Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η Αλεξάνδρα το παληκάρι

Απρίλης του 48 ή εκεί γύρω κάπου, ήταν και η Αλεξάνδρα μικρό κοριτσι τότε έπαιρνε στο κατόπι τα μπουλούκια των τσιγγάνων που πέρναγαν ...

14 Νοε 2008

Μεταμόσχευση μυελού «θεράπευσε πλήρως» ασθενή με HIV

Νίκησε το AIDS
Μεταμόσχευση μυελού «θεράπευσε πλήρως» ασθενή με HIV


Πηγή: news.in,gr

Ο αιματολόγος Τζέρο Χόιτερ ήταν επικεφαλής της ιατρικής ομάδας
Βερολίνο

Δείτε το βίντεο...

Ένας 42χρονος που ζούσε με τον ιό HIV και είχε εμφανίσει και λευχαιμία φαίνεται να απαλλάχθηκε οριστικά από τις δύο ασθένειες έπειτα από μεταμόσχευση μυελού των οστών με επιλεγμένο γενετικό προφίλ.

Οι Γερμανοί γιατροί του τονίζουν πάντως ότι πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση που πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω, και όχι για ιατρική επανάσταση.

«Είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση από ερευνητική άποψη» δήλωσε στο AFP o Ρόντολφ Τάουμπερ, καθηγητής στο πανεπιστημιακό Φιλανθρωπικό Νοσοκομείο του Βερολίνου, όπου νοσηλεύτηκε ο ασθενής. «Το να υποσχεθούμε όμως στα εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον HIV ότι υπάρχει ελπίδα για θεραπεία, δεν θα ήταν αληθές» τόνισε.

Προστασία

Ο τυχερός 42xρονος θεραπεύτηκε επειδή το μόσχευμα κατά της λευχαιμίας έφερε ένα γονίδιο που ήταν γνωστό ότι προστατεύει από τον HIV. Zει σήμερα χωρίς φάρμακα για τον ιό και οι εξετάσεις στο αίμα, τον μυελό των οστών και διάφορα όργανά του παρέμεναν όλες καθαρές 20 μήνες μετά τη μεταμόσχευση. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο ιός να κρύβεται ακόμα στον οργανισμό του και κάποια στιγμή να επανεμφανιστεί, διευκρινίζουν οι γιατροί.

Ο ασθενής, ένας Αμερικανός που ζει στη γερμανική πρωτεύουσα, ήταν θετικός στον HIV εδώ και μια δεκαετία. Κατέφυγε στο νοσοκομείο όταν εμφάνισε και λευχαιμία, η οποία αντιμετωπίστηκε αρχικά με χημειοθεραπεία.

Στη συνέχεια η ιατρική ομάδα προχώρησε σε μεταμόσχευση μυελού. Οι γιατροί φρόντισαν ώστε το μόσχευμα να είναι όχι μόνο συμβατό με το λήπτη, αλλά και να φέρει την προστατευτική ποικιλία Δέλτα 2 του γονιδίου CCR5.

Η ποικιλία αυτή μειώνει τον αριθμό των υποδοχέων CCΡ5 που χρησιμοποιεί ο HIV για να μολύνει τα T-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι γιατροί δεν ήταν εύκολο να βρουν δότη, δεδομένου ότι μόνο ένας στους 1.000 ανθρώπους ευρωπαϊκής καταγωγής φέρει σε δύο αντίγραφα τη Δέλτα 2.

Μετά τη μεταμόσχευση ο ασθενής σταμάτησε να παίρνει φάρμακα κατά του HIV, μια κίνηση που κανονικά θα οδηγούσε σε απότομη αύξηση των επιπέδων του ιού. Αυτό όμως δεν συνέβη.

Προηγούμενο

Το εντυπωσιακό φαινόμενο έχει εξάλλου παρατηρηθεί και στο παρελθόν, έστω και σε μεμονωμένα περιστατικά. Το 1999, δημοσίευση στην επιθεώρηση Medical Hypotheses επανεξέταζε τα αποτελέσματα από 32 προηγούμενες απόπειρες το διάστημα 1982-1996 και διαπίστωνε ότι ο ιός φαινόταν να είχε εκριζωθεί σε δύο περιπτώσεις.

«Το διάβασα συμπτωματικά το 1996. Το θυμήθηκα και σκέφτηκα ότι μπορεί να δούλευε» δήλωσε ο αιματολόγος Τζέρο Χόιτερ, επικεφαλής της γερμανικής ομάδας. Το πείραμα έφερε πράγματι εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Το σίγουρο όμως είναι ότι η μεταμόσχευση μυελού δεν θα περάσει άμεσα στην κλινική πράξη για τη θεραπεία του AIDS . «Η διαδικασία αυτή δεν είναι προσαρμοσμένη για τη θεραπεία των ασθενών με HIV, ούτε τώρα ούτε στο κοντινό μέλλον» διευκρίνισε ο Χόιτερ.

Πριν από την επέμβαση, οι γιατροί χρησιμοποίησαν ισχυρά φάρμακα και ακτινοβολία για να καταστρέψουν το μολυσμένο μυελό του ασθενούς και να απενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Η διαδικασία αυτή σκοτώνει το 20 με 30 τοις εκατό των υποψήφιων ληπτών μυελού.

Οι γιατροί προσανατολίζονται τώρα σε έρευνες για την εισαγωγή του Δελτα 2 στον οργανισμό των ασθενών με μεθόδους γονιδιακής θεραπείας, αντί με μεταμόσχευση.

Η περίπτωση του 42χρονου Αμερικανού δεν έχει ακόμα υποβληθεί σε επιστημονική επιθεώρηση για έλεγχο και δημοσίευση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος17/11/08, 3:22 μ.μ.

    Το 1ο μέρος στα ελληνικά από το ντοκιμαντέρ που έδειξε ως και ο ...Σκάι για την ΑΠΑΤΗ των εγωμανών τής "υπερθέρμανσης":
    http://www.youtube.com/v/VWpq92JV2og

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφησέ μου μια λέξη, για κουβέντα, για διαφωνία, για ενημέρωση, ή άφησε μου πολλές, ασχετες, για να ξανοίξει η σκέψη μαζί τους... κι ίσως ολα αυτά συναντηθούν εκεί στις άκρες και στα χαρακώματα της ζωής....

Σελίδες

Ετικέτες

τα δικά μου (327) περιβάλλον (91) writting (67) Greece (57) poetry (50) χρήσιμα (39) χαμόγελα (38) video (37) κοινωνία (35) φωτογραφία (32) health (30) environment (24) phtography (24) εθελοντισμός (24) υγεία (23) music (20) people (20) blogging (14) stories (14) children (13) παιδά (13) computers (12) information (11) μπλογκοπαίχνιδα (11) doctor (10) πολιτισμός (10) συνταγές (10) χιούμορ (10) medicine (9) ελλάδα (9) μουσική (9) activism (8) world (8) οι συνταγές της κρίσης (8) goverment (7) rights (7) safety (6) services (6) Πάρνηθα (6) γκρίνιες (6) εκθέσεις (6) ποίηση (6) Επιστήμη (5) amalia (4) earth (4) technology (4) Αναδάσωση (4) αηδιούλες (4) αρθρογραφία απο ιντερνετ (4) γιατρός (4) πολιτική (4) πρωτβουλίες (4) σοφά λόγια (4) emergency (3) theatre (3) Εναλλακτική οικονομία (3) εκδηλώσεις (3) εκθεσεις (3) με ενδιαφέρουν (3) φύση (3) χορός (3) ψυχαγωγία (3) economy (2) games puzles (2) είπαν (2) εκδόσεις (2) ελεύθερος χρόνος (2) κόσμος (2) νομικά θέματα (2) συναντήσεις (2) τεχνολογία (2) DVD (1) Greek movie (1) amber alert (1) dance (1) documentary (1) down syndrom (1) facebook (1) first aid (1) funny (1) internet security (1) nature (1) privacy (1) protest (1) radio (1) ΕΜ (1) ΧΡ (1) απορίες (1) απόκριες (1) αστικά τοπία (1) βιβλιο - e-book (1) διάστημα (1) διαβάζω (1) εναλλκτική ζωή (1) ενεργοί μικροοργανισμοί (1) εφημερίδες (1) ζωγραφική (1) θέατρο (1) καλομηνιάσματα (1) κινηματογράφος (1) παράξενα (1) παραδοξόνιο (1) παραμύθια (1) παραξενα chemtrails (1) παρατηρώ (1) πειραματα (1) περιοδικά (1) τεχνες (1) της γειτονιάς.... (1) φακελλάκι (1) ψάχνω (1)