Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η Αλεξάνδρα το παληκάρι

Απρίλης του 48 ή εκεί γύρω κάπου, ήταν και η Αλεξάνδρα μικρό κοριτσι τότε έπαιρνε στο κατόπι τα μπουλούκια των τσιγγάνων που πέρναγαν ...

12 Ιουλ 2007

Τα της Υγείας Νέα



Κατάργηση της χρήσης του υδραργύρου αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο

Μόνο ηλεκτρονικά θερμόμετρα θα παράγονται από εδώ και στο εξής
Newsroom ΔΟΛ
Βρυξέλλες: Νέους κανονισμούς για την κατάργηση της χρήσης του υδραργύρου υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος. Το Ευρωκοινοβούλιο συμφώνησε να απαγορεύσει την πώληση των μη ηλεκτρικών οργάνων που περιέχουν το οξικό βαρύ μέταλλο, όπως τα θερμόμετρα.

Η απαγόρευση, η οποία ήδη υποστηρίζεται από τα κράτη της ΕΕ, θα εφαρμοστεί μόνο για τις νέες συσκευές. Τα όργανα που υπάρχουν ήδη ή οι αντίκες θα μπορούν να επισκευάζονται ή να αγοράζονται και να πωλούνται ως μεταχειρισμένα.

Παρ' όλα αυτά, εξαιρέσεις γίνονται για τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Μια προηγούμενη απόπειρα να εξαιρεθούν οι κατασκευαστές βαρομέτρων εγκαταλείφθηκε μετά την αντίδραση ορισμένων κρατών της ΕΕ. Στους κατασκευαστές θα δοθεί περίοδος χάριτος δύο ετών.

Το μέτρο εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική της ΕΕ για να σταματήσει η χρήση του υδραργύρου. Το 80% ως 90% του συνόλου του υδραργύρου υπάρχει σε ιατρικά και άλλα θερμόμετρα για οικιακή χρήση.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

===============================

Κίνδυνος θνησιγένειας για τη μητέρα που καπνίζει κατά τη διάρκεια της κύησης

health.in.gr

Νέα Υόρκη: Μια μεγάλη μελέτη που έγινε σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της πρώτης και δεύτερης συνεχόμενης κύησης παρέχει επιπλέον αποδείξεις ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ καπνίσματος και υψηλού κινδύνου θνησιγένειας.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynecology, συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτές που κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της πρώτης αλλά όχι της δεύτερης κύησης δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο θνησιγένειας. Ωστόσο, οι γυναίκες που κάπνιζαν και στις δύο συνεχόμενες κυήσεις είχαν 35% υψηλότερο κίνδυνο θνησιγένειας από τις μη καπνίστριες.

Επειδή η μελέτη του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας εντόπισε μείωση του κινδύνου θνησιγένειας στις γυναίκες που σταμάτησαν το κάπνισμα, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το κάπνισμα δεν βοηθά τα έμβρυα να επιβιώσουν του τοκετού.

Υπάρχει καλά εδραιωμένη σχέση μεταξύ καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και θνησιγένειας αλλά τα ευρήματα που υποστηρίζουν τον συσχετισμό ήταν πάντα ανάμεικτα.

Αυτό που κάνει την παρούσα μελέτη διαφορετική είναι ότι οι ερευνητές μελέτησαν το πως αλλαγές επί του καπνίσματος επηρεάζουν τον κίνδυνο θνησιγένειας. Οι ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία για 526.691 γυναίκες που είχαν γεννήσει το πρώτο και δεύτερο παιδί τους την περίοδο 1983-2001.

Οι γυναίκες που κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της πρώτης εγκυμοσύνης αλλά το σταμάτησαν στη δεύτερη δεν είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα θνησιγένειας από αυτές που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Όπως προαναφέρθηκε, γενικά, οι γυναίκες που κάπνιζαν κατά τη διάρκεια και των δύο κυήσεων είχαν 35% υψηλότερο κίνδυνο θνησιγένειας στη δεύτερη εγκυμοσύνη. Επιπρόσθετα, οι βαριές καπνίστριες (10 ή περισσότερα τσιγάρα την ημέρα), είχαν 45% αυξημένο κίνδυνο θνησιγενούς νεογνού, ενώ το κάπνισμα ενός με εννέα τσιγάρων την ημέρα κατά την δεύτερη εγκυμοσύνη δεν αύξανε τον κίνδυνο θνησιγένειας.

Ενώ το 31% των γυναικών κάπνιζε κάθε μέρα στην πρώτη εγκυμοσύνη το 1983, το ποσοστό αυτό έπεσε στο 10% το 2003.

====================================

Καρκινογόνος χρωστική

Επικίνδυνη ουσία Ε128 σε λουκάνικα, μπιφτέκια
ΕRΤ.GR
χτές | 16:31

Επικίνδυνη χαρακτηρίζει τη χρωστική Ε128 η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων. Η ουσία δίνει έντονο κόκκινο χρώμα σε λουκάνικα και μπιφτέκια. Οι Αρχές θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, δηλώνει ο ΕΦΕΤ

Οι Ελληνικές Αρχές θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, μετά την γνωμοδότηση της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ με αφορμή σχετική έκθεση που χαρακτηρίζει καρκινογόνο τη χρωστική Ε128 (Ερυθρό 2G). Η εν λόγω χρωστική χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμου για να δίνει έντονο κόκκινο χρώμα σε λουκάνικα και μπιφτέκια.
Στην Ευρώπη, τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται κατά την παραγωγή τροφίμων -προσδίδοντας επιθυμητά τεχνολογικά χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα χρώμα, γεύση, γλυκύτητα κ.α.- επισημαίνονται στη συσκευασία, με αναφορά στην κατηγορία του προσθέτου. Αυτή συνοδεύεται είτε από τον κωδικό, που περιλαμβάνει το γράμμα Ε, είτε από την ονομασία τους.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων EFSA έχει ξεκινήσει διαδικασίες επαναξιολόγησης των χρωστικών που είναι εγκεκριμένες και χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα, λαμβάνοντας υπόψη νέα επιστημονικά δεδομένα. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάστηκε η Ερυθρό 2G, με τον κωδικό Ε128. Η σχετική γνωμοδότηση έχει κοινοποιηθεί στην Κομισιόν και θα συζητηθεί κατά τη συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής για την Τροφική Αλυσίδα και την Υγεία των Ζώων, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουλίου. Στην εν λόγω συνεδρίαση θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι όλων των Κρατών Μελών.
ΕΦΕΤ, ΝΕΤ 105.8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφησέ μου μια λέξη, για κουβέντα, για διαφωνία, για ενημέρωση, ή άφησε μου πολλές, ασχετες, για να ξανοίξει η σκέψη μαζί τους... κι ίσως ολα αυτά συναντηθούν εκεί στις άκρες και στα χαρακώματα της ζωής....

Σελίδες

Ετικέτες

τα δικά μου (327) περιβάλλον (91) writting (67) Greece (57) poetry (50) χρήσιμα (39) χαμόγελα (38) video (37) κοινωνία (35) φωτογραφία (32) health (30) environment (24) phtography (24) εθελοντισμός (24) υγεία (23) music (20) people (20) blogging (14) stories (14) children (13) παιδά (13) computers (12) information (11) μπλογκοπαίχνιδα (11) doctor (10) πολιτισμός (10) συνταγές (10) χιούμορ (10) medicine (9) ελλάδα (9) μουσική (9) activism (8) world (8) οι συνταγές της κρίσης (8) goverment (7) rights (7) safety (6) services (6) Πάρνηθα (6) γκρίνιες (6) εκθέσεις (6) ποίηση (6) Επιστήμη (5) amalia (4) earth (4) technology (4) Αναδάσωση (4) αηδιούλες (4) αρθρογραφία απο ιντερνετ (4) γιατρός (4) πολιτική (4) πρωτβουλίες (4) σοφά λόγια (4) emergency (3) theatre (3) Εναλλακτική οικονομία (3) εκδηλώσεις (3) εκθεσεις (3) με ενδιαφέρουν (3) φύση (3) χορός (3) ψυχαγωγία (3) economy (2) games puzles (2) είπαν (2) εκδόσεις (2) ελεύθερος χρόνος (2) κόσμος (2) νομικά θέματα (2) συναντήσεις (2) τεχνολογία (2) DVD (1) Greek movie (1) amber alert (1) dance (1) documentary (1) down syndrom (1) facebook (1) first aid (1) funny (1) internet security (1) nature (1) privacy (1) protest (1) radio (1) ΕΜ (1) ΧΡ (1) απορίες (1) απόκριες (1) αστικά τοπία (1) βιβλιο - e-book (1) διάστημα (1) διαβάζω (1) εναλλκτική ζωή (1) ενεργοί μικροοργανισμοί (1) εφημερίδες (1) ζωγραφική (1) θέατρο (1) καλομηνιάσματα (1) κινηματογράφος (1) παράξενα (1) παραδοξόνιο (1) παραμύθια (1) παραξενα chemtrails (1) παρατηρώ (1) πειραματα (1) περιοδικά (1) τεχνες (1) της γειτονιάς.... (1) φακελλάκι (1) ψάχνω (1)