Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η Αλεξάνδρα το παληκάρι

Απρίλης του 48 ή εκεί γύρω κάπου, ήταν και η Αλεξάνδρα μικρό κοριτσι τότε έπαιρνε στο κατόπι τα μπουλούκια των τσιγγάνων που πέρναγαν ...

25 Σεπ 2009

WWF - Greenpeace: Μια δύσκολη ερώτηση στους πολιτικούς αρχηγούς

Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει τώρα! τι θα κάνετε για αυτό;

WWF και Greenpeace απευθύνουν μία δύσκολη ερώτηση στους πολιτικούς αρχηγούς ενόψει τηλεοπτικής αναμέτρησης

Oι περιβαλλοντικές οργανώσεις Greenpeace και WWF Ελλάς προχώρησαν σήμερα σε μια συμβολική κίνηση, που σκοπό έχει να υπενθυμίσει στον αυριανό ηγέτη της χώρας το φλέγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Οι δυο οργανώσεις απέστειλαν στους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων την έκδοση με τίτλο «Hitting Home: ιστορίες από την πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής», θέλοντας να υπενθυμίσουν ότι η αλλαγή του κλίματος συμβαίνει τώρα και θέτει σε κίνδυνο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Οι δυο οργανώσεις προέβησαν σε αυτήν την κίνηση θέλοντας να τονίσουν στον αυριανό Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ότι στην κρίσιμη συνδιάσκεψη για το κλίμα στην Κοπεγχάγη δεν θα διαπραγματευθεί απλά ένα κείμενο, αλλά την ίδια την επιβίωση εκατομμυρίων ανθρώπων. Σύμφωνα με τις δυο οργανώσεις, για τον λόγο αυτό η Ελλάδα οφείλει να στηρίξει μια δίκαιη, φιλόδοξη και δεσμευτική συμφωνία.

Την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, όταν περισσότεροι από 100 αρχηγοί κρατών παρευρεθούν στην έκτακτη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ με αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης την κλιματική αλλαγή, οι δικοί μας πολιτικοί αρχηγοί θα διασταυρώνουν τηλεοπτικά τα ξίφη τους στην Ελλάδα. Θα είχε επομένως εξαιρετικό ενδιαφέρον να μάθουμε μέσα από την τηλεοπτική αναμέτρηση, το όραμά τους για τη συμβολή της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Αν μας δινόταν η ευκαιρία να υποβάλλουμε ερωτήσεις στην αυριανή τηλεοπτική αναμέτρηση των δυο επικρατέστερων υποψηφίων για την πρωθυπουργία, θα θέλαμε να μάθουμε τι είναι διατεθειμένοι να κάνουν, προκειμένου να αποτρέψουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας και παγκοσμίως» αναφέρει ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς.

«Το ερώτημα βέβαια θα ήταν ρητορικό, καθώς η μοναδική απάντηση έχει ήδη δοθεί από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Στην Κοπεγχάγη, οι ηγέτες των ανεπτυγμένων κρατών πρέπει να δεσμευτούν για μειώσεις των εκπομπών τους κατά 40% έως το 2020, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Οτιδήποτε λιγότερο είναι αποτυχία» αναφέρει ο Νίκος Χαραλαμπίδης, διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

Σε κάθε περίπτωση, το WWF Ελλάς και η Greenpeace περιμένουν μια μη-ρητορική απάντηση στο ερώτημα: Ποιες διεθνείς πρωτοβουλίες θα αναλάβετε στις 77 ημέρες που απομένουν έως την Κοπεγχάγη, ώστε να επιτευχθεί μια δίκαιη και αποτελεσματική συμφωνία για το κλίμα, που θα προβλέπει μείωση των εκπομπών από τις ανεπτυγμένες χώρες κατά 40%; Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει τώρα και οι μέχρι σήμερα δεσμεύσεις της ΕΕ και των άλλων ανεπτυγμένων κρατών απλά δεν επαρκούν για την καταπολέμησή της.



Περισσότερες πληροφορίες:

Δημήτρης Ιμπραήμ, Υπεύθυνος για θέματα κλιματικών αλλαγών, Greenpeace:

210 38 06 374, 6979 44 33 05, dimitris.ibrahim@greenpeace.org

Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος Εκστρατειών Πολιτικής, WWF Ελλάς:

210 33 14 893: 697 40 29 295, a.plitharas@wwf.gr

Σημειώσεις προς συντάκτες:

1. Στην έκδοση φιλοξενούνται οι ιστορίες ανθρώπων από όλο τον κόσμο, που έχουν ήδη πέσει θύματα της κλιματικής αλλαγής. Η Σορμπάνου από το Μπαγκλαντές, η Κονστάνς από την Ουγκάντα, ο Λάζιε από την Κίνα, η Ρουθ από τη Γερμανία, ο Ισάν από την Ινδία διηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες για το πώς η αλλαγή του κλίματος έχει επηρεάσει τις περιουσίες τους, τα σπίτια τους, τις ίδιες τους της ζωές. Δείτε εδώ την έκθεση “Hitting home"

2. Στις μέχρι σήμερα διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα, η ΕΕ έχει δεσμευθεί για μείωση των εκπομπών της κατά 20% έως το 2020. Μείωση που μπορεί να φτάσει το 30% αν άλλες χώρες αναλάβουν παρόμοιες δεσμεύσεις. Κατά την άποψη των δυο οργανώσεων, η μείωση που προτείνει η ΕΕ είναι αναποτελεσματική και αποδυναμώνει το ηγετικό προφίλ που είχε οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια. Δεν αφορά καν σε μειώσεις εκπομπών αποκλειστικά στο εσωτερικό της ΕΕ, καθώς προβλέπει την «αντιστάθμιση» ενός μεγάλου μέρους των εκπομπών, μέσα από έργα σε φτωχές τρίτες χώρες.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφησέ μου μια λέξη, για κουβέντα, για διαφωνία, για ενημέρωση, ή άφησε μου πολλές, ασχετες, για να ξανοίξει η σκέψη μαζί τους... κι ίσως ολα αυτά συναντηθούν εκεί στις άκρες και στα χαρακώματα της ζωής....

Σελίδες

Ετικέτες

τα δικά μου (327) περιβάλλον (91) writting (67) Greece (57) poetry (50) χρήσιμα (39) χαμόγελα (38) video (37) κοινωνία (35) φωτογραφία (32) health (30) environment (24) phtography (24) εθελοντισμός (24) υγεία (23) music (20) people (20) blogging (14) stories (14) children (13) παιδά (13) computers (12) information (11) μπλογκοπαίχνιδα (11) doctor (10) πολιτισμός (10) συνταγές (10) χιούμορ (10) medicine (9) ελλάδα (9) μουσική (9) activism (8) world (8) οι συνταγές της κρίσης (8) goverment (7) rights (7) safety (6) services (6) Πάρνηθα (6) γκρίνιες (6) εκθέσεις (6) ποίηση (6) Επιστήμη (5) amalia (4) earth (4) technology (4) Αναδάσωση (4) αηδιούλες (4) αρθρογραφία απο ιντερνετ (4) γιατρός (4) πολιτική (4) πρωτβουλίες (4) σοφά λόγια (4) emergency (3) theatre (3) Εναλλακτική οικονομία (3) εκδηλώσεις (3) εκθεσεις (3) με ενδιαφέρουν (3) φύση (3) χορός (3) ψυχαγωγία (3) economy (2) games puzles (2) είπαν (2) εκδόσεις (2) ελεύθερος χρόνος (2) κόσμος (2) νομικά θέματα (2) συναντήσεις (2) τεχνολογία (2) DVD (1) Greek movie (1) amber alert (1) dance (1) documentary (1) down syndrom (1) facebook (1) first aid (1) funny (1) internet security (1) nature (1) privacy (1) protest (1) radio (1) ΕΜ (1) ΧΡ (1) απορίες (1) απόκριες (1) αστικά τοπία (1) βιβλιο - e-book (1) διάστημα (1) διαβάζω (1) εναλλκτική ζωή (1) ενεργοί μικροοργανισμοί (1) εφημερίδες (1) ζωγραφική (1) θέατρο (1) καλομηνιάσματα (1) κινηματογράφος (1) παράξενα (1) παραδοξόνιο (1) παραμύθια (1) παραξενα chemtrails (1) παρατηρώ (1) πειραματα (1) περιοδικά (1) τεχνες (1) της γειτονιάς.... (1) φακελλάκι (1) ψάχνω (1)