Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η Αλεξάνδρα το παληκάρι

Απρίλης του 48 ή εκεί γύρω κάπου, ήταν και η Αλεξάνδρα μικρό κοριτσι τότε έπαιρνε στο κατόπι τα μπουλούκια των τσιγγάνων που πέρναγαν ...

1 Ιουν 2008

Το μπούμερανγκ της ευημερίας - ΥΓΕΙΑ

Παρασκευή, 30.05.08

Πηγή: εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Στα στοιχεία του ΟΟΣΑ, για τα αμέσως προηγούμενα έτη, αλλά και στις εκτιμήσεις του για τα επόμενα, δύο δείκτες παρουσιάζουν κραυγαλέα αύξηση στον προηγμένο κόσμο: Ο μέσος όρος ζωής και το κόστος Υγείας. Το ίδιο ακριβώς επεσήμανε στα καθ’ ημάς πριν από λίγες ημέρες η Ελληνική Γεροντολογική Εταιρία, ενώ στην άλλη άκρη του Ατλαντικού τα ΜΜΕ αναπαρήγαγαν με αγωνία την έρευνα που κατέγραφε την ίδια κατάσταση, προσθέτοντας ωστόσο μία ακόμη αλήθεια: Οτι το σύστημα υγείας των ΗΠΑ δεν είναι έτοιμο να περιθάλψει τη γενιά των boomers. Και αν δεν είναι προετοιμασμένες οι ΗΠΑ, τότε πώς να είναι η Ελλάδα;

Στις περισσότερες χώρες ο ρυθμός αύξησης των δαπανών Υγείας είναι γρηγορότερος από αυτόν της συνολικής οικονομικής μεγέθυνσης και οι ισορροπίες δεν πρόκειται να ανατραπούν. Το δημογραφικό μέλλον είναι η ραγδαία γήρανση του πληθυσμού και η ακόμα μεγαλύτερη πρόοδος στις μεθόδους πρόληψης και θεραπείας, που με τη σειρά τους επιβαρύνουν τις δαπάνες Υγείας. Παράλληλα, οι «πολιτισμένες» ασθένειες (καρδιοπάθειες, διαβήτης, παχυσαρκία) μαστίζουν με σημαντικό χρηματικό κόστος και τους μεσήλικες, κάνοντας τους αναλυτές να προειδοποιήσουν για τη ραγδαία εξάπλωσή τους τα αμέσως επόμενα χρόνια (καθώς όλο και περισσότεροι boomers θα περνούν τα 60), γεγονός που μπορεί να γονατίσει και το πιο εύρωστο οικονομικά κράτος.
Στις ΗΠΑ ο σχεδιασμός αντιμετώπισης του ντόμινο των επιπτώσεων ρίχνει το βάρος στους γηρίατρους, ειδικότητα αφιερωμένη στη φροντίδα της τρίτης ηλικίας, απολύτως «φρέσκια» στην Ελλάδα και αρκετά καινούργια στις ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για επιστήμονες που ειδικεύονται στα προβλήματα της τρίτης και τέταρτης ηλικίας και παρέχουν συνολική υποστήριξη.

Και οι 7… ασθένειες είναι ακριβές

1. Καρδιακές παθήσεις
Βοοmers: Η επικίνδυνη ηλικία ξεκινά στα 60, με τα ποσοστά νοσηρότητας να ανεβαίνουν κατακόρυφα μετά τα 65. Oι σημερινοί 45άρηδες άντρες και γυναίκες έχουν αντίστοιχα 50% και 33% πιθανότητες να αναπτύξουν στο μέλλον καρδιακές παθήσεις.
▪Ετήσιο κόστος, Ελλάδα:
2,7 δισ. ευρώ
▪Ετήσιο κόστος, Ευρώπη:
192 δισ. ευρώ
▪Ετήσιο κόστος, ΗΠΑ:
403 δισ. δολάρια
▪Ετήσιο κόστος, παγκοσμίως:
1,5 τρισ. δολάρια
Κόστος σε προσωπικό επίπεδο: Η συντριπτική πλειονότητα επισκέπτεται δημόσιο γιατρό που συνταγογραφεί τα φάρμακα. Το κόστος όμως από τέτοια χρόνια νόσο που καθιστά αδύναμο τον ασθενή μπορεί να οδηγήσει μια φτωχή οικογένεια από τις πενιχρές αποταμιεύσεις έως την υπερχρέωση.

2. Παχυσαρκία

Βοοmers: Το μεγαλύτερο ποσοστό εμφανίζεται στην ομάδα των 45-64 ετών. Ακολουθεί εκείνη των 65-74. Η νόσος απειλεί τα ήδη πιεσμένα συστήματα υγείας, ενώ το πραγματικό της κόστος είναι αδύνατον να εκτιμηθεί, αφού οδηγεί σε άλλες ασθένειες με σημαντικό επιπρόσθετο κόστος.
▪Ετήσιο κόστος, Ελλάδα:
1 δισ. ευρώ
▪Ετήσιο κόστος, Ευρώπη:
150 δισ. ευρώ
▪Ετήσιο κόστος, ΗΠΑ:
123 δισ. δολάρια
▪Ετήσιο κόστος, παγκοσμίως: Aγνωστο (υπολογίζεται στο 5,3% των παγκόσμιων δαπανών για την Υγεία)
▪Κόστος σε προσωπικό επίπεδο:
Η προσοδοφόρα βιομηχανία «αδυνατίσματος» εμπορεύεται φάρμακα, παραφαρμακευτικά προϊόντα, προγράμματα δίαιτας και μηχανήματα. Τα κέρδη είναι σχεδόν αδύνατον να υπολογιστούν. Σχετική έρευνα στις ΗΠΑ ανεβάζει το ετήσιο ποσό που οι πολίτες δίνουν από την τσέπη τους σε 36,5 δισ. δολάρια.

3. Διαβήτης
Βοοmers: Από τις ακριβότερες ασθένειες, εξαπλώνεται τόσο γρήγορα που οι ειδικοί φοβούνται πως στα επόμενα 25 χρόνια θα χαρακτηριστεί η μεγαλύτερη πανδημία που γνώρισε η ανθρωπότητα. Το 20,9% του παγκόσμιου πληθυσμού άνω των 60 νοσεί και εκτιμάται ότι χώρες θα ξοδεύουν έως και το 40% των συνολικών δαπανών Υγείας μέχρι το 2025 στο διαβήτη.
▪Ετήσιο κόστος, Ελλάδα:
1 δισ. ευρώ
▪Ετήσιο κόστος, Ευρώπη:
80,5 δισ. ευρώ
▪Ετήσιο κόστος, ΗΠΑ:
92 δισ. δολάρια
▪Ετήσιο κόστος, παγκοσμίως: 286 δισ. δολάρια
▪Κόστος σε προσωπικό επίπεδο:
Οι έρευνες παρουσιάζουν αποκλίσεις, ανάλογα με το σύστημα υγείας κάθε κράτους. Στην Αυστραλία υπολογίστηκε ότι κάθε διαβητικός πληρώνει ετησίως 1.500 δολάρια, στον Καναδά από 83-1.250 δολάρια. Μία από τις μετρημένες στα δάχτυλα έρευνες στη χώρα συμπεραίνει ότι το μέσο ετήσιο κόστος που βαραίνει τον ασθενή για ιατρικές επισκέψεις είναι 75 ευρώ. Τα έξοδά του, όμως, αυξάνονται από την ειδική δίαιτα, με μέσο όρο αύξησης εξόδων διατροφής το 30%.

4. Καρκίνος
Βοοmers: Οι συχνότερες μορφές (παχέος εντέρου, πνεύμονα, προστάτη) εμφανίζονται κυρίως μετά τα 60 έτη. Το κόστος αντιμετώπισης αυξάνεται διαρκώς λόγω των καινοτόμων δαπανηρών διαγνωστικών προσεγγίσεων και θεραπευτικών παρεμβάσεων.
▪Ετήσιο κόστος, Ελλάδα:
1,2 δισ. ευρώ
▪Ετήσιο κόστος, Ευρώπη:
150 δισ. ευρώ
▪Ετήσιο κόστος, ΗΠΑ:
209 δισ. δολάρια
▪Ετήσιο κόστος, παγκοσμίως: Αγνωστο (υπολογίζεται στο 10% των παγκόσμιων δαπανών για την Υγεία)
▪Κόστος σε προσωπικό επίπεδο:
Οι κοστοβόρες νέες μορφές θεραπείας συχνά δεν καλύπτονται έγκαιρα από το ελληνικό κράτος και οι ασθενείς αναγκάζονται να πληρώσουν οι ίδιοι φάρμακα και μεθόδους, καταβάλλοντας έως και 30.000 ευρώ.

5. Αναπνευστικές παθήσεις
Βοοmers: Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) αντιστοιχεί στο 50% του συνολικού κόστους των αναπνευστικών παθήσεων και αποτελεί το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο πρόβλημα υγείας των ανεπτυγμένων χωρών. Σήμερα πάσχουν 1.000.000 Ελληνες, με τα συμπτώματα να αρχίζουν στην ηλικία των 35-40 ετών, αλλά να επιδεινώνονται στα 60+. Το άσθμα αποτελεί την ακριβότερη αναπνευστκή νόσο σε χώρες με χαμηλά ποσοστά καπνιστών και αναμένεται σύντομα να απαιτήσει ιδιαίτερα αυξημένες δαπάνες.
▪Ετήσιο κόστος, Ελλάδα:
1,18 δισ. ευρώ
▪Ετήσιο κόστος, Ευρώπη:
102 δισ. ευρώ
▪Ετήσιο κόστος, ΗΠΑ:
45 δισ.
▪Ετήσιο κόστος, παγκοσμίως: 304 δισ. (μόνο για τη ΧΑΠ)


Των ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ, ΝΕΚΤΑΡΙΑΣ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ

Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφησέ μου μια λέξη, για κουβέντα, για διαφωνία, για ενημέρωση, ή άφησε μου πολλές, ασχετες, για να ξανοίξει η σκέψη μαζί τους... κι ίσως ολα αυτά συναντηθούν εκεί στις άκρες και στα χαρακώματα της ζωής....

Σελίδες

Ετικέτες

τα δικά μου (327) περιβάλλον (91) writting (67) Greece (57) poetry (50) χρήσιμα (39) χαμόγελα (38) video (37) κοινωνία (35) φωτογραφία (32) health (30) environment (24) phtography (24) εθελοντισμός (24) υγεία (23) music (20) people (20) blogging (14) stories (14) children (13) παιδά (13) computers (12) information (11) μπλογκοπαίχνιδα (11) doctor (10) πολιτισμός (10) συνταγές (10) χιούμορ (10) medicine (9) ελλάδα (9) μουσική (9) activism (8) world (8) οι συνταγές της κρίσης (8) goverment (7) rights (7) safety (6) services (6) Πάρνηθα (6) γκρίνιες (6) εκθέσεις (6) ποίηση (6) Επιστήμη (5) amalia (4) earth (4) technology (4) Αναδάσωση (4) αηδιούλες (4) αρθρογραφία απο ιντερνετ (4) γιατρός (4) πολιτική (4) πρωτβουλίες (4) σοφά λόγια (4) emergency (3) theatre (3) Εναλλακτική οικονομία (3) εκδηλώσεις (3) εκθεσεις (3) με ενδιαφέρουν (3) φύση (3) χορός (3) ψυχαγωγία (3) economy (2) games puzles (2) είπαν (2) εκδόσεις (2) ελεύθερος χρόνος (2) κόσμος (2) νομικά θέματα (2) συναντήσεις (2) τεχνολογία (2) DVD (1) Greek movie (1) amber alert (1) dance (1) documentary (1) down syndrom (1) facebook (1) first aid (1) funny (1) internet security (1) nature (1) privacy (1) protest (1) radio (1) ΕΜ (1) ΧΡ (1) απορίες (1) απόκριες (1) αστικά τοπία (1) βιβλιο - e-book (1) διάστημα (1) διαβάζω (1) εναλλκτική ζωή (1) ενεργοί μικροοργανισμοί (1) εφημερίδες (1) ζωγραφική (1) θέατρο (1) καλομηνιάσματα (1) κινηματογράφος (1) παράξενα (1) παραδοξόνιο (1) παραμύθια (1) παραξενα chemtrails (1) παρατηρώ (1) πειραματα (1) περιοδικά (1) τεχνες (1) της γειτονιάς.... (1) φακελλάκι (1) ψάχνω (1)