Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η Αλεξάνδρα το παληκάρι

Απρίλης του 48 ή εκεί γύρω κάπου, ήταν και η Αλεξάνδρα μικρό κοριτσι τότε έπαιρνε στο κατόπι τα μπουλούκια των τσιγγάνων που πέρναγαν ...

2 Ιουλ 2008

Video Art Festival Μηδέν




www.festivalmiden.gr, info@festivalmiden.gr

Video Art Festival Μηδέν

Το φεστιβάλ βιντεοτέχνης της Καλαμάτας

festival μηδέν 2008

«ξεκίνα απ' το μηδέν»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τέταρτη συνεχή χρονιά το Festival Μηδέν είναι έτοιμο να ανοίξει την ψηφιακή αυλαία του στη γραφική γειτονιά του ιστορικού κέντρου της Καλαμάτας, με στόχο να παρουσιάσει τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις της παγκόσμιας βιντεοδημιουργίας του καιρού μας.

Το φετινό πρόγραμμα ξεκινάει την Παρασκευή 4 Ιουλίου, στις 9.20 μ.μ. στην πλατεία Αμφείας, ενώ οι προβολές θα συνεχιστούν στον ίδιο χώρο τα βράδια του Σαββάτου και της Κυριακής, 5 και 6 Ιουλίου αντίστοιχα.

Ειδικά αφιερώματα σε καλλιτέχνες και ομάδες, διαδραστικά έργα που καλούν τον θεατή να συμμετέχει, βίντεο καταξιωμένων δημιουργών, έργα φοιτητών και ακαδημαϊκών από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές σχολές πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και πρωτοπόρο Έλληνα βιντεοκαλλιτέχνη, Δρ. Μάνθο Σαντοριναίο, υπόσχονται ένα ανανεωμένο και δυναμικότερο από ποτέ Φεστιβάλ Μηδέν.

Τα βίντεο που υποβλήθηκαν φέτος, προερχόμενα από κάθε γωνιά του πλανήτη, ξεπέρασαν τα 600. Περισσότερες από 40 χώρες δίνουν και φέτος το «παρών» στο καθιερωμένο πλέον ραντεβού της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας για μια τριήμερη «γιορτή αφιερωμένη στη βιντεοδημιουργία».

Συνολικά πρόκειται να παρουσιαστούν 205 έργα, ενώ το πρόγραμμα προβολών του φεστιβάλ και φέτος διαρθρώνεται σε ειδικές ενότητες και αφιερώματα, διευκολύνοντας την «ανάγνωση» των έργων, που καλύπτουν γενικά ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων προβληματισμών, τάσεων και τεχνοτροπιών.

Αναλυτικά, οι ενότητες έχουν ως εξής:

1. Πειραματικά μουσικά βίντεο (με πρωτότυπη μουσική). Η πολυσυζητημένη σχέση εικόνας και ήχου, μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του κάθε δημιουργού. Μουσικοί, συγκροτήματα και εικαστικοί καλλιτέχνες συναντιούνται σε αυτή την ενότητα, με κοινό άξονα τη μουσική, την πρωτοτυπία και τον πειραματισμό.

2. Επικεφαλίδες / Headlines. Η καλλιτεχνική ομάδα του Φεστιβάλ πρότεινε στους βιντεοκαλλιτέχνες τον συγκεκριμένο τίτλο χωρίς επεξηγήσεις. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η κυρίαρχη κουλτούρα και οι μηχανισμοί που τη διαμορφώνουν, η κοινωνική σύγκρουση, οι πληροφορίες αλλά ακόμα και η σχέση του ατόμου με την ίδια του τη ζωή και τις επικεφαλίδες που επιλέγει να δώσει στην κάθε περίσταση είναι μόνο μερικές από τις σκέψεις των καλλιτεχνών που αποτυπώνονται εδώ.

3. Πειραματικό animation. 16 έργα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τεχνικών και εικαστικών πειραματισμών. Από το «παραδοσιακό» κινούμενο σχέδιο με σχέδιο στο χέρι, μέχρι τα ψηφιακά τρισδιάστατα γραφικά, οι καλλιτέχνες καταθέτουν τη δική τους εκδοχή για το σύγχρονο πειραματικό animation.

4. Βιντεοτοπία / Videotopia. Έργα που εμπνέονται από την ιστορία της Τέχνης, ανατρεπτικά και ανεπιτήδευτα σχόλια πάνω στην καθημερινότητα, σε μια ενότητα με δυνατούς ρυθμούς που αποπνέει ειρωνική και ταυτόχρονα ποιητική διάθεση.

5.Μεσόγειος. Καλλιτέχνες της Μεσογείου διερευνούν την ξεχωριστή πολιτιστική ταυτότητα των χωρών της περιοχής, αναδεικνύοντας πιθανές σχέσεις, αντιθέσεις και κοινούς προβληματισμούς.

6. Προσωπική ταυτότητα / Personal Identity. Και η συγκεκριμένη θεματική δόθηκε στους καλλιτέχνες χωρίς άλλες επεξηγήσεις. Οι καλλιτέχνες εικονοποιούν τον ορισμό της διαφορετικότητας, αλλά και τις αλληλεπικαλυπτόμενες «μάσκες» του ατόμου, εξερευνώντας ένα ευρύ πεδίο από λεπτές αποχρώσεις μέχρι εκκεντρικούς συμβολισμούς.

7. Περισκόπιο / Periscope. Σφαιρική ματιά στη σύγχρονη ελληνική και παγκόσμια βιντεοτέχνη, όπου κυρίαρχο ρόλο έχει η αισθητική και η φόρμα.

8. Φοιτητικά βίντεο. Στην ενότητα παρουσιάζονται έργα φοιτητών από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ανάμεσά τους, μια ενότητα έργων από το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας (Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Κέρκυρα), σε επιμέλεια Μαριάννας Στραπατσάκη, έργα από το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) και το Τμήμα Γραφιστικής της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΤΕΙ Αθήνας).

9. Ειδικά προγράμματα-αφιερώματα και ειδικές προσκλήσεις συμμετοχής για καλλιτέχνες του βίντεο και των ψηφιακών τεχνών.

- Personal Cinema. The Making of Balkan Wars: The Game. Το έργο “The Making of Balkan Wars: The Game” χρησιμοποιεί τη γλώσσα των βιντεοπαιχνιδιών με επικές πολεμικές περιπέτειες, για να μιλήσει για τη γεωπολιτική ιστορία των Βαλκανίων. Πρόκειται για το πιο γνωστό πρότζεκτ των Personal Cinema (ξεκίνησε το 2002), όπου συμμετέχουν συνολικά περισσότεροι από 50 καλλιτέχνες από 17 χώρες, κυρίως από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Την ομάδα Personal Cinema αποτελούν οι: Δάφνη Δραγώνα, Ηλίας Μαρμαράς, Andy Deck, Mάγια Μπόντζου, Δημήτρης Ντοκαντζής, Στέλιος Γιαννουλάκης, Βασίλης Κόκκας, Nικόλας Κοζάκης, Πάνος Παπαδόπουλος, Γιάννης Σκουλιδάς, Αλέξανδρος Σπυρόπουλος, Stewart Ziff. Η παρουσίαση γίνεται μετά από ειδική πρόσκληση του Festival Μηδέν.

- Into the Pill. Η διαδικτυακή πλατφόρμα Into the Pill παρουσιάζει μια ενότητα βίντεο 16 καλλιτεχνών σε δική της παραγωγή και επιμέλεια, κατόπιν ειδικής πρόσκλησης από το Festival Μηδέν. Η γνωστή ομάδα λειτουργεί από τις αρχές του 2006 και εκδίδει ηλεκτρονικά τεύχη με έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, ενώ παράλληλα συμμετέχει σε προβολές σε μουσεία, φεστιβάλ, γκαλερί καθώς και σε ανεξάρτητους χώρους. Στον βασικό πυρήνα της ομάδας συμμετέχουν οι Γιάννης Γρηγοριάδης, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Λίνα Θεοδώρου, Γιάννης Ισιδώρου, Βασιλεία Στυλιανίδου.

- Flag Metamorphoses. Ομαδικό πρότζεκτ σε εξέλιξη, διαδραστική παρουσίαση 28 βίντεο από διάφορους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, που διαπραγματεύονται τη σημειολογία και την εικονογραφία της σημαίας σαν σύμβολο, σε μια εναλλακτική «εθνική» και «δι-εθνική» κινούμενη εικονογραφία με flash animation.

Ιδέα / Συντονισμός: Myriam Thyes (Γερμανία, 2005-08).

Την αφίσα του Festival Μηδέν για το 2008

σχεδίασε ο καλλιτέχνης Γιώργος Βαβυλουσάκης.

Αφιέρωμα στον Μάνθο Σαντοριναίο

Σάββατο 5 Ιουλίου, 7 μ.μ., Αίθουσα συναυλιών Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας

Μικρό οδοιπορικό από τον αναλογικό στον ψηφιακό πολιτισμό, μέσα από παρουσιάσεις έργων, κειμένων και προσωπικών σκέψεων

Το Festival Μηδέν προσκαλεί έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες που ασχολήθηκαν με το βίντεο και τις ψηφιακές τεχνολογίες γενικότερα.

Ο Μάνθος Σαντοριναίος, παράλληλα με το προσωπικό του εικαστικό έργο, δραστηριοποιήθηκε και σε άλλα πεδία, προωθώντας τις ψηφιακές μορφές τέχνης και την έρευνα για την τέχνη και τις τεχνολογικές εφαρμογές στην Ελλάδα: σκηνοθέτησε πειραματικές εκπομπές τέχνης για την κρατική τηλεόραση, δημιούργησε το Κέντρο για τον Ψηφιακό Πολιτισμό «Φούρνος» και καθιέρωσε το Medi@terra, το σημαντικότερο ελληνικό φεστιβάλ για την τέχνη και την τεχνολογία, ενώ παράλληλα οργανώνει διάφορα project, όπως το microMuseum, στο διαδίκτυο. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «De la civilisation du papier à la civilisation du numérique» ( Harmattan 08 ). Τα τελευταία χρόνια διδάσκει Βιντεοτέχνη και Πολυμέσα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στο ΠΜΣ «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης».

Το Video Art Festival Μηδέν, το πρώτο αφιέρωμα στη βίντεο-δημιουργία που πραγματοποιείται στην ελληνική περιφέρεια και συγκεκριμένα σε ανοιχτό δημόσιο χώρο, είναι μια πρωτοβουλία για τη διάδοση και καλλιέργεια της ελεύθερης έκφρασης, σε μια εποχή όπου η εικόνα διαδραματίζει όλο και πιο κυρίαρχο ρόλο.

Οι κύριες εκδηλώσεις του φεστιβάλ πραγματοποιούνται σταθερά στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, σε ανοιχτούς χώρους του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Ο χαρακτήρας του φεστιβάλ είναι μη-κερδοσκοπικός.

Το φεστιβάλ οργανώνει και διαχειρίζεται μια ομάδα εικαστικών καλλιτεχνών με κοινό τόπο καταγωγής την Καλαμάτα και κοινό πεδίο καλλιτεχνικής έρευνας τη βιντεοτέχνη.

Το Festival Μηδέν είναι μια παραγωγή της “Sea Level” (Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία).

Συνδιοργάνωση: Δήμος Καλαμάτας.

Με την υποστήριξη του Οργανισμού Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.

Επικοινωνία

Καλλιτεχνικός υπεύθυνος: Γιώργος Δημητρακόπουλος (gd@festivalmiden.gr)

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Γιούλα Παπαδοπούλου (gioulap@yahoo.gr)

Μαργαρίτα Σταυράκη (stavrakirita@hotmail.com)

www.festivalmiden.gr - info@festivalmiden.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφησέ μου μια λέξη, για κουβέντα, για διαφωνία, για ενημέρωση, ή άφησε μου πολλές, ασχετες, για να ξανοίξει η σκέψη μαζί τους... κι ίσως ολα αυτά συναντηθούν εκεί στις άκρες και στα χαρακώματα της ζωής....

Σελίδες

Ετικέτες

τα δικά μου (327) περιβάλλον (91) writting (67) Greece (57) poetry (50) χρήσιμα (39) χαμόγελα (38) video (37) κοινωνία (35) φωτογραφία (32) health (30) environment (24) phtography (24) εθελοντισμός (24) υγεία (23) music (20) people (20) blogging (14) stories (14) children (13) παιδά (13) computers (12) information (11) μπλογκοπαίχνιδα (11) doctor (10) πολιτισμός (10) συνταγές (10) χιούμορ (10) medicine (9) ελλάδα (9) μουσική (9) activism (8) world (8) οι συνταγές της κρίσης (8) goverment (7) rights (7) safety (6) services (6) Πάρνηθα (6) γκρίνιες (6) εκθέσεις (6) ποίηση (6) Επιστήμη (5) amalia (4) earth (4) technology (4) Αναδάσωση (4) αηδιούλες (4) αρθρογραφία απο ιντερνετ (4) γιατρός (4) πολιτική (4) πρωτβουλίες (4) σοφά λόγια (4) emergency (3) theatre (3) Εναλλακτική οικονομία (3) εκδηλώσεις (3) εκθεσεις (3) με ενδιαφέρουν (3) φύση (3) χορός (3) ψυχαγωγία (3) economy (2) games puzles (2) είπαν (2) εκδόσεις (2) ελεύθερος χρόνος (2) κόσμος (2) νομικά θέματα (2) συναντήσεις (2) τεχνολογία (2) DVD (1) Greek movie (1) amber alert (1) dance (1) documentary (1) down syndrom (1) facebook (1) first aid (1) funny (1) internet security (1) nature (1) privacy (1) protest (1) radio (1) ΕΜ (1) ΧΡ (1) απορίες (1) απόκριες (1) αστικά τοπία (1) βιβλιο - e-book (1) διάστημα (1) διαβάζω (1) εναλλκτική ζωή (1) ενεργοί μικροοργανισμοί (1) εφημερίδες (1) ζωγραφική (1) θέατρο (1) καλομηνιάσματα (1) κινηματογράφος (1) παράξενα (1) παραδοξόνιο (1) παραμύθια (1) παραξενα chemtrails (1) παρατηρώ (1) πειραματα (1) περιοδικά (1) τεχνες (1) της γειτονιάς.... (1) φακελλάκι (1) ψάχνω (1)