Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η Αλεξάνδρα το παληκάρι

Απρίλης του 48 ή εκεί γύρω κάπου, ήταν και η Αλεξάνδρα μικρό κοριτσι τότε έπαιρνε στο κατόπι τα μπουλούκια των τσιγγάνων που πέρναγαν ...

10 Ιουν 2008

Περιβάλλον και Πολιτική - (άρθρο από Κυπριακή Εφημερίδα Χαραυγή)


]

"Πολιτική» η περιβαλλοντική κρίση"


Πηγή: εφημερίδα ΧΑΡΑΥΓΗ (Κύπρος) - http://www.haravgi.com.cy/site-article-9392-gr.php

Το περιβαλλοντικό ζήτημα είναι πρώτιστα και κύρια πολιτικό πρόβλημα γιατί είναι αναντίλεκτο γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να αναφέρεται στο περιβάλλον και στην ανάγκη της προστασίας του, χωρίς να απαιτεί ταυτόχρονα τον τερματισμό των πολιτικών του νεοφιλελευθερισμού που οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερες εντάσεις, συγκρούσεις, χάσματα και καταστροφές, τόσο στο περιβάλλον, όσο και στις κοινωνίες.

Κανείς δεν μπορεί να μιλά για το περιβάλλον χωρίς ταυτόχρονα να απαιτεί τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των φτωχών, υπογράμμισε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ημερίδα που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ με τη Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/Βόρεια Πράσινη Γραμμή με θέμα, «Παγκόσμιες Κλιματικές Αλλαγές-Κύπρος “Ωρα Δράσης”».

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι υπάρχουν πολλές πολιτικές και τεχνολογικές επιλογές για να προληφθεί η επαπειλούμενη περιβαλλοντική κρίση, αλλά χρειάζεται πολιτική θέληση για να εφαρμοσθούν, όταν ισχυρές και πλούσιες χώρες αρνούνται να τις εφαρμόσουν, επειδή θίγονται ζωτικά τους συμφέροντα.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι ΗΠΑ, που ευθύνονται για το ένα τέταρτο σχεδόν των εκπομπών άνθρακα παγκοσμίως, το 2001 με απόφαση της κυβέρνησης Μπους, απέσυραν τη δέσμευσή τους στο Πρωτόκολλο του Κιότο που προνοούσε τη μείωση των ρύπων στην ατμόσφαιρα. Υπενθύμισε ακόμα ότι η ασυμφωνία και ανικανότητα της διεθνούς κοινότητας στην αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης απειλής για την ανθρωπότητα, φάνηκε να κορυφώνεται στη σύνοδο του Μπαλί τον περασμένο Δεκέμβρη.

«Αυτό το σύστημα είναι ο καπιταλισμός» Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ ήγειρε επίσης έντονα το θέμα της ευθύνης του ανθρώπινου παράγοντα, αφού, όπως είπε, πίσω από την επερχόμενη περιβαλλοντική κρίση βρίσκεται ο ανθρώπινος παράγοντας και εκείνο το κοινωνικό-οικονομικό σύστημα, που σύμφωνα με τη διαπίστωση της Διάσκεψης του 1992 στο Ρίο, δίνει έμφαση στα υλικά, κινείται με ορυκτά καύσιμα, βασίζεται στη μαζική κατανάλωση και τη μαζική αποκομιδή απορριμμάτων και έχει ως βασικό προσανατολισμό την οικονομική ανάπτυξη χωρίς να δίνει την απαραίτητη σημασία στις ανάγκες των ανθρώπων.

«Είναι εκείνο το σύστημα που στηρίζεται στην υπερεκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών και μη ανεξάντλητων πηγών του πλανήτη, που παράγει περισσότερα απ’ ότι είναι οι ανάγκες των ανθρώπων, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορεί να τις ικανοποιήσει όλες γιατί ο πλούτος διανέμεται άδικα και άνισα. Ετσι, κοντά στον πρωτόγνωρο πλούτο που δημιουργεί η ανθρωπότητα, βλέπουμε μαζικά και απαράδεκτα φαινόμενα φτώχειας, ένδειας και εξαθλίωσης, φαινόμενα που προκαλούν και εξεγείρουν τη συνείδηση κάθε δημοκρατικού πολίτη.

Αυτό το σύστημα είναι ο καπιταλισμός», τόνισε ο Α. Κυπριανού. Τέλος, εξέφρασε αισιοδοξία ότι υπάρχει ακόμα διέξοδος από τη σημερινή περιβαλλοντική κρίση και αυτή προϋποθέτει δράση εδώ και τώρα με πολιτικές που έχουν παγκόσμιες διαστάσεις και προοπτικές. Α. Αδάμου: Ακανθώδες πρόβλημα Στη δική του εισήγηση, ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστερά-Νέες Δυνάμεις Αδάμος Αδάμου ανέφερε ότι το ζήτημα των κλιματικών αλλαγών είναι ακανθώδες, γιατί, παρόλο που οι αποφάσεις λαμβάνονται στο πιο ψηλό επίπεδο, στην υπάρχουσα πολιτική ιεραρχία του πλανήτη, αδυνατούν επί του παρόντος να επιλύσουν ένα πρόβλημα που μπορεί να έχει τραγικές εξελίξεις για εκατομμύρια ανθρώπους.

Το πρόβλημα είναι συγχρόνως πολιτικό, υπογράμμισε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, γιατί βρισκόμαστε αντίπαλοι με τον αιώνιο μας εχθρό. «Αυτούς δηλαδή που δίνουν προτεραιότητα στην ανταγωνιστικότητα, τον οικονομικό αυταρχισμό και ηγεμονία και που εναντιώνονται στα περιβαλλοντικά και ευρύτερα λαϊκά συμφέροντα», εξήγησε.
Μάλιστα, εξέφρασε την αντίθεση της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για πολλές παραμέτρους της πολιτικής για τις κλιματικές αλλαγές και διαβεβαίωσε ότι θα παλέψουν και μέσα από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., αλλά και έξω από αυτά για το καλό του πλανήτη. Κατά 6 βδομάδες μεγαλύτερο το καλοκαίρι μέχρι το 2060 Τη θλιβερή διαπίστωση ότι μέχρι το 2060 το καλοκαίρι θα είναι στην περιοχή της Μεσογείου κατά 6 φορές μεγαλύτερο εξέφρασε με τη σειρά του ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, επικαλούμενος επιστημονικά δεδομένα.

Οπως ανέφερε, η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές, η οποία θα αντιμετωπίσει, λόγω των κλιματικών αλλαγών, τόσο αύξηση στη θερμοκρασία όσο και μείωση στη βροχόπτωση, γεγονός που θα προκαλέσει πολλές επιπτώσεις, αφού, όπως είπε, πολλά φυτά και δέντρα θα ξεραθούν, θα υπάρξει αυξημένη παρουσία εντόμων και διάβρωση του εδάφους με αποτέλεσμα τη δημιουργία του φαινομένου της ερημοποίησης.

Κοντόφθαλμες και ανάρμοστες οικονομικές πολιτικές Στην ημερίδα παρέστη εκ μέρους του Σοσιαλιστικού κόμματος της Ολλανδίας, το μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Αντιπρόεδρος της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Γραμμής στο Ευρωκοινοβούλιο Kartika Tamara Liotard.

Στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, στηλίτευσε με τον πιο έντονο τρόπο τις πολιτικές και οικονομικές πολιτικές που προωθούνται εντός και εκτός της Ε.Ε, οι οποίες, όπως είπε, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον. Σύμφωνα με την Kartika Liotard, είναι αναγκαίο να λαμβάνονται πολιτικές, κοινωνικές, αλλά και αποφάσεις που αφορούν θέματα διοίκησης και εμπλέκουν ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας για να προστατεύσουμε το περιβάλλον και κατ’ επέκταση τους ανθρώπους που υποφέρουν από αυτές.

Μίλησε επίσης για κοντόφθαλμες και ανάρμοστες οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες φέρουν τεράστιες ευθύνες στη «φαντασίωση» της ελεύθερης αγοράς στην οποία προστέθηκε ο ατομικισμός και ο εγωισμός, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο μπροστά από τον εφιάλτη της επισιτιστικής κρίσης. Να σημειώσουμε επίσης ότι στην ημερίδα παρέστησαν ο Πρέσβης της Κούβας και εκπρόσωπος της Βουλγαρικής Πρεσβείας.

το ακόλουθο σχεδιάγραμμα είναι από την σελίδα http://www.biopolitics.gr/HTML/PUBS/EVEA/greek/avanew.htm


.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφησέ μου μια λέξη, για κουβέντα, για διαφωνία, για ενημέρωση, ή άφησε μου πολλές, ασχετες, για να ξανοίξει η σκέψη μαζί τους... κι ίσως ολα αυτά συναντηθούν εκεί στις άκρες και στα χαρακώματα της ζωής....

Σελίδες

Ετικέτες

τα δικά μου (327) περιβάλλον (91) writting (67) Greece (57) poetry (50) χρήσιμα (39) χαμόγελα (38) video (37) κοινωνία (35) φωτογραφία (32) health (30) environment (24) phtography (24) εθελοντισμός (24) υγεία (23) music (20) people (20) blogging (14) stories (14) children (13) παιδά (13) computers (12) information (11) μπλογκοπαίχνιδα (11) doctor (10) πολιτισμός (10) συνταγές (10) χιούμορ (10) medicine (9) ελλάδα (9) μουσική (9) activism (8) world (8) οι συνταγές της κρίσης (8) goverment (7) rights (7) safety (6) services (6) Πάρνηθα (6) γκρίνιες (6) εκθέσεις (6) ποίηση (6) Επιστήμη (5) amalia (4) earth (4) technology (4) Αναδάσωση (4) αηδιούλες (4) αρθρογραφία απο ιντερνετ (4) γιατρός (4) πολιτική (4) πρωτβουλίες (4) σοφά λόγια (4) emergency (3) theatre (3) Εναλλακτική οικονομία (3) εκδηλώσεις (3) εκθεσεις (3) με ενδιαφέρουν (3) φύση (3) χορός (3) ψυχαγωγία (3) economy (2) games puzles (2) είπαν (2) εκδόσεις (2) ελεύθερος χρόνος (2) κόσμος (2) νομικά θέματα (2) συναντήσεις (2) τεχνολογία (2) DVD (1) Greek movie (1) amber alert (1) dance (1) documentary (1) down syndrom (1) facebook (1) first aid (1) funny (1) internet security (1) nature (1) privacy (1) protest (1) radio (1) ΕΜ (1) ΧΡ (1) απορίες (1) απόκριες (1) αστικά τοπία (1) βιβλιο - e-book (1) διάστημα (1) διαβάζω (1) εναλλκτική ζωή (1) ενεργοί μικροοργανισμοί (1) εφημερίδες (1) ζωγραφική (1) θέατρο (1) καλομηνιάσματα (1) κινηματογράφος (1) παράξενα (1) παραδοξόνιο (1) παραμύθια (1) παραξενα chemtrails (1) παρατηρώ (1) πειραματα (1) περιοδικά (1) τεχνες (1) της γειτονιάς.... (1) φακελλάκι (1) ψάχνω (1)