Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η Αλεξάνδρα το παληκάρι

Απρίλης του 48 ή εκεί γύρω κάπου, ήταν και η Αλεξάνδρα μικρό κοριτσι τότε έπαιρνε στο κατόπι τα μπουλούκια των τσιγγάνων που πέρναγαν ...

28 Ιαν 2017

«Η Κέϊτι και τα λάχανα» – ένα κορίτσι πολεμά την πείνα, καλλιεργώντας το όνειρο


«Η Κέϊτι και τα λάχανα» – ένα κορίτσι πολεμά την πείνα, καλλιεργώντας το όνειρο

Εάν είστε από τους αρκετά τυχερούς να μην ανησυχείτε για το επόμενο γεύμα σας, πιθανόν να μην συνειδητοποιείτε τι πραγματικά είναι ο υποσιτισμός και η πείνα. Ο υποσιτισμός είναι ένα σοβαρότατο πρόβλημα που μαστίζει αρκετές κοινότητες ανθρώπων στον πλανήτη. Η ανεπαρκής ποσότητα τροφής και η έλλειψη υγιεινών τροφίμων, αποτελούν πρόβλημα για πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων στο κόσμο, καθώς η επαρκής σίτιση χρειάζεται προσωπική προσπάθεια, αντί να αντιμετωπίζεται με συλλογικό τρόπο.

Σχεδόν έξι χρόνια πριν, ένα εννιάχρονο κορίτσι η Katie Stagliano, βρέθηκε με ένα σακουλάκι σπόρους λάχανου για ένα σχολικό πρόγραμμα. Οι σπόροι βρήκαν μια εύφορη γωνιά στην αυλή του σπιτιού της, και η Κέιτι με πολλή καθημερινή φροντίδα καλλιέργησε ένα λάχανο τεραστίων διαστάσεων!

Η Κέιτι διηγείται πως ξεκίνησε η προσπάθειά της αυτή και πως γεννήθηκε η ιδέα της στο ιστολόγιό της, μέσα από το οποίο φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα κίνημα κατά της πείνας και του υποσιτισμού, δραστηριοποιώντας μικρούς και μεγάλους προς το σκοπό αυτό! Το πρώτο αυτό τεράστιο λάχανο της Κέιτι παρείχε τροφή στους περίπου 275 ανθρώπους που προστρέχουν για το καθημερινό τους φαγητό στην τοπική κοινωνική κουζίνα!

«Ήμουν σίγουρη πως το τεράστιο λάχανό μου ήταν ιδιαίτερο, και χρειαζόταν ένα ιδιαίτερο σπίτι. Η μητέρα μου επικοινώνησε με μια τοπική οργάνωση κοινωνικής κουζίνας, μέσω της οποίας αγρότες και καλλιεργητές στέλνουν τρόφιμα σε εθελοντές που φροντίζουν για την σίτιση αστέγων, ώστε να δωρίσουμε το λάχανο μου.

Το Μάιο του 2008, επισκεφτήκαμε τις εγκαταστάσεις της τοπικής κοινωνικής κουζίνας. Όταν μπήκαμε στο χώρο, είδα μια τεράστια ουρά ανθρώπων να περιμένει για το μοναδικό ίσως γεύμα της ημέρας. Όσοι δούλευαν εκεί και όσοι έτρωγαν εκεί, ήταν τόσο φιλικοί μεταξύ τους, τόσο χαρούμενοι!

Καθώς σέρβιρα το λάχανο μου στους επισκέπτες, και με ευχαρίστησαν για την προσφορά μου, συνειδητοποίησα πως μπορούσα να κάνω κάτι περισσότερο για να βοηθήσω.


Εκείνη την ημέρα, σε αυτή την κοινωνική κουζίνα, γεννήθηκε το όνειρό μου! Ονειρεύομαι να πάψουν να υπάρχουν πεινασμένοι άνθρωποι στον κόσμο. Στην πραγματοποίηση του ονείρου μου βοήθησαν όλα αυτά τα χρόνια πολλοί, οργανώσεις που συνέδραμαν για την προώθηση και τη γνωστοποίηση του σκοπού μου, το σχολείο μου που μου παραχώρησε ένα μεγάλο κομμάτι γης για να καλλιεργήσω, με τη βοήθεια όλων σχεδόν των τάξεων ακόμη και του νηπιαγωγείου. Πολλοί ακόμη στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθειά μου αυτή, μεταξύ αυτών και μία έμπειρη κηπουρός η κυρία Λίζα που προσφέρθηκε να βοηθήσει και είναι πάντα κοντά.


Δεν σταμάτησα όμως εκεί. Επιθυμώ να δραστηριοποιηθούν περισσότεροι άνθρωποι στην προσπάθεια να εκλείψει η πείνα. Η καλλιέργεια λαχανικών είναι διασκεδαστική, και βοηθά τόσους ανθρώπους! Αν κατάφερα να το κάνω εγώ μπορούν όλοι! Δεν χρειάζεται τεράστιο κήπο ή χωράφι, ακόμη και μια γλάστρα στην αυλή με ένα μόνο φυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά. Εάν όλοι οι άνθρωποι, ελπίζω και τα παιδιά, καλλιεργήσουν έστω ένα λαχανικό, και το δωρίσουν σε τοπικές κοινωνικές κουζίνες, θα μπορούσαμε να κάνουμε τη διαφορά στον αγώνα κατά της πείνας.



Διατηρώ πλέον αρκετούς λαχανόκηπους, και πολλοί υπέροχοι άνθρωποι με βοηθούν να πραγματοποιήσω αυτό το όνειρό μου, και με την αμέριστη στήριξη της οικογένειας και των φίλων μου ξεκίνησα τις καλλιέργειες της Κειτι (Katie's Krops), δεν θα μπορούσα να το κάνω χωρίς όλους αυτούς.



To 2015 είχαμε ήδη 83 κήπους με καλλιέργειες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι κήποι καλλιεργούνται κυρίως από παιδιά και εφήβους 9-16 ετών. Τα λαχανικά που παράγονται δωρίζονται σε κοινωνικές κουζίνες κατά τόπους και παρέχουν επαρκή και υγιεινή τροφή σε πολλούς ανθρώπους που δεν έχουν την πολυτέλεια της σίτισης καθημερινά.»



Μπορείτε κι εσείς να ξεκινήσετε αντίστοιχη δράση με τους φίλους σας στο σχολείο, στο μπαλκόνι στην αυλή σας. Μπορείτε επίσης να ευαισθητοποιήσετε το άμεσο, φιλικό, και κοινωνικό σας περιβάλλον προς τον σκοπό αυτό.



Η πείνα και ο υποσιτισμός είναι ένα μεγάλο και πραγματικό πρόβλημα, η λύση που προτείνει η Κέιτι είναι απλή και διασκεδαστική! Μπορούμε όλοι μαζί να πολεμήσουμε την πείνα και τον υποσιτισμό, αρκεί να συνεργαστούμε με μεράκι και επιμονή. Και στην Ελλάδα πλέον, με την παρατεταμένη και επιδεινούμενη οικονομική κρίση που μαστίζει όλο και περισσότερες οικογένειες, η λύση που προτείνει η Κέιτι θα μπορούσε να φανεί σωτήρια για εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες συνανθρώπους μας που έχουν πλέον χάσει την δυνατότητα της καθημερινής εξασφάλισης τροφής. Αν μπόρεσε να το πραγματοποιήσει μια μικρούλα εννιάχρονη, φανταστείτε τι μπορούμε να κάνουμε αν το προσπαθήσουμε όλοι!





Κανείς άνθρωπος μόνος και πεινασμένος!









Συμβουλές κηπουρικής για παιδιά: http://www.katieskrops.com/kids-gardening-tips.html



Η ιστοσελίδα της Κέιτι: http://www.katieskrops.com/



Το ιστολόγιο της Κέιτι: http://www.katieskrops.com/katies-blog.html






Μετάφραση από το πρωτότυπο: Χριστίνα Σαββατιανού 
© paraxenies 2016








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφησέ μου μια λέξη, για κουβέντα, για διαφωνία, για ενημέρωση, ή άφησε μου πολλές, ασχετες, για να ξανοίξει η σκέψη μαζί τους... κι ίσως ολα αυτά συναντηθούν εκεί στις άκρες και στα χαρακώματα της ζωής....

Σελίδες

Ετικέτες

τα δικά μου (327) περιβάλλον (91) writting (67) Greece (57) poetry (50) χρήσιμα (39) χαμόγελα (38) video (37) κοινωνία (35) φωτογραφία (32) health (30) environment (24) phtography (24) εθελοντισμός (24) υγεία (23) music (20) people (20) blogging (14) stories (14) children (13) παιδά (13) computers (12) information (11) μπλογκοπαίχνιδα (11) doctor (10) πολιτισμός (10) συνταγές (10) χιούμορ (10) medicine (9) ελλάδα (9) μουσική (9) activism (8) world (8) οι συνταγές της κρίσης (8) goverment (7) rights (7) safety (6) services (6) Πάρνηθα (6) γκρίνιες (6) εκθέσεις (6) ποίηση (6) Επιστήμη (5) amalia (4) earth (4) technology (4) Αναδάσωση (4) αηδιούλες (4) αρθρογραφία απο ιντερνετ (4) γιατρός (4) πολιτική (4) πρωτβουλίες (4) σοφά λόγια (4) emergency (3) theatre (3) Εναλλακτική οικονομία (3) εκδηλώσεις (3) εκθεσεις (3) με ενδιαφέρουν (3) φύση (3) χορός (3) ψυχαγωγία (3) economy (2) games puzles (2) είπαν (2) εκδόσεις (2) ελεύθερος χρόνος (2) κόσμος (2) νομικά θέματα (2) συναντήσεις (2) τεχνολογία (2) DVD (1) Greek movie (1) amber alert (1) dance (1) documentary (1) down syndrom (1) facebook (1) first aid (1) funny (1) internet security (1) nature (1) privacy (1) protest (1) radio (1) ΕΜ (1) ΧΡ (1) απορίες (1) απόκριες (1) αστικά τοπία (1) βιβλιο - e-book (1) διάστημα (1) διαβάζω (1) εναλλκτική ζωή (1) ενεργοί μικροοργανισμοί (1) εφημερίδες (1) ζωγραφική (1) θέατρο (1) καλομηνιάσματα (1) κινηματογράφος (1) παράξενα (1) παραδοξόνιο (1) παραμύθια (1) παραξενα chemtrails (1) παρατηρώ (1) πειραματα (1) περιοδικά (1) τεχνες (1) της γειτονιάς.... (1) φακελλάκι (1) ψάχνω (1)