Εκστρατεία για την Οικιακή Κομποστοποίηση
Μπορούμε όλοι μαζί!!!
Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης έχει ήδη ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης των πολιτών με θέμα την Οικιακή Κομποστοποίηση. Η εκστρατεία αυτή εντάσσεται στη γενικότερη δράση της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, που σκοπός της είναι η προώθηση μεθόδων βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων.
Τι είναι η Οικιακή Κομποστοποίηση;
Κομποστοποίηση είναι η φυσική διαδικασία κατά την οποία τα οργανικά απόβλητα (φρούτα, λαχανικά, φύλλα, κλαδέματα κ.α.) μετατρέπονται σε ένα πλούσιο οργανικό μίγμα που λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό και λίπασμα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει πολύ εύκολα στον κήπο με τη χρήση ενός απλού κάδου κομποστοποίησης. Μέσα στον κάδο συγκεντρώνουμε τα οργανικά και αφήνουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της. Τα οργανικά οικιακά απόβλητα αποτελούν περίπου το 40-60% του συνόλου των αποβλήτων που παράγουμε στο σπίτι μας. Από αυτά το 70% περίπου είναι κομποστοποιήσιμα. Αυτό σημαίνει ότι κάνοντας κομποστοποίηση μπορούμε να μειώσουμε το σύνολο των οικιακών αποβλήτων μας κατά 35% περίπου.
Γιατί να κάνουμε κομποστοποίηση;
Κάνοντας κομποστοποίηση μειώνουμε τα σκουπίδια που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ. Αυτό έχει πολλαπλά οφέλη:
* Μειώνονται οι συνολικές ποσότητες αποβλήτων που στέλνει ο Δήμος μας στο ΧΥΤΑ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των δημοτικών τελών που πληρώνουμε, αν συνδυαστεί με αλλαγή της πολιτικής χρέωσης των Δήμων για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων. Προς το παρόν η χρέωση των Δήμων γίνεται ανάλογα με τον πληθυσμό τους, ενώ θα έπρεπε να γίνεται ανάλογα με τις ποσότητες αποβλήτων που στέλνουν για υγειονομική ταφή.
* Επιμηκύνεται σημαντικά ο χρόνος ζωής των ΧΥΤΑ, αφού έτσι δέχονται πολύ λιγότερα απόβλητα. Είναι γνωστά τα προβλήματα που δημιουργούνται όταν πρόκειται να κατασκευασθεί ένας ΧΥΤΑ. Αν δεν βοηθήσουμε όλοι ενεργά στη μείωση των αποβλήτων, θα χρειάζεται να κατασκευάζονται όλο και περισσότεροι ΧΥΤΑ. Οι ρυθμοί παραγωγής αποβλήτων αυξάνονται συνεχώς και οι ΧΥΤΑ γεμίζουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Αρκεί να αναφέρουμε ότι οι ποσότητες αποβλήτων το 1995 σε πανελλήνιο επίπεδο ήταν περίπου 3,5 εκ. τόνους, ενώ το 2004 προσεγγίζαν τους 5 εκ. τόνους.Image
* Προστατεύουμε τον πλανήτη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τα οργανικά απόβλητα στους ΧΥΤΑ θάβονται και αποικοδομούνται κάτω από συνθήκες έλλειψης οξυγόνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων μεθανίου (CH4), μονοξειδίου του άνθρακα (CO) και σε λιγότερες ποσότητες υδρόθειο (H2S) κ.α.. Τα αέρια αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και συνεπώς για την αλλαγή του κλίματος στη Γη, με τις γνωστές για όλους καταστρεπτικές συνέπειες.
* Ένα άλλο πρόβλημα στο οποίο δίνει λύση η κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων είναι η ερημοποίηση των εδαφών. Η εντατικοποίηση της καλλιέργειας της γης, σε συνδυασμό με την καταστροφή των δασών από πυρκαγιές και την εμπορική υπερεκμετάλλευσή τους, έχουν κάνει τα εδάφη πολύ φτωχά σε οργανική ύλη. Η διάβρωσή τους είναι το επόμενο βήμα πριν την τελική ερημοποίηση. Η «λύση» για τη συνέχιση της καλλιέργειας της γης είναι η υπερβολική χρήση λιπασμάτων που έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στα νερά, στην πανίδα και φυσικά στον άνθρωπο. Το κομπόστ, δηλαδή το προϊόν της κομποστοποίησης, επιστρέφει στο έδαφος τις απαραίτητες για τη γονιμότητά του οργανικές και ανόργανες ουσίες.
Υπάρχουν προβλήματα στην κομποστοποίηση;
Το πιο σημαντικό πρόβλημα της κομποστοποίησης είναι ότι... δεν την κάνουμε πράξη!
Αυτό το πρόβλημα προσπαθεί να λύσει η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η κομποστοποίηση σε οικιακό αλλά και σε δημοτικό / κοινοτικό επίπεδο έχει προχωρήσει εδώ και χρόνια. Είναι, με λίγα λόγια, δοκιμασμένη μέθοδος διαχείρισης των αποβλήτων που θα λέγαμε ότι επιβάλλεται πλέον να γίνει θεσμός και στην Ελλάδα, δεδομένου του υψηλού ποσοστού οργανικών στα απόβλητά μας, εξαιτίας της μεσογειακής διατροφής μας.
Προς αυτή την κατεύθυνση οδηγεί και η εθνική στρατηγική για τη μείωση της διάθεσης των βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων στους ΧΥΤΑ, η οποία είναι νόμος του κράτους (Κ.Υ.Α. 29407/3508 Αρ. Φύλλου 1572-16/12/2002 "Μέτρα και όροι για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων"’) και προβλέπει ότι:
α) Μέχρι την 16η Ιουλίου 2010 τα βιοαποδομήσιμα αστικά απόβλητα που προορίζονται για ΧΥΤΑ πρέπει να μειωθούν στο 75% της συνολικής (κατά βάρος) ποσότητας των βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων που είχαν παραχθεί το 1995 ή το τελευταίο προ του 1995 έτος για το οποίο υπάρχουν τυποποιημένα στοιχεία της Eurostat.
β) Μέχρι την 16η Ιουλίου 2013 τα βιοαποδομήσιμα αστικά απόβλητα που προορίζονται για ΧΥΤΑ πρέπει να μειωθούν στο 50% της συνολικής (κατά βάρος) ποσότητας των βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων που είχαν παραχθεί το 1995 ή το τελευταίο προ του 1995 έτος για το οποίο υπάρχουν τυποποιημένα στοιχεία της Eurostat.
γ) Μέχρι την 16η Ιουλίου 2020 τα βιοαποδομήσιμα αστικά απόβλητα που προορίζονται για ΧΥΤΑ πρέπει να μειωθούν στο 35% της συνολικής (κατά βάρος) ποσότητας των βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων που είχαν παραχθεί το 1995 ή το τελευταίο προ του 1995 έτος για το οποίο υπάρχουν τυποποιημένα στοιχεία της Eurostat.
Όπως φαίνεται είναι αναγκαία η δραστηριοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά είναι και χρέος των πολιτών με δικές τους πρωτοβουλίες να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Πως θα κάνω κομποστοποίηση;
Δεχόμαστε σχεδόν καθημερινά τηλεφωνήματα από πολίτες που ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν την οικιακή κομποστοποίηση. Η αναζήτηση προμηθευτή κάδων κομποστοποίησης είναι ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα και στη συνέχεια έπονται αυτά που αφορούν τη διαδικασία αυτή καθαυτή. Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης θέλει να προωθήσει την παραγωγή κάδων κομποστοποίησης στην Ελλάδα έτσι ώστε το κόστος τους να πέσει σημαντικά και να γίνει προσιτό σε όλους. Αυτό το άρθρο αποτελεί κάλεσμα όλων των ενδιαφερομένων και αποσκοπεί στη συλλογή ενός μεγάλου αριθμού υποψηφίων αγοραστών κάδων κομποστοποίησης. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε χαμηλές τιμές των κάδων και βέβαια πιο εύκολη προώθηση της ιδέας και της πρακτικής της κομποστοποίησης.
Καλούμε λοιπόν όλους εσάς που ενδιαφέρεστε να κάνετε την ανακύκλωση μια καθημερινή πρακτική να επικοινωνήσετε μαζί μας και να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας (τα οποία δεν θα δοθούν σε τρίτους και θα κρατηθούν εμπιστευτικά). Στόχος μας είναι να φτάσουμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων, που μπορεί να εξασφαλίσει τιμές αρκετά χαμηλότερες από τις σημερινές.
Δείτε επίσης τα τεύχη του περιοδικού ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ που περιλαμβάνουν αφιερώματα στην κομποστοποίηση (τ. 7 , 26 και 42 )
============================
Γιατί να κάνω κομποστοποίηση;
* Υγιέστερα φυτά
Οι οργανικές ουσίες είναι γνωστές ως "η ψυχή του υγιούς χώματος". Προσθέτοντας κομπόστ στον κήπο ή τις γλάστρες σας θα βοηθήσει τα φυτά να μεγαλώσουν γρηγορότερα και περισσότερο. Οι οργανικές ουσίες μέσα στο κομπόστ βοηθούν το χώμα να συγκρατεί θρεπτικές ουσίες και νερό, ωφελώντας τα φυτά και μειώνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης,
* Η κομποστοποίηση σας εξοικονομεί χρήματα
Χρησιμοποιώντας το κομπόστ σαν εδαφοβελτιωτικό μειώνει κατά πολύ την ανάγκη αγοράς αντίστοιχων προϊόντων από την αγορά. Η κομποστοποίηση μπορεί να μειώσει τα δημοτικά τέλη που πληρώνετε για τη συλλογή των απορριμμάτων. Μειώνοντας κατά 35% τα σκουπίδια σας και κατ' επέκταση όλοι οι δημότες που μπορούν να κάνουν το ίδιο, μειώνονται τα έξοδα συγκομιδής των απορριμμάτων του δήμου, που συνεπάγεται μια πιθανή αντίστοιχη μείωση των δημοτικών τελών.
* Η κομποστοποίηση είναι εύκολη και βολεύει
Δεν χρειάζεται πια να γεμίζετε σακούλες με κλαδέματα και άλλα απορρίμματα του κήπου. Απλά τα βάζετε στον κάδο κομποστοποίησης ή στο σωρό κομποστοποίησης αν δεν χρησιμοποιείτε κάδο και παρατηρήστε τα να γίνονται πλούσιο σκούρο κομπόστ.
* Η κομποστοποίηση είναι η εναλλακτική πρακτική στη θέση της ταφής ή της καύσης των οργανικών
Τα απορρίμματα του κήπου και τα οργανικά μαζί είναι περίπου το 20% των συνολικών απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές κάθε χρόνο. Η επιλογή της κομποστοποίησης μειώνει την ανάγκη για καύση ή ταφή των οργανικών και βελτιώνει την ποιότητα των επιφανειακών εδαφών μας.
===========================================
Τι μπορώ να κομποστοποιήσω; Εκτύπωση E-mail
Ενώ οτιδήποτε ήταν κάποτε ζωντανό μπορεί να κομποστοποιηθεί, κάποια υλικά είναι καλύτερα να τα χειριστούν επαγγελματίες και να μείνουν μακριά από τον οικιακό κομποστοποιητή μας. Όταν λοιπόν επιλέγετε τα υλικά της κομποστοποίησής σας, ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ:
* Απορρίμματα που προσελκύουν ενοχλητικά ζωύφια
* Άρρωστα ή μολυσμένα από έντομα φυτά
Τα λιπαρά φαγητά, όπως το κρέας και τα τυροκομικά, πρέπει να αποφεύγονται επειδή προσελκύουν τρωκτικά, σκυλιά, γάτες, μύγες κ.α.. Τα απορρίμματα των σκύλων και των γατών δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται γιατί μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες. Μπορείτε επίσης να αποφύγετε την προσθήκη άρρωστων φυτών ή φυτών που έχουν προσβληθεί έντονα από έντομα, εκτός αν είστε σίγουροι για την υψηλή θερμοκρασία του κομποστοποιητή σας, οπότε αν μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα θα διασπαστούν τελείως και δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Αυτό ισχύει και για τα αναπαραγωγικά μέρη των φυρών όπως οι ρίζες και οι σπόροι, τα οποία καλό είναι να αποφεύγονται εκτός αν η θερμοκρασία του κομποστοποιητή είναι υψηλή οπότε θα διασπαστούν.
Απευθυνθείτε στον παρακάτω πίνακα για να δείτε τί μπορείτε να ρίχνετε μέσα στον κάδο σας και τί όχι.
ΠΡΑΣΙΝΑ (πολύ άζωτο [Ν] )
* γκαζόν
* κλαδέματα
* φρούτα και λαχανικά
* οικιακά φυτά
* κοπριά ( π.χ. από αγελάδες, άλογα, κότες ή κουνέλια)
* απορρίμματα κουζίνας π.χ. τσόφλια αβγών, υπολείμματα καφέ (και τα φίλτρα)
* υπολείμματα από αφέψημα
* φλούδες από φρούτα και λαχανικά
ΚΑΦΕΤΙΑ (πολύς άνθρακας [C] )
* φύλλα
* φλούδες κορμών
* άχυρα
* πριονίδια
* χαρτί κουζίνας
* χαρτοπετσέτες
* στέλεχος καλαμποκιού
ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ!
* κόκαλα
* απορρίμματα σκύλων/γατών
* λάδια
* λίπη
* λιπαρές ουσίες
* υπολείμματα από κρέατα/ψάρια
* γαλακτοκομικά
* σπόρους ζιζανίων
* άρρωστα φυτά
Εμφανιζόμενη ανάρτηση
Η Αλεξάνδρα το παληκάρι
Απρίλης του 48 ή εκεί γύρω κάπου, ήταν και η Αλεξάνδρα μικρό κοριτσι τότε έπαιρνε στο κατόπι τα μπουλούκια των τσιγγάνων που πέρναγαν ...
28 Ιουλ 2007
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Σελίδες
Ετικέτες
τα δικά μου
(327)
περιβάλλον
(91)
writting
(67)
Greece
(57)
poetry
(50)
χρήσιμα
(39)
χαμόγελα
(38)
video
(37)
κοινωνία
(35)
φωτογραφία
(32)
health
(30)
environment
(24)
phtography
(24)
εθελοντισμός
(24)
υγεία
(23)
people
(21)
music
(20)
stories
(15)
blogging
(14)
children
(13)
παιδά
(13)
computers
(12)
information
(11)
μπλογκοπαίχνιδα
(11)
doctor
(10)
πολιτισμός
(10)
συνταγές
(10)
χιούμορ
(10)
medicine
(9)
ελλάδα
(9)
μουσική
(9)
activism
(8)
world
(8)
οι συνταγές της κρίσης
(8)
goverment
(7)
rights
(7)
safety
(6)
services
(6)
Πάρνηθα
(6)
γκρίνιες
(6)
εκθέσεις
(6)
ποίηση
(6)
Επιστήμη
(5)
amalia
(4)
earth
(4)
technology
(4)
Αναδάσωση
(4)
αηδιούλες
(4)
αρθρογραφία απο ιντερνετ
(4)
γιατρός
(4)
πολιτική
(4)
πρωτβουλίες
(4)
σοφά λόγια
(4)
emergency
(3)
theatre
(3)
Εναλλακτική οικονομία
(3)
εκδηλώσεις
(3)
εκθεσεις
(3)
με ενδιαφέρουν
(3)
φύση
(3)
χορός
(3)
ψυχαγωγία
(3)
economy
(2)
games puzles
(2)
είπαν
(2)
εκδόσεις
(2)
ελεύθερος χρόνος
(2)
κόσμος
(2)
νομικά θέματα
(2)
συναντήσεις
(2)
τεχνολογία
(2)
DVD
(1)
Greek movie
(1)
amber alert
(1)
antiwar
(1)
dance
(1)
documentary
(1)
down syndrom
(1)
facebook
(1)
first aid
(1)
funny
(1)
internet security
(1)
nature
(1)
plektaniart
(1)
privacy
(1)
protest
(1)
radio
(1)
ΕΜ
(1)
ΧΡ
(1)
απορίες
(1)
απόκριες
(1)
αστικά τοπία
(1)
βιβλιο - e-book
(1)
διάστημα
(1)
διαβάζω
(1)
εναλλκτική ζωή
(1)
ενεργοί μικροοργανισμοί
(1)
εφημερίδες
(1)
ζωγραφική
(1)
θέατρο
(1)
καλομηνιάσματα
(1)
κινηματογράφος
(1)
παράξενα
(1)
παραδοξόνιο
(1)
παραμύθια
(1)
παραξενα chemtrails
(1)
παρατηρώ
(1)
πειραματα
(1)
περιοδικά
(1)
τεχνες
(1)
της γειτονιάς....
(1)
φακελλάκι
(1)
ψάχνω
(1)
Καλώς σας βρήκα! Πολύ ενδιαφέρον. Πάντα πίστευα ότι αν θελήσει ο καθένας κάτι γίνεται.. Δε προλαβαίνω τώρα, θα το διαβάσω πιό σοβαρά το βράδυ καί θα επανέλθω.. Ευχαριστώ για την έμπνευση..:)
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλώς ορίσατε :) - όντως ενδιαφέρον, αυριο θα κάνω κανα δυο τηλέφωνα να εχω και περισσότερες πληροφορίες για οικιακή κομποστοποίηση και ισως και μια ενδεικτική τιμή για τους κάδους
ΑπάντησηΔιαγραφήολοι μαζί ειμαστε σε τούτο το μικρό, γαλάζιο-σταχτί πλανήτη, οποτε η έμπνευση κυκλοφορεί ένα γύρο :)
Καλως σας βρήκαμε κι εμείς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ και δυο χρόνια που κάνω οικιακή κομποστοποίηση ο όγκος των απορριμάτων έχει μειωθεί αισθητά.
Για όσους διαθέτουν κήπο και όρεξη, θα πρότεινα να δοκιμάσουν αντί να αγοράσουν ένα κάδο να φτιάξουν τον δικό τους. Προσωπικά, έχω σκάψει μια τρύπα στο έδαφος (οι διάστάσεις διαμορφώνονται ανάλογα με τον διαθέσιμο χώρο και όγκο απορριμμάτων) και εκεί βάζω όλα τα οργανικά σκουπίδια. Θα πρέπει βέβαια η τρύπα να είναι σχετικά προστατευμένη από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία και την έντονη βροχή, να αερίζεται καλά, να καταβρέχεται συχνά ενώ καλό θα ήταν να μπει στον πάτο και ένα ναύλον για να μην φεύγουν όλα τα υγρά θρεπτικά συστατικά στο υπέδαφος.
Δοκιμάστε το όπως και να χει...
Αξίζει τον κόπο ενώ νιώθεις και μια ικανοποίηση ότι κάτι κάνεις.
Συγνώμη αν σας κούρασα.
CrazyTourist1
κούραση???? κάθε άλλο, ίσως εάν όχι το πιο χρήσιμο σχόλιο του μπλογκ μου μέχρι τώρα ένα από τα πιο χρήσιμα...
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστώ πάρα πολύ για αυτή την πληροφορία, θυμάμαι το έκανε αυτό παλιά η γιαγιά μου στο χωριό, και έφτιαχνε πρώτης τάξεως λίπασμα για τον λαχανόκηπό της...
ειμαι σίγουρη ότι θα φανεί χρήσιμο και σε άλλους...
δεν ξέρω μόνο τι γίνεται με την οσμή των σκουπιδιών που αποσυντίθενται στον αυτοσχέδιο χώρο κομποστοποίησης... σε αστικό περιβάλλον μπορεί να εχω γκρίνιες από γειτόνους....
και πάλι ευχαριστώ :)
Κοίτα, σε σχέση με τις μυρωδίες δε νομίζω ότι είναι τόσο έντονο το πρόβλημα ώστε να παραπονιούνται οι γειτόνοι. Παρόλα αυτά, δε μένω σε αστική περιοχή ώστε να έχω ιδία άποψη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι για το δικό μου λαχανόκηπο χρησιμοποίω λίπασμα μόνο από εκεί, και η ποιότητα παρεμένει η ίδια.
Αυτό που ξέχασα να γράψω είναι ότι πιθανότατα η αποσύνθεση να αργήσει να γίνει σε ένα αυτοσχέδιο κάδο. Εξαρτάται από τις συνθήκες αερισμού και το πόσο συχνά το ανακατεύεις. Μπορεί να πάρει και 9-10 μήνες για να είναι έτοιμο.
Καλή σου μέρα.
CrazyTourist1
αχ δεν ξέρεις πόσο τυχερός/ή εισαι που δεν μένεις σε αστική περιοχή...
ΑπάντησηΔιαγραφήθα δω τι συμφέρει για την πόλη, εάν οι ειδικοί κάδοι για σπιτική κομποστοποίηση ειναι οικονομική θα αγοράσω εναν τέτοιο.. άλλως έχω ενα σκυλί δεινό στο σκάψιμο, θα χρησιμοποιήσω έναν από τους λάκκους που έχει κάνει στο κηπάκι
κανονικά ολα αυτά θα έπρεπε οι ιδιοι οι τοπικοί φορείς να μας τα έχουν μάθει και να μας εχουν προμηθεύσει με τα απαπραίτητα, εάν θέλουν να πιστεψουμε ότι ενδιαφέρονται σοβαρά για την οικονομία στο περιβάλλον και στην ζωή...
και πάλι σε ευχαριστώ πολύ τρελλέ τουρίστα