Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η Αλεξάνδρα το παληκάρι

Απρίλης του 48 ή εκεί γύρω κάπου, ήταν και η Αλεξάνδρα μικρό κοριτσι τότε έπαιρνε στο κατόπι τα μπουλούκια των τσιγγάνων που πέρναγαν ...

24 Οκτ 2007

Πολιτική Αυτοκτονία ή Πολιτικό Θάρρος???




http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=15929000,23827496

Του ΜΙΧ. ΚΟΥΡΜΟΥΣΗ

Ο Κιλτίδης ξεσπάθωσε
5 εγκλήματα διαρκείας
Διαπιστώσεις - σοκ από τον υφυπουργό


1 Οι περιφερειάρχες δεν κήρυξαν αναδασωτέες τις περιοχές που κάηκαν

2 Δεν υπάρχουν δενδρύλλια για αναδασώσεις

3 Ο Μητσοτάκης ζητάει «ρυθμίσεις» και απαλλοτριώσεις

4 Οι υπουργοί βλέπουν το χάος αλλά δεν παίρνουν πρωτοβουλίες

5 Στα συρτάρια οι προτάσεις ίδρυσης φορέων

Τραγική και ανεξέλεκτη είναι η κατάσταση με τα δάση και τις καμένες εκτάσεις, γεγονός που ανάγκασε τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Κιλτίδη, μόλις του ανατέθηκε η σχετική αρμοδιότητα και στην πρώτη συνάντηση με τους δημοσιογράφους, να προβεί σε καταγραφές που συνταράσσουν. Ετσι, αποκάλυψε ότι:

* Οι περιφερειάρχες δεν έχουν κηρύξει ως αναδασωτέες τις δασικές περιοχές που κάηκαν, γύρω στο 1,5 εκατ. στρεμμ., ενώ δεν υπήρξε και απαγόρευση του κυνηγίου σε δασικές εκτάσεις γύρω από τα καμένα παρά την κατηγορηματική εντολή του πρωθυπουργού.

* Δεν υπάρχουν δενδρύλλια για να γίνουν αναδασώσεις.

* Υπήρξε παρέμβαση Μητσοτάκη για τα δάση ζητώντας απαλλοτρίωσή τους, ενώ αιτήθηκε και ρύθμηση των δικών του εκκρεμοτήτων.

* Αποκάλυψε ότι οι τρεις συναρμόδιοι υπουργοί για τη δασική πολιτική, οι ΠΕΧΩΔΕ, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης συμφωνούν ότι η σημερινή κατάσταση είναι απαράδεκτη, αλλά δεν παίρνουν πρωτοβουλίες αντιμετώπισής της.

* Τόνισε ότι πρότασή του για ίδρυση τριών φορέων που θ' αντιμετώπιζαν καθημερινά προβλήματα, παρκάμπτοντας τις αλληλοσυγκρουόμενες αρμοδιότητες πολλών υπουργείων δεν έχουν υλοποιηθεί.


Λάθος θεωρεί τη μεταβίβαση της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική, ο Κ. Κιλτίδης. «Δεν μπορούμε να βάλουμε τον πυροσβέστη να φυλάει τα δάση. Δεν είναι αυτή η δουλειά του», είπε χαρακτηριστικά

Με χαρακτηριστικά «ταύρου εν υαλοπωλείω» και με προφανή άγνοια κινδύνου (πολιτικού, υπηρεσιακού, διαπλοκής και συμφερόντων) ο νέος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άρτι ορισθείς υπεύθυνος για τα δάση και το φυσικό περιβάλλον, κ. Κ. Κιλτίδης παρουσίασε χθες στους δημοσιογράφους το πολιτικό και ιδεολογικό πιστεύω του, τα οποία θα τον καθοδηγήσουν στην πολιτική που θα εφαρμόσει για την προστασία των δασών.
Με τις προθέσεις - στόχους του και τους χαρακτηρισμούς του, όπως και με τις προτάσεις του προς το κόμμα του, που αγνοήθηκαν:

* Ανέδειξε τα μεγάλα προβλήματα προστασίας των δασών που προέρχονται από τη διασπασμένη σε τρία υπουργεία αρμοδιότητα για τη δασική πολιτική.

* Ασκησε σκληρή κριτική στη νομοθεσία που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

* Αποδόμησε την πολιτική για τα δάση της κυβέρνησης Καραμανλή.

* Διαπίστωσε την αδυναμία αντιμετώπισης της κατάστασης που έχει προκύψει στις πυρόπληκτες περιοχές.
Συναρμοδιότητες...

Αναλυτικά, ο κ. Κιλτίδης ανέδειξε το μεγάλο πρόβλημα των υπουργικών συναρμοδιοτήτων που έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να οργανωθεί η δασοπροστασία και η αποκατάσταση των καμένων. Συναντήθηκε, είπε, με τους εμπλεκόμενους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά και Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλο, με τους οποίους κατέγραψαν την προβληματική νομική πραγματικότητα και απέσπασε -όπως τόνισε- την εξουσιοδότηση να δίνει ο ίδιος τις αναγκαίες εντολές και οδηγίες προς τους φορείς που ασκούν δασική πολιτική αλλά υπάγονται στα δύο ανωτέρω υπουργεία.

Για επιβεβαίωση αυτής της εξουσιοδότησης, ο κ. Κιλτίδης έδωσε ήδη δύο εντολές (με σχετικές εγκυκλίους) προς τους περιφερειάρχες, ότι πρέπει με συνταγματική επιταγή να κηρύξουν μέσα σε τρεις μήνες τις εκτάσεις που κάηκαν «αναδασωτέες». Οπως είναι γνωστό, μέχρι στιγμής δεν έχουν κηρυχθεί οι καμένες εκτάσεις αναδασωτέες, ενώ εκκρεμούν αποφάσεις αναδασωτέων για καμένα δάση το 2006-2005.

Η δεύτερη εντολή αφορούσε την απαγόρευση του κυνηγιού στις καμένες εκτάσεις. Ηδη, απαγορεύτηκε η θήρα στις παρακείμενες δασικές ζώνες της Πάρνηθας (Καπανδρίτι, Δερβενοχώρια, Θήβα).

Κριτική στο ΠΑΣΟΚ

Πολύ σκληρή κριτική έκανε στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για τη νομοθεσία τους. Το μεγάλο λάθος, τόνισε, υπήρξε ο λεγόμενος Καποδίστριας το 1997. Ξέκοψε η κρατική διοίκηση με την περιφέρεια και 5.000 δασικοί υπάλληλοι δεν γνωρίζουν ποιος ασκεί πολιτική και ποιες εντολές πρέπει να εκτελέσουν. Η σύγχυση είναι τεράστια και δεν υπάρχει πλέον δασική πολιτική.

Το δεύτερο λάθος, κατά τον κ. Κιλτίδη, υπήρξε η μεταβίβαση το 1998 της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Δεν μπορούμε, τόνισε, να βάλουμε τον πυροσβέστη να φυλάει τα δάση. Δεν είναι αυτή η δουλειά του.

Αλλο λάθος είναι ο νόμος του 2003 για τα δάση, ο οποίος δεν εφαρμόστηκε και έχει προκαλέσει αληθινό αλαλούμ.

Αποδόμηση

Ο υφυπουργός κ. Κ. Κιλτίδης αποδόμησε την κυβέρνηση Καραμανλή και επιβεβαίωσε παρέμβαση του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. κ. Κ. Μητσοτάκη για τις δασικές εκτάσεις που διεκδικεί.

Ανέφερε ότι υπάρχει μια τραγική κατάσταση. Οι εθνικοί δρυμοί κατακερματισμένοι και εγκαταλειμμένοι, το ιδιοκτησιακό άλυτο και οι αναδασώσεις ανύπαρκτες. Σήμερα, τόνισε, χρειαζόμαστε δύο εκατ. δενδρύλλια κεφαλληνιακής ελάτης και έχουμε μόνον 70.000. Γι' αυτό θα δώσει έμφαση στην ανάπτυξη των φυτωρίων, ώστε να γίνουν οι αναδασώσεις.

Απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις γιατί δεν συναντήθηκε με τον πρώην υπουργό κ. Ευάγγ. Μπασιάκο, ενώ αναφέρθηκε στη μη απαγόρευση της θήρας στην εκλογική περιφέρεια της Θήβας και στο πώς θα γίνει η αποτσιτουριδοποίηση του υπουργείου, λέγοντας ότι θα πάμε σιγά σιγά στη νέα οργάνωση του υπουργείου.

Ο κ. Κιλτίδης αποκάλυψε ακόμη ότι συναντήθηκε με τον επίτιμο της Ν.Δ. κ. Κ. Μητσοτάκη με τον οποίο είχε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα δάση. Μου είπε, ανέφερε, ότι πρέπει να προστατευθούν τα δάση και πως το Δημόσιο πρέπει ν' απαλλοτριώσει όλα τα δάση.

Ο Μητσοτάκης

Του υπεβλήθη η εξής ερώτηση: Σας ζήτησε να επιλύσετε και τις δικές του εκκρεμότητες με δύο εκτάσεις που διεκδικεί; Την πρώτη φορά δεν απάντησε. Οταν του επαναλήφθηκε η ερώτηση με την προσθήκη της φράσης, ότι θέλει να του απαλλοτριώσετε τα δάση που διεκδικεί, ο κ. Κιλτίδης είπε: Δεν πρόκειται για δάσος, αλλά όπως λέει (εννοώντας τον επίτιμο) για δασικές εκτάσεις.

Τελειώνοντας, ο κ. Κιλτίδης είπε ότι μοναδικός του στόχος είναι να υπηρετήσει την πατρίδα και έριξε την τελευταία σπόντα του.

Εχω προτείνει, τόνισε, να δημιουργηθούν τρεις φορείς με εκτελεστικές εξουσίες για ν' αντιμετωπιστεί η διασπορά αρμοδιοτήτων σε διάφορα υπουργεία.

Ενας φορέας για τα ναρκωτικά, ένας για την οδική ασφάλεια και ένας για τα δάση.



--------------------------------------------------------------------------------

«Για κάθε ένα ευρώ που δαπανάται στην πρόληψη, γλιτώνουμε 100 από την κατάσβεση και 1.000 από την αποκατάσταση»

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ


«Η Πολιτεία να συγκροτήσει άμεσα μια ad hoc απολογιστική επιτροπή από εμπλεκόμενους πολιτικούς, ειδικούς επιστήμονες, αρμόδιους και κοινωνικοοικονομικούς φορείς για να εξετάσουν τα αίτια και να αξιολογήσουν τις παραμέτρους που οδήγησαν στην κατάρρευση του υφιστάμενου συστήματος αντιπυρικής προστασίας, ώστε να προχωρήσει ορθολογικά και επιστημονικά η αναγκαία αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης και προστασίας των δασών μας σε βραχυπρόθεσμη βάση».



Κατηγορηματικός είναι ο Κώστας Δ. Καλαμποκίδης, επίκουρος καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο οποίος τονίζει ότι η χώρα δεν μπορεί να αντέξει επανάληψη τέτοιων καταστάσεων, οι οποίες σημειωτέον κατατάσσονται ανάμεσα στις 2-3 χειρότερες ανθρωπιστικές τραγωδίες από δασικές πυρκαγιές ανά τον κόσμο τα τελευταία 100 χρόνια. Ο ίδιος εκτιμά ότι η ίδρυση αυτοτελούς υπουργείου Περιβάλλοντος, που θα εποπτεύει έναν ενιαίο και διεπιστημονικό φορέα διαχείρισης και πυροπροστασίας δασών (στελεχωμένο με θεσμικές αρμοδιότητες, επιστημονική τεχνογνωσία, υποδομές εξοπλισμού και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό), ανάμεσα και σε άλλους τομείς δημόσιας περιβαλλοντικής προστασίας και υγιεινής, θεωρείται πολιτική απόφαση προς τη σωστή θεσμική και διοικητική μεταρρύθμιση.

«Την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα βιώνει πολλαπλά κρούσματα μεγάλων, καταστροφικών πυρκαγιών, με αποκορύφωμα το φετινό καλοκαίρι. Το 2007 είναι η χειρότερη χρονιά από άποψη συνολικής καμένης γης εδώ και μισό αιώνα καταγραφής των στατιστικών των πυρκαγιών στη χώρα μας με διπλασιασμό της καμένης έκτασης από το προηγούμενο χειρότερο έτος του 2000, κατά το οποίο είχαν καεί περίπου ενάμισι εκατομμύριο στρέμματα δασών. Το 1998 είναι η τρίτη χειρότερη χρονιά στην καταγεγραμμένη ιστορία των πυρκαγιών με ένα εκατομμύριο καμένα στρέμματα. Τα υπόλοιπα χρόνια της δεκαετίας του 1998-2007 κύλησαν με μέσο όρο κάτω από 200 χιλιάδες στρέμματα καμένων δασών ανά έτος, λόγω κυρίως των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και της όλης καλύτερης οργάνωσης στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004».

* Εκτιμάτε ότι το πρόβλημα είναι κοινωνικοπολιτικό και θεσμικό;

**«Βεβαίως. Τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς αυτών των "εγκλημάτων" κατά των δασών μας ας μην τους ψάχνουμε σε "σκοτεινά κέντρα αποφάσεων που συνωμοτούν κατά της χώρας μας". Υπεύθυνοι "εμπρηστές" των ελληνικών δασών είναι η ίδια η ελληνική κοινωνία (σκεφτείτε τη μαζική έξοδο των Νεοελλήνων προς αναζήτηση εξοχικής κατοικίας και την άναρχη διείσδυσή τους στα προάστια των πόλεων) καθώς και η ελληνική πολιτεία με τη δασοκτόνα νομοθεσία. Από τη δεκαετία του '70 μέχρι σήμερα, μια πληθώρα νόμων (ενδεικτικά Ν. 998/1979, Ν. 1734/1987, Ν. 3208/2003) και εγκυκλίων (π.χ. 1099/2004) "επιβραβεύουν" καταπατητές του παρελθόντος και "ενθαρρύνουν" μελλοντικούς μιμητές τους, δίνοντας τα δάση "στο λαό", τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και τα τουριστικά συγκροτήματα παρά την αντίσταση του Συμβουλίου της Επικρατείας».

**Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα «αποτελεσματικό μοντέλο» αντιπυρικής προστασίας;

* «Εκτός από την απαραίτητη πολιτική βούληση και κοινωνική συναίνεση, να εμπεριέχει σε εθνικό επίπεδο διεπιστημονικό σχεδιασμό, προληπτική οργάνωση και κεντρικό συντονισμό (ΣΟΣ) και να αντιμετωπίζει την πυρο-επικινδυνότητα του ελληνικού χώρου με βάση τις αρχές της οικολογικής συμπεριφοράς και των αναμενόμενων επιπτώσεων των πυρκαγιών. Ετσι, καθίσταται δυνατό να συγκροτηθεί ένας πλήρης οργανισμός θωράκισης του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της χώρας μας από θεομηνίες και καταστροφές, ούτως ώστε να διαφυλαχθούν ανθρώπινες ζωές, οικολογικές και οικονομικές αξίες στον 21ο αιώνα με ρεαλισμό και αποτελεσματικότητα. Κατ' αυτόν τον τρόπο θα πάψει η χώρα μας να αποτελεί ένα ιδιόρρυθμο "ευρωπαϊκό" κράτος συνεχούς αντιμετώπισης περιβαλλοντικών (και όχι μόνο) κρίσεων και επικράτησης μιας κουλτούρας εκτάκτων αναγκών».

**Ποιο είναι το απαραίτητο στοιχείο της προσπάθειας;

**«Η προληπτική οργάνωση με την ευρύτερη έννοια (που σημειωτέον θεσμικά έχει παραμείνει στη Δασική Υπηρεσία, αποκομμένη από την κατάσβεση των πυρκαγιών) είναι ίσως το σημαντικότερο στοιχείο για την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές. Σε χώρες σαν τη δική μας οι δραστηριότητες στον τομέα της πρόληψης συστηματικά υποχρηματοδοτούνται σε σύγκριση με αυτές για την κατάσβεση των πυρκαγιών και την αποκατάσταση των ζημιών. Η πρόληψη απαιτεί καλή οργάνωση, μακρόπνοο σχεδιασμό, υπομονή και επιμονή, ενώ τα αποτελέσματα αργούν να φανούν και αποδίδουν μεσοπρόθεσμα. Αντίθετα, όταν εκδηλωθεί μια πυρκαγιά απαιτείται άμεση και αποτελεσματική επέμβαση καθώς κινδυνεύουν εμφανώς δάση, κατοικίες και ανθρώπινες ζωές. Η απαίτηση αυτή, σε αντίθεση με την πρόληψη, είναι ανελαστική, τα δε αποτελέσματα των προσπαθειών πυρόσβεσης είναι άμεσα. Αναλογικά, για κάθε 1 ευρώ όμως που δαπανάται στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών λογικά αποφεύγεται το κόστος τόσο της κατάσβεσης, που ισοδυναμεί τουλάχιστον με 100 ευρώ , όσο και της αποκατάστασης οποιασδήποτε καταστροφής που αντιστοιχεί σε 1.000 ευρώ ».

**Η μεταπυρική προστασία τι πρέπει να περιλαμβάνει;

**«Για την αντιμετώπιση αυτής της ελληνικής παθογένειας που έχει αντίκτυπο σε όλο το φάσμα της περιβαλλοντικής προστασίας θα πρότεινα κοινωνικοπολιτική και υπερκομματική συναίνεση σε εθνικές στρατηγικές πολιτικές που αποσκοπούν στην: αμέση διευθέτηση των θεμάτων ιδιοκτησίας κράτους και πολιτών, χωροταξικού σχεδιασμού, χρήσεων γης, κοινωνικοοικονομικών προτεραιοτήτων, οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης, και γενικά άτεγκτη επιβολή των νόμων και κανονισμών ενός συντεταγμένου κράτους με Εθνικό Κτηματολόγιο. Κατ' αυτόν τον τρόπο αποτρέπονται πολλές πυρκαγιές που οφείλονται σε ανθρωπογενείς αιτίες. Μονομερείς ενέργειες αναθεώρησης των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος για άρση της προστασίας των δασών, σύνταξη μη επιστημονικών χωροταξικών σχεδίων και νομιμοποίηση αλλεπάλληλων γενιών αυθαίρετων κατοικιών δεν συνάδουν με το στόχο της λελογισμένης προστασίας του περιβάλλοντος από ανθρωπογενείς καταστροφές και οικονομικά συμφέροντα. Επίσης απαραίτητες είναι η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού που εμπλέκεται στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και η ενημέρωση του κοινού για να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα τέτοιων περιβαλλοντικών καταστροφών και να συμμετέχει ενεργά στην πρόληψή τους και σε οργανωμένες ομάδες εθελοντικής προσφοράς έργου».

**Η διεπιστημονική ερευνα και τεχνολογία τι θα αποφέρει;

**«Ελαχιστοποίηση της εμφάνισης και εξάπλωσης των πυρκαγιών (διαχείριση της βλάστησης και της καύσιμης ύλης, δημιουργία δικτύου αντιπυρικών ζωνών σε στρατηγικά σημεία, ορθολογική κατασκευή και συντήρηση δρόμων, δεξαμενών και παρατηρητηρίων, αποτελεσματικές περιπολίες και φύλαξη σε περιόδους και τόπους υψηλού κινδύνου, μηχανολογικός εξοπλισμός χωρίς την εμμονή μιας άκριτης στήριξης μόνο στα αεροπλάνα δασοπυρόσβεσης, χρήση εξειδικευμένων επίγειων δυνάμεων και τρόπων καταστολής). Επίσης συστηματική πρόβλεψη και διαχείριση του κινδύνου πυρκαγιών με τη χρησιμοποίηση συστημάτων Η/Υ και έγκαιρο εντοπισμό και αυτοματοποιημένη παρακολούθηση των δασικών πυρκαγιών με επίγεια και δορυφορικά μέσα (ηλεκτρονικές κάμερες ανίχνευσης πυρκαγιών, αυτόματοι μετεωρολογικοί σταθμοί, εφαρμοσμένες τεχνολογίες GPS στην πυρόσβεση, δορυφορικές εικόνες καμένων περιοχών κ.λπ.). Στους τομείς αυτούς οι επιχειρησιακοί φορείς πολιτικής προστασίας και περιβαλλοντικής διαχείρισης της χώρας μας βρίσκονται στην πράξη τουλάχιστον δέκα χρόνια πίσω από τα εργαλεία και τις τεχνολογίες που μπορούμε να διαθέσουμε από τα ελληνικά πανεπιστημιακά και ερευνητικά εργαστήρια».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/10/2007

Γιά να δούμε και την συνέχεια του υφυπουργού... (προσωπικά καλή στάση θεωρώ ότι κράτησε, αν και τα ψωμιά του τα μυρίζομαι λίγα αν συνεχίσει έτσι)

4 σχόλια:

  1. Σωστός ο Κιλτίδης αλλά όπως λες και συ μάλλον τα ψωμιά του είναι λίγα.

    Μπράβο του πάντως


    Ίδωμεν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τουλάχιστον για να προστατεύσει τον κώλο του, αποφάσισε να πει την αλήθεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανάγκας "θεοί" πείθονται. Η φύση ας το καταλάβουν δεν είναι μια Ελιά μπονσάι σε υπουργικό γραφείο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να δούμε βρε παιδιά, θα κατανοήσουμε ποτέ ότι η φύση είμαστε εμείς, και δεν είναι κάτι ξεχωριστό έξω από τις τσιμεντένιες πόλεις μας, που το βλέπουμε στις διακοπές μας, το τραβάμε φωτογραφίες να έχουμε να βλέπουμε το χειμώνα καιγοντας τους χυμούς της για να ζεσταθούμε στο σπίτι που το φτιάξαμε με χώμα και υλικά από τα σπλάχνα της και το στηρίζουμε στο πρόσωπό της....

    Για να δούμε, υπάρχει ακόμη αξιοπρέπεια στους πολιτικούς μας? ή απλά κρατιούνται τα προσχήματα????

    εκτός εάν όλη η φασαρία για το περιβάλλον γίνεται για να μην παρουμε χαμπάρι τιποτα αυξήσεις σε τιμολόγια και φόρους και μειώσεις σε αποδοχές, αμέσως ή εμμέσως...

    αχ βαχ, θυμάμαι ενα παλιό τραγούδι του Βοσκόπουλου όταν κάνω τέτοιες σκέψεις στο οποίο λέει ο ποιητής - "θεέ μου σε τι κόσμο βρέθηκα, δεν τον αντέχω πια βαρέθηκα"

    παρακάτ δεν θυμούμαι, αλλά αυτός ο στίχος μου ειναι αρκετός...

    να ειστε καλά βρε παιδιά, μου δίνεται άπειρα κουράγια που περνάτε κι απ τη γωνίτσα μου κι αφήνετε μια δυο κουβέντες... να ειστε καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφησέ μου μια λέξη, για κουβέντα, για διαφωνία, για ενημέρωση, ή άφησε μου πολλές, ασχετες, για να ξανοίξει η σκέψη μαζί τους... κι ίσως ολα αυτά συναντηθούν εκεί στις άκρες και στα χαρακώματα της ζωής....

Σελίδες

Ετικέτες

τα δικά μου (326) περιβάλλον (91) writting (67) Greece (57) poetry (50) χρήσιμα (39) χαμόγελα (38) video (37) κοινωνία (35) φωτογραφία (32) health (30) environment (24) phtography (24) εθελοντισμός (24) υγεία (23) music (20) people (20) blogging (14) stories (14) children (13) παιδά (13) computers (12) information (11) μπλογκοπαίχνιδα (11) doctor (10) πολιτισμός (10) συνταγές (10) χιούμορ (10) medicine (9) ελλάδα (9) μουσική (9) activism (8) world (8) οι συνταγές της κρίσης (8) goverment (7) rights (7) safety (6) services (6) Πάρνηθα (6) γκρίνιες (6) εκθέσεις (6) ποίηση (6) Επιστήμη (5) amalia (4) earth (4) technology (4) Αναδάσωση (4) αηδιούλες (4) αρθρογραφία απο ιντερνετ (4) γιατρός (4) πολιτική (4) πρωτβουλίες (4) σοφά λόγια (4) emergency (3) theatre (3) Εναλλακτική οικονομία (3) εκδηλώσεις (3) εκθεσεις (3) με ενδιαφέρουν (3) φύση (3) χορός (3) ψυχαγωγία (3) economy (2) games puzles (2) είπαν (2) εκδόσεις (2) ελεύθερος χρόνος (2) κόσμος (2) νομικά θέματα (2) συναντήσεις (2) τεχνολογία (2) DVD (1) Greek movie (1) amber alert (1) dance (1) documentary (1) down syndrom (1) facebook (1) first aid (1) funny (1) internet security (1) nature (1) privacy (1) protest (1) radio (1) ΕΜ (1) ΧΡ (1) απορίες (1) απόκριες (1) αστικά τοπία (1) βιβλιο - e-book (1) διάστημα (1) διαβάζω (1) εναλλκτική ζωή (1) ενεργοί μικροοργανισμοί (1) εφημερίδες (1) ζωγραφική (1) θέατρο (1) καλομηνιάσματα (1) κινηματογράφος (1) παράξενα (1) παραδοξόνιο (1) παραμύθια (1) παραξενα chemtrails (1) παρατηρώ (1) πειραματα (1) περιοδικά (1) τεχνες (1) της γειτονιάς.... (1) φακελλάκι (1) ψάχνω (1)