Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η Αλεξάνδρα το παληκάρι

Απρίλης του 48 ή εκεί γύρω κάπου, ήταν και η Αλεξάνδρα μικρό κοριτσι τότε έπαιρνε στο κατόπι τα μπουλούκια των τσιγγάνων που πέρναγαν ...

3 Ιουλ 2008

Πάρνηθα: Ένας χρόνος μετά την καταστροφή



πηγή: http://www.oikologio.gr

Το Σάββατο 28 Ιουνίου του 2008, μία μικρή ομάδα μελών του Οικολογίου επισκέφτηκε το πληγωμένο βουνό της Αττικής, ακριβώς ένα χρόνο μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που αποτέφρωσε 65 χιλιάδες στρέμματα δάσους. Μαζί μας είχαμε τον Φώτη Ξυστράκη, υποψήφιο διδάκτορα δασολογίας και ενεργό μέλος του Οικολογίου. Τονίζοντας το γεγονός ότι η φύση διαθέτει τους δικούς της μηχανισμούς και ρυθμούς ανάπλασης, ο Φώτης μας μίλησε για τα είδη της ελάτης και τις ιδιαιτερότητες που αφορούν στην εξάπλωση τους, τη φυσική και τεχνητή αναδάσωση, καθώς και τον κίνδυνο της διάβρωσης των εδαφών που ελλοχεύει στις καμμένες δασικές εκτάσεις.

Στην παρέα μας συμμετείχαν μέλη του ΕΔΑΣΑ (Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής), οι οποίοι μας ενημέρωσαν σχετικά με τις δραστηριότητες τους και στη συνέχεια μας οδήγησαν στο πυροφυλάκιο της θέσης Σκίπιζα.

Στη διάρκεια της πεζοπορίας μας, περάσαμε από καμμένες περιοχές όπου είχαν τοποθετηθεί κορμοδέματα, ενώ η πανοραμική θέα από το πυροφυλάκιο μας έδωσε μια συγκλονιστική εικόνα της έκτασης της περσινής καταστροφής.
Τα μέλη της ομάδας του Οικολογίου διανυκτέρευσαν στο καταφύγιο που βρίσκεται στο Μπάφι, αναχωρώντας την επόμενη μέρα μετά από πεζοπορία στο ελατοδάσος της Πάρνηθας.



Μερικές πρώτες φωτογραφίες μπορείτε να βρείτε στην gallery του Οικολογίου.

5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος14/7/08, 8:58 π.μ.

    ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΞΗΡΑΣΙΕΣ, αλλά ελάχιστοι μιλάνε για τα αναγκαία αποθέματα δασικών και λοιπών σπόρων...
    ΜΕ ΣΠΟΡΟΥΣ ΑΝΑΓΕΝΝΑΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΔΑΣΟΣ!


    “There has been the usual blame game tossed about in some news stories and letters to the editor about the fires in California being caused by “global warming”. The main reason is a shift in the regional climate due to changes in the Pacific Ocean. Specifically the large La Nina we saw this year, and the shift in Pacific Decadal Oscillation, which last shifted from Cool to warm phase in 1977.
    This year it shifted back to the cool phase, which also means less precipitation for California. So it is not surprising to see a change in California’s weather patterns”.
    http://wattsupwiththat.wordpress.com/2008/07/08/california-wildfires-not-global-warming-but-business-as-usual-for-nature.
    http://earthobservatory.nasa.gov/Newsroom/NewImages/images.php3?img_id=18012
    http://canadafreepress.com/index.php/article/3850.

    Ο γεωπόνος του Ινστιτούτου Ελαίας Καλαμάτας Παναγιώτης Κάτσαρης επεσήμανε πως η μέθοδος της αεροσποράς χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ ήδη από το 1948 για να ξαναβλαστήσουν καμένα εδάφη. Επίσης, έκανε γνωστό ότι στην Κύπρο ήδη ξεκίνησαν αεροσπορές στο όρος Τρόοδος λόγω της φωτιάς που ξέσπασε εκεί τον Ιούλιο.

    www.epa.gov/owow/info/NewsNotes/issue77/77issue.pdf :
    Seed ball scattering not only planted the seeds for new vegetation but also provided an avenue to educate and energize community members about watershed protection. - Η σπορά με σβόλους όχι μόνο ξαναέδωσε βλάστηση, αλλά άνοιξε μια λεωφόρο εκπαίδευσης και ενεργοποίησης των κοινοτήτων για την προστασία της υδροφόρας λεκάνης.

    Direct seeding – Απευθείας σπορές έλεγε το 2003 η Διεθνής Ένωση για τη διατήρηση της φύσης (IUCN). Περασμένα-ξεχασμένα;

    In many cases, the rate of natural succession is limited by the slow dispersal of seed across degraded landscapes. An obvious way to accelerate such successions is to deliberately reintroduce the seed.
    Various forms of direct sowing have been used: in some cases the seed has been broadcast or sown by hand; in others it has been sown from aircraft. Usually the seed must be sown on bare soil so that it can establish quickly in weed-free conditions. It can be carried out after sites have been burned.
    The advantage of direct seeding is its low cost.
    Reference: Mergen et al. (1981); Allen (1997)
    σελ. 36η στο αρχικό έγγραφο, 47η στο pdf, συνέκδοση το 2003 των WWF και International Union for Conservation of Nature and Natural Resources - IUCN
    http://www.iucn.org/dbtw-wpd/edocs/FR-IS-005.pdf

    ΜΕ ΣΠΟΡΟΥΣ ΑΝΑΓΕΝΝΑΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΔΑΣΟΣ!

    Κώστας Α. Θάνος
    Αναπλ. Καθηγητής, Τομέας Βοτανικής. Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών:
    Η αφαίρεση της καμένης ύλης αλλά και η δημιουργία ‘κορμοδεμάτων’ και ‘κορμοφραγμάτων’ για την ελάττωση του κινδύνου πλημμύρας δεν έχουν επιστημονική τεκμηρίωση
    και μόνον περιορισμένη και ήπια εφαρμογή θα ήταν επιτρεπτή.
    Επειδή, όπως αναφέρθηκε, το αναπαραγωγικό δυναμικό (δηλαδή τα διαθέσιμα σπέρματα) δεν είναι επαρκές για πλήρη ανάκαμψη του οικοσυστήματος προτείνεται να αναληφθεί προσπάθεια υποβοήθηση της φυσικής αναγέννησης με ήπιες παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα, θα ήταν δυνατό να συγκροτηθεί ερευνητική ομάδα εργασίας για την παρακολούθηση και μελέτη της φυσικής αναγέννησης αλλά και τη συλλογή συγγενούς γενετικού υλικού (σπερμάτων από γειτονικά άκαυτα πευκοδάση) και είτε απ’ ευθείας σπορά είτε φύτευση αρτιβλάστων μαύρης πεύκης την επόμενη άνοιξη.
    http://www.biology.uoa.gr/~cthanos/Papers/Dervenifire2000.pdf.

    ΜΕ ΣΠΟΡΟΥΣ ΑΝΑΓΕΝΝΑΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΔΑΣΟΣ!

    Απλά και όχι διανοουμενίστικα:
    Με τόση ξηρασία, ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΡΕΑΣ δε νοιάζεται επί δεκαετίες να μαζεύουμε όλο το χρόνο ντόπιους δασικούς σπόρους, αλλά αρκετοί το πολεμούν για επικερδείς αποχαρακτηρισμούς και κονδύλια; Γιατί άραγε οι ψευτοοικολόγοι δεν αντιδρούν που τα λαμόγια των μεταλλαγμένων παρεμποδίζουν το ξαναπρασινίσμα των ερήμων; Γι΄ αυτό κολλάνε στο "δράσε τοπικά" κι άσε τους λιμούς να θερίζουν;
    Ποια είναι τα εθνικά αποθέματα ακόμα και σε σπόρους εδώδιμων, όταν οι τρισάθλιοι G8 παρέκαμψαν προχθές πρόταση ενός εξ αυτών για αποθήκευση δημητριακών ενόψει λιμών;
    Δεν πρόκειται για ακαδημαϊκές διαφωνίες, αλλά για την επί 6.000 χρόνια άμυνα της ανθρωπότητας απέναντι στην καταστροφική, πολεμοκάπηλη, φοβική ιδεολογία: "μισούμε τους ανυπότακτους αυτάρκεις και τις χαρές τους".
    Αυτό επιμένουν να αποσιωπούν οι ενοχλούμενοι από την κριτική, αλλά δε θα σταματήσουμε να τους ταρακουνάμε ΔΩΡΕΑΝ και για το δικό τους το καλό!
    Καλές αναχλοώσεις!

    ΜΕ ΣΠΟΡΟΥΣ ΑΝΑΓΕΝΝΑΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΔΑΣΟΣ!


    Για τους φιλομαθείς που δε φοβούνται την κριτική, που όφειλαν να επιδιώκουν:
    ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
    ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
    ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ - ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ &
    ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
    ΣΤΙΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ - Αθήνα 2007
    Στις γεωργικές περιοχές προτείνονται:
    5. Σε περιοχές με ήπιες κλίσεις (κλίση μικρότερη του 12%) επιτρέπεται μικρή παρέμβαση για την σπορά αγρωστωδών ή ψυχανθών με ελαφρά αναμόχλευση του εδάφους (χρήση εδαφοκαλλιεργητή).

    Στις δασικές περιοχές προτείνονται:
    4. Εφαρμογή αναχλοάσεων όπου η αναγεννώμενη φυσική βλάστηση δεν καλύπτει το ελάχιστο όριο του 45% της επιφανείας του καμένου εδάφους [σημ.: γεγονός ορατό τις πρώτες εβδομάδες μετά τη συμφορά, αλλά όχι στους φανατικούς εχθρούς των σπορών...]
    , παράλληλα με φυτεύσεις δένδρων για την δημιουργία ανθεκτικών στη φωτιά συστάδων. Οι εργασίες αυτές θα πρέπει να γίνουν με τη ελάχιστη δυνατή διατάραξη του επιφανειακού εδάφους [αυτό είναι σαφώς κατά των δενδροφυτεύσεων, αλλά είναι "λεπτομέρεια"...].

    Μέτρα ελέγχου της διάβρωσης:
    1. Συνεχής παρακολούθηση των διαβρώσεων και άμεση εφαρμογή κατά περίπτωση μέτρων προστασίας.
    2. Καθορισμός των γεωργικών ή δασικών περιοχών με μικρό βαθμό αναγέννησης της βλάστησης στο στο τέλος χειμώνα και άμεση δενδροφύτευση ή αναχλόαση με αγρωστώδη ή ψυχανθή.
    σελ. 4-5, http://www.aua.gr/gr/pyro/files/sinopsi_total.pdf.
    ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ, άλλο από δολιοφθορά, κι ορισμένοι κατέβηκαν στις εκλογές για να αμειφθούν;
    ΜΕ ΣΠΟΡΟΥΣ ΑΝΑΓΕΝΝΑΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΔΑΣΟΣ!

    ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ αεροσπορών:
    Air-seeding for Afforestation and Rangeland Management
    in Desert and the Loess Plateau
    1958-2008
    http://www.desertification.gov.cn/xinxi/book2/ctk-7.htm
    Φαίνεται ότι αλλού δεν έχουν όσους εδώ ειδικούς ερημοποιητές νίδηδες...
    Για να σπείρεις ευγνωμοσύνη πρέπει να τη νιώθεις.
    Κι όποιοι νομίζουν ότι είναι "ανώτεροι" έκαναν και κάνουν τις μεγαλύτερες καταστροφές...

    Για την υπεράσπιση της ερημοποιούμενης γης και των κατασυκοφαντημένων, συλλογικά ενοχοποιούμενων ΑΠΛΩΝ συνανθρώπων μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος18/7/08, 8:53 μ.μ.

    Κάποτε μπορεί να μπει στην ανάρτηση κάποιος που ίσως να μην έχει την ευκαιρία να διαβάσει και τις 2 απόψεις, που αποφεύγει το βίντεο. Να γιατί η επανάληψη του σχολίου:
    Η μανία τής ερημοποίησης ή γιατί το κράτος, τα παρασιτικά ιερατεία του, οι δασικοί και τα λαμόγια τουρισμού και μεταλλαγμένων ΜΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΠΟΡΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ ΕΙΔΩΝ:

    Αν ξεφυλλίσετε καθημερινά τις εφημερίδες της ΗΛΕΙΑΣ θα εκπλαγείτε από τα πόσα στρέμματα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ αποχαρακτηρίζονται...
    Θα εκπλαγείτε από πόσα στρέμματα μπορούν πλέον να χτιστούν & να τσιμεντωθούν ή να αξιοποιηθούν ανάλογα...
    Τα βλέπει & τα αξιολογεί μόνο ο δασάρχης της περιοχής - ο οποίος παρεπιπτόντως έδωσε άδειες παρόμοιες ώστε να χτιστούν σπίτια αμέτρητα στο ΒΟΥΝΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ, μια περιοχή NATURA απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς & ιστορικής & αρχαιολογικής σημασίας.
    Στις τελευταίες σελίδες της ηλεκτρονικής σελίδας
    www.patrisnews.gr, θα δείτε συνεχείς τέτοιους αποχαρακτηρισμούς δασών..

    Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του...

    Για το κλίμα:

    http://canadafreepress.com/index.php/article/3850
    http://icecap.us/images/uploads/ALL_SINCE_2002.jpg 2002-08
    http://www.scienceagogo.com/news/20020015034521data_trunc_sys.shtml
    http://www.nature.com/nature/abs/nature710.html
    Ακόμα δε βλέπω διάθεση κάμποσων για ανοιχτό διάλογο στο πιο σοβαρό θέμα για την επιβίωση των νέων γενιών...

    Αλλού ΛΟΓΟΚΡΙΝΟΥΝ ό,τι τους ξεμπροστιάζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δυστυχώς ανώνυμε/η δεν διαβάζουν πολλοί το μπλογκ μου -

    όσον αφορά τώρα τη διάθεση για διάλογο, αν εννοείς φορείς υπευθύνους κλπ που αποφασίζουν τα τι και τα πως, δεν πρόκειται να τη δεις, "είναι πολλά τα λεφτά Αρηηηηηη" όσο ισχύει η διαπίστωση στα εισαγωγικά τουλάχιστον...

    τούτος ο τόπος και άλλοι ίσως, ειναι καταδικασμένοι να λιώνουν μεσα στην απληστία των αρχόντων τους, όσο καλές προθέσεις κι αν εχουν επιστήμονες ειδικού και λαός όσο κι αν φωνάξουμε, ότι κι αν προτείνουμε που ειναι οικονομικό κι αποτελεσματικό, σου λέω πίστεψέ με "είναι πολλά τα λεφτάαααααα"

    ετσι ειναι,΄έχουμε όποιους μας αξίζουν, μια και εμείς τους επιλέξαμε και τους εμπιστευτήκαμε στις εκλογές, την μόνη ευκαιρία των ανθρώπων να αποφασίσουν πραγματικά για τη ζωή τους για τις συνθήκες τους και για το συμφέρον τους κάθε που εχει εκλογές την καιμε... ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ ΟΙ ΗΛΗΘΙΟΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος22/7/08, 8:29 π.μ.

    Παράξενη, οι γενοκτονίες στη χώρα αυτή είναι ασταμάτητες εδώ και 4.000 χρόνια, και δε ρίχνω την ευθύνη στους απλούς ανθρώπους.
    Ούτε περιμένω διάλογο με τα λαμόγια, όπου συμπεριλαμβάνονται οι ανταγωνιστές τους ψευτοπροοδευτικοί.
    Με το πετρέλαιο που τελειώνει και τις ξηρασίες που επελαύνουν, όχι μόνο δε θα προλάβουν να "χαρούν" την απληστεία τους, αλλά εμποδίζουν και την αλληλοβοήθεια που θεραπεύει και τη βουλιμία.
    Έχει συμβεί συχνά στο παρελθόν (πρόχειρα: στους μεγάλους σεισμούς) και θα ξανασυμβεί, σε περιπτώσεις κατάρρευσης, εκτός από τον πανικό, να διαδίδονται και οδηγίες διάσωσης: αυτό που τώρα λέμε ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ !
    Δε σου κάνει καθόλου εντύπωση που αυτές δε βρίσκονται στις προτάσεις των διάφορων οικολόγων συνδρομών και κονδυλίων, οι οποίοι τις καταπολεμούν;
    Μόνο που η αρχομανία δεν εξασφαλίζει τη διαιώνιση: φυσικός νόμος!
    Αν ενδιαφέρεσαι για συζήτηση Αυτάρκειας, αλλάζει το πράγμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. είναι λογικό βρε ανώνυμε, κι αν πω ότι δεν συμφωνώ μαζί σου στο τελευταίο σου σχόλιο θα λεω ψέμματα, μονο που θαρρώ πως έχουμε όλοι ευθύνη για την ανεξέλεγκτη δράση των λαμόγιων, εμείς τους δίνουμε τη δυνατότητα να μπαρουφολογούν και να κανουν σχέδια στου κασίδη το κεφάλι...

    έχω αρχίσει και διαδίδω όσο μπορώ πανω στο χωριό μας, τη δράση του "πελίτι" ευτυχώς στην επαρχία ιδίως σε μικρούς τόπους, ισχύουν ελαφρώς διαφορετικές συνθήκες, οι ανθρωποι αλληλουποστηρίζονται, μοιραζονται τα λιγα τους, και ζουνε με λιγο πιο ανθρώπινο τρόπο, ακόμη κι οσοι δεν χωνεύονται συμμετέχουν σε καπως διαφορετική κοινωνία...

    Η καταδίκη μας ειναι η εξάρτησή μας από το σουπερμαρκετ για την τροφή, εκεί μας εχουν βάλει γερό χερι ώστε να μην μπορούμε να απεξαρτηθούμε και να σηκώσουμε κεφάλι...

    δύσκολη εποχή φιλε/φίλη μου τη φοβάμαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφησέ μου μια λέξη, για κουβέντα, για διαφωνία, για ενημέρωση, ή άφησε μου πολλές, ασχετες, για να ξανοίξει η σκέψη μαζί τους... κι ίσως ολα αυτά συναντηθούν εκεί στις άκρες και στα χαρακώματα της ζωής....

Σελίδες

Ετικέτες

τα δικά μου (326) περιβάλλον (91) writting (67) Greece (57) poetry (50) χρήσιμα (39) χαμόγελα (38) video (37) κοινωνία (35) φωτογραφία (32) health (30) environment (24) phtography (24) εθελοντισμός (24) υγεία (23) music (20) people (20) blogging (14) stories (14) children (13) παιδά (13) computers (12) information (11) μπλογκοπαίχνιδα (11) doctor (10) πολιτισμός (10) συνταγές (10) χιούμορ (10) medicine (9) ελλάδα (9) μουσική (9) activism (8) world (8) οι συνταγές της κρίσης (8) goverment (7) rights (7) safety (6) services (6) Πάρνηθα (6) γκρίνιες (6) εκθέσεις (6) ποίηση (6) Επιστήμη (5) amalia (4) earth (4) technology (4) Αναδάσωση (4) αηδιούλες (4) αρθρογραφία απο ιντερνετ (4) γιατρός (4) πολιτική (4) πρωτβουλίες (4) σοφά λόγια (4) emergency (3) theatre (3) Εναλλακτική οικονομία (3) εκδηλώσεις (3) εκθεσεις (3) με ενδιαφέρουν (3) φύση (3) χορός (3) ψυχαγωγία (3) economy (2) games puzles (2) είπαν (2) εκδόσεις (2) ελεύθερος χρόνος (2) κόσμος (2) νομικά θέματα (2) συναντήσεις (2) τεχνολογία (2) DVD (1) Greek movie (1) amber alert (1) dance (1) documentary (1) down syndrom (1) facebook (1) first aid (1) funny (1) internet security (1) nature (1) privacy (1) protest (1) radio (1) ΕΜ (1) ΧΡ (1) απορίες (1) απόκριες (1) αστικά τοπία (1) βιβλιο - e-book (1) διάστημα (1) διαβάζω (1) εναλλκτική ζωή (1) ενεργοί μικροοργανισμοί (1) εφημερίδες (1) ζωγραφική (1) θέατρο (1) καλομηνιάσματα (1) κινηματογράφος (1) παράξενα (1) παραδοξόνιο (1) παραμύθια (1) παραξενα chemtrails (1) παρατηρώ (1) πειραματα (1) περιοδικά (1) τεχνες (1) της γειτονιάς.... (1) φακελλάκι (1) ψάχνω (1)