Τα υλικά που βρήκα στο ψυγείο και στα ντουλάπια σήμερα ήταν αυτά: λιγο κατεψυγμένο καλαμποκι, τα λιγοστά λαχανάκια βρυξελών που εμειναν απο το χθεσινό πολύ λιτό φαγάκι, κρεμμύδια, πατάτες απο το χωριό και πρασα απο το χωριό... και λιγο σελινο που ειχα στην καταψυξη, του παει πολύ και μπροκολο καρότο και ότι αλλο υπάρχει σε λαχανικό.... Αλατοπιπερο, φυλλα δάφνης και κορν φλαουρ στην αρχική εκδοχή κι επειδή εχω ενα κολλημα με το αλκοόλ στα φαγητά ενα σφηνάκι κονιάκ αν εχετε προχειρο... αλλιώς λιγο λευκό κρασί.... (μπορειτε να χρησιμοποιήσετε οτιδήποτε λαχανικό υπαρχει, καθώς και οσπρια ειτε κονσερβας ειτε βρασμενα απο πριν σε μικρές δοσεις - καθώς επίσης πολύ ενδιαφέρον θα εχει αν αντικαταστήσουμε τα ρυζομακάρονα και το κορν φλαουρ με ελάχιστο πληγούρι)
μαζεύουμε οσα λαχανικά εχουμε και τα κοβουμε κυβάκια
επειτα θυμήθηκα οτι εχω και κατι ρυζομακάρονα που κοντεύουν να λήξουν οπότε η αρχική συνταγή με πηγε παλι στο κινέζικο βασίλειο, αντικατέστησα το κορν φλαουρ με τα μακαρονάκια, και τη δαφνη και το πιπέρι με καρυ και τζίντζερ αντίστοιχα...
σε ελάχιστο λαδάκι (αν κανετε την εκδοχή της ανατολής δοκιμάστε και σησαμέλαιο για αρωμα) γυριζουμε τα πρασα τα κρεμμύδια αρχικά να μαλακώσουν και προσθέτουμε οτι αλλο εχουμε, εκτός απο τα πολύ μαλακά λαχανικά (οπως λαχανάκι και μπροκολο που τα αφήνουμε για λιγο αργότερα) σβήνουμε με το κονιάκ ή το κρασί και μολις εξατμιστεί η σπιρτάδα του αλκοόλ ριχνουμε ζεστό νερό μπολικο να σκεπαστούν τα λαχανικά, (στην εκδοχή με το κορν φλαουρ χωρις το μακαρονάκι χρειάζεται λιγότερο νερό - στην ανατολίτικη εκδοχή λιγο περισσότερο - το βλεπουμε και την ωρα που βραζει αν χρειαζεται προσθετουμε)
βραζουμε περίπου 20 λεπτά ή μεχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά μας οσο επιθυμούμε και να μεινουν με το μισό τουλαχιστον νερό... στο μισό χρονο προσθετουμε και τυχόν μαλακά λαχανικά που εχουμε αφήσει για αργότερα, μολις βρασουν τα λαχανικά στην πρώτη εκδοχή χωρις μακαρονάκι, διαλύουμε ενα κουταλάκι κορν φλαουρ σε λιγο κρυο νερό και το προσθετουμε στη σουπίτσα μας, αφήνουμε να παρει μια ακόμη βραση να χυλώσει λιγο και καλή μας ορεξη...
Στη δευτερη εκδοχή την αντολίτικη με τα ρυζομακάρονα και το καρυ, μολις βρασουν τα λαχανικά σβηνουμε τη φωτιά και πετάμε μεσα τα ρυζομακάρονα αφήνοντας τα να φουσκώσουν για πεντε περίπου λεπτά αυτά δεν χρειάζονται βρασιμο...και παλι καλή μας ορεξη....
σερβίρονται με μπαγιάτικο ψωμάκι φρυγανισμένο και για γκουρμέ καταστάσεις λιγο τριμμενο τυρί ιδίως στην πρωτη εκδοχή με τη δαφνη....
update: ετσι οπως τη δοκιμάζω καθώς βραζει, θα της ταιριαζε παρα πολύ ψιλή γαριδούλα μεσα για οποιον θελει και κατι ζωικό !!!! εμε δε μου πολυαρέσουν τα θαλασσινά αλλά με ψιλή γαριδούλα θα ειναι πεντανόστιμη αυτή η ανατολικού τύπου με το καρυ και το τζιντζερ... φυσικά αυξάνει το κόστος της λιγο αλλά θα ειναι θεική... για οποιον θελει και ζωικό στοιχειο στο φαγητό του...
Ετοιμη! σήμερα θα τη φάω "φτωχική χωρις γαριδες χωρις τυρί"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφησέ μου μια λέξη, για κουβέντα, για διαφωνία, για ενημέρωση, ή άφησε μου πολλές, ασχετες, για να ξανοίξει η σκέψη μαζί τους... κι ίσως ολα αυτά συναντηθούν εκεί στις άκρες και στα χαρακώματα της ζωής....