Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η Αλεξάνδρα το παληκάρι

Απρίλης του 48 ή εκεί γύρω κάπου, ήταν και η Αλεξάνδρα μικρό κοριτσι τότε έπαιρνε στο κατόπι τα μπουλούκια των τσιγγάνων που πέρναγαν ...

12 Ιαν 2009

Έκθεση φωτογραφίας για το «Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Θέμα: Έκθεση φωτογραφίας για το «Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα»


Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα και το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τις φωτογραφικές δράσεις τους με θέμα την προστατευόμενη περιοχή Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, μία ξεχωριστή φυσική περιοχή, δίπλα ακριβώς στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου, στις 20:30, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας της Καίτης Παπαναούμ με τίτλο «Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, Παραποτάμιες διαδρομές », στο καφέ – μπαρ «Ιδέες» (Βύρωνος 6, στη Διαγώνιο).

Στην έκθεση αυτή θα παρουσιαστεί ένα διευρυμένο μέρος της εργασίας της φωτογράφου, που δημιουργήθηκε επ’ ευκαιρία του φωτογραφικού διαγωνισμού «Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα: ένας άγνωστος θησαυρός», ο οποίος διοργανώθηκε από το Φορέα Διαχείρισης και από το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης τον προηγούμενο χρόνο, με στόχο την ανάδειξη και προβολή της περιοχής αυτής, αλλά και την ευαισθητοποίηση των δημιουργών και του ευρύτερου κοινού για τα προβλήματα και τις πιέσεις που αυτή αντιμετωπίζει.

Ο φωτογραφικός πλούτος της περιοχής, η πληθώρα φωτογραφικών θεματικών δυνατοτήτων που παρέχονται από τον συγκεκριμένο τόπο προς το δημιουργό και φυσικά η ελευθερία επιλογής κάποιων εκ των πολλών ξεχωριστών τρόπων προσέγγισης, ανάπτυξης και άρθρωσης φωτογραφικού λόγου και έργου επ αφορμή, σε συνδυασμό με την πιθανώς αναγκαστικά καθαρά πολιτική τοποθέτηση του όποιου ασχολείται με θέματα του περιβάλλοντος σήμερα, υποχρεώνουν το ΦΚΘ, να συνεχίσει την προσπάθειά του, για ανάπτυξη ενός διαλόγου γύρω από το πώς προσεγγίζουμε φωτογραφικά τέτοια θέματα και με τους δημιουργούς που ήδη το κάνουν και με όσους θα φωτογραφίσουν στο μέλλον.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων θα διανεμηθεί δωρεάν και το ημερολόγιο του 2009, που φτιάχτηκε με κάποιες από τις φωτογραφίες του παραπάνω διαγωνισμού.

Λίγα λόγια για την περιοχή

Η προστατευόμενη περιοχή Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα κατατάσσεται μεταξύ των πιο σημαντικών υγροτοπικών συστημάτων της Ελλάδας και της Ευρώπης. Σε αναγνώριση της οικολογικής αξίας της έχει περιληφθεί στον κατάλογο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και στον κατάλογο των υγροτόπων που προστατεύονται από τη Σύμβαση Ραμσάρ.

Τα όρια της ξεκινούν μερικά μόλις χιλιόμετρα έξω από το αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Καλοχωρίου, όπου βρίσκονται οι εκβολές του Γαλλικού ποταμού και η λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, ενώ περιλαμβάνει ακόμη τα δέλτα των ποταμών Αξιός και Αλιάκμονας, τις εκβολές του Λουδία και τις Αλυκές Κίτρους.

Το σημαντικότερο ίσως –αν και οπωσδήποτε όχι το μοναδικό- περιβαλλοντικό «κεφάλαιο» της περιοχής είναι η σπάνια ορνιθοπανίδα που φιλοξενεί, με είδη όπως ο θαλασσαετός, η χαλκοκουρούνα, τα φοινικόπτερα, ο καλαμοκανάς και η αβοκέτα. Η προστατευόμενη περιοχή προσφέρει πολλές ευκαιρίες για βόλτα, παρατήρηση της άγριας φύσης, φωτογράφηση ή απλά απόδραση από την βουή της πόλης.



BIOΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Καίτη Παπαναούμ γεννήθηκε στη Σιάτιστα. Σε ηλικία 11 χρόνων μετοίκησε οικογενειακώς στη Θεσσαλονίκη. Παρακολούθησε μαθήματα Φωτογραφίας με δάσκαλο τον Βασίλη Καρκατσέλη και είναι ενεργό μέλος του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και της Λέσχης Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Έχει πραγματοποιήσει έξι ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας στις πόλεις: Θεσσαλονίκη, Σιάτιστα και Κufstein της Αυστρίας. Παράλληλα, συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στις πόλεις: Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Βόλο, Ξάνθη, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη, Λαύκος Πηλίου κ.α.

Πρόσφατα οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΡΙΩΝ εξέδωσαν ένα λεύκωμά της για την ιδιαίτερη πατρίδα της, με τίτλο « Σιάτιστα – Περιπλάνηση στο χθες και στο σήμερα».

Συνεργάζεται με το περιοδικό «Παράθυρο στην εκπαίδευση του παιδιού» με ψηφιακή φωτογραφία. Ταξιδεύει πολύ και συνδυάζει το ταξίδι με τη φωτογραφία.



Info:

Διάρκεια έκθεσης: 14 - 31 Ιανουαρίου 2009

Τόπος: Καφέ - μπαρ ‘’Ιδέες’’, Βύρωνος 6 (Περιοχή Διαγώνιος)

Ώρες επίσκεψης: Δευτέρα - Τρίτη: 12:00 – 16:00, Τετάρτη – Σάββατο: 12:00 – 01:00, Κυριακή: 20:00 – 01:00. Tηλ: 2310 233 217

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφησέ μου μια λέξη, για κουβέντα, για διαφωνία, για ενημέρωση, ή άφησε μου πολλές, ασχετες, για να ξανοίξει η σκέψη μαζί τους... κι ίσως ολα αυτά συναντηθούν εκεί στις άκρες και στα χαρακώματα της ζωής....

Σελίδες

Ετικέτες

τα δικά μου (327) περιβάλλον (91) writting (67) Greece (57) poetry (50) χρήσιμα (39) χαμόγελα (38) video (37) κοινωνία (35) φωτογραφία (32) health (30) environment (24) phtography (24) εθελοντισμός (24) υγεία (23) music (20) people (20) blogging (14) stories (14) children (13) παιδά (13) computers (12) information (11) μπλογκοπαίχνιδα (11) doctor (10) πολιτισμός (10) συνταγές (10) χιούμορ (10) medicine (9) ελλάδα (9) μουσική (9) activism (8) world (8) οι συνταγές της κρίσης (8) goverment (7) rights (7) safety (6) services (6) Πάρνηθα (6) γκρίνιες (6) εκθέσεις (6) ποίηση (6) Επιστήμη (5) amalia (4) earth (4) technology (4) Αναδάσωση (4) αηδιούλες (4) αρθρογραφία απο ιντερνετ (4) γιατρός (4) πολιτική (4) πρωτβουλίες (4) σοφά λόγια (4) emergency (3) theatre (3) Εναλλακτική οικονομία (3) εκδηλώσεις (3) εκθεσεις (3) με ενδιαφέρουν (3) φύση (3) χορός (3) ψυχαγωγία (3) economy (2) games puzles (2) είπαν (2) εκδόσεις (2) ελεύθερος χρόνος (2) κόσμος (2) νομικά θέματα (2) συναντήσεις (2) τεχνολογία (2) DVD (1) Greek movie (1) amber alert (1) dance (1) documentary (1) down syndrom (1) facebook (1) first aid (1) funny (1) internet security (1) nature (1) privacy (1) protest (1) radio (1) ΕΜ (1) ΧΡ (1) απορίες (1) απόκριες (1) αστικά τοπία (1) βιβλιο - e-book (1) διάστημα (1) διαβάζω (1) εναλλκτική ζωή (1) ενεργοί μικροοργανισμοί (1) εφημερίδες (1) ζωγραφική (1) θέατρο (1) καλομηνιάσματα (1) κινηματογράφος (1) παράξενα (1) παραδοξόνιο (1) παραμύθια (1) παραξενα chemtrails (1) παρατηρώ (1) πειραματα (1) περιοδικά (1) τεχνες (1) της γειτονιάς.... (1) φακελλάκι (1) ψάχνω (1)