιβάλλον, και η αστική ανάπτυξη, η οποία ταυτίζεται πια με την τσιμεντοποίηση, μάς θυμίζουν κάθε τόσο την ευθύνη μας απέναντι στις νέες γενιές και τον τόπο που κατοικούμε.

Οι φωτογραφίες της έκθεσης έρχονται απλά να καταγράψουν την εικόνα των σύγχρονων αστικών κέντρων: τσιμεντουπόλεις απάνθρωπες που κάνουν το περιβάλλον να ματώνει, με τις σποραδικές εικόνες δέντρων και θάμνων ανάμεσα σε πολυώροφες κατοικίες, δίπλα σε τσιμεντένιους τοίχους.
Σάββας Σερασίδης

Δήμαρχος Σταυρούπολης

Το πράσινο στις πόλεις είναι αλληλένδετο με την ποιότητα ζωής των ανθρώπων των πόλεων. Ο ευεργετικός του ρόλος αποτελεί σήμερα επιτακτική ανάγκη επιβίωσης. Ασφαλώς και όλοι αντιληφθήκαμε ότι οι κλιματικές συνθήκες αλλάζουν, η μόλυνση πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, οι πνεύμονες πρασίνου στις πόλεις είναι ελάχιστοι, το οικοσύστημα που ζούμε βάρυνε επικίνδυνα υπέρ του τσιμέντου, οι πόλεις μας είναι αφιλόξενες και απάνθρωπες.

Ο νέος άνθρωπος ξεκινά τη ζωή του σ’ ένα περιβάλλον ατμοσφαιρικής ρύπανσης, δραματικής έλλειψης πρασίνου, αισθητικής υποβάθμισης όπου μία διαρκής ένταση, πίεση και εκνευρισμός δεν βρίσκουν διέξοδο στη γαλήνη της φύσης.

Στο Δήμο Σταυρούπολης το πρασίνου που αντιστοιχεί ανά κάτοικο είναι αυτή τη στιγμή 3,87 τ.μ. Από τη στιγμή όμως που θα παραδοθεί το στρατόπεδο Π. Μελά στην πόλη και θα μετατραπεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο το ποσοστό του πρασίνου από 4,6% θα ανέβει στα 14,8% ποσοστό ικανοποιητικό που εναρμονίζεται με τα διεθνή πρότυπα.

Ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης από το 2002 που λειτουργεί καθημερινά προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες και να τους κάνει ενεργούς και διεκδικητικούς σε ζητήματα περιβάλλοντος. Γιατί το περιβάλλον το δανειστήκαμε από τα παιδιά μας.
Αθηνά Χατζηαθανασιάδου

Προϊσταμένη τμήματος πρασίνου του Δήμου Σταυρούπολης
Υπεύθυνη Βοτανικού Κήπου Σταυρούπολης

Το Πράσινο στις Πόλεις δεν είναι ένα συνηθισμένο θέμα στη βιβλιογραφία της φωτογραφίας. Ακόμη και στους Ιμπρεσιονιστές, η έξοδος των αστών στα πάρκα και οι γιορτές τους σε αυτά, δεν είχαν θέμα το ίδιο το πράσινο, αλλά την ανακάλυψη του φωτός και το θρίαμβο του υφάσματος και του στυλ του αστού της εποχής, που έβρισκε χρόνο και έπαιρνε θέση και στους δημόσιους χώρους πρασίνου, τα βουλεβάρτα, τους τακτοποιημένους κήπους, τις καλοχτενισμένες δενδροστοιχίες.

Έκτοτε, το αστικό πράσινο σα θεματολογία, μόνο εκ περισσού εμφιλοχωρούσε στα πορτφόλιος των φωτογράφων και τα τυπωμένα φωτογραφικά βιβλία. Ακόμη και στις μέρες μας μοιάζει να απασχολεί τους δημιουργούς περισσότερο η απουσία πρασίνου παρά το ίδιο το πράσινο, οι σκιές των δένδρων στους τοίχους παρά τα ίδια τα δένδρα.
Βασίλης Καρκατσέλης
Πρόεδρος του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Η σχέση της σύγχρονης ελληνικής πόλης με το πράσινο εμφανίζεται σήμερα αδύναμη και περιστασιακή. H περιβαλλοντική ρύπανση, η ανυπαρξία χώρων αναψυχής, η μικροκλιματική αλλαγή και η αισθητική υποβάθμιση είναι οι καθημερινοί μάρτυρες αυτής της σχέσης.

Αν εξαιρέσει κανείς τις πολιτικές ευθύνες, για την κατάσταση αυτή ευθύνεται επίσης η έλλειψη παιδείας για το πράσινο. Μιας παιδείας που πρέπει να ξεκινά από τα πρώτα χρόνια του σχολείου και να εξελίσσεται σε όλη τη ζωή του πολίτη.

Η φετινή επαναλαμβανόμενη πρωτοβουλία του Δήμου Σταυρούπολης, για τη διοργάνωσης της φωτογραφικής έκθεσης με θέμα ‘Το πράσινο στις πόλεις’ καλύπτει εν μέρει το κενό αυτό, διότι αφενός αναδεικνύει το θέμα του αστικού πρασίνου και της σχέσης του με τον άνθρωπο και αφετέρου διδάσκει και πληροφορεί ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού εξέτασε με προσοχή 800 φωτογραφίες από 80 φωτογράφους, ερασιτέχνες ως επί το πλείστον, και έθεσε εξαρχής συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης και επιλογής που προσπάθησαν να καλύψουν τους παρακάτω τομείς:

- Την πρωτότυπη ανάδειξη του αστικού πρασίνου και του αστικού τοπίου σε σχέση με τον άνθρωπο, όπως αποτυπώνεται στην καθημερινότητα της πόλης

- Την τεχνική αρτιότητα της φωτογραφίας

- Την αισθητική και καλλιτεχνική της αξία μέσα από τη σύνθεση εικαστικών χαρακτηριστικών


Ιωάννης Τσαλικίδης

Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Τοπίου Γεωπονική Σχολή ΑΠΘ
Εκπρόσωπος κριτικής επιτροπής

Τα 7 θαυματα του κοσμου!!! (με τα μάτια των παιδιών)

Το βρήκα στο Iraklio Web radio



Με τα μάτια των παιδιών.... εκείνα ξερουν πιο πολλά γιατί δεν εχουν αφορίσει τη μνημη στο βωμό της βολής, εκείνα κατανοούν περισσότερα γιατί τα μυαλά τους δεν εχουν κλειστεί πισω απο ιδεολογήματα ιδεοληψίες και παράδοξα ενισχυμένες υλικές αγωνίες... εκείνα λένε πάντα πιο πολλά με τα γιατί τους, που δεν εχουν απαντήσεις λογικές, ούτε ανθρώπινες, γιατί τα διότι μας ξεχνούν πως ειμαστε ανθρωποι...

τι να πω εγώ λοιπό?



Σελίδες

Ετικέτες

τα δικά μου (327) περιβάλλον (91) writting (67) Greece (57) poetry (50) χρήσιμα (39) χαμόγελα (38) video (37) κοινωνία (35) φωτογραφία (32) health (30) environment (24) phtography (24) εθελοντισμός (24) υγεία (23) music (20) people (20) blogging (14) stories (14) children (13) παιδά (13) computers (12) information (11) μπλογκοπαίχνιδα (11) doctor (10) πολιτισμός (10) συνταγές (10) χιούμορ (10) medicine (9) ελλάδα (9) μουσική (9) activism (8) world (8) οι συνταγές της κρίσης (8) goverment (7) rights (7) safety (6) services (6) Πάρνηθα (6) γκρίνιες (6) εκθέσεις (6) ποίηση (6) Επιστήμη (5) amalia (4) earth (4) technology (4) Αναδάσωση (4) αηδιούλες (4) αρθρογραφία απο ιντερνετ (4) γιατρός (4) πολιτική (4) πρωτβουλίες (4) σοφά λόγια (4) emergency (3) theatre (3) Εναλλακτική οικονομία (3) εκδηλώσεις (3) εκθεσεις (3) με ενδιαφέρουν (3) φύση (3) χορός (3) ψυχαγωγία (3) economy (2) games puzles (2) είπαν (2) εκδόσεις (2) ελεύθερος χρόνος (2) κόσμος (2) νομικά θέματα (2) συναντήσεις (2) τεχνολογία (2) DVD (1) Greek movie (1) amber alert (1) dance (1) documentary (1) down syndrom (1) facebook (1) first aid (1) funny (1) internet security (1) nature (1) privacy (1) protest (1) radio (1) ΕΜ (1) ΧΡ (1) απορίες (1) απόκριες (1) αστικά τοπία (1) βιβλιο - e-book (1) διάστημα (1) διαβάζω (1) εναλλκτική ζωή (1) ενεργοί μικροοργανισμοί (1) εφημερίδες (1) ζωγραφική (1) θέατρο (1) καλομηνιάσματα (1) κινηματογράφος (1) παράξενα (1) παραδοξόνιο (1) παραμύθια (1) παραξενα chemtrails (1) παρατηρώ (1) πειραματα (1) περιοδικά (1) τεχνες (1) της γειτονιάς.... (1) φακελλάκι (1) ψάχνω (1)