Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η Αλεξάνδρα το παληκάρι

Απρίλης του 48 ή εκεί γύρω κάπου, ήταν και η Αλεξάνδρα μικρό κοριτσι τότε έπαιρνε στο κατόπι τα μπουλούκια των τσιγγάνων που πέρναγαν ...

21 Ιουν 2011

Πορτοκάλι (μαρμελαδογλυκό) της Χριστίνας...

Με τούτο το γλυκάκι κέρδισα την αμέριστη συμπάθεια της αυστηρότατης πεθεράς μου. Δε διαφέρει πολύ από τις συνταγές που κυκλοφορύν παντού (την πρώτη φορά που το είδα ηταν στην εκπομπή του Παρλιάρου πριν δυο τρια χρόνια), αλλά η προσθήκη πολύ χυμού πορτοκαλιού και λεμονιού δίνει ένα αποτέλεσμα υπέροχο, με τα αιθέρια έλαια να κολυμπάνε σε ενα πηχτό σχεδόν σα ζελέ σιρόπι, που μπορεί κάλλιστα να σερβιριστεί και σαν γλυκό του κουταλιού αλλά να χρησιμοποιηθεί και σαν μαρμελάδα. Για να το φτιάξετε λοιπόν και να χαρίσετε μικρές δροσιστικές γλυκές στιγμές στους αγαπημένους σας ιδού ο τρόπος:

Για μία δόση διαλέξτε συνολικά 14-16 μέτρια ζουμερά πορτοκάλια κατά προτίμηση ψιλόφλουδα χωρίς κουκούτσια (για να μην πικρίζει το γλυκό) και 5-7 λεμόνια ανάλογα τα γούστα σας στη γεύση

Ζάχαρη περίπου 2,5 - 3 κιλά για την παραπάνω ποσότητα πορτοκαλιών (λεπτομέρειες για το ζύγισμα παρακάτω)

Αφού πλύνετε τα φρούτα πολύ καλά βάζετε τα μισά πορτοκάλια (7 ή 8 ανάλογα τη χωρητικότητα του σκευους σας) και ένα λεμόνι σε κατσαρόλα με πολύ νερό να βράσουν καλά ώστε η φλούδα να τσιμπιέται άνετα με πηρούνι. (χρόνος βρασίματος περίπου 1 ώρα και λίγο περισσότερο ανάλογα ποσο χοντρόφλουδα είναι τα φρούτα)




Τα υπόλοιπα φρούτα τα αφήνετε στην άκρη για να τα στίψετε αργότερα.







Μόλις τα φρούτα σας βράσουν τόσο ώστε η φλούδα να τρυπιέται ευκολα με πηρούνι τα βγάζετε και αφήνετε λίγο να κρυώσουν. (μην καούμε κι όλας....)





Έπειτα κόβετε τα φρούτα στα τέσσερα ή στα εξι κατά μήκος και κάθε κομμάτι σε λεπτά φετάκια ή σε όσο πάχος επιθυμείτε (παρατήρησα ότι όσο πιο λεπτά φετάκια κοπεί το φρούτο τόσο λιγότερο πικρίζει το γλυκό) το λεμόνι το κόβετε πολύ ψιλό ωστε να χαθεί με το βράσιμο και να μην ενοχλεί  με την πικράδα του, αλλά να αφήσει όλα τα υπέροχα αιθέρια έλαιά του και τη σπιρτάδα του στο γλυκό.








Ζυγίζετε τώρα το βρασμένο και  κομμένο φρούτο, και βάζετε τόση ζάχαρη όσο και φρούτο, 1 προς 1  (ένα κιλό ζάχαρη για κάθε κιλό βρασμένου, κομμένου φρούτου)

Στίβετε τα υπόλοιπα φρούτα που έχετε φυλάξει, και προσθέτετε το χυμό στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα και επιπλέον ζάχαρη σε αναλογία 1/3 ζάχαρης  προς 1 χυμού – για μισό κιλό χυμό περίπου 150 γραμμάρια επιπλέον ζάχαρη (Σημείωση: όσο περισσότερο χυμό βάλετε τοσο πιο πυκνό με την υφή ζελέ σιρόπι θα πάρετε – προτείνω περίπου 700 γραμμάρια συνολικά χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού για μια υπέροχη γεύση – μπορείτε να προσθέσετε και λίγο χυμό μανταρινιού για μια  επιπλέον γευστική περιπέτεια τηρώντας πάντοτε την αναλογία 1 χυμός προς 1/3 επιπλέον ζάχαρη)






 Βράζετε ολα μαζί στην αρχή σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει βράση και επειτα χαμηλώνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει καλά το γλυκό σας. Αφαιρείτε τον αφρό που θα δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια του βρασίματος. Χρόνος βρασίματος περίπου 30-40 λεπτά ανάλογα τη θερμοκρασία της κουζίνας σας. (όσο καλύτερα δεμένο είναι τόσο περισσότερο χρόνο θα κρατήσει το γλυκό). Στα μισά του βρασίματος μπορείτε να δοκιμάσετε και να προσθέσετε χυμό λεμόνι πορτοκάλι ή λιγη ακόμη ζάχαρη για να φέρετε τη γεύση στα επίπεδα που σας ικανοποιούν.





Στη διάρκεια βρασίματος του γλυκού αποστειρώνετε τα βαζάκια σας, αφού τα έχετε πλύνει καλά. Ο δικός μου τρόπος ειναι να τα βάζω στο φούρνο ανοιχτά και δίπλα τα καπάκια τους  σε θερμοκρασία περίπου στους 80-85 ο C .






Μόλις δέσει όσο το επιθυμείτε, (το ιδανικό δέσιμο που έχω βρει ειναι μόλις αρχίζει και σκουραίνει λίγο στο χρώμα και γίνεται πιο μελένιο – τοτε δινει ενα παχύρευστο αλλά οχι υδαρές γλυκό σκέτη απόλαυση) και όσο το γλυκό ειναι ακόμη καυτό, γεμίζετε τα καυτά βαζάκια μέχρι επάνω και κλείνετε καλά.



Τοποθετείτε τα βαζάκια με το γλυκό ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. (είναι σημαντικό να είναι και το γλυκό καυτό και τα βαζάκια ώστε να επιτευχθεί κενό αέρος που θα διατηρήσει το γλυκό αναλοίωτο αλλά και μεγαλύτερος βαθμός αποστείρωσης καθώς επίσης να είναι γεμάτα μέχρι τα χείλη ωστε να μην υπάρχει πολύς αέρας ωστε να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης μούχλας)







Προτάσεις και ιδέες για σερβίρισμα που μου έδωσαν φιλες: εκτός των κλασικών ως γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα στο ψωμί, ταιριάζει πολύ με γιαούρτι, ή σερβιρισμένο με τριμμένη κουβερτούρα.

(δοκίμασα με τον ίδιο τρόπο και έφτιαξα γλυκό λεμόνι, αντιστρέφοντας τη ποσότητα των φρουτων, και προσθέτοντας μονο χυμό πορτοκαλιού – τα λεμόνια θέλουν λιγοτερο αρχικό χρόνο βρασίματος, μαλακώνουν πιο σύντομα  και δίνουν μια γκλυκόπικρη δροσιστική γεύση στο γλυκό σας, είναι όμως ιδιαίτερη και ίσως να μην αρέσει σε όλους. Επίσης στην παραπάνω συνταγή μπορείτε να προσθέσετε εκτός του ενός λεμονιού στο φρουτο και ενα μανταρίνι μαζί με το χυμό ενός ή δυο μανταρινιών για μεγαλύτερη γευστική ποικιλία η αναλογία ενα προς ενα βρασμενο κομμένο φρουτο με ζάχαρη και ενα τρίτο ζαχαρη με ενα χυμό ειναι ιδανική για κάθε συνδυασμό και γούστο).
update 23-10-2020 και για οποιον τυχερό εχει περγαμόντα, δυο φλουδες περγαμόντο μεσα στο γλυκό ή ολοκληρες ή ψιλοκομένες θα δωσουν ενα αρωμα που θα το ζηλεψει το δωδεκαθεο.

Καλή επιτυχία και καλοφάγωτο

8 σχόλια:

  1. Τελειο ακουγεται και φαινεται! Και ποσα βαζακια βγαινουν με αυτην την ποσοτητα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 7-8 βαζάκια πεταλούδα μου μικρά ή 5-6 μεγαλα... εγώ τα βαζω σε μικρά των 250 γραμμαριων ωστε να μην μενουν πολύ καιρό ανοιχτά ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για να'σαι στο πνεύμα των ημερών, μήπως να έβαζες και καμιά συνταγή με αγγούρια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. χαχαχαχαχαχ Αδη θα ψαξω κατι... εχω κανα δυο νοστιμες ;) λεφτά να παρω αγγουρια δεν εχω για να τα
    φωτογραφίσω κι ολας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Oh this looks delicious 😋😍😊😄😀

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφησέ μου μια λέξη, για κουβέντα, για διαφωνία, για ενημέρωση, ή άφησε μου πολλές, ασχετες, για να ξανοίξει η σκέψη μαζί τους... κι ίσως ολα αυτά συναντηθούν εκεί στις άκρες και στα χαρακώματα της ζωής....

Σελίδες

Ετικέτες

τα δικά μου (327) περιβάλλον (91) writting (67) Greece (57) poetry (50) χρήσιμα (39) χαμόγελα (38) video (37) κοινωνία (35) φωτογραφία (32) health (30) environment (24) phtography (24) εθελοντισμός (24) υγεία (23) people (21) music (20) stories (15) blogging (14) children (13) παιδά (13) computers (12) information (11) μπλογκοπαίχνιδα (11) doctor (10) πολιτισμός (10) συνταγές (10) χιούμορ (10) medicine (9) ελλάδα (9) μουσική (9) activism (8) world (8) οι συνταγές της κρίσης (8) goverment (7) rights (7) safety (6) services (6) Πάρνηθα (6) γκρίνιες (6) εκθέσεις (6) ποίηση (6) Επιστήμη (5) amalia (4) earth (4) technology (4) Αναδάσωση (4) αηδιούλες (4) αρθρογραφία απο ιντερνετ (4) γιατρός (4) πολιτική (4) πρωτβουλίες (4) σοφά λόγια (4) emergency (3) theatre (3) Εναλλακτική οικονομία (3) εκδηλώσεις (3) εκθεσεις (3) με ενδιαφέρουν (3) φύση (3) χορός (3) ψυχαγωγία (3) economy (2) games puzles (2) είπαν (2) εκδόσεις (2) ελεύθερος χρόνος (2) κόσμος (2) νομικά θέματα (2) συναντήσεις (2) τεχνολογία (2) DVD (1) Greek movie (1) amber alert (1) antiwar (1) dance (1) documentary (1) down syndrom (1) facebook (1) first aid (1) funny (1) internet security (1) nature (1) plektaniart (1) privacy (1) protest (1) radio (1) ΕΜ (1) ΧΡ (1) απορίες (1) απόκριες (1) αστικά τοπία (1) βιβλιο - e-book (1) διάστημα (1) διαβάζω (1) εναλλκτική ζωή (1) ενεργοί μικροοργανισμοί (1) εφημερίδες (1) ζωγραφική (1) θέατρο (1) καλομηνιάσματα (1) κινηματογράφος (1) παράξενα (1) παραδοξόνιο (1) παραμύθια (1) παραξενα chemtrails (1) παρατηρώ (1) πειραματα (1) περιοδικά (1) τεχνες (1) της γειτονιάς.... (1) φακελλάκι (1) ψάχνω (1)