Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η Αλεξάνδρα το παληκάρι

Απρίλης του 48 ή εκεί γύρω κάπου, ήταν και η Αλεξάνδρα μικρό κοριτσι τότε έπαιρνε στο κατόπι τα μπουλούκια των τσιγγάνων που πέρναγαν ...

17 Φεβ 2009

Καταργούν το ευρώ, ανταλλάσσουν προϊόντα...




Ενα εναλλακτικό σύστημα συναλλαγών, βασισμένο σε μια νέα νομισματική μονάδα, ετοιμάζεται να λειτουργήσει σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, με σκοπό να τονώσει τις τοπικές οικονομίες

Πηγή: ΕΘΝΟΣ ONLINE

Ο περίφημος οβολός, το νόμισμα των αρχαίων Ελλήνων έρχεται ξανά στο προσκήνιο μέσα από την πρωτοβουλία ενός Ελληνα να εισαγάγει και στη χώρα μας έναν εναλλακτικό τρόπο συναλλαγών, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί μια συμβολική απάντηση στην παγκόσμια οικονομική κρίση.

Το σύστημα, που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα λειτουργεί υπό την εποπτεία των μελών ενός πρωτότυπου δικτύου.

Με τον οβολό κάθε πολίτης και κάθε επιχείρηση θα μπορεί να συναλλάσσεται, να παρέχει υπηρεσίες, να εμπορεύεται, να πουλά και να αγοράζει προϊόντα χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσει το ευρώ, μέσω των συμμετοχικών συνεταιρισμών, οι οποίοι θα ιδρυθούν σε κάθε πόλη της Ελλάδας.

Τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες του θα προσφέρονται και θα πληρώνονται με οβολούς, οι οποίοι στη συνέχεια θα μπορούν να εξαργυρώνονται σε αντίστοιχες επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο σύστημα.

Στο εξωτερικό
Η ιδέα του οβολού δεν είναι κάτι καινούργιο για τις χώρες του εξωτερικού. Λειτουργεί ήδη με μεγάλη επιτυχία στη Γερμανία, τη Σουηδία, την Αγγλία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Ενώ σιγά σιγά αναπτύσσεται και στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Κίνα και στον Καναδά.

Στην Ελλάδα τον οβολό «έφερε» ο κ. Νίκος Μποβονικολός, διευθύνων σύμβουλος σε ιδιωτική εταιρεία, ο οποίος ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο λόγω της δουλειάς του έζησε από κοντά την επιτυχή λειτουργία του συστήματος και σκέφτηκε να τη φέρει και στη χώρα μας.

«Ο οβολός είναι η ελληνική απάντηση στην κρίση. Ηρθε η στιγμή να δώσουμε την απάντησή μας στο προβληματικό χρηματοπιστωτικό σύστημα», λέει ο ίδιος. Για να ξεκινήσει να κυκλοφορεί ο οβολός αρκεί η συμμετοχή 30-40 εταιρειών και ιδιωτών. «Ηδη η ανταπόκριση είναι μεγάλη. Εχουν εκφράσει ενδιαφέρον ιδιώτες και επιχειρηματίες απ όλη την Ελλάδα, αλλά και διαφημιστές που θέλουν να προωθήσουν το σύστημα στην ελληνική αγορά», λέει ο κ. Μποβονικολός.

Οι επιχειρήσεις που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον καλύπτουν μεγάλο φάσμα της αγοράς. Σούπερ μάρκετ, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, αλλά και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως καθηγητές μουσικής και ξένων γλωσσών, μεταφραστές, δικηγόροι, λογιστές.

Οι οβολοί θα ξοδεύονται εντός του συνεταιρισμού. Κάθε ένας που θα προσφέρει τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα του θα πληρώνεται σε οβολούς και όχι σε ευρώ. Στη συνέχεια θα μπορεί να τους εξαργυρώνει σε αντίστοιχα καταστήματα που θα ανήκουν στον συνεταιρισμό. Θα υπάρχει η λογική της αγοράς/πώλησης οβολών με ευρώ όταν το σύστημα θα έχει φτάσει σε σημαντικό σημείο ανάπτυξης.

Στο σύστημα έχουν ζητήσει ακόμη να συμμετέχουν και αρκετοί δήμοι, οι οποίοι έχουν δεχθεί να πληρώνονται με οβολούς για δημοτικά τέλη και κοινωνικά παντοπωλεία, κάτι που ήδη συμβαίνει στη Γερμανία.

Στη σελίδα http://www.ovolos.gr/logos/ γίνεται ψηφοφορία για το σύμβολο που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς και θα αποτελέσει το επίσημο σύμβολο του κοινωνικού νομίσματος.

Ενα αρχαίο νόμισμα

* Στα αρχαία χρόνια για τη διευκόλυνση των συναλλασσομένων ο οβολός ή οβελός καθιερώθηκε ως μονάδα υπολογισμού αξιών.
* Ηταν μία μικρή μεταλλική ράβδος που έμοιαζε με μαγειρική σούβλα. Το πάχος του ήταν τόσο, ώστε μόλις που μπορούσε μια ανθρώπινη παλάμη να πιάσει έξι τέτοιες ράβδους.
* Τον 5ο π.Χ. αιώνα, στην Αθήνα, ένας καλός εργάτης γης έπαιρνε αποζημίωση δύο αργυρές δραχμές την ημέρα.
* Την ίδια εποχή στην Αθήνα η αποζημίωση ενός μέλους της Βουλής των Πεντακοσίων ήταν πέντε οβολοί την ημέρα (δηλαδή λιγότερο από μία δραχμή).

Πώς θα γεννηθεί το νέο... νόμισμα

Ο κ. Μποβονικολός εξηγεί τους σκοπούς της χρήσης των οβολών στην ελληνική αγορά. «Ενα κοινωνικό νόμισμα συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη γιατί έχει μετρηθεί. Οταν χρησιμοποιούμε ένα ευρώ στην αγορά κυκλοφορεί τοπικά σε διάστημα ενός έτους 1,2 με 1,3 φορές, ενώ ένα κοινωνικό νόμισμα όπως ο οβολός 2 έως 4 φορές. Στατιστικά έχει αποδειχθεί ότι κοινωνικά νομίσματα λειτουργούν με επιτυχία που φτάνει μέχρι και 20%».

Πώς όμως θα «γεννηθούν» οι οβολοί; Ολοι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα είναι μέλη στον συνεταιρισμό του οβολού με ένα μερίδιο.

Ο συνεταιρισμός θα συσταθεί με αξία σε ευρώ μεριδίου π.χ. 10 ευρώ και ταυτόχρονα το μέλος θα λαμβάνει 20 οβολούς, δηλαδή διπλάσιας αξίας από την ισοτιμία - αυτό θα «γεννήσει» τους πρώτους οβολούς. Πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του οβολού έχει οριστεί η 1η Ιουνίου και αρχικά θα λειτουργήσει σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη.

Οι 3 μορφές του οβολού

Ο οβολός θα κυκλοφορήσει σε τρεις μορφές: κάρτα συναλλαγής, κάτι σαν πιστωτική κάρτα, όπου οι συναλλαγές (χρεώσεις και πιστώσεις) θα γίνονται on line και θα είναι ονομαστικές, άρα και απόλυτα ασφαλείς, σε επιταγές, που πάλι θα πιστοχρεώνουν το σύστημα, και σε χαρτονομίσματα, τα οποία πιθανόν θα εκτυπωθούν στα κρατικά νομισματοκοπεία της Γερμανίας.

ΜΑΤΙΝΑ ΔΕΜΕΛΗ
mdemeli@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφησέ μου μια λέξη, για κουβέντα, για διαφωνία, για ενημέρωση, ή άφησε μου πολλές, ασχετες, για να ξανοίξει η σκέψη μαζί τους... κι ίσως ολα αυτά συναντηθούν εκεί στις άκρες και στα χαρακώματα της ζωής....

Σελίδες

Ετικέτες

τα δικά μου (326) περιβάλλον (91) writting (67) Greece (57) poetry (50) χρήσιμα (39) χαμόγελα (38) video (37) κοινωνία (35) φωτογραφία (32) health (30) environment (24) phtography (24) εθελοντισμός (24) υγεία (23) music (20) people (20) blogging (14) stories (14) children (13) παιδά (13) computers (12) information (11) μπλογκοπαίχνιδα (11) doctor (10) πολιτισμός (10) συνταγές (10) χιούμορ (10) medicine (9) ελλάδα (9) μουσική (9) activism (8) world (8) οι συνταγές της κρίσης (8) goverment (7) rights (7) safety (6) services (6) Πάρνηθα (6) γκρίνιες (6) εκθέσεις (6) ποίηση (6) Επιστήμη (5) amalia (4) earth (4) technology (4) Αναδάσωση (4) αηδιούλες (4) αρθρογραφία απο ιντερνετ (4) γιατρός (4) πολιτική (4) πρωτβουλίες (4) σοφά λόγια (4) emergency (3) theatre (3) Εναλλακτική οικονομία (3) εκδηλώσεις (3) εκθεσεις (3) με ενδιαφέρουν (3) φύση (3) χορός (3) ψυχαγωγία (3) economy (2) games puzles (2) είπαν (2) εκδόσεις (2) ελεύθερος χρόνος (2) κόσμος (2) νομικά θέματα (2) συναντήσεις (2) τεχνολογία (2) DVD (1) Greek movie (1) amber alert (1) dance (1) documentary (1) down syndrom (1) facebook (1) first aid (1) funny (1) internet security (1) nature (1) privacy (1) protest (1) radio (1) ΕΜ (1) ΧΡ (1) απορίες (1) απόκριες (1) αστικά τοπία (1) βιβλιο - e-book (1) διάστημα (1) διαβάζω (1) εναλλκτική ζωή (1) ενεργοί μικροοργανισμοί (1) εφημερίδες (1) ζωγραφική (1) θέατρο (1) καλομηνιάσματα (1) κινηματογράφος (1) παράξενα (1) παραδοξόνιο (1) παραμύθια (1) παραξενα chemtrails (1) παρατηρώ (1) πειραματα (1) περιοδικά (1) τεχνες (1) της γειτονιάς.... (1) φακελλάκι (1) ψάχνω (1)