Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η Αλεξάνδρα το παληκάρι

Απρίλης του 48 ή εκεί γύρω κάπου, ήταν και η Αλεξάνδρα μικρό κοριτσι τότε έπαιρνε στο κατόπι τα μπουλούκια των τσιγγάνων που πέρναγαν ...

17 Ιουλ 2007

ΝΕΡΟ - σύνδεσμοι για την εξοικονόμησή του




Κι εγώ τι μπορώ να κάνω για να μειωθεί η σπατάλη νερού;

Περισσότερα απ’ όσα μπορείς να φανταστείς. Μπορείς να γίνεις ένας υπεύθυνος (μικρός) πολίτης, να γίνεις το παράδειγμα για τους συμμαθητές σου αλλά και "δάσκαλος" για τους μεγαλύτερους ώστε να προστατεύσουμε το νερό, αυτό το πολύτιμο αγαθό. Μπορείς να δώσεις το παράδειγμα στο σπίτι και το σχολείο, κάνοντας πράγματα που περιορίζουν τη σπατάλη και προστατεύουν το νερό.

Αν αποφασίσεις μαζί με τους φίλους σου να δημιουργήσεις μια ομάδα που θα ψάξει πληροφορίες και θα διαμορφώσει μια διακήρυξη με το τι πρέπει να κάνουν οι (μικροί και μεγάλοι) πολίτες για την προστασία του νερού, θα δεις ότι υπάρχουν δεκάδες τέτοια μικρά πράγματα που βοηθάνε τον πλανήτη αλλά και αρκετοί άνθρωποι είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια. Ψάξε ιδέες και λύσεις και κάντες πράξη. Δώσε το παράδειγμα. Οι μεγάλοι μάλλον τα έχουν κάνει θάλασσα σ’ αυτό το θέμα! Καιρός να πάρουν την υπόθεση πάνω τους οι νεότεροι και τα παιδιά να καλέσουν τους μεγαλύτερους να ακολουθήσουν.

Σε αυτήν τη νερο - ιστοσελίδα θα βρεις πληροφορίες σχετικά με τη σημασία του νερού για τη φύση και τον άνθρωπο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, και ιδέες για το πώς μπορείς να βοηθήσεις ώστε να περιοριστεί η σπατάλη. Επίσης θα βρεις πληροφορίες που μπορείς να δώσεις στους γονείς σου και στο δάσκαλο ή τη δασκάλα σου. Και βέβαια θα βρεις μια ολόκληρη ενότητα αφιερωμένη σε εσένα γεμάτη παιχνίδια του νερού ...
Καλές νεροβουτιές!

πηγή: www.watersave.gr

================




Αντιμετωπίζουμε τις διαρροές του δικτύου

Σχεδόν όλοι μας έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι, μια φορά τουλάχιστον, με ένα φουσκωμένο λογαριασμό νερού, ο οποίος αποδεικνύεται πως οφείλεται σε διαρροή του δικτύου. Eνας απλός έλεγχος σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι επαρκής για να αποτρέψει τη σπατάλη του νερού και την αφαίμαξη της τσέπης μας. Γι' αυτό:

• Ελέγχουμε τις υδραυλικές εγκαταστάσεις για τυχόν διαρροές. Διαβάζουμε το μετρητή νερού του σπιτιού πριν και μετά μια περίοδο λίγων ωρών, όταν δεν καταναλώνεται νερό. Εάν ο μετρητής δεν έχει την ίδια ένδειξη, υπάρχει διαρροή.

• Ελέγχουμε για τυχόν διαρροή στο καζανάκι. Ρίχνουμε στο καζανάκι λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Εάν υπάρχει διαρροή, το χρώμα θα εμφανιστεί μέσα σε 30 λεπτά.

Φτηνές παρεμβάσεις στον οικιακό εξοπλισμό

• Αντικαθιστούμε το καζανάκι με συσκευή διπλής ροής (διατίθεται σε όλα τα καταστήματα υδραυλικού εξοπλισμού). Μια τετραμελής οικογένεια μπορεί να εξοικονομήσει έτσι 28,8 κυβικά μέτρα μηνιαίως.

• Μονώνουμε τους υδροσωλήνες. Eτσι αποφεύγεται η σπατάλη νερού όσο περιμένουμε να θερμανθεί.

• Αντικαθιστούμε τις στρόφιγγες των πλυντηρίων και τις βρύσες που στάζουν.

• Αγοράζουμε ηλεκτρικές συσκευές με τη μικρότερη κατανάλωση νερού και ενέργειας.

Αλλάζουμε συνήθειες

Η κάθε μία από τις μικρές αυτές αλλαγές στις συνήθειές μας φαντάζει επουσιώδης. Με αυτές τις ενέργειες όμως στις αρχές της δεκαετίας του '90 μειώθηκε η κατανάλωση κατά 26,5% και αντιμετωπίστηκε η λειψυδρία.

• Κάνουμε ντους αντί να γεμίσουμε την μπανιέρα με νερό.

• Βάζουμε πλυντήριο με το μέγιστο δυνατό φορτίο πλύσης.

• Πλένουμε το αυτοκίνητο μια φορά το μήνα αντί για μια φορά την εβδομάδα.

• Καθαρίζουμε τις βεράντες με σκούπα και σφουγγαρίστρα, όχι με το λάστιχο.

• Eνα σκούπισμα στο πεζοδρόμιο αρκεί, η χρήση του λάστιχου είναι περιττή.

• Ποτίζουμε τα φυτά μας νωρίς το πρωί, όταν η θερμοκρασία και η ταχύτητα του αέρα είναι οι χαμηλότερες ή εγκαθιστούμε αυτόματο πότισμα.

* Το κείμενο έγινε με τη συνεργασία του Δικτύου Μεσόγειος SOS, που από τον Μάιο 2005 εκπονεί πιλοτικό «Ολοκληρωμένο περιβαλλοντικό πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού σε σχολεία της Νότιας Ευρώπης», με σκοπό τη συστηματική ενημέρωση των πολιτών.

πηγή: Καθημερινή

============================


Ξαναχτίζοντας τον κόσμο

ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΛΙΑΣ

Εξοικονόμηση Νερού

Ημερίδα: Βιώσιμη Διαχείριση & Εξοικονόμηση Νερού Τετάρτη 21 Μαρτίου 2007, Ινστιτούτο Goethe

GOAL ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Νερό Το πολυτιμότερο δώρο της Φύσης - Greenpeace Hellas

Η τεχνολογία σώζει το νερό που χάνεται

http://www.watersave.gr

ΚΑΝ΄ΤΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ

Πρόγραμμα Φρανκφούρτης

Ζητήστε από τους ευρωβουλευτές της Ελλάδας να υποστηρίξουν την εξοικονόμηση ενέργειας

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος17/7/07, 3:29 μ.μ.

    Πολύ χρήσιμο, όπως και τα περισσότερα ποστ σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μακάρι να μην μένουν μερικά πίξελς καρφιτσωμένα σε ένα ηλεκτρονικό ημερολόγιο, και να πιάνουν και τόπο... εγώ πρώτη βαζω τον εαυτό μου στον τοίχο κάθε φορά που ξεχνιέμαι μεχρι να μου γίνει συνήθεια χωρίς σκεψη ενας καλύτερος τρόπος ζωής, μη νομίζεις πως εγώ τα κάνω όλα καλά, τα γράφω να τα ακούω να μην ξεχνιέμαι και να τα εμπεδώσω πιο εύκολα ...

    σε ευχαριστώ πάντως και ότι θεωρείς χρήσιμο πες το και στους φίλους σου, δεν χρειάζεται να τους δειξεις το μπλογκ απλά πές το

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος19/7/07, 10:04 π.μ.

    να τα πεις στη γειτόνισσα που κάθε μέρα πλένει με το λάστιχο τα μπαλκόνια. εκεί να δεις νερό που χαλαλίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τα λέω τα λέω keim μου, ευτυχώς στη γειτονιά μας δεν πλένουν πολύ με λάστιχα, μόνος δυο μερες που χε τον καύσωνα βρέξαμε λίγο εξω μπας και δροσίσει... γενικά οσο μπορώ να ξέρω για τις αυλές και τα μπαλκόνια εχουμε σωστή συμπεριφορά, εκτός του ξαδέλφου μου δίπλα που πλένει μανιωδώς τα αυτοκίνητά του με το λάστιχο και όλο του τη λέω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφησέ μου μια λέξη, για κουβέντα, για διαφωνία, για ενημέρωση, ή άφησε μου πολλές, ασχετες, για να ξανοίξει η σκέψη μαζί τους... κι ίσως ολα αυτά συναντηθούν εκεί στις άκρες και στα χαρακώματα της ζωής....

Σελίδες

Ετικέτες

τα δικά μου (327) περιβάλλον (91) writting (67) Greece (57) poetry (50) χρήσιμα (39) χαμόγελα (38) video (37) κοινωνία (35) φωτογραφία (32) health (30) environment (24) phtography (24) εθελοντισμός (24) υγεία (23) music (20) people (20) blogging (14) stories (14) children (13) παιδά (13) computers (12) information (11) μπλογκοπαίχνιδα (11) doctor (10) πολιτισμός (10) συνταγές (10) χιούμορ (10) medicine (9) ελλάδα (9) μουσική (9) activism (8) world (8) οι συνταγές της κρίσης (8) goverment (7) rights (7) safety (6) services (6) Πάρνηθα (6) γκρίνιες (6) εκθέσεις (6) ποίηση (6) Επιστήμη (5) amalia (4) earth (4) technology (4) Αναδάσωση (4) αηδιούλες (4) αρθρογραφία απο ιντερνετ (4) γιατρός (4) πολιτική (4) πρωτβουλίες (4) σοφά λόγια (4) emergency (3) theatre (3) Εναλλακτική οικονομία (3) εκδηλώσεις (3) εκθεσεις (3) με ενδιαφέρουν (3) φύση (3) χορός (3) ψυχαγωγία (3) economy (2) games puzles (2) είπαν (2) εκδόσεις (2) ελεύθερος χρόνος (2) κόσμος (2) νομικά θέματα (2) συναντήσεις (2) τεχνολογία (2) DVD (1) Greek movie (1) amber alert (1) dance (1) documentary (1) down syndrom (1) facebook (1) first aid (1) funny (1) internet security (1) nature (1) privacy (1) protest (1) radio (1) ΕΜ (1) ΧΡ (1) απορίες (1) απόκριες (1) αστικά τοπία (1) βιβλιο - e-book (1) διάστημα (1) διαβάζω (1) εναλλκτική ζωή (1) ενεργοί μικροοργανισμοί (1) εφημερίδες (1) ζωγραφική (1) θέατρο (1) καλομηνιάσματα (1) κινηματογράφος (1) παράξενα (1) παραδοξόνιο (1) παραμύθια (1) παραξενα chemtrails (1) παρατηρώ (1) πειραματα (1) περιοδικά (1) τεχνες (1) της γειτονιάς.... (1) φακελλάκι (1) ψάχνω (1)